Monday, October 24, 2005

Financial Problem: The Issue and The Solution

Dalam beberapa minggu ni, aku merasa satu pengalaman yang amat-amat jarang aku rasa – sengkek tahap pengemis jalanan. Selalunya, sebelum dapat gaji, belen gaji aku bulan lepas mesti ada dalam RM200 ke RM300. Tetiba je bulan ni, belum pun tengah bulan, belen gaji aku adalah dalam RM100 je! Nak mampus ke hapa ni?? Huhuhuhu…aku dah pikir-pikir..ada beberapa sebab kenapa aku tetiba jadik kedana tak hagak-hagak:

Over budget
- Ada satu ketika tu, aku terbelanja banyak atas sebab-sebab darurat. Kalau nak cite ni, panjang sangat kisahnya.
- Over budget masa wat scaling gigi. Aku bajet RM50 je, tetiba doktor tu soh aku tampal skali. Tak pasal-pasal kene spent RM100. Sibbaik aku kata tampal satu je, kalau tampal dua gigi, kene RM150….mampuihhh..
- Pasal baju. Aku ada beli dua pasang kain yang cantik pada pandangan mata aku. Dan dua-dua aku gi hantar tempah sebelum raya. Haaa…tu pun blom bayau lagi tuh!
- Pasal baju lagi. Aku dah beli baju raya sesiap sebelum puasa aritu, siap dengan tudung sedondon. Giler aaaa regenyeee….nak menyesal ke tak nak nih??


Miscellaneous
- Duit claim tak masuk-masuk!
- Ada sesetengah perkara yang aku terpaksa dulukan duit aku.
- Kete aku…..!! Uwaaaaaaaaa..!!!!
- Haaa..sebenarnya aku rasa sebab ni laaaa… dah lama tak baca ayat 1000 dinar.

Dah sebulan aku tak baca ayat 1000 dinar, inilah hasilnya :/ Seingat aku, sejak aku hafal dan amalkan membaca ayat ni sebelum tidur dari zaman aku sekolah menengah, aku belum pernah lagi rasa kekurangan duit yang kronik. Siap boleh bagi orang pinjam lagik – bukan sorang pulak tu, berorang-orang. Bukan sehengget dua, berhengget-hengget. Kalau orang lain terpaksa ikat perut masa study dulu, aku tak pulak merasa situasi macam tu. Pastu sekarang ni, walaupun kena balik Melaka tetiap minggu (ni masa bulan Ogos aritu), aku still boleh survive. Alhamdulillah…

Bila aku da mendetect punca kedaifan kewangan aku nih, aku pun baca laa balik ayat tu. Beberapa hari kendian, aku mimpi dapat duit. Baaaaaaaaaaanyaaaaaakkk tau! Mimpi sebelum sahur plak tu! Aku ni kalau bab mimpi, memang konservatif sket. Tak lah semua mimpi aku percaya, tapi ada jugak mimpi-mimpi ni boleh bagi petunjuk tau… Pagi tu masa aku on d way nak pegi meeting, aku dapat sms dari member aku, dia mintak no. akaun sebab nak bayar utang! Yahhhuuuuuu….!! Gumbira sampai nak nangis rasanya..wakakakakakaka…

Pastu semalam, rezeki lagi. Aku dapat cek..banyak tak banyak pun, duit jugak tu..huishhh..ni betulla rezeki yang tak disangka-sangka. Masih terharu lagi ni…dan hari ni, boss aku bank-in kan gaji kitorang. Syukur……

Jadik rerakan…ni aku letakkan ayat 1000 dinar tu, in case korang nak hafal kan. Ilmu ni baiklah aku kongsi walaupun mungkin ada antara korang yang dah tau mende ni. Kalaupun korang tak percaya khasiat ayat ni, aku tetap rasa tak salah menghafal ayat ni. Ape pun, ia tetap satu dari ayat-ayat Al-Quran kan? Tapi janganlah pulak korang dok baca je ayat ni, tapi keje malas! Mengulau sampai ulau pun resign. Usaha tetap kena ada jugak…kalau dok menonggok mengabehkan bogheh, tak guna laaa walaupun korang gantung ayat tu kat leher. Sekian tazkirah untuk hari ni. Mekasih!


32 comments:

lady said...

salam lalingss..
problemo yg memang dihadapi olih semua warga yg bekerja..
kerana itulah..perancangan itu penting..setiap sen yg masuk dan keluar kena ambil kira..
rancang kewangan n stick to it!!
laling baru kena serve diri sendiri jer tu ..lum lagik yg lelain eksesori hidup..

dan ayat 1000dinar tu memang dah lama saya amalkan..jadikan wirid harian..insyaallah...barakah segalanya..

lady<<-- bersyukur atas segala rahmatNYA..alhamdulillah..

Masy said...

lady,
ye betul..selalunye ok je tp bulan ni tetibe bermasalah..huahahah..apepon, kene rearrange balikla nmpknye gaya hidup pasni..hehehhee...

~anak2 buahku, mungkinkah thn ni tiada duit raya utk korg??wakakakkak..!~

izwan said...

assalamualaikum masy..

banyak ke dpt duit raya?
taknak bagi kat saya sikit ker?

Masy said...

wslm izwan..
duit raya??ooo..awak kan dpt gak duit raya tu..siap dgn CD lagi..

~x psl2 ada dua CD yg sama..hehehehe..

Resmanc13 said...

Sedarlah wahai kawan2 ku sekalian . Sesungguhnya , sesengkek-sengkek korang semua , ada orang yang lebih sengkek lagi . Contoh terbaik ialah insan yang bernama Resmanc13 , hu....wa...

izwan said...

hmm..saya tak tgk lagi duit raya tu? berapa ek dpt?

tapi nak gak duit raya dari masy...

Masy said...

Manc,
memula je sengkek tu..pehtu kang kaya raya..wakakak..

izwan,
ada laa..bole la menampung kehidupan sesikit...hehehe..

Wirawan Terulung said...

Wirawan pun nak request doet raye arr...kalo bleh nak sepoh hebu....

Sebab nak buat sebagai duet hantaran...nak masuk meminang LANa LANg...muahahah!!!!

Masy said...

wira,
jgn seploh hebu,seploh hengget pon haku kene mikir2 nk bagi ke tanak..mampuiiihhh..
sbg saorang wira yg baek,pekata ko je bagi haku duit raya (xmo aa duit dlm kad tu)..seploh hengget pon ok watt...

Deanz said...

Salam,

Ucapan ini ditujukan kpda dak Masy dengan ucapan bila nak bayar fitrah?

Kalau susah sangat nak cari fakir..bayao jer kat aku...

Masy said...

Salam Deanz..
kite pompuan,kenela wali yg bayarkan..kekekke..(betul ke wali?)
apsal??nk bayaukan ke?? ;D

arianna said...

cite psl ayat sibu dinar ni tingat 1 cite,.. nk syer ngn korang. ms tu aku pi umah family sorg mamat ni. saja jln2 tgk penyu.. smpai2 je aku kena interbiu. yg peliknye, aku sorg je yg kena, kwn aku x kena plak! tetiba bapak dia tanya hafal ayat sibu dinar tak? aku snyum je, tp kwn aku jwb "x, panjang la pakcik.." alahai, kwn aku ni..ntah dia tau ke tak ayat tu. pakcik tu pandang aku lg, "mana da panjang cek.. hangpa ni tau ka dak ayat tu?". "tau..hhee tp x hafal.." aku snyum sambil wat muka cuak. "haa, cuba baca". alamak!kwn aku cuit2, tunjuk ayat yg t'gantung kat dinding. aku ni da la rabun ckit. merangkak2 la aku bc tulisan bunga2 tu. (sbnrnye saje je x nak tunjuk skil kat org tua tu. hehe.) tp dlm ati aku, dupdap2 awatnya nk test2 aku ni. ghupe2nye, bapak dia ingat aku ni calon menantu. hampeh! moral of d stori, hafal la ayat tu.. manala tau kot2 kena mcm aku ni. xla terketaq2 dpn bakal mentua. ye tak..
alahai pakcik.. samat hari raya ye pakcik.. mahap ye...

Masy said...

arianna,
leh aa bwk aku jmpe pakcik tu..kawan ko ensem x??wakakakka...
tengok penyu??org ganu le tu.. ;)

arianna said...

masy, da t'lmbat la..kwn aku tu da selamat bertunang dgn pilihan keluarganya yg aku rs budak pompuan tu mmg terer giler hafal ayat 1000 dinar. kuehkueh.. eh,kueh pulak!
org kedah tp dok t'ganu.
*psstt, tp aku dengaq pak dia asik t'sasul sbut nama aku je bila nk panggil nama bakal menantu dia tu.. ha, pulak da...

Masy said...

arianna,
aisseeeyyyyy...kot x ko da dpt pahale da sbb bantu org bina masjid..xpela..kawan2 lain??(mak oiii..cam desperado plk haaa..)..hahaahhaha..

~psttt..pak dia tkilan kot hang x jadik menantu dia...kekeekek..~

arianna said...

hahaahhaaaa.. kawan2 lain ramei. yg tinggi ada, kuruih, montel..(opps, sihat..), engineer da, kerani cabuk pun da.. cikgu ka, manager ka.. sumela da. hang habaq ja negeri mana hang mau... tp hok kelate takdok la.
aku dok promote kwn2 aku utk org.. aku sendiri pun x da laie.. haha, padan muka aku.
*psstt, terkilan x jd menantu xpa, jgn terkilan x dpt jd bini no.2..
ampun pakcik....heheh

faisal said...

masy,sengkek2pun takpe lagi..pompuan..ni sbg lelaki lagilah susah tau..nak fikir kawin lagi..adus..bila nak kawin ni..

Masy said...

arianna,
johor ade??kekekekkeke...ngengada je haku nih..!

faisal,
bile nk kawen??jom kawen!

faisal said...

masy,any sup utara tak bukakla lunch ni..sokla time dah tak pose..jumpe kat situ ek..hehe

Masy said...

faisal,
set....!ni jgn janji kosong plk..penat den nunggu kat Ani Sup Utara tu smpi blumut,hang x dtg2..keke..

arianna said...

johor mesti aderr... calon fav tu.

Masy said...

*psstttt....arianna...ni kene bincang dua hala ni..tokleh kasik org len tau!* huahaahahah..

ita... said...

masy..
perancangan kewangan untuk belanja bulanan amat penting [cewahhh mcm penasihat kewangan lak ekekek] per2 pun ayat tu memang dah jadi amalan k.ita..... jgn berbelanja mengikut perasaan k.... :-)

arianna said...

*psstt, xde hal punyer... nk tolong org bina masjid, anytime!

Ani said...

Kak Masy,
dari dulu lg ada laa bbrapaorg suh ani hapal ayat ni..tapi,ani xpernah amal kan pun.but..this time aser mcm nak hapal jer :)..akak,klo nak amal..baca everyday sblm tidur ker..atau baca dlm doa lepas solat?

kurzz said...

yup...elok tu ani..ayat nih bagus tuk di amal..biasenyer ayat di org letak kt premis2 perniagaan, untuk melariskan jualan mereka..letak kt umah pun ok jugak..murah rezki..but yg paling bagus bukan sekadar menjadi hiasan..tpi cuba di amalkan..itu yg terbaikk..=)..takpe sama2 kita amalkn yer..

Masy said...

kak ita,
ye betul..skrg ni kene recontruct aaa cara berbelanja.. :)

arianna,
ape lg..jalankan tugas anda! :D

ani,
akak baca sebelum tido..skali dgn ibu selawat,zikir2,doa sblm tido n last skali mengucap..tp rasanya bila2 pon boleh je nk baca..lepas smyg pon bole..

kurzz,
klu bole,baiklah dihafal,kan?kluu gantung tu,sape nk baca..hehhee..

kak lin said...

Askum Masy.. okla tu ader RM100.00, akak silap2 ader RM13.00 pun pernah.. Emmm.. lagi satu.. baca Surah Al-Waqiah.. insya Allah..

Masy said...

wslm kak lin..
emak ada suruh org hapal al-wakiah tu tp x hapal2 lagi..err..akak ada x?

Mahdrina said...

alahai...ceq sekarang pun tengah kering nih...padahal gaji baru semalam masuk...gamat tu!

apa taknya:

- dah kasi mak/ayah
- kasi adik yang 2 ekor
- bayaq insurance
- bayaq itu, bayaq ini...

mampuihhhhhh!!! tinggal abuk je lah sampai lepaih raya! haruuuuu!!!

takpe, ceq bleh tak ciplak hang punya ayat, ceq pi letak kat blog? tiap² hari bleh ngadap ayat ni...

bleh tak?

Masy said...

mahdrina,
silakan yang uii...lepas tu hapal skali tau... :)

GRuNGe said...

Owh, aku tak pernah amalkan ayat seribu dinar. Mungkin sebab tu aku sentiasa snegkek.