Monday, October 17, 2005

Work Anniversary! ~ade ke?~

Semalam ialah ulangtahun kedua aku bekerja kat opis aku ni *tepok amai-amai*. Walaupun gaji yang aku terima lebih rendah (rendah sikit la..) berbanding tempat kerja lama, tapi aku selesa (setakat ni) berkhidmat untuk syarikat yang tak berapa besar ni. Aku ingat lagi, dua bulan pertama aku kerja kat sini, aku memang stress gila-gila. Bukan sebab kerja banyak… tapi masa tu macam-macam problem menghempuk kepala aku yang sedang-sedang je besarnya ni. Yelah.. aku kan baru tukar kerja, pindah rumah pulak, tak ada sape-sape yang kenal siapa sebenarnya Masy masa tu, semuanya orang baru – dan masa tu jugak si dia mula menjauhkan diri. Kalau masa duduk rumah lama, at least aku boleh bercerita pada member aku, tapi lepas dah pindah rumah, aku nak cerita dengan sape? Dapat pulak bilik single, lagilaa… dalam seminggu, adalah 2 - 3 kali aku dok menangis sensorang dalam bilik sebelum tidur.

Kat opis pulak masa tu, ada la sorang staff ni yang nampaknya tak senang dengan kehadiran aku dalam komuniti dorang ni. Aku memang sedar diri, dan aku dah bagitau boss aku masa interview yang skill aku dalam bidang planning ni almost gone sebab dah dua tahun aku tak bergelumang dalam hal-hal planning ni. Tapi bos aku masih lagi sudi ambik aku bekerja (alhamdulillah). Aku sedih sangat bila staff tu (biarlah aku namakan dia M) cakap “alah..dia ni nak manage diri sendiri pon tak boleh lagi.. depan aku! Siapa dia nak judge aku camtu?? *mementang la ko ada degree...* Dan bertambah-tambah sakit jiwa, sebab orang yang biasanya aku hubungi kalau ada apa-apa hal, buat endah tak endah. Sampai satu tahap, aku terpaksa minta cuti untuk tenangkan diri aku yang dah jadik mengong-mengong buah masa tu.

Aku perasan satu perkara, si M ni kalau dengan orang lain, even staff yang masuk lepas aku, boleh je nak berborak, bergurau, ketawa mengilai macam kuntilanak, tapi kalau ada aku dalam kelompok tu, semuanya jadik semacam – tawar hambar, sunyi, senyap – macam aku ni dipulaukan tanpa sedar (dia je laa.. orang lain ok je). Masa tu, aku tanamkan tekad dan selalu ingatkan diri aku – aku bukan bekerja untuk dia, bukan dia yang bayar gaji aku, jadi lantaklah apa yang dia nak buat. Aku buat kerja aku macam biasa, dan bila dia mintak tolong, aku tolong macam aku tolong orang lain jugak.

Bila PA boss aku berhenti kerja, automatically aku kena pegang semua kerja PA – merangkumi hal-hal administrative, secretarial matter dan juga account di samping kerja-kerja asal aku dalam bahagian teknikal. Dan masa itulah, si M ni mula berbaik-baik dengan aku. Yelah… nak mintak tolong, takkan nak kutuk-kutuk aku lagi kot. Aku buat macam biasa je la.. kalau aku layankan rasa hati, alamatnya lantak ko laa…gi la buat sendiri..! Lagipun mengenangkan yang kami ni rakan sekerja, aku seboleh-bolehnya tak nak ada unsur negatif menyelinap dalam ruang lingkup opis aku. Sampai saatnya dia berhenti kerja, respon aku biasa-biasa aja. Suka tidak, sedih pun tidak…

Apa pun…. mekasih kat boss aku sebab masih simpan aku kat opis ni (bak kata dia – kalau u berenti, matilah i ..wakakakakak). Aku tak tahu sampai bila aku akan stay kat sini, sebab ada jugak member yang berulang kali mengajak aku bekerja di tempat dia (of course laa opis dia lagi grand) tapi aku belum buat apa-apa keputusan lagi. Only God knows why…and time will tell..!

25 comments:

meera said...

cukuplah org menjaga perasaan kita... bukan sanjungan yg diminta kan...

Masy said...

kak maya,
betul tu..syg,kite sedaya upaya menjaga hati org lain, tp dorg..?

izwan said...

tak semua org kita leh puaskan hati..
asalkan kita wat keje ngan betul..lantaklah diorg tu..

manusia kat dunia ada mcm²..kekadang tu saje je nak cari salah..bukan nak berbaik..sama gak mcm seorg hamba Allah tu

Masy said...

izwan..
aku tau sape Hamba Allah tu..ekekekek..yg tu mmg x dapek den nak nulong, degil cam babun..toksahla dilayan..kekeke...

kari said...

masy ko ni mcm tahu2 je ek..akak pon dah tukun kat sini.. and in few weeks time.. m gonna berhijrah to new place..insya allah.. jom masy.. hijrah

Masy said...

datin,
uikss...jauh ke hijrahnye??jgn lupe update me de info ek?
meh sume..hijrah itu pengorbanan..!!!

Noushy Syah said...

masy...betul..janji kita tau apa yg kita buat n pigi sama dia arrr...as long as ur work is done!!

Mahdrina said...

mak oii, masy. hang kalau dah bukak cerita, ceq bleh nangis. haru tau!

baguih benar lah dok sabaq masa depa sumer tu ngutuk² hang. alhamdulillah, kan, ganjarannya besaq? hehehe...

lady said...

salam lalingss..
dalam sesuatu pekerjaan..yg paling penting adalah 'comitment'..
setinggi mana pun kelulusan anda..kiranya comitment anda dicikaikan jer..anda tidak akan
dihurmati..

Bangga dgn lalingss..keep up ur gud work n attitude..
kerja tu pun fardu kifayah kan..

~mesra pekerja..

Masy said...

noush,
ur rite! ;)

mahd,
alaa...hang ni sket2 nk teriak..esok punye entry nanti sure banjir aa dgn airmata dak mahd ni..kekekke..ye betul..jadi mehla kite sume bersabar nooo...

lady,
mmg rasanya kelulusanku itu dicikaikan dgn selamba papa je time tu..xpelah..sabo jelaa..mesra pekerja ekk??keje dgn laling bolee?? ;)

lady said...

lalingss..
nak kerja dgn kita ker..antar site sabah serawak mau??allwnces jer 2k..
gaji lain..once a year free ticket balik semenanjung..ada brani??

~kuantan ..am coming..

Resmanc13 said...

Alo...Ha...happy apa ke benda ?ah..susah nak sebut...naesery?Basri?Kari?well..papehal pun al da best kat ko masy ...hidup masy!!!Muhahahahaha (gelak ikut intonasi lanun ) Semoga ko akan sukses selalu ...

Masy said...

ayokk..laling..!
series ke ni???
wah2...nk kene bincang hati ke hati ni! :D
tp apsal jauh nau..bknla takut nk g sana,i'm ok tp kt semenanjung xde ke?

Masy said...

resmanc13,
mekasih beb! moga ko pon sukses jugak..

kurzz said...

masy..ermm..citer awk nih syahdu sungguh..wah..sampai nangis2 awk yer..erm bgi sya lakan..ada salah satu prinsip yg sya adaptasikn sampai arini..xtaulakan ko leh ikut ke tak..tpi bgi sya..klo kita baru kenal ngan seseorg tuh..i'will be good n respek dier..enuff for 3 times jer..klo dier still cam wat donno jer atau x respek kita balik bila dh masuk kali ke-4..walhal kita dh buat yg terbaik mungkin tuk jaga hati dier..cukuplah..biarkanlah dier..buatlah keje kita cm biase..xperlu nak bagging2 n tegur dier..coz kita sendiri ader ego yg perlu dipertahankn...bukn nk suh jadi ego..but sumtimes Ego kena ader gak,supaya org lain tidak mudah memandg rendh kt kita(walaupun mmg kita rendah xtinggi ;) atau diperkotak katikn(ishh tingat air kotak lak ehhehe)atau dgn kata lain.Ego biarlh bertempat!!

Masy said...

kurzz,
mekasih le dgn tips2 tu..mmg sy ada guna..sbb tu sy buat dakk je lps kejadian kutukan mmbina dia tu..malas nk pikir..
nangis2 masa tu sekali harunglaa..sedeyy sbb bf wat x lyn,saing dgn prob opis..pastu bday pon org tu buat x tau je..huhuhhuhuhuhuhuuhu...

Deanz said...

Salam..

Aku selalu dengar, sama ada mitos atau realitinya. Kebanyakan ofis mate or house mate perempuan sering tidak sebulu..kenapa erk?

yang duduk serumah, tv masing2 punya , dapur pun asing2..kalau masak makan asing2..semua main sendirian berhad, engkau2..aku2.

Pelikkan..atau egois barangkali...(?)

Masy said...

deanz,
ekcely M tu lelaki...pangkat abg..sori lupe nk tulis.. :)

zaida ismail said...

Ko ni baik la Masy orang wat cengitu kat ko pun ko still tolong dia. Kalau aku lantak pi hang la! Maleh aku nak layan.

Nasib baik kat office aku sumer ok jer. Terlalu ceria letih lak aku nak gelak sampai tembam pipi aku!

Ape kata ko keje kat ofis aku! Kita boleh geng hehehhee

Masy said...

zaida,
bukan baik pon aku ni..tp org da mintak tolong,lgpon aku still hormat dia sbg org yg lg tua dr aku..entahla..
bole ke keje dgn ko???bolee aaa dating dgn abe wan kamaruddin ari2..kekekekeke..

Wirawan Terulung said...

woo...dah 2 tahun erkk?? Tapi nape still x banjer Wirawan Terulung makan2 erkk?? :p

Masy said...

wirawan..
sbb ko pon x penah nk blanjer hakak ko yg comeyy ni mkn..hehehehe..

zaida ismail said...

Ko bley keje dengan aku. Dating tak boleh sebab ko dengan aku ada misi kat sini hehehehe

Masy said...

zaida,
misi??misi ape??misi keamanan??seekers??aku nk tau ni!

GRuNGe said...

Kau masih kerja dekat tempat kau tu ke?