Friday, September 08, 2006

Cinta dan Suka

Cinta dan suka. Ianya suatu perasaan yg unik, dan ianya telah dicipta oleh Allah swt. untuk anak-anak Adam. Walau bagaimanapun, perasaan ini haruslah dikawal agar tidak menjurus kepada maksiat. Ingat semuanya haruslah bernawaitu kerana ALLAH taala. Akan mengecapi bahagia dunia dan akhirat... InsyaAllah...

*Di depan orang yang kamu "cinta", jantungmu akan berdebar-debar dengan cepat. Di depan orang yang kamu "suka", kamu akan selalu bahagia.

*Di depan orang yang kamu "cinta", musim dingin serasa musim semi. Tetapi di depan orang yang kamu "suka" musim dingin sama saja dengan musim dingin yang indah.

*Jika kamu melihat ke dalam mata orang yang kamu "cinta", maka kamu akan bertemu. Tetapi jika kamu melihat ke dalam mata orang yang kamu "suka",maka kamu akan tersenyum.

*Di depan orang yang kamu "cinta", kamu tidak akan dapat mengungkapkan apa yang ada di benakmu. Tetapi di depan orang yang kamu "suka", kamu dapat mengungkapkannya.

*Di depan orang yang kamu "cinta", kamu cenderung malu. Tetapi di depan orang yang kamu "suka", kamu bisa menunjukkan diri kamu yang sebenarnya.

*Orang yang kamu "cinta", biasanya akan muncul di benakmu setiap 2 minit. Kamu tidak akan dapat menatap langsung ke mata orang yang kamu cintai. Tetapi kamu akan selalu tersenyum jika menatap mata orang yang kamu suka.

*Ketika orang yang kamu cintai sedang menangis, kamu akan ikut menangis bersamanya. Tetapi jika orang yang kamu sukai menangis, kamu akan mengakhirinya dengan kelegaan.

*Perasaan dari "cinta" dimulai dari tatapan mata. Dan perasaan "suka" dimulai dari pendengaran telinga.

Jadi, jika kamu berhenti menyukai seseorang, yang harus kamu lakukan adalah menutup telingamu. Tetapi jika kamu mencuba untuk menutup matamu, cinta akan berbalik menjadi titisan air mata dan akan selalu berbekas di hatimu selamanya... "

47 comments:

lady said...

salamm lalingss...
ada cinta..adalah suker.
tapi cinta adalah cinta.
kita bole suker dgn semua orang tapi bole kah kita cinta dgn semua orang ek..
tu bukan cinta..tu namanya..alaaa apa nama..aisehhh..tuttt jer laa hehehe..

lady-->> dalam hati ada cinta..tapi tak tau saper owner nya nanti..

Masy said...

salam lady lalingss..
asal cinta dr suka, ya?
sukakan semua, cintakan seorang..
tp aneh klu ada yg mampu cintai ramai manusia dlm satu masa..
itu bukan cinta..tuttt tu ape laling???hehehehehhehe

*pun kadang² dikelirukan..

ND said...

Suka dan cinta tu lain...totally different. Tapi selalunya drpd suka tu akan timbul perasaan cinta. Selalunya perasaan suka ni timbul bila kita selesa dgn seseorang itu ataupun bila kita tgk je..kita suka. Daripada situ, dah kenal2 hati budi masing2, drpd situ jatuh cinta.

Tapi ada yg straight to the point. Jatuh cinta terus. Gedebak gedebuk jatuh cinta! Pastu bila frust, tertonggeng-tonggeng kau!...hehehehe...

Bagi saya, nak bercinta pun, relax2 dulu. Jgn gopoh gapah. Mulakan dgn berkawan. Bila dah selesa, keep it cool. Sampai pada waktu yg sesuai, baru la bleh bercinta. Tu pun kalau suka sama suka la :D

Dulu saya mudah sgt utk menyukai seseorang. Tapi skang ni, amat susah nak suka kat org. Apatah lagi cinta. Only time will tell.

Masy said...

ND,
sy rasa sy mudah utk sukakan org. tp utk jatuh cinta, mmg liaaatttt dan susah banget bung. entahlah kenapa..kekadang tu rasa mcm dah close utk fall in love, tp akhirnya tak pun. sadis kan?

tp memandangkan sy pernah jatuh cinta, rasanya tak mustahil utk sy jatuh lg sampai lebam..hehehe. spt awk kata - only time will tell :)

kurzz said...

suka dan cinta...mmg ader perkaitan..diri kita sendiri yg boleh menentukan samada suka itu bertukar kepada rase cinta or kita akan stay kepada rase suka tu saje..selalunya bila 'kesukaan' tu berada di tahap yg agak tinggi kita tend tuk bertukar kpd 'cinta'..selalunya tingkah laku n pertuturan kita yg akan menunjukkan perbezaan kedua2nya tanpa disedari...=)

Masy said...

kurzz,
waaa..kata2 org yg berpengalaman (^_^) hihi

kurzz said...

hehe...kan dri pengalaman yg mematangkan diri kita hihihi....

p/s: sekadar berkata dri pihak yg penah merase...

Masy said...

kurzz,
ye betul tu..
klu diikutkan, cinta dan suka mmg jauh beza wpon ada persamaannya. keliru kan? dan pernahkah kita perasan, kita pun pernah dikelirukan oleh perasaan ni hingga melukakan hati org lain? waaaa...

pun pernah rasa jugak..hihiih

arianna adrizal said...

cinta? apa tu kueh ker?? ;p

ND said...

Cinta ni adalah sejenis kuih pau. Byk perisanya. Ada isi kaya, kari ayam, kari daging, kacang merah. Ada juga yg kosong kalau terlupa nak letak...hahahahahh ;)

kak Lin said...

emm.. ada apa dengan cinta sih??? :) Kapan.. kamu sedang dilamun cinta ya.. ??? ;)

Masy said...

anne,
aaaa tu ND dah jawabkan tu.. :D

kak lin,
oo tidak..tidaaaakk.. :)

faisal said...

kak lin, haah kak masy sedang dilamun cinta..hehee...asalkan cinta tu mempunyai batas agama ia seronok untuk dinikmati..:)

Masy said...

acai,
amboi amboiiii sedapnye dia wat cite eeekkkkk.... babap jugek budak montel ni kang! *calarkan kete dia* huahahaaha

arianna adrizal said...

ooo... camtu ka nd.. kasi cinta kari ayam satuuuuuu!!

:D

kak,
amacam kenduri kawen kak ina?

Masy said...

anne,
:D
kenduri kak ina okeehh..tp syg x dpt nk lama2, merajuk mmber tu dgn akak...huhuuhuh

arianna adrizal said...

kak,
citer psl rajuk ni kan.. sy mcm de menda nk citer la ngn akak. nak wat keluh kesah kak esah la kott..

Masy said...

anne,
aaaa mari mari cite..hehe. tade hal punye :) tp akak bukanlah kak esah ittew kan..?hehe :)
leh cite kat tpon, kat email pon bole, nk jmpe pon bole, mane2 yg ok le.. ;)

ND said...

Cinta kari ayam tu maksudnya cinta yg penuh dgn kepedasan...hahahahahahh

Masy said...

ND,
ermm..sedaplah tu cinta pedas..x muak..
klu sy, cinta ape ek..rendang tok? strawberi cecah ceklat? hehehehe

arianna adrizal said...

kak,
jap2 g kot cite. org call kot.

nd,
ok pe.. baru de kick huh~

stoberi?? err.. cukup2laa.

Masy said...

anne,
baeklaah.. :)

ND said...

strawberry cicah coklat?...haiyyaa...geli dgr...especially bila teringat si tua bermisai dgn si dara perasan..

Masy said...

ND,
skrg ni klu tgk stroberi je pon dah tbayang dah. x selera lak rasanye hehehee

arianna adrizal said...

kehkehkeh.. tau takpe!

kak,
lupa nk gusip td. mak sy tanye, "sper tu, org negro ke? mcm aman graseka jek". dan2 tu gak sy jwb,"ntah, org pun tak kenal. kwn org yg sblh tu.."

huahuahuahua....... jahat tul! tiba2 tak kenal.

Masy said...

anne,
org negro??ahahahahaha kejam giler statement!! siap x kenal lak dia..nk kene neh..sibbaik x dgr, klu x kecit ati org tu..muahahaha kejam kejammm

arianna adrizal said...

mak org mmg camtu skett.. laju je ckp. lau tak ensem sure kena cukup2. *mintak maap la pd org tuu..mak sy mmg gini tp ati dia baik..* ntah, tetiba je leh tak termengaku pulak. kehkeh!! tp mmg org x kenal dia sgt pun. kwn kpd kwn.. jauh tu.

bile org ckp, "kwn org yg sebelah tu.." mak tgk je. takde plak dia ckp pape. kira lulus la kot;p muahahaha!! tp da ada yg punyerr da.. takmo ar!! lau abg dia bley la kot. muahahahahahahahahahahhahahahah!!

*err, kak.. agak2 dia tak masuk cni kan.. kan..

Masy said...

anne,
bole lak gitu ekk..hihihi..kwn kpd kwn tp tau nama tu kire kenal arr..apedaa..

errr x jamin aa anne..klu dia masuk, pandai2 laa jawab ek.. hehehe (^_^)v

arianna adrizal said...

kehkeh.. yeke kak.. apedaa!! :P

ha, alamak2.. camno ni!! err, raso2 tak kut.. *rs butterfly lam perut jap*

Masy said...

ntah aa klu akak dah tau nama tu kire kenal le..bkn le kata kenal tu tau segala2 psl dia, at least ade 1,2 info tu kire ok laa..hihi

haaa kat dah ade rerama dlm perot..hihihi. mintak2 le dia bz.. :D

arianna adrizal said...

a'ah. tul gak tu kak. kekadang lau org tu kita x penah bekenalan pun tp slalu nmpk dia.. kira cam kenal gak kan. :D pelah mulut ni.. kata x kenal pulak. mmg dasar mulut x bebedung ;p

hehe.. harap2 laa..

ND said...

Irama dan lagu tidak dpt dipisahkan.

Ghazali...mengapa irama dan lagu tidak dapat dipisahkan??..

Jikalau dipisahkan, pincanglah lagu..rosaklah seni...

-----------------

Suka dan cinta pun tidak dapat dipisahkan. :D

arianna adrizal said...

wuhuu~ pandainya nd.. *tepuk, tepuk!!*

Masy said...

anne,
haaa tau takpe! bedung mulut ek..try sket..hehe

ND,
sape Ghazali tu??sapekah???

ND said...

Ghazali tu kan watak P.Ramlee dlm filem Antara Dua Darjat...tu dialog drpd filem tu la..:D

Bila suka dan cinta tidak dpt dipisahkan, apatah lagi hati dan perasaan kita terhadap seseorang itu...

Masy said...

ND,
ooooo..pakcik baru tauu..

kekadang kite cuba jadikan ia sesimple mungkin (hal hati n perasaan), tp selalunye akan jadik complicated..

ND said...

Ibarat cinta dan suka...
sama juga dgn hati dan emosional..
dua2 tu saling berkaitan...bila emosional, of course kita akan jadi kelam kabut...fikiran kusut...sbb tu bleh jadi complicated...

so, jgn main2 dgn hati dan perasaan...hehe..berhati2 di jalan Hati..

faisal said...

anne *angkat tangan...hehehe..sy kalau jumpe mak anne dia ske tak kat sy...muahahahahoahihihi...

kak masy--> sampai kete org calar org carik akk...no mo kawan...:P

faisal said...

*na mo...

Masy said...

acai,
sampai calar kete?cari akak ke?cari katne?hp akak kong ni haa..huhuhuhu

arianna adrizal said...

acai,
wakakakaka!! ntah laa.. xleh predict. moh ar try. jek2 sket sure bolenyer.. *ek eleh.. yg aku dok ajo si acai ni awatnya.. sengal*

Masy said...

wah2..nk kasik can kat acai ke ni..hihihi *wat muke gusip*

ND said...

pheeeeewwwiiiiiiiitttttttttt :D

arianna adrizal said...

kak,
org lama da kasi can.. kukukukuku!!! takde maknenyerrrr...

nd,
uiks?!

Icha said...

cinta dan suka itu memang benar-benar beda ya...
kadang kita tak tahu kapan itu hanya suka saja, atau kapan itu benar-benar cinta...


:)

Masy said...

anne,
haaaaa benarkah ittew..heheheh

icha,
ya benar..akhirnya kita semua terkeliru dgn perkara yg mudah bg org lain..

:)

arianna adrizal said...

huh, tadeeee makneeee nyeeeee...

:P