Thursday, December 21, 2006

Last Entry of Da Year~

gambar sendirik tapi cilok daripada fotopages ND


Ini entry terakhir sebelum kita menjengah 2007. 2007??? Huwaaaa atot atot.. Esok hari last aku keje, pastu cuti sampai le 3hb Jan. Ehem ehem esoknye tu bday aku. Lalalalalala.. Itu pon belen cuti aku ade lagi 19 hari – kalau manyak duit bole laa raon-raon dunia. Cadang-cadang nak pegi Cameron, tapi aku takot mati beku laa pulak macam kat Genting aritu. Yelah kan musim ujan sekarang ni (betul-betul rasa macam tinggal dalam Kotakhujan hehe). Tengoklah macamana, kita merancang, Tuhan yang tentukan – tu dia ayat tazkirah daripada aku sejak kene tazkirah aritu hikss

Macam biasa, dalam setahun ni macam-macam dah jadik kat aku. Macam-macam aku buat, ade yang baek, ade yang jahat (pandang suar ketat), ade yang gemuk (pandang badan dalam suar ketat), ade yang kurus (pandang purse). Ada perubahan, ade jugak yang tak berubah langsung. Apa sekalipun, aku rasa aku bahagia tahun ni secara puratanya (kene buang kisah ternampak gambar kawen ex aku dalam majalah baru le happy secara total dan pukal).

Ada juga rasa tak puas ati atas sesetengah perkara. Ada hal-hal yang aku rasa tak puas sebab tak dapat mempertahankan diri sendiri bila dikata macam-macam, tak dapat nak mencapai kehendak dan matlamat yang aku letakkan dalam tahun ni – maybe sebab matlamat tu tinggi sangat kot. Dan yang paling tak best, aku tak berjaya LANGSONG turunkan berat badan walau satu gram pun tahun ni (sama macam dua tahun lepas jugek). Huwaaaaaaaa....!! Last aku dapat turunkan berat badan masa awal tahun 2004 – tu pon sebab frust hahahahhahahah. Kene laa buat-buat frust macam ni baru bole kurus uhuhuhuuhu.

Yang best tahun ni, aku dapat kumpulkan kekawan aku masa skulah rendah dulu – tapi blom tahap buat gathering lagi. Cumanya dah berjaya ditemui dalam alam internet. Best! Best! Best! (sambil lompat bintang).

Haa tu aku dah nampak cam ade orang nak tanye pasal kawen. Jawapannya ialah: tunggu jelah, ade nanti aku bagi le kadnye. Selagi aku tak tanye alamat tu maknenye belum nak kawen le tu. Senang je kan? Jumpa ke belom pilihan ati? Aiseyyy.. yang ni aku takmo jawab ah. Sebab jawapannya panjang yaaaaa amat. Tak korang yang boring, aku ni yang penat nak taip sesatu. Mak letih u ols.

Cam biase, tetiap tahun aku takde azam. Sebab bagi aku, kalau nak wat pape (yang baek laa), buat jelah. Buat arinie, tak perlu tunggu sampai esok. Malas nak pasang azam ni pon ye jugek. Tapi sape yang nak berazam jugek, silekanlah. Bukannya tak elok pon nak ade azam ni kan?

Jadik...dengan hati yang berat, ingin ku ucapkan selamat tinggal............................

kepada tahun 2006. Hukhukhuk. Harap-harap 2007 ni ada ong lorr!

Thursday, November 30, 2006

Hukum Li'an

PENGERTIAN LI‘AN

  • Li‘an berlaku apabila terjadinya qazaf iaitu suami menuduh isterinya berlaku zina atau menafikan anak yang dikandungkan oleh isterinya sebagai anak.
  • Li‘an ialah sumpah seorang suami apabila dia menuduh isterinya berzina tanpa mempunyai empat orang saksi kecuali dirinya sahaja, maka hendaklah dia bersumpah empat kali “bahawa dia adalah orang yang benar” dan pada kali kelimanya “bahawa dia akan dilaknati Allah jika dia berdusta”.
  • Sekiranya isteri menolak tuduhan tersebut, maka hendaklah dia bersumpah sebanyak empat kali “bahawa suaminya itu berdusta” dan pada kali kelimanya “bahawa dia akan dilaknati Allah jika suaminya benar”.
  • Firman Allah subhanahu wata‘ala:

“Adapun orang yang menuduh isterinya berzina sedangkan mereka tidak ada saksi (empat orang) kecuali hanya dirinya sahaja maka persaksian bagi orang yang menuduh itu hendaklah dia bersumpah dengan nama Allah sebanyak empat kali bahawa sesungguhnya dia adalah orang yang benar. Dan sumpahan yang kelima bahawa laknat Allah akan menimpanya jika dia berdusta. Dan untuk menghindarkan seksa terhadap isteri yang tertuduh itu hendaklah si isteri bersumpah dengan nama Allah sebanyak empat kali bahawa sumpahan yang kelima hendaklah dia berkata kemungkaran Allah akan menimpa dirinya.”
(Surah An-Nur, 24:6-9)


KESAN LI‘AN

  • ·Berdasarkan Seksyen 51 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Melaka) 2002 menegaskan bahawa:

“Jika pihak-pihak kepada sesuatu perkahwinan telah mengangkat sumpah dengan cara li‘an mengikut hukum syara‘ di hadapan seorang hakim syar‘i, atas penghakiman, maka hakim syar‘i itu hendaklah memerintahkan mereka difaraqkan dan dipisahkan dan hidup berasingan selama-lamanya.”

  • Mengikut peruntukan hukum syara‘, sekiranya yang menuduh (suami) enggan bersumpah, maka dia akan dikenakan hukuman qazaf dengan sebatan sebanyak 80 kali rotan. Manakala jika isteri yang dituduh pula tidak menolak tuduhan suaminya, maka dia akan dikenakan hukuman sebagaimana orang yang berzina kecuali kedua-dua mereka bersumpah dan melakukan li‘an.
  • Apabila kedua-duanya bersumpah dan melakukan li‘an, maka ikatan perkahwinan mereka suami isteri akan terputus sama sekali dan mereka diharamkan berkahwin semula buat selama-lamanya.
  • Ibnu ‘Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah telah bersabda yang bermaksud:

“Suami isteri yang melakukan li‘an apabila mereka berdua berpisah, kedua-dua mereka tidak boleh berkumpul (berkahwin) untuk selama-lamanya.
(Riwayat Daruqutni)

*Sumber: http://www.al-azim.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Zaman sekolah dulu, subjek Syariah laaa subjek feberet aku senornye. Dan salah satu tajuk yang ada dalam silibus masa tu ialah hukum li'an. Sayangnya akibat kesuntukan masa, ustaz aku tu tak sempat nak mengajar bahagian ni. Dat time, bila ada masa je aku akan khatamkan buku teks Syariah tu. Waaa suka sangat!


Bestnya bila dalam kelas. Ustaz aku kadang-kadang pening paler ngajar sebab ade jugek kawan aku yang jenis blur² sket (hehe aku tak kutuk laa). Ctah, ko paham tak? Aku angguk. Haa ko explainlah, penat aku cite tak paham² pulak dak ni. Hehe sesekali jadik assistant ustaz ni best gak, tapi takleh aaa slalu sangat, takut salah le pulak. Selalunye dah explain, aku pandang ustaz, betul ke ustaz? Dia angguk semedang.

Rindu zaman skolah. Tapi skip bahagian belajar Bahasa Arab, Matematik dengan exam. Baru best!


* Fotopages updated!

Monday, October 09, 2006

Majlis Berbuka Puasa Ala Loba-Loba~

Alhamdulillah.. majlis berbuka puasa ala loba-loba telahpun selamat diadakan sabtu lepas. Waaa… tetibe je ramai ek? Lebih daripada 10 orang tu ramai la kan.. mekasih kat Anne yang mengangkut kekawan dia bagi memeriahkan majlis eceh : ) hehe..

Segalanya berjalan lancar aritu rasanya. Dari Shah Alam ke tempat kejadian hanya mengambil masa setengah jam sahaja seperti yang aku jangkakan, tapi nak dapatkan parking – Masya Allah.. huhuhu. Setengah jam jugaklah.. Aku yang ‘kefedapan’ masa tu akhirnya berdoa, Ya Allah bagi laaa aku parking.. Kau kesianlah kat aku yang belom semayang Zohor ni. Lepas je aku meraup muka, tup tup nampak seketol kerete ni tengah ready nak merambos. Alahai sukenye ati beta, kalau beta tau, daripada Federal Highway tadi beta dah berdoa huhu.

Tengok wayang dengan Anne (hihi), ND and Sham. Cite Ghost Game.. antu bunuh orang, saboo jelah aku neh. Abeh movie, semayang Asar, lepak jap tengok orang wat fashion show, cop tempat kat fudkot. Sementara menunggu waktu berbuka, kami sume pon berborak² - oww masa tu almost everyone dah sampai. Amek gambar sana, snap sini bla bla. Hehe. Sape tu yang asek sakat aku je, memang nak kene laa makhluk² Allah yang sentiasa diberkati tu, huh.

Aku yang kepupusan idea nak makan ape hanye membeli yong tau foo (yong tau foo kat Giant Shah Alam kompem lagi sedap hihi) dengan air carrot susu yang tak terasa langsung susunya. Tapi aku kan tabah..dalam kata tak sedap tu abes jugek hehe. Abeh makan, gi semayang maghrib. Aaa pestaim laa aku tengok orang beratur nak masuk surau time tu. Mak gad tu pulak bising je, orang nak semayang pon tak khusyuk tau (salahkan mak gad pulak :p ). Abes semayang, ade le beberapa kerat yang tinggal bergambar kenang-kenangan kat stage. Pehtu balik le..

Eh pendek je ek cite aku. Ala..ni kira rumusan laa ni. Dapat markah penuh kot? Gambar-gambar sume ade kat ND dan Anji. Tunggu diorang aplod le baru u ols leh tengok okeh! Aku pon tak tengok lagi huhuu.

Terima kasih pada sume yang hadir ya...sama-sama kita menanggung malu akibat perilaku seorang kawan kita ni pada hari kejadian. Huahahahaah malu woi!


* Status naluri sekarang. Rasa seperti menghirup madu berjulap. Anda faham maksudnya?

Wednesday, September 27, 2006

Butterfly


When you love someone so deeply
They become your life
It's easy to succumb to overwhelming fears
inside
Blindly I imagined I could
Keep you under glass
Now I understand to hold you
I must open up my hands
And watch you rise

Spread your wings and prepare to fly
For you have become a butterfly
Fly abandonedly into the sun
If you should return to me
We truly were meant to be
So spread your wings and fly
Butterfly

I have learned that beauty
Has to flourish in the light
Wild horses run unbridled
Or their spirit dies
You have given me the courage
To be all that I can
And I truly feel your heart will
Lead you back to me when you're
Ready to land

I can't pretend these tears
Aren't over flowing steadily
I can't prevent this hurt from
Almost overtaking me
But I will stand and say goodbye
For you'll never be mine
Until you know the way
it feels to fly

~Mariah Carey~



me, blue again :p

Monday, September 25, 2006

Hujung Minggu Yang Bingung (bingung ke??)

Sabtu lepas ada peristiwa sket. Bak kata ND, Pre-Ramadhan Potluck. Kalau nak diikutkan, patutnye hanya aku dan Anne je yang nak bawak makanan. Tapi oleh kerana sume orang pun insist nak bawak, haa bawak jelah..hehe.

Malas nak cerita betapa bizinye aku start celik mata pagi tu sampai laa aku tiba kat Tasik Shah Alam tu. Nak masak pon tokleh nak kosentret, orang call laa, orang SMS laa, dah cam super woman aku rasa (seblah tangan kaco makaroni, seblah tangan jawab SMS – macam bagus je). Nasib baik tak hangus. Yang tak tahan tu, Angah datang – siap culik aku kejap gi tengok umah yang kitorang nak beli tu. Aku dengan tak mandinye...hurmmm pasrah jelah.

One thing aku ni kalau kusut + kalut, mule laa aku rasa badan aku ni busuk je. Hihi. Padahal bukan le tak penah masak untuk orang ramai-ramai, tapi oleh kerana anda yang datang ni tak penah rasa masakan aku, jadik secara otometik aku jadi gentar. Kang komplen aku masak tak sedap kang..huhu. Berapa punye gentar, sampai resipi makaroni yang aku masak aritu tu.. aku donlod daripada internet (walaupun aku dah biasa masak makaroni). Takot dorang tokleh nak terima lak mende yang aku biasa masak. Pes taim aku masak ikut sukatan dalam resipi, selalu tu aku bedal je. Pehtu biasanye ade je bahan-bahan dalam resipi tu aku skip sebab maleh aa nak yo-yo oo sangat, tapi kali ni segala bahan tu aku carik sampai dapat. Punye leee cuak aku, tak hengat..hehe.

Budak umah aku komplen sebab aku tak bagi dorang tolong aku. Tak reti aaa orang kat dapur ramai-ramai, biau le aku hadap sorang.

Apepon, thanks ye pada Anne, ND, Sham, Acai, Anji + Pidah d prend, Kurzz dan bebudak umah aku yang menjayakan acara ni. Kalau ade yang terkurang ke hape mintak halal laa ek..hihi.

Balik tu aku ngantuk sangat tapi tak mampu nak tido. Aku tengok jelah bebudak ni tido huhu.

Ari ahad aku bangun pukul 10 pagi (waaa instict sebelum tengok jam, tak sangka lak betul ;) ) Ingat nak basuh baju, alih-alih bebudak umah aku ajak tengok wayang. Pelagi.. jalaaaaan. Konon-konon nak tengok Ghost Game, tapi apekesejadahnye TGV Bkt Raja tu takde lak cite tu, tengok laa cite The Wicked Man. Cam ampeh je cite ni. Sampai rumah pun ngantuk. Walaupun mata aku minta dikasihani, tolonglah mak incek tido kejap, tapi kepala otak aku tak aman le selagi aku tak basuh baju. So.. gi lah basuh.. sidai.. pehtu siap iron baju-baju untuk keje seminggu ni. Huhuhu abis iron baju dah pukul 6.30 petang, tak dan nak tido..huhuh.

Balik kang nak tido ah..*Zzzzzzzzzzzz*

Fotopages dah apdet! Tengok sini ye..

Friday, September 08, 2006

Cinta dan Suka

Cinta dan suka. Ianya suatu perasaan yg unik, dan ianya telah dicipta oleh Allah swt. untuk anak-anak Adam. Walau bagaimanapun, perasaan ini haruslah dikawal agar tidak menjurus kepada maksiat. Ingat semuanya haruslah bernawaitu kerana ALLAH taala. Akan mengecapi bahagia dunia dan akhirat... InsyaAllah...

*Di depan orang yang kamu "cinta", jantungmu akan berdebar-debar dengan cepat. Di depan orang yang kamu "suka", kamu akan selalu bahagia.

*Di depan orang yang kamu "cinta", musim dingin serasa musim semi. Tetapi di depan orang yang kamu "suka" musim dingin sama saja dengan musim dingin yang indah.

*Jika kamu melihat ke dalam mata orang yang kamu "cinta", maka kamu akan bertemu. Tetapi jika kamu melihat ke dalam mata orang yang kamu "suka",maka kamu akan tersenyum.

*Di depan orang yang kamu "cinta", kamu tidak akan dapat mengungkapkan apa yang ada di benakmu. Tetapi di depan orang yang kamu "suka", kamu dapat mengungkapkannya.

*Di depan orang yang kamu "cinta", kamu cenderung malu. Tetapi di depan orang yang kamu "suka", kamu bisa menunjukkan diri kamu yang sebenarnya.

*Orang yang kamu "cinta", biasanya akan muncul di benakmu setiap 2 minit. Kamu tidak akan dapat menatap langsung ke mata orang yang kamu cintai. Tetapi kamu akan selalu tersenyum jika menatap mata orang yang kamu suka.

*Ketika orang yang kamu cintai sedang menangis, kamu akan ikut menangis bersamanya. Tetapi jika orang yang kamu sukai menangis, kamu akan mengakhirinya dengan kelegaan.

*Perasaan dari "cinta" dimulai dari tatapan mata. Dan perasaan "suka" dimulai dari pendengaran telinga.

Jadi, jika kamu berhenti menyukai seseorang, yang harus kamu lakukan adalah menutup telingamu. Tetapi jika kamu mencuba untuk menutup matamu, cinta akan berbalik menjadi titisan air mata dan akan selalu berbekas di hatimu selamanya... "

Monday, September 04, 2006

Aku Yang Tak Suka Matematik :p


You memang tak suka matematik ye Mas? Tanya Mr. Boss lepas mengajar aku mengira unjuran penduduk, kediaman dan ntah ape-ape lagi untuk kawasan Kuala Lumpur. Mak aihh.. obvious sangat ke ketengengan aku ni bila masuk tang math ni? Huhu. Math you dapat berapa masa SPM? Loh..ke situ lak dia. Tiga je.

Dalam adik beradik aku, rasanya aku sorang je yang tak sukakan subjek matematik walaupun aku suka duit (hehe). Ude aku pun tak berapa pandai gak, tapi akhirnya dia jadi akauntan. Ni yang aku tak paham neh. Abang-abang aku yang lain memang power root laa matematik dorang. Memang famili aku pelik je dengan aku. Dorang ingat aku tak pelik ke nape dorang suka math? Abang-abang aku kata kiranya aku ni obses dengan membaca membuatkan aku tak suka mende kira-kira ni (aku dah boleh membaca sejak umur 5 tahun – mak aku memang terer). Sejak aku sekolah rendah sampailah masuk U, biasanya cikgu/lecturer yang boleh ingat nama aku tu adalah tenaga pengajar Bahasa Inggeris. Cikgu matematik yang suke jeling-jeling aku masa sekolah menengah dulu tu tak ingat ke nama aku? hehe..

Punye le aku ni tak pandai matematik, sampaikan menyusahkan cikgu masa aku sekolah rendah. Susah camne ek.. Masa budak-budak dulu, aku selalu berganding dengan sorang member aku ni untuk wakilkan sekolah dalam ape-ape kuiz – kuiz bahasa, kuiz perpustakaan, bulan sabit merah (aaa yang ni aku tak paham ape sebabnya aku kene wakilkan sekolah padahal aku tak penah attend pun persatuan tu), kuiz agama, kuiz kesihatan, sains kemasyarakatan dan ntah ape-ape lagi kuiz aku dah tak ingat. Biasanya cikgu aku akan pilih kawan aku ni – Wan (wink kat Anji..hehe) and then aku. Kira top 2 laa..waaa pasannye aku. Tapi bila tang kuiz matematik, cikgu aku dah tak tau nak amek sape lepas dak Wan tu. Aku ingat lagi bila cikgu tu nak sebut nama aku, dia cam terkoma sket. Muahahaahahaha.. Pastu dia kata gini, “selalu tu senang je nak pick orang, arinie cam susah pulak”. Hehe.

Masuk sekolah menengah lak, semedang aje math aku fail. Sampaikan arwah abah datang sekolah jumpa cikgu (ade mesyuarat kecik lak tu) nak keluarkan aku daripada asrama. Masa tu aku form 4, result giler-giler nyer hampeh sebab matematik aku punye pasal aa ni. Jahanam tol..huhuh. Tapi tak keluar pun, mekasih laa untuk sorang cikgu yang support aku tu, tak sangka dia nak backing aku, huhuhuuh. Bila dah masuk form 5, memang arwah abah dah tak senang duduk tengok keadaan topografi matematik aku. Adalah dia bertindak dan aku setuju dengan tindakan arwah abah sebab aku tau itu untuk aku. Walaupun lepas tu aku yang menanggung sengsara – kena hentam giler-giler dengan GPK HEM II, gaduh dengan warden – tapi aku malas nak bising. Sikit pon aku tak mengadu dengan abah. Cuma yang aku tau, lepas aku abis SPM aku dapat tau yang akhirnya mak cerita dengan abah. Dan aku dah kata, kalau aku bagitau abah time tu kompem masak lee cikgu yang pressure aku cam nak rak tu. *first time aku dengar mak kata aku kuat semangat aritu, hehe.

Masa aku amek result SPM, subjek pertama yang aku tengok ialah matematik. Syukurlah dapat 3. Aku bagitau mak, dia macam tak percaya je. Yang tak best tu mak aku leh lak kata – mak ingatkan ko dapat pangkat 2, tak sangka lak dapat 1 ek. Ceh mak aku ni ingat aku tengeng sangat ke..huhu. Tapi takpe..aku puas ati bila lalu depan pejabat sekolah time tu. Kebetulan lak GPK HEM II tu pun ade, dengan berlagak sombe (mintak maaplah, aku bukan jenis berlagak tapi apa yang cikgu tu hina aku dulu, aku ingat lagi) aku kibar-kibarkan slip SPM aku tu. Kompem dia dah tengok dulu result aku kan...huh! Muka dia kelat je. Huh.

Secara keseluruhannya, aku memang tak suka matematik. Sekian. Hehe.


Ooooopppppp... tapi aku suka matematik bila melibatkan keuntungan ke atas aku.

Tuesday, August 29, 2006

The Art of Marriage


The little things are the big things.
It is never being too old to hold hands.
It is remembering to say
"I love you" at least once a day.
It is never going to sleep angry.

It is at no time taking the other for granted;
the courtship should not end with the honeymoon,
it should continue through all the years.

It is having a mutual sense of values and common objectives.
It is standing together facing the world.
It is forming a circle of love that gathers in the whole family.
It is doing things for each other, not in the attitude
of duty or sacrifice, but in the spirit of joy.

It is speaking words of appreciation and
demonstrating gratitude in thoughtful ways.
It is not expecting the husband to wear a halo
or the wife to have wings of an angel.

It is not looking for perfection in each other.
It is cultivating flexibility, patience,
understanding and a sense of humor.

It is having the capacity to forgive and forget.
It is giving each other an atmosphere in which each can grow.
It is finding room for the things of the spirit.
It is a common search for the good and the beautiful.

It is establishing a relationship in which the independence is equal,
dependence is mutual and the obligation is reciprocal.
It is not only marrying the right partner,
it is being the right partner.

Tuesday, August 22, 2006

Satu Tahunlah!~


Hari ini, tahun lepas.
Entry pertama di kotakhujan.

Hari ini, tahun ini.
Selamat Hari Jadi!

Tuesday, August 01, 2006

Bukan Diriku - Samsons


Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik

Yang ada di hatimu

Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu

Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
'tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

Walau ku masih mencintaimu
Ku harus meninggalkanmu
Ku harus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu

Nurani membutuhkanmu

Ku harus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku

Yang dapat mengerti aku

Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu

Yang lama menyentuhmu
Bukanlah diriku..


Hahaha.. saje² nak tacing sebelum gi bersuke rie esok. Enjoy!!~

Thursday, July 27, 2006

Babai sume, don't miss me ok!~

Macamana nak start ni? Saket paler aku..!

Minggu depan bersamaan 2hb sehingga 4hb, aku tade kat bumi Shah Alam ni. Setelah hampir dua tahun melobi, ahirnya proceed gak proposal kitorang untuk ke Pulau Redang idamanku selalu neh. Yeaaahuuuuuu..!!!!! *loncat²* Insyaallah kalau umur panjang, kitorang akan gerak pada waktu pagi hari berkenaan dengan bantuan penerbangan Air Asia. Hoh, aku tak penah naek Air Asia neh, meh le merasa naek best ke tak best.

Alhamdulillah.. kebetulan klotak aku tengah tensen² buah ni, dapat lak gi jenjalan. Mengingatkan aku pada kejadian dua tahun lepas. Masa tu aku tengah stress giler² - ala.. hal jiwa² ni le – opis aku wat trip ke Pulau Pangkor. Sonok giler! Tapi aku tak sepenuhnya enjoy time tu, apedaaa aku *tunjal paler sendiri*. So, kali ini aku nak all out laa bak kata omputeh. Muahahhahaaa gelak resakse. Bertambah rentung le aku pasni, camne nak jadik bestnyer* Kak Lina neh? Huhhuh..

Doakan aku selamat pergi dan balik, dan lepas daripada balik tu jugek.

Pulau Redang, aku cabar kaaaoooo!!!~

# Malam duka, pagi positif balik. Ada ruang tu, tapi tak berapa luas. Ah.. nak seribu dayabumi bak kata member aku. Chaiyooookkkk Masy!!~

* bestnyer = lawan kepada perkataan ’bestman’.

Monday, July 24, 2006

Kusut!

selipar turut menensenkan diri dengan aku


* hidup terlalu singkat untuk terus-terusan bersedih* perasaan kosong* sape dia tu?* kesian Fahrin* bila baju raya nak siap ni* report tak siap* takut boss marah* ada yang datang masa duka dan pergi kala suka; ada yang datang kala suka dan pergi kala duka* manusia memang pelik* rasa nak beli pokok bunga* nape jiran kasik surat amaran* bulan ni tak datang lagi* meriahnye kenduri kawen* waa..ko dah keje gomen ek?* mana brooch aku ni* lama tak dengar cite Exists* apsal umat Islam asik kene buli je* nape kerajaan suke abiskan duit kat tempat² yang tak patut* asik-asik cite CT dengan Datuk K* aku pandang kau, kau pandang dia, dia pandang aku* apsal asik kacau aku je ni* Darren Hayes gay rupenya* dia demam* aku mana tau nak jadik pengapit* salah ke aku cakap?* tak senyum orang kata sombong, bila senyum orang kata nak menggoda* ruang nyawa terlalu pendek untuk mencari musuh* tak dapat lupa* susah nak terima* jom cycling ujung minggu ni* dah nak masuk bulan Ogos* nak keje gomen ke tak nak* kredit dah abes* bila nak bayar duit air* jadi ke tak gi Redang neh* jangan lupe bayar duit kete* aku cepat tacing lately, nak mampos?*


Fotopages updated!! ~ gambar~

Tuesday, July 11, 2006

Just For Laugh



1. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai.

2. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.

3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungkin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.

4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?"

5. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'babi queue' haram dimakan oleh orang Islam.

6. Sesetengah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak kena cabai, cuba la cakap cibai kat depan orang tua-tua.

7. Membuat tauhu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau orang lain hanya tahu nak sumbat je tauhu sumbat dalam mulut.

8. Si Bohsia dan Bohjan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.

9. Bermain bola keranjang memang meletihkan. Bermain di ranjang juga boleh meletihkan.

10. Allahyarham P.Ramlee tak pernah dapat Lesen P sebab baru diperkenalkan. Penyanyi pop yeh yeh L. Ramli mungkin pernah dapat lesel L. Tapi Allahyarham A. Ramlie tak pernah dapat lesen A sebab tak ada.

11. Ramai orang lelaki takut kalau-kalau mati pucuk. Tapi tak takut kalau-kalau mati esok. (Mesej berunsur dakwah. Sila duduk tahiyyat akhir)


Kaciwanyeee France kalah. Sudahlah! Jangan pujuk daku yang kaciwa ini *pegang tangan abg Nudin sambil lari jauh²*

Fotopages updated! klik sini --> gegambar..

Wednesday, July 05, 2006

Punca Kekalahan Brazil


Dipercayai pasukan Brazil sempat bercuti ke Indonesia sebelum Piala Dunia berlangsung. Dan khabarnya, Ronaldinho yang sebenar tercicir di Jawa akibat terlalu asyik membelek kain batik Jawa untuk aweknya, di samping sakit perut yang melampau kerana terlalu banyak membelasah asam jawa.

So, jangan salahkan Ronaldinho di atas kekalahan Brazil baru-baru ni. Bukan dia yang main tu! Itu Ronaldikin yang main..


# gurau je ek...!

Friday, June 23, 2006

Time In A Bottle


If I could save time in a bottle
The first thing that I'd like to do
Is to save every day
Till Eternity passes away
Just to spend them with you

If I could make days last forever
If words could make wishes come true
I'd save every day like a treasure and then,
Again, I would spend them with you

But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them
I've looked around enough to know
That you're the one I want to go
Through time with

If I had a box just for wishes
And dreams that had never come true
The box would be empty
Except for the memory
Of how they were answered by you

But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them
I've looked around enough to know
That you're the one I want to go
Through time with

~Jim Croce~



# One of my favourite song (^_^)

Tuesday, May 09, 2006

Aku Yang Risau

Abang ni tak risau pun! Huh!


Aku risau senornye tau tak.
Macam-macam mende aku risau neh.

Mak aku asib laaa nanye pasal kawen, ni tak laa berape nak risau.
Aku jawab je ‘bulan nam’.
Bulan nam tawon bile tu ntah la kan :p
Apsal bulan nam, apsal tak bulan lima?
Lagi mau tanye ke??

Aku risaulaaaaa..

Next month pindah umah.
Pindah gi Seksyen 8.
Umah flat, umah pangse.
Aku tak penah nyewa umah pangsa tau tak.
Masa student pon tak dok umah pangsa.
Korang tau tak kawasan Seksyen 8 tu canne?
Dulu aku panggey kawasan tu ’kawasan pembunuhan’.

Apsal risau lak? Dok je lah.
Memang arrrr..
Aku risau..
Fahrin, nanti orang wat pape kat dia ke.
Dia tu bukannye reti nak jerit kalau ade orang calau badan dia.
Senyap je!
Jerit laa ‘tolong!tolong!’ ke.

Aku risauuuuuuu
Nanti kalau balik lambat malam-malam, canne?
Aku dok tingkat 3 tau.
Nanti kalau orang jahat aim aku nanti canne?
Macam dulu dok kat Seksyen 13, aku jerit pon bukan ade orang datang tolong pon.
Ni kan plak tempat cam kat Seksyen 8 tuh.

Ish...

Risaulaaaaa...

Beli bedroom set.
Baru bayau seratus, lagi nam ratos nak cekau katne?
Ade duit kat bank yang aku takde kad ATMnye laks.
Bahalau tol.
Nak gi wat kad ATM satu hal lagik.
Kene masuk kat UiTM lak nak wat kad.

Ade dua tiga barang lagi yang kene beli.

Mampus.

Lori lagik.
Macam banyak lak barang nak angkut ni.
Nak soh sape tolong?
*pening*

Boss aku ni bile le nak review gaji gaknye.
Penat tau sindir semalam.
’Mr. Boss pasni kalau nak interview orang miskin bandar, interview je saya’
’Aaaa...apsal lak u leh jadik miskin bandar laks?’

'Sebab Mr. Boss la, lagi mau tanya’
.

Risau laaaaa..

Dah gimuks, cam dugong. Macam si Tenang.
Dah tak jelita dah.
Body la. Muke leh tahan lagi *eceh, sempat lak pasan*
Makan sikit pon tak kurus, makan banyak apetah lagik.
Masalahnye sume mende pon nampak sedap.
Dahtu canne?
Kalau kawen nanti baju pengantin tak muat, canne?

Macam-macam hal la!

Thursday, May 04, 2006

Telur dan Motor: Kisah Sebuah Dendam

Kadang-kadang bila bersendirian, aku suka mengimbas semula kenangan masa sekolah dulu. Tak kisah laa sekolah rendah ke, sekolah menengah ke. Rasa puas sangat, sebab masa kanak-kanak dulu, aku ni boleh tahan nakalnya (kan Anji kan? ;D ). Bila masuk sekolah menengah, kenakalan tu masih ada tapi terkawal. Ye lah.. orang dah besau, dah anak dara, kena le kaber2 sket. Hehe. Tapi ada jugak ketikanya ’terlepas’ perangai bila saat-saat tak terduga.. ehehehhehe.. Dan yang bestnya tu, orang lain (yang tak berapa kenal aku sangat) tak akan sangka yang aku boleh buat mende-mende yang tak tercapai dek akalmu tu. Tak tahulah kenapa – agaknya muka aku ni muka ’innocent’ kot. Agaknyelah..!

Antara kes-kes yang masih aku ingat ialah kes tahun 1996. Masa tu aku Form 4. Dok kat Dorm C, aku sorang je budak Form 4 dalam dorm yang ada 20 orang budak pelbagai peringkat umur tu. Sian aku. Tapi takpe, aku kan independent (poyosss).

Hari kejadian, hari Selasa. Sekolah cuti pasal ape entah. Yang pastinya aku bangun pagi tu dah pukul 8. Alamaaakkk… miss laa bekpes aku ni kang. Dengan muka pisat-pisat tu aku terus meluru ke koridor, sambil jerit nama kawan-kawan aku kat tingkat atas. Akak, geng-geng akak sume kat dining, orang tembung dengan dorang tadi, tetiba je aku ditegur dek budak dorm aku. Ye ke? Dorang dah makan ke? Aisey..aku je ke yang terlepas nak sarap neh? Blom gik.. dorang baru je gerak tadi, Kak Pai yang soh kejut akak tadi. Oooww..ok laa kalau cenggitu. Aku dengan pantasnya ke bilik air, gusuk gigi, basuh muka, terus berlari ke dining hall.

Sesampai je aku kat dining, aku tengok budak-budak ni sume berkumpul kat dapur. Apehal tuh? Aku pun masuk le dapur, sibuk-sibukkan diri gak. Rupanya dorang tengah bergaduh dengan pakcik dining tuh. Hoh..dia tu memang suke nau carik pasal dengan budak asrama. Entah ape kes gaknye tau! Apehal ni? Korang dah makan ke?, kata aku pada salah sorang member aku. Blom gik, orang tua ni lah, tak kasik makan. Muka member aku dah sengal semacam. Aku jengah-jengah, aikk..ade je makanan tu, apesal yang tak bagi kitorang makan neh? Korang tau kan kantin tutup pukul berapa? Pukul 8 kan? Dah korang datang lambat, tak dapatlah makan. Ek eleeeehh.. kereks lak dia neh. Aku yang dah mula nak naik angin tapi kaber gak la... Nasib koranglah, sape soh bangun lambat! Wah..wah.. kerek betul neh!

Malas nak bertekak, aku keluar dari dapur tu sementara kengkawan aku dengan kepanasan darah muda memasing terus je bergaduh. Tetiba member aku, Suria pun keluar gak dari dapur tu. Dapat ke makan? Aku interview Suria laks. Huh.. macam s**l je. Minah ni memang angin je...ehehehe. Pastu aku tengok kat dalam genggaman Suria, ada sebutir telur. Ni telur rebus ke nih? Ko amek katne?. Suria main-main dengan encik telur tersebut. Taklah, telur mentah neh. Laaa.. telur mentah nak watpe? Nak masak katne laks? Aku dah kompius dah minah ni. Sape kata nak makan? Aku tengah pikir nak baling telur ni kat motor Cik Zul. Owww.. ada rancangan jahat rupanya. Best nih!

Tak lama lepas tu, semua kengkawan aku kuar dari dapur. Dalam perjalanan nak naik ke bilik, Suria mewar-warkan idea jahatnya kat dorang. Semua bagi sokongan padu. Tapi sape nak kaber line kang? Takkan aku sorang je? Kata Suria. Semua diam. Ermm.. akulah, aku yang baek ati cam cinderella time tu mengofferkan diri. Cantetttt..!! C’tah, dendam kitorang ni terletak kat tangan korang duorang tau! Lunaskaaaann!!! Yeee..kengkawan aku kalau bab menjahat, semua memang laju je. Siol je budak-budak nih. Hehe.

Dengan semangat kesetiakawanan, kami pun bergerak melaksanakan misi. Aku baling, ko gi borak dengan Cik Zul, kata Suria selaku ‘criminal mastermind’ memberi arahan. Okeh! Semangatnye aku buat keje jahat ek? Psst..C’tah, nak pecah kat mana aaa? Ko ade idea tak? Ler.. tak tau nak baling kat ne la plak. Hurmmm.. kalau aku laaa kan, idea paling jahat aku ada ialah... ko pecahkan je dalam helmet dia, mesti havoc aaa kepala dia penuh telur..hohohohohohoo!!! kata aku dengan penuh semangat kejahatan. Uikss.. jahat nau tu! Aku baling kat sini jela, ok tak? Kata Suria sambil tunjuk kat sisi motor. Aaa.. bolehlah.. ko jangan miss lak Suya, telur tu satu je, kata aku lagik. Tade hal. Dah, gi masuk dining. Kalau dia nak kuar, ko hint-hint le aku. Tak pun ko wat le dia leka ke..pandai-pandai ko lah. Yelaaahh..

Aku pun masuk dining, tuang air dalam gelas, buat-buat tanya Cik Zul, takde makanan ke Cik Zul? Berbasa-basi dengan pakcik tersebut, menyampah je dengan diri sendiri time tu, hahaahaa. Takde..tadi kengkawan ko datang awal dari ko pun tak dapat. Apsal bangun lambat sangat C’tah? Lah..dia tak pasan aku rupanya tadi ek. Bagus gak ni. Ermm.. takde orang kejut, nak wat camne. Dan lepas tu telinga aku menangkap bunyik ‘keceperrrr’ tanda jangka hayat Encik Telur telah tamat di dada motor Cik Zul. Aku pandang luar, tengok Suria buat ‘thumbs up’ sebagai simbol kejayaan. Ok la Cik Zul, orang naek dulu arr, kata aku pada Cik Zul. Cepat-cepat aku kuar dan menonton sebentar hasil seni ciptaan Suria yang giler tahap gaban. Pastu, lariiiiiiiiiiiiii.............!!!

Lari... lari... lari...... masuk ke study room!!!! Camne? Serbu kengkawan aku. Mission accomplished!, kata aku disambut dengan sorak sorai tanda kepuasan tak terhingga oleh dorang. Lepas bersorak sorai, beberapa orang member aku menjalankan misi lebih penting – fly. Beli makanan kat luar daaaa.. Keluar celah-celah pagar semata-mata nak beli sarapan.

Tengahari gempar. Cik Zul mengamuk. Yang best tu, tekaan dia tepat. Dia direct kata Suria yang buat. Kalau tak dia, sape lagi, camtu aa dialog Cik Zul. Ade gak aku dengar budak-budak junior cuba meracun Cik Zul dengan mencadangkan nama aku sebagai suspek, malangnya tak berjaya..hahahahhahahahahhahaha. C’tah? Bukan dia laaaa... mustahil dia yang buat. Dia datang minum air je tadi. Hohohohooho.. tu dia.. mangsa sendiri membela suspek, tak dapek den nak nulong. :D

Walau bagaimanapun, akhirnya terbongkar jugak hal tu, sampai warden pun tau. Kat sekolah, aku dan Suria diperintah mengadap warden. Bagi sepuluh alasan kenapa awak baling telur kat motor Cik Zul, kata cik warden. Lepas gelak dua tiga saat, aku pun jawab: Pertama, saya lapar. Kedua, Suria pun lapar. Ketiga, kawan-kawan saya lapar. Keempat, kelima, keenam, ketujuh, kelapan, kesembilan, kitorang sume lapar, cikgu! Kesepuluh, makanan ada lagi tapi nape dia tak bagi kitorang makan? Kejam tuh! Cik warden tergelak besau sampai mengalir airmata dia dengar jawapan aku. Eh, tak kelakar tau! Tapi kenapa sampai baling telur kat motor dia? Aikkk.. kitorang tak baling kat dia tu pon dah kira untung. Saya nak awak berdua mintak maap balik kat Cik Zul, kata cik warden. Ehh.. tak nak saya! Cikgu, tak patut tau kitorang mintak maap kat dia. Makanan yang belen-belen aritu ade masa tu, nape tak bagi kitorang makan? Ye laa kitorang mengaku kitorang lambat, tapi dia lebih sanggup buang makanan tu daripada kasik kitorang makan. Kitorang bayar tau duit makan. Aku cam biasa le, tak puas ati.

Bla..bla...blaaa.. kene denda. Salin balik surah Yasin 4 kali. Siottt je. Tah pape punya denda tah. Sabooo jelah. Lepas kes tu, lama gak laa kitorang tak bertegur dengan pakcik dining tu, makan bulan-bulan jugaklah. Hehehhehehe..

Tapi nakal camne pon kitorang dulu, batch aku tetap jugak dikenang. Cik Zul pun mengaku, batch korang takde sape leh lawan! Jahat-jahat korang pon, result best. Rajin pun rajin, keje tak payah suruh, itu kata dia masa aku terjumpa dia kat bus stand Masjid Tanah, time tu aku student UiTM. Cik Zul merungut, budak-budak asrama sekarang sume tokleh harap. Keje nanti bersuruh, dah suruh pun tak jalan jugak. Result pekse sume jatuh menjunam. Kalau ade yang boleh dibanggakan pun, sorang dua je. Warden pun dah tukar, cerewet melampau-lampau. Cik Zul nak bukak restoran lah, amacam? Ok tu! Cik Zul masak memang 1,000 kali lagi sedap daripada dining UiTM, kata aku. Tu lah korang, dulu asik taknak makan je, sekarang dah teringat pulak. Kami sama-sama ketawa.

Itu dulu. Dan Cik Zul pun dah meninggal dunia.

Mintak maap banyak-banyak, Cik Zul. Alfatihah..!

Tuesday, April 25, 2006


Tiada yang mustahil. Apa-apa pun boleh jadi, dengan izinNya.

Mudahnya rasa ini tumbuh dalam hati. Dan tiba-tiba aku kembali tersenyum, dengan seri yang pernah aku jelmakan dulu.

Entahlah kenapa. Aku tidaklah menolak, malah tidak juga menjemput ia hadir. Biarkan saja rasa itu datang dan pergi semahunya. Tapi kali ini harap-harap rasa itu kekal.

Bimbang. Resah. Rasa ini pantas benar bertandang. Gentar kalau-kalau sepantas itu jua ia pergi. Harap-harap ia kekal.

Ada lagi rasa bimbang, sesekali sendu rajuk singgah di jiwa. Kekadang. Dan dia bagai menguji. Aduh.. pedihnya ujianmu ini. Sagat seluruh naluri wanitaku. Enggan mataku bergenang lagi, aku tak mahu. Mengertikah dia?

Henyak tuntutan tugas, aku dan dia – lebih menyesakkan. Lekaslah..lekaslah kita berlapang, agar ujian itu dapat aku hapuskan terus. Aku tak mahu itu.
Dalam kegelapan, ada satu percikan sinar halus. Andai takdirnya percikan itulah cahaya suluh hidupku yang dijanjikanNya, aku tegar menatangnya dengan kedua belah tanganku.

Bukan aku terdesak, bukan. Aku yakin Qada’ dan Qadar, aku percaya gerak hatiku. Aku harus lakukan ini. Bukan untuk siapa-siapa.

Tapi untuk gerak hatimu, bisik hatiku – dan juga harapan mereka di sana.

Dan kerana itu, aku menantimu di sini. Sabar. Dengan harapan. Dalam debar.

Sunday, April 16, 2006

Kisah Petang Jumaat

Hari Jumaat lepas, lebih kurang pukul 6 petang. Aku dan Kak Lina on da way nak balik ke Shah Alam lepas meeting kat DBKL. Hujan petus. Jalan jem. Pandangan kabur dan terhad. Kak Lina cuak, sebab minyak kereta dia dah nak abis. Nak cari petrol pum yang terdekat, tapi kami bukan expert jalan KL. Mr. Boss baru je sms; hati-hati drive, jalan licin, kete byk.

Niat menghala ke NKVE. Pandang depan, trafik bergerak lancar. Pandang kiri, signal kiri. Aku pun pandang kiri, bagi bantuan pada Kak Lina sebab side mirror dah kurang berperanan. Kemudian aku pandang depan. ”Akak!!!!” dan .............

Pukul 6 lebih. Hujan makin lebat. Dua kereta mangsa kemalangan tersadai di tengah kesesakan lalulintas. Aku pegang kepala, sakit tapi tak cedera. Pegang kaki, sakit jugak tapi tak patah. Kak Lina dah pucat. ”Akak ok?”, kata aku sambil pegang badan dan kaki dia. ”Tak pape. Mas.... camne nih?”. Aku terdiam. Takde pengalaman. Camne ek? Pemandu dan penumpang kereta depan dah keluar. Dua-dua perempuan, Melayu. Dah basah dek hujan. Kak Lina mula mendail nombor telefon Mr. Boss. Aku keluar. Menuju ke arah kedua-dua mangsa tabrakan kereta Kak Lina. Minta maaf, sungguh-sungguh. Abis tu, macamana? Pemandunya bersuara. Jap eh kak, kawan saya tengah wat phone call. Kak Lina keluar dari kereta, hulur handphone. Mr. Boss nak cakap, kata dia. Bercakap dengan dia, terima arahan. Habis berbual, aku cakap dengan Kak Lina, alihkan kereta ke tepi.

Tak lama kemudian, ada lelaki bermotor tiba. Entah siapa. Hulur kad, oh.. budak kerja bengkel kereta. Nanti dululah ye, kata aku. Si budak setia menanti dalam hujan, basah kuyup bersama-sama kami. Malang sungguh, aku dan Kak Lina kekeringan kredit. Kredit aku tinggal 28 sen, dan hanya seorang sahaja yang mampu aku beritahu. Hanya seorang.

Kemudian Mr. Boss telefon lagi, kejap lagi my friend, Encik L akan sampai. Dia dah panggil tow truck, u tunggu sampai dia datang. Ok. Budak lelaki tu ada lagi? Ada. Ignore him. Biar Encik L bincang dengan dia. Ok, mekasih bebanyak Mr. Boss. It’s ok. Jaga diri. Mangsa tabrakan yang berdua mahu pulang. Tukar nombor telefon. Aku salin nombor plat kereta dia dalam handphone aku. Mintak maaf kak.. pape nanti kita cakap dalam telefon ye. Kelisa yang hampir rebah bumpernya bergerak pergi meredah hujan lebat. Tinggallah kami berdua kebasahan tepi jalan. Ops..bertiga, termasuk budak lelaki tadi yang nampaknya tidak putus asa lagi.

Akhirnya. Encik L tiba. Belek-belek kereta, kita jalan sikitlah. Tak bagus stay kat sini, sesak. Kita park kat Shell depan tu. Boleh ke kereta ni gerak lagi? Boleh, tapi awak bawak slow-slow, ikut belakang kereta saya. Kalau jarum temperature nak dekat sampai H, awak tekan lampu emergency ok! Nanti kita berhenti. Ok. Kak Lina pandang aku, Mas bawaklah. Ha? Ok lah..

Dalam setengah kilometer perjalanan, temperature kereta dah naik. Aku high beam Encik L, pasang lampu emergency. Terus berhenti. Matikan enjin! Ok..ok. Tow truck on da way dari Subang. Kita tunggulah. Masuk kereta saya, sian u all dah basah kuyup nih. Dan si budak lelaki akhirnya mengalah lalu pergi. Kami? Masuk kereta. Sembang-sembang. Sejam kemudian baru tow truck tiba. Dihantar pulang ke rumah oleh Encik L. Mintak maaf sangat-sangat Encik L, menyusahkan je. Takpe.. hari ni saya tolong awak, nanti dah tua nanti kot-kot saya nak lintas jalan, ada orang lain tolong saya pulak. Mungkin anak kami. Hee...

Masuk rumah, mandi. Dan kemudiannya baru perasan beberapa perkara. Kami tak makan lagi dari tengahari rupanya, maghrib pun dah habis, kepala semacam retak, dan tulang betis terasa sakit. Kaki yang memang sedia sakit, bertambah-tambah deritanya. Aduh...

Apapun, syukur kami selamat. Seperti mana kata Mr. Boss pada Kak Lina, ini berkat u dengan Mas gi sembahyang asar sebelum balik tadi.

Terima kasih, Tuhan....

Thursday, March 30, 2006


Mungkir Bahagia

Dihimpit dicengkam rindu ini
Gerimis duka ku

Menggamit kenangan silam

Resah dan pilu menghampiri

Sunyinya malamku kelam

Pedih kemelut cinta

Dingin kelu bicara

Tuk mengungkap rindu

Sayang ku mungkir pada kejujuranmu

Menolak segala bahgia dihadapanku

Kasihku mungkir pada kata janjiku

Berlari aku jauh dari cintamu

Ku kesali

Dihanyut dilambung ombak lara

Sepiku berkelana

Melayari jiwa nestapa

Menggagahi rasa kesayuan

Leburlah harapan cinta

Namun kesetiaanmu

Kugenggam bagai hukuman

Mengheret langkahku

Maafkan daku

Kekasih hati cinta kita berakhir

Maafkan daku

Kerna ku memungkirinya

Maafkan daku

Kekasih hati cinta jadi begini

Maafkan daku

Ku mungkir bahagia


Tacing sehh dengor lagu neh.. :(

*********************

Dalam kesibukan ini, masih lagi ada celah yang kosong antaranya. Ada ruang untuk mengintai dia. Ada rasa untuk mengenang dia. Memang duka itu pudar sudah, tapi yang satu ini degil benar. Kalau yang satu ini adalah kaca, lama dulu aku hempaskan. Tapi yang satu ini batu, yang satu ini jati. Walau mata mula memandang selain dia, tapi hati tetap berkiblatkan dia.

Selang bahagia, ada laranya. Lara itu hampir luput, tapi bahagia yang ditinggalkan tetap berlumut. Pejam mata, buka mata, lihat sekitar. Ada saja tingkah manusia, gerak objek yang memusat kenangan tentang dia. Bosan dengan rasa yang satu ini.

Setia yang membabi buta. Degil yang tak berkesudahan. Bosan.

Beberapa minggu lepas, rasanya aku ternampak dia. Kemustahilan yang tidak mustahil berlaku. Walau sekilas, rasanya aku tak silap. Agaknya. Mungkin. Barangkali. Harap benar aku silap. Andai benar itu dia, kenapa muram wajahmu? Kenapa jauh menungmu?

Senyumlah. Dengan senyuman yang pernah membahagiakanku dulu. Kerana aku masih lagi tersenyum, dengan senyuman yang pernah jua membahagiakanmu.

Walaupun mungkin tidak semanis dulu.


* fotopages updated! tekan sini ok! ;)

Sunday, March 26, 2006

When You Divorce Me, Carry Me Out in Your Arms


On my wedding day, I carried my wife in my arms. The bridal car stopped in front of our one-room flat. My buddies insisted that I carry her out of the car in my arms. So I carried her into our home. She was then plump and shy. I was a strong and happy bridegroom

This was the scene of ten years ago.

The following days were as simple as a cup of pure water: we had a kid; I went into business and tried to make more money. When the assets were steadily increasing, the affections between us seemed to ebb. She was a civil servant. Every morning we left home together and got home almost at the same time. Our kid was studying in a boarding school.

Our marriage life seemed to be enviably happy. But the calm life was more likely to be affected by unpredictable changes. Dew came into my life. It was a sunny day. I stood on a spacious balcony. Dew hugged me from behind. My heart once again was immersed in her stream of love.

This was the apartment I bought for her.

Dew said, you are the kind of man who best draws girls eyeballs. Her words suddenly reminded me of my wife. When we just married, my wife said, Men like you, once successful, will be very attractive to girls. Thinking of this, I became somewhat hesitant. I knew I had betrayed my wife. But I couldn’t help doing so. I moved Dew s hands aside and said, you go to select some furniture, O.K.? I‘ve got something to do in the company. Obviously she was unhappy, because I had promised her to go and see with her. At the moment, the idea of divorce became clearer in my mind although it used to be something impossible to me.

However, I found it rather difficult to tell my wife about it. No matter how mildly I mentioned it to her, she would be deeply hurt. Honestly, she was a good wife. Every evening she was busy preparing dinner. I was sitting in front of the TV. The dinner was ready soon. Then we watched TV together. Or, I was lounging before the computer, visualizing Dew’s body. This was the means of my entertainment.

One day I said to her in a slight joking way, suppose we divorce, what will you do? She stared at me for a few seconds without a word. Apparently she believed that divorce was something too far away from her. I couldn’t imagine how she would react once she got to know I was serious.

When my wife went to my office, Dew had just stepped out. Almost all the staff looked at my wife with a sympathetic eye and tried to hide something while talking with her. She seemed to have got some hint. She gently smiled at my subordinates. But I read some hurt in her eyes.

Once again, Dew said to me, He Ning, divorce her, O.K.? Then we live together. I nodded. I knew I could not hesitate any more. When my wife served the last dish, I held her hand. I’ve got something to tell you, I said. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes. Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want to divorce. I raised a serious topic calmly. She didn’t seem to be much annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I’m serious. I avoided her question. This so-called answer turned her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man!

At that night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer, because my heart had gone to Dew. With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. I felt a pain in my heart. The woman who had been living ten years with me would become a stranger one day. But I could not take back what I had said.

Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer.

A late night, I came back home after entertaining my clients. I saw her writing something at the table. I felt asleep fast. When I woke up, I found she was still there. I turned over and was asleep again. She brought up her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but I was supposed to give her one month’s time before divorce, and in the month’s time we must live as normal life as possible. Her reason was simple: our son would finish his summer vacation a month later and she didn’t want him to see our marriage was broken.

She passed me the agreement she drafted, and then asked me, He Ning, do you still remember how I entered our bridal room on the wedding day? This question suddenly brought back all those wonderful memories to me. I nodded and said, I remember. You carried me in your arms, she continued, so, I have a requirement, that is, you carry me out in your arms on the day when we divorce. From now to the end of this month, you must carry me out from the bedroom to the door every morning. I accepted with a smile. I knew she missed those sweet days and wished to end her marriage with a romantic form.

I told Dew about my wife s divorce conditions. She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she does, she has to face the result of divorce, she said scornfully. Her words more or less made me feel uncomfortable.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. We even treated each other as a stranger. So when I carried her out for the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly, Let us start from today, don’t tell our son. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for bus, I drove to office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. We were so close that I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this intimate woman carefully for a long time. I found she was not young any more. There were some fine wrinkles on her face.

On the third day, she whispered to me, the outside garden is being demolished. Be careful when you pass there.

On the fourth day, when I lifted her up, I seemed to feel that we were still an intimate couple and I was holding my sweetheart in my arms. The visualization of Dew became vaguer.

On the fifth and sixth day, she kept reminding me something, such as, where she put the ironed shirts, I should be careful while cooking, etc. I nodded. The sense of intimacy was even stronger.

I didn’t tell Dew about this. I felt it was easier to carry her. Perhaps the everyday workout made me stronger. I said to her, it seems not difficult to carry you now. She was picking her dresses. I was waiting to carry her out. She tried quite a few but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown fatter. I smiled. But I suddenly realized that it was because she was thinner that I could carry her more easily, not because I was stronger. I knew she had buried all the bitterness in her heart. Again, I felt a sense of pain. Subconsciously I reached out a hand to touch her head.

Our son came in at the moment. Dad, it’s time to carry mum out. He said. To him, seeing his father carrying his mother out had been an essential part of his life. She gestured our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face because I was afraid I would change my mind at the last minute. I held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly, as if we came back to our wedding day. But her much lighter weight made me sad.

On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. She said, actually I hope you will hold me in your arms until we are old. I held her tightly and said, both you and I didn’t notice that our life was lack of such intimacy. I jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my decision. I walked upstairs. Dew opened the door. I said to her, Sorry, Dew, I won’t divorce. I’m serious. She looked at me, astonished. The she touched my forehead. You got no fever. She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I can only say sorry to you, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of life, not because we didn’t love each other any more. Now I understand that since I carried her into the home, she gave birth to our child, I am supposed to hold her until I am old. So I have to say sorry to you.

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst out crying. I walked downstairs and drove to the office. When I passed the floral shop on the way, I ordered a bouquet for my wife which was her favorite. The salesgirl asked me to write the greeting words on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until we are old.



Credit to Kurzz. Thanks!

Wednesday, March 22, 2006

Protes!!!


Penatnya! Kalaulah ada peluang untuk mati sekejap, aku nak mati dalam masa seminggu. Aku rasa nak marah ni! Cilake tolllllll orang tue tuuu.. *Fahrin: Sabarlah sayang :p Oleh kerana aku dah tak tahan dengan hidup aku sekarang, maka aku pon apdetlah ini blog. Manyak kesian ini blog, muka ata pucat, badan ata lemah. Ni ada tag yang dah bersawang tinggalan Kak Maya. Jom jawab.. *sambil calarkan kete bos aku*

1. perkataan yg slalu korunk sebut... (sejak akhir-akhir ni laa ek)
Lalalalalalalalalalalalahanat.. (nyanyi ye rerakan, bukan sebut je)

2. 3 perkara yg korunk lakukan sblm tido...
Gi toilet, semayang, siapkan baju nak pakai esok (kalau esoknya keje la)

3. pemandangan yg korunk suke lihat?
Yang indah-indah la... boleh jadi pemandangan sungai ke, hutan ke, kereta ke, orang ke... kuhik.. kuhikk..

4. ape akan korunk lakukan sekiranye tersesat di dlm hutan?
Sebelum cari jalan kuar, rasanya aku akan gelabah jap kot

5. 3 artis lelaki/perempuan yg korunk nak ajak gi tgk wayang?
Apa kes ajak artis tengok wayang, baik aku ajak dia borak2 sambil makan2 ke.. tapi kalau kena paksa pilih gak, cape lagik… Faizal Husin laaaaaa… lalalalalalala

6. 3 barang wajib yg mesti ade dlm handbag korunk?
Kunci-kunci sekelian (kunci kete dan kunci umah), wallet yang berduit dan henpon (negotiable, henpon ni kalau kuar kejap je tinggal pon takpe, bukan ada orang nak kol pon.. :p)

7. 3 jenis sukan yg korunk minat?
Ni minat tengok ke minat main? Kalau tengok, bola pon ok, wrestling pon ok, acara balapan pon ok.
Kalau terbabit, acara balapan bolehlah, bowling baru standard beginner. Ekcely aku bukannya minah sporty.. huhu..

8. barang pemberian seseorang yg korunk simpan hingga kini...
Mostly aku simpan hadiah-hadiah sekelian. Mana yang tade dalam simpanan tu, maknenye aku dah pulangkan balik kat tuannyalah atas sebab-sebab tertentu ataupun anak buah aku dah jahanamkan.

9. 3 lagu yg menjadi kenangan wat korunk...
Buat Aku Tersenyum (tapi kalau dengar tak senyum la), Masih Terserlah Ayumu, Tentang Seseorang.

10. mimpi ngeri yg pernah korunk lalui?
Lately, mimpi pasal keje tak siaplah yang paling ngeri dan trajis skali.

11. salah satu keinginan korunk?
Tak keje tapi gaji masuk gak bulan2, siap triple lagi dari gaji sekarang.. hehe.

12. kalau korunk artis, korunk nak jadi mcm siapa? dan kenapa?
Takpelah, rasanya artis laa yang kena berangan jadik aku.. huahaha

13. kelemahan korunk?
Banyak laaa..
salah satunya ialah.. aku rasa aku ni tak best *tunduk pandang bawah sambil kaki kuis2 rumput*

14. siapa yg korunk teringin sgt nak jumpa?
Siapa-siapalah asalkan bukan bos aku.

15. moto hidup korunk?
Takmo bagitau arr..

*Special tags goes to :
Takpelah... takmo tag orang dah..

Friday, March 03, 2006

Melayu..

Niat aku suci dan murni. Anuar Zain nyanyi:”Sesucinya cintamuuuuu…”.

Aku nak mengimarahkan gerai milik Bumiputra. Milik orang Melayu. Memandangkan lebih dari 70% sektor perniagaan digenggam oleh orang bukan Melayu, maka apa salahnya aku membantu bangsaku sendiri. Ops, ini bukan ayat berunsur perkauman. Anggap je aku memang suka tolong-menolong.

Tadi aku tinggalkan segala kerja yang menyesakkan di pejabat semata-mata untuk 30 keping kertas A4 keras bagi kegunaan pejabatlah juga. Menyusuri beberapa buah kedai alat tulis, kertas yang diidamkan tiadalah jua bertemu. Mungkin minggu ni semua orang suka warna oren dan maroon, tidak pula aku mengerti.

Kedai pertama: Semua kertas lembik.
Kedai kedua: Ada kertas keras, tapi kaler tak menepati kehendak semasa.
Kedai ketiga, keempat dan kelima: Tiada...tiada...!

Kedai seterusnya. Kedai Melayu. Melangkah masuk, dua pekerja (aku rasa yang free hair tu bos dia kot) tercongok dalam kedai. Terus ke rak-rak kertas. Meneliti, membanding, mencari. Si pekerja yang hanya setapak dari aku langsung tak memandang. Langsung tak bertanya. Langsung tak berbunyi. Langsung-langsung. Langsuir betul! Maka dialog pun tercipta.

Intan: Hansss* betullah!
Aku: ???? (Ooooo..) ilek aaa..
Intan: Cik ni keje sini ke? (pandang aku)
Aku: Ha’ah..akak nak cari kertas ape ye? Kaler ape? Meh saya tolong carikan (jengket-jengket sambil selongkar timbunan kertas ATAS rak).
Intan: Yang macam ni, ada tak?
Aku: Jap ye kak..macam ade kat atas ni, nanti saya amek (capai kertas kaler oren atas rak, ataaaaaaaaasss sekali)
Si Pekerja: .........................................

Aku pandang Intan. Intan pandang aku. Intan dah marah, mulut dia dah menyumpah-nyumpah. Aku tarik dia keluar.

Kedai sebelah. Kedai Cina. Belum pun sampai ke rak kertas, apek dah bertanya,”Ye dik, mau kertas kaler ape?”. Aku – ”Ada tak kaler camni?”. Apek – ”kejap aaaa..”. Bla..bla..
Di kaunter, dapat diskaun. Nyonya (emak apek tu kot) diskaun lagi tanpa pengetahuan anak dia. ”Lain kali datang lagi aaaa..”, kata Nyonya, mesra, lembut, sejuk.

Kesimpulan. Orang Melayu selalu bersungut – bangsa sendiri tak nak memajukan perniagaan dorang. Macam mana Melayu nak maju, kata dorang dengan muka merah padam. Tapi kalau PR zero, nak salahkan orang lagi ke?

Akal ada, pikir sendiri.
*Hanss = Hanjing

Wednesday, March 01, 2006

Review Album: Exists Special Edition


Ini merupakan album repackage Paragon. Kesemua lagu-lagu di dalam album Paragon telah diberikan nafas baru di mana terdapat beberapa perubahan untuk menarik lebih ramai peminat untuk mendengar.

Di dalam album ini juga terdapat 3 lagu baru dan 1 lagu lama yang disusun semula untuk peminat Exists.

Lagu baru
Buat kita (Kasih Seharum Mawar)
Onaji Mamade
Ushinatta Ano Omoide

Lagu lama disusun semula
Mengintai Dari Tirai Kamar

Review Lagu

Buat kita (Kasih Seharum Mawar)
Ulasan:
Lagu ciptaan Tam Spider ini benar-benar bagus dan boleh bikin 'feeling'. Tempo yang perlahan pada permulaan dan rancak pada pertengahan lagu memang membuatkan lagu ini istimewa dan 'best'. Suara Ezad juga sesuai untuk lagu ini. Lirik yang puitis dan jiwang dari Loloq memang membuatkan lagu ini bertambah istimewa. Terima kasih kepada Tam dan Loloq.

Ulasan lagu² lain:
Mengintai Dari Tirai Kamar
Lagu hits Exists dari album Jangan Gentar ini benar-benar diberikan nafas baru daripada Exists. Keseluruhan lagu ini diolah semula tetapi masih mengikut melodi lagu asal. Bagi peminat lagu asal ini, jangan bandingkan antara yang disusun semula dengan yang lama. Ini kerana Exists cuba untuk menjadikan lagu ini mengikut aliran muzik sekarang.

Lagu-lagu asal album Paragon:
Untuk lagu Penisilin Exists merancakkan lagi lagu ini dengan menjelaskan lagi bunyi drum dan gitar yang lebih raw. Lagu Bergelutan yang sedia rancak dirancakkan lagi menjadikan lagu ini lebih cathcy. Hilang Dalam Ramai hanya sedikit perubahan iaitu bunyi gitar yang lebih raw di bahagian corus lagu. Untuk lagu Revelasi, lagu ini kedengaran lebih raw dan boleh bikin head banging kerana muziknya yang lebih keras dari yang asal. Lagu Dosa Pada Dinda hanya sedikit perubahan. Manakala lagu Pada 31 yang dinyanyikan oleh Along dijelaskan suara Along tidak seperti lagu asal, dan lagu Dengar Ella Menyanyi pula dijadikan lebih rancak. Lagu-lagu lain tiada banyak perubahan yang dilakukan.

Lagu Jepun:
Yang paling istimewa di dalam album ini ialah dengan 2 lagu Exists yang dialih bahasa ke bahasa Jepun iaitu Lagu Onaji Mamade (Seperti Dulu) dan Ushinatta Ano Omoide (Hilang Dalam Ramai). Lagu ini merupakan lagu bonus buat peminat Exists untuk mendengar buat pertama kali nyanyian Exists dalam bahasa Jepun. Terima kasih kepada Nadia & Brothers dan juga En Hajime Yamashita.

~ Review di'cilok' dari blog portal Exists~


***************************

Secara peribadi, aku memang suka album ni (ala..semua album dorang aku suke gak!). Lagu yang betul-betul aku suke giler dalam album ni ialah Onaji Mamade (Seperti Dulu) selain daripada Buat Kita (Kasih Seharum Mawar). Hari-hari aku dengar tau CD neh! Hohooo.. Untuk anda yang rasa-rasa macam peminat Exists tu, bersedialah untuk menyerang apek-apek penjual CD yang ORI berhampiran anda dan dapatkanlah album dorang ni, ok!



Ni bukan promosi diri ke ape ek. Cuma aku nak bagitau dunia ini bahawasanya aku rasa terharu and honoured bila tengok situasi kat atas ni *tacing jap*. Untuk orang lain memang itu bukannya apa-apa, tapi bagi aku ia adalah sesuatu. Dan jujurnya, apa yang aku buat selama ini bukan menagih balasan apatah lagi menagih syabu atau menagih kasih, tetapi ikhlas dari hati aku yang tulus murni. Apapun, aku tetap support dorang walaupun tanpa penghargaan seperti kat atas tu.


Errr.. Izwan, memang saya ni web administrator ek? Bukan forum moderator ek? Hehe..

Wednesday, February 22, 2006

Persoalan Kematian / Menghadapi Kematian


1) Betulkan akhlak di dalam menghadapi kematian.

Bersesuaian dengan hadith riwayat Aisyah r.a.,"Nabi Muhammad S.A.W. semasa menghadapi kematiannya telah mencelupkan tangannya ke dalam bekas berisi air yang diletak sisinya dan menyapu kepala dan muka dengan air tersebut dan mengatakan , sesungguhnya untuk mati itu ada sakitnya".

Menurut para ulama , sakit yang dirasai oleh orang yang menghadapi kematian bukan tertujuan untuk mengurangkan martabat manusia itu. Jadi kita tidak boleh menghukum orang yang menghadapi kematian dengan mengatakan orang itu mati terseksa, dan akan masuk neraka. Nabi Muhammad S.A.W. sendiri berpeluh badannya semasa menghadapi kematian.

Menurut para ulama, untuk orang2 mukmin, sakit yang ditambah semasa kematian bertujuan untuk menambah pahala dan ganjaran kepada mereka dan bukan bererti menghukum. Jadi yang hidup harus menjaga akhlak dan tertib bila menziarah orang2 yang sakit dan menghadapi kematian (nazak).

Saiyidina Abu Bakar r.a. sendiri pernah berkata,"Walau kaki kananku akan menjejak syurga tetapi jika kaki kiri masih belum masuk ke syurga, belum tentu aku rasa diriku berada di syurga”.

Sesetengah ulama berpendapat, ada baiknya sakit dahulu sebelum kematian agar yang ditinggalkan tidak merasa terkejut, tetapi ada juga ulama yang berpendapat ada juga eloknya mati secara tiba-tiba (wallahualam).

Ada hadith dari Jabir ibn Abdullah mengatakan, "Janganlah mati melainkan bersangka baik dengan Allah". Contohnya, seorang lelaki mati meninggalkan seorang isteri yang sedang mengandung dan 3 orang anak yang masih kecil. Kita tidak boleh mengatakan kasihan melihat nasib isteri dan anak2 yang masih keci , siapa nak jaga makan minum dan sebagainya kerana Allah lebih mengasihani mereka dari kita. Kita mesti bersangka baik dengan Allah yang mana Allah Maha Mengetahui segala hal di dalam dunia ini. Umat Islam amat digalakkan berfikiran positif untuk kebaikan diri sendiri.

Ada satu riwayat semasa Nabi Muhammad s.a.w. melawat seorang sahabat yang sedang nazak dan Nabi s.a.w. bertanyakan kepadanya tentang perasaannya ketika itu. Sahabat itu mengatakan dia begitu takut memikirkan saat kematian itu dan memikirkan dosa-dosa yang telah dilakukannya dahulu. Lalu Nabi s.a.w. mengatakan ada 2 perkara berkenaan hati yang Allah akan perkenankan pada mukmin di saat kematiannya;

a) Allah akan memberikan apa kehendaknya

b) Allah akan amankan hatinya dan memberi dia ketenangan

Berkenaan sahabat Nabi s.a.w. ini, maka kita digalakkan untuk terus menerus berdoa di saat menghadapi kematian dan dia telah diberikan ketenangan oleh Allah semasa menghadapi kematiannya.

2) Menziarah orang sakit.

Bila menziarah orang sakit, bersangka baiklah dengan Allah. Kalau hampir nazak, ambil air dan sapukan pada bibirnya, ucapkan kalimah "Laailahaillallah" pada telinga agar dia mengikut sama kerana semasa itu segala 'flashback' hidupnya akan disaksikannya dan Iblis juga akan datang menggoda .Jangan menangis tak tentu hala dan bercakap kuat2 tentang benda2 dunia kerana itu mengganggu konsentrasi si pesakit.

3) Menziarah si mati.

Adab menziarah si mati - bacalah Qur'an, berzikir dan berselawat, tolong mandikan jenazah, solat jenazah. Jangan bercerita soal2 dunia, jangan berkumpul dekat2 mayat semasa mayat dikafankan terutamanya jika yang meninggal bukan bersaudara (mahram/muhrim) dengan kita. Aurat masih perlu dijaga walaupun sudah mati.

4) Talkin untuk si mati.

Ada 2 pendapat. Satu pendapat mengatakan tidak perlu membaca talkin kerana talkin untuk si mati dan apa gunanya mengajar si mati menjawab soalan di dalam kubur kerana sudah terlambat untuk diajar.

Pendapat kedua mengatakan talkin itu amat digalakkan kerana walaupun jasad yang mati tetapi masih boleh berhubung. Ini dikuatkan oleh satu peristiwa semasa perang Badar (if not mistaken) yang mana mayat2 telah dimasukkan ke dalam perigi dan Nabi s.a.w. telah menyebut nama2 setiap mereka yang telah mati di dalam perigi itu. Juga ada hadith yang mengatakan, selepas selesai talkin dan manusia berangkat pulang, selepas langkah ke 3, si mati tahu bahawa dia akan ditinggalkan oleh orang ramai.

Pernah satu ketika kekecohan di Kedah berlaku kerana ada pertandingan membaca talkin dianjurkan. Talkin itu sebenarnya amat penting kerana kita melepaskan mayat pergi dan pada masa yang sama amat kritikal kerana memberi ingatan dan pengajaran kepada mereka yang masih hidup.

Note : mengajar membaca 2 kalimah syahadah juga dianggap sebagai sebahagian dari talkin.
Note : Wanita tak boleh bertalkin di kubur selagi ada kaum lelaki. Istimewanya wanita ialah mayat harus berbintikan ibunya ketika ditalkinkan.

5) Menangisi si mati.

Dari Abdullah bin Mas'ud , Nabi Muhammad s.a.w. menziarah seorang sahabat yang telah mati dan Nabi s.a.w. telah menangis semasa menziarah mayat tersebut. Sahabat bertanya kenapa Nabi s.a.w. menangis lalu Nabi s.a.w. mengatakan bahawa Allah tidak mengazab seseorang jika orang menangis dan bersedih. Cuma bezanya, jangan menangis kuat2 dan mengoyak baju dan pakaian seperti tidak meredhai pemergian si mati. Boleh bersedih tetapi mulut jangan meraung-raung macam orang dirasuk.

Note : Fahaman yang mengatakan gambar dan cermin di rumah harus ditutup dengan kain ditakuti mayat akan bangkit adalah satu kepercayaan karut yang bertentangan dengan ajaran agama Islam.

6) Mengucup mayat.

Kadang-kadang kita selalu mendengar orang berkata,"Jangan kafankan lagi mayat, saya masih dalam perjalanan". Lalu keluarga si mati akan menunggu kepulangan orang ini semata-mata untuk mengucup mayat tersebut. Ada pendapat mengatakan bahawa isteri tidak boleh mengucup mayat si suami, ditakuti batal air sembahyang - soalnya batal air sembahyang siapa? Air sembahyang yang ada pada mayat itu bukan dia yang ambil sendiri, malah diambilkan oleh orang lain untuknya jadi tidak timbul soal batal air sembahyang mayat. Saiyidina Abu Bakar r.a. sendiri mengucup mayat baginda Rasulullah S.A.W. dengan diikuti oleh sahabat2 yang lain.

7) Menghantar mayat ke kubur.

Ada pendapat mengatakan tidak digalakkan isteri mengikut menghantar mayat suami ke kubur, kerana bila suami meninggal iddahnya sudah bermula. Tetapi ada hadith Nabi s.a.w. yang menyuruh menziarah walaupun dulu baginda melarang. Maksudnya, hadith terdahulu melarang tetapi selepas itu ada hadith yang membolehkan asalkan wanita mengawal perasaan mereka di tanah perkuburan.

8) Sedekah pada si mati / kenduri.

Sedekah wang ringgit dibolehkan, diberi pada si mati tidak berguna lagi tetapi sedekahlah pada yang masih hidup agar dapat digunakan untuk kebajikan. Boleh digunakan untuk kenduri asal saja itu kehendak waris yang tinggal dan bukan dimestikan (ditakuti waris tidak mempunyai kemampuan tetapi dipaksa untuk membuat kenduri) . Biasa amalan orang Melayu membuat kenduri 3 hari, 7 hari, 40 hari dan 100 hari. Ini tidak dimestikan membebankan keluarga yang tinggal.

Kalau tuan rumah berkehendak membuat kenduri untuk arwah, maka kita digalakkan menghadirkan diri. Masyarakat Melayu yang beria-ia bila kenduri dengan segala macam makanan, sedangkan orang Arab biasanya kenduri dengan air dan tamar sahaja.

Dalam satu hadith mengatakan, jika bertembung 2 situasi - satu kenduri kahwin dan satu kematian, maka digalakkan pergi menjenguk si mati kerana itu lebih bermakna untuk menimbulkan keinsafan kepada kita.

9) Masalah berkabung.

Hukum berkabung adalah wajib. Wajib berkabung pada isteri yang kematian suami dan mereka yang diceraikan talak 3. Talak 1 dan 2 tidak perlu berkabung. Jangkamasa berkabung pada isteri kematian suami adalah 4 bulan dan 10 hari dan 3 hari pada yang lain2. Satu riwayat mengatakan Ummu Habibah kematian ayah/saudara, maka dia telah berkabung selama 3 hari sahaja. Hujjah berkabung 4 bulan 10 hari kerana perkahwinan satu nikmat, jadi bila suami mati, nikmat itu ditarik, perlulah berkabung untuk menunjukkan kesedihan.

Berkabung bermakna meninggalkan perhiasan seperti minyak wangi, minyak rambut, inai, celak, lipstik, mekap dan sebagainya. Pakaian seperti sutera juga tidak boleh dipakai. Emas dan perak juga tak boleh pakai. Kalau teringin sangat nak pakai barang kemas, buat sendiri gelang dari rantai tasbih ka, batu karang ka, atau apa-apa saja (Datuk Dr. Mashitah buat joke la ni). Bertunang dan kahwin pun tak boleh. Hint-hint nak kahwin pun tak boleh, in other words kalau ada orang minat, jangan ghairah bertanya pula.

Keluar rumah mengikut Imam Shafie pun tidak boleh, kecuali perlu seperti membeli barang keperluan rumah. Darurat seperti perempuan bekerja - boleh keluar rumah. Keluar pun hari siang saja. Keluar untuk mengaji /solat di masjid juga tidak dibenarkan. Ziarah kubur juga tidak dibenarkan. Berkabung mestilah di rumah suami dan bukan di rumah anak2. Bergantunglah kepada Allah dalam tempoh berkabung dengan membaca Qur'an, muhasabah diri kepadaNya.

10) Asal-usul batu nisan.

Mengikut hadith, asal batu nisan itu dibuat tanda pada kubur, selagi batu nisan itu basah dengan air, maka batu nisan itu akan bertasbih dan berzikir untuk arwah di dalam kubur. Sama seperti bila kita menanam pokok pada kubur, maka pokok itu selagi dia membesar, pokok itu bertasbih dan berzikir menolong mengurangkan kepedihan azab seksa kubur pada arwah. Tetapi sekarang masalahnya, kubur seperti satu pertandingan batu nisan siapa lebih cantik dan adakala pelawat meletak potpourri di kubur. Potpourri itu bunga kering jadi macamana nak bertasbih dan berzikir untuk arwah??

11) Bersedekah untuk si mati.

Jika kita membaca surah2 di dalam Qur'an dan berniat untuk disedekahkan kepada arwah, maka pahalanya pada yang membaca dan pada si arwah. Mengikut satu hadith, apabila seseorang itu meninggal dunia, yang menghubungkan dia dengan yang hidup ini adalah Qur'an. Jika kita berniat membaca Qur'an untuk yang telah pulang ke rahmatullah, maka itu adalah lebih baik untuk yang bersedekah dan yang menerima sedekah.

12) Korban untuk si mati.

Ibadah korban yang biasa dilakukan pada Hari Raya Haji adalah satu ibadah yang dikhususkan untuk orang2 yang masih hidup. Tidak dibolehkan membuat korban binatang ternakan untuk mereka yang telah meninggal dunia. Jika tidak tahu dan sudah melakukannya, tidak apa tetapi tidak boleh diulang lagi. Jika berhajat, maka sedekah duit untuk amal jariah seperti derma anak2 yatim dan orang2 miskin, derma pada masjid dan lain2 kebajikan - maka itu adalah lebih baik.