Tuesday, February 27, 2007

Tak cehat!~

~ini adelah Sheila On 7~

Aku masih lagi dalam keadaan tak sihat – dedau, selsema, dan batuk sejak Sabtu lepas sampai sekarang. Dalam keadaan serba tak kena ni, terpaksa jugak ke Penang subuh semalam dan balik malam tadi. Memula jadik co-pilot Mr. Boss, last-last aku lak jadik pilot.

Lupe lak nak cakap, sabtu lepas aku gi tengok Hot FM Big Jam kat Dataran Shah Alam. Kene ujan beb, tu pasal aku tak sihat-sihat sampai arinie. Huhu. Sangat kuciwa senornya sebab tujuan utama aku pegi dataran tu nak tengok VE. Tapi oleh kerana perut dah lapo, kitorang gi la santap jap kat area PAS. Sedang elok aku menyuap nasik, alih-alih aku dengar VE nyanyi lagu Ikhlas Tapi Jauh. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. memang jaoh laaa sangat! Huhu.

Bercerita tentang apa yang dah jadik kat aku lately. Erm.. ntahlah. Dalam hati aku sebenarnya aku bukan kecewa, tapi maybe hampa kot. Dan ada sikit rasa tak puas ati sebab diperlakukan begini (eceh!). Tapi aku sangat percaya, Allah tidak akan memberi dugaan dan ujian sebegini kepada aku kalau aku tak mampu nak hadapi. Jadi, aku bersyukur ke hadratNya, dan berterima kasih kepadaNya sebab menyedarkan aku tentang kekuatan aku yang satu ni. Takmo sedih lagi pasal ni kalau boleh, tapi kalau sesekali aku tersedih takpe kot?

Berbahagialah anda yang bebas meluahkan perasaan. Syukurlah. Macam aku, masih lagi belum merasa kebebasan macam tu. Selalu yang jadik, aku tak akan mampu meluahkan. Bukan sebab aku pengecut, tapi aku tak nak memburukkan keadaan. Bila dia kata dia rindu, dia sayang, dia kata aku teristimewa dalam hatinya, aku hanya mampu berkata terima kasih, sedangkan aku ingin meluahkan yang sama. Tapi aku tak boleh. Aku tak mahu membebankan dia, dan aku jugak. Sebab kata-kata aku lepas tu adalah tanggungjawab dia. Dalam hal ni, anggap jelah yang jiwa aku belum merdeka.

Untuk dia itu, aku doakan kesejahteraan, ketenangan dan ketetapan hati. Keputusan yang termaktub dalam hati, pegang erat – jangan sampai goyah. Kita bermula sebagai kawan, dan nampaknya kita akan jadi kawan sampai bila-bila. No regret, no turning back. Seperti katamu, saya bahagia bila awak bahagia. Jadi, aku akan membahagiakan diri aku dengan caraku, agar kau bahagia, amacam? ;) Dan apa saja keputusan kamu yang membahagiakanmu, bayangkan aku sedang senyum di sini.

Dah, stop.

Kak Luna dah tag aku. Senornya ada dah entry pasal ni kat sini. Tapi takpelah, aku tambah sket. Hoh, weird sangat ke aku ni?? Aku rasa tak pelik tapi tak taulah korang.

Ketama: Sessi mandi manda aku dianggap belum sempurna selagi telinga aku tak kena air. Meaning; kalau aku melangkah keluar daripada bilik mandi dan tak sentuh telinga aku, aku akan pegi ke sinki, ataupun amek laa air masak ke mineral ke dan kenakan kat telinga, alaa.. macam orang amek air semayang la. Janji basah kupingku hikss.

Keseken: Sangat-sangat elejik dengan muntah. Muntah sendiri pon geli. Oleh yang demikian, aku akan sedaya upaya menahan muntah kalau ada rasa. Aktiviti melihat dan mendengar apa saja yang berkaitan muntah (kecuali kalau mende tu sekadar cerita je) adalah di luar bidang kuasa aku. Leh berdiri bulu roma. Weeeeekkk..

Keted: Saya tokleh derma darah sebab saya takot jarom. Heh, aku takot le bab-bab injek ni. Selagi boleh elak, aku elak. Kalau kene gak, kompem satu hari tu aku tak buat ape, lemah badan, huhu.

Kefot: Tak taulah ni pelik ke ape, tapi mak aku suka mende ni. Aku sangat mudah dikejut semayang subuh (eh ni bukan eksen ke ape tau). Taklah maknenye abang-abang aku tu susah nak bangun, tapi kene usaha la. Cam aku, mak aku tak payah ketuk pintu ke, gerak-gerak badan aku ke. Mak aku just berdiri depan bilik dia (bukan bilik aku ye), dan serulah namaku sekali, insyaallah aku akan bangun. Senang kan? Hehe.

Kefif: Mempunyai tahap ketegaq yang boleh tahan. Kalau dah kata aku takmo tu, toksah le paksa aku. Contoh kejadian: satu malam yang hening kat asrama sepuluh tahun lepas. Kekawan aku ajak mandi manda kat kolam surau. Aku dah kata takmo, tapi degil nau bebudak ni. Dorang pakat-pakat simbah aku dengan air. Kalau korang, mesti kata ala.. alang-alang dah basah tu mandi jelah, betul tak? Aku tak macam tu, hehe. Aku gi salin baju je, tapi memang tak join dorang mandi. Menggeleng je kekawan aku, muahahahaha.

Kelast: Lambat nak gelabah. Kekadang aku punya hal, orang len yang lebih susah ati daripada aku. Contoh kejadian: ada satu malam, purse aku tercicir kat TGV Sunway masa tengok wayang. Tapi aku leh rilek je dan cakap kat Kak Ina – esok petang jelah orang gi tanye. Kak Ina dengan sepupu dia dah panik abes sampai tokleh tido, aku lena lagi ada. Sebab aku pikir, ape je barang dalam purse aku tu yang tokleh ganti? IC leh wat ripot, lesen leh wat baru, kad ATM pun same. So.. takde mendelah. Ye.. aku dapat balik purse tu, tapi aku pegi tengahari esoknya setelah dibebel oleh seseorang. Ape ni bebel-bebel, belasah kang.


Adeh... saket paler.

28 comments:

kakLuna said...

yeay yeay Masy dah balik!
yeay yeay Masy dah sihat!

tapi....dedau tu apa?

Masy said...

kak luna,
lom sihat lg kak..hehe.
dedau tu starting nak demam.. :)

Deanz said...

masy,
i. mcmana mandi telinga x kena air? halimunan ke?

ii.makan muntah badang bole jadi superhero.

iii.derma la jarum pulak..sedekah juga tu..

iv.Kena seru juga la maknanya...

v.Ketegaq tahap apa?

vi.Kisah benar ke ni? macam tak caya jer..

Masy said...

deanz,

i. klu x basah kepala, x kene tinger

ii. :p

iii. nak ke?

iv. seruan mak awal beberapa menet drpd alarm hp, klu x tak pyh dia seru

v. ntah le..

vi. betul la...x caye ya udah :p

RaFFLeSiA MeRaH said...

huhhhh...ader entry baru dah yer, ingatkan gambor kapal nak tenggelam tu lagi...huhuhuhu...ni demam rindu ni akak rasa...hehehehe, rindu kat si dia la tuuuu...pi dating cepat, sah2 kebah la tu nanti...weird hang ni memang pelik norrr lerrr....lain dari yg lain lerr...

Masy said...

kak RM,
sapelah pulak si dia tu kak..xdenye si dia ke si anu ke si ani huhuh.. sy ni single mingle all around (ape aku ckp ni)
weird ek kak? huhu

13may said...

hehhe...
senyum byk byk....

senyum buleh elak kita dari termuntah:)

Masy said...

13may,
meh le senyum berjemaah (^_^)v

meera said...

syita,
yg bab perenggan awal2 tu akak speechless... ko paham je la kan... situasi kita serupa... baik akak sayang kucen, kompem kucen sayang akak balik....

oo ko alejik ngan muntah ek... jom melantak kat sikret resipi sampai muntah nak... nak tengok muka ko camne masa tu... muahahaha

Masy said...

kak maya,
ye kite serupa..huhu

aikk... cabar nampak?? sedap tuh! kali ni kene ajak acai le kak baru ngam hihihihii

kakLuna said...

kalau tinger basah,rambut mesti basah kan..

wah..masy ni spesis rambut basah pagi2 lah..

*ni kalau 13may perasan apa yg aku tulih ni,dia mesti buat nasi tambah*

ha ha ha

Masy said...

kak luna,
sbb x basah rambot le kene check org basahkan tinger ke tak sebelum kuar bilik air :p
jangaaann.. 13may tu dahlah nmpk cam dah wajib kawen wakakakakakaka

chot said...

ha ko pun kena tag gak...heheh

achik said...

amboi.. ketegaq kak masy ni.. tu la mandi hujan lagi kan dah demam.. cewah membebel plak ;p

Kak Lady said...

Masy...tu lah...ketegaq sangat...nak tengok VE...sampai kene hujan...

Eh...Lah VE duduk dekat2 ngan umah kak lady tau...selalu kalau nampak dia...Huda cam kene pukau...hehehhe

Moga Masy cepat sembuh....

lindosh said...

mai penang tak habaq cek pong? eeeii

btw no enam ko tu kan.. kalo jadik kat aku.. aku cam glabah gak.. tapi aku pong wat rilek.. tapik org keliling aku akan marah2 aku.. kata aku suka berlengah2 pasal benda2 penting tu.. cam tak concern la kira.. leceh aa org keliling neh kan kan? hehee

Masy said...

chot,
ya.. kite serupa laa :)

achik,
ecececeh membebel lak dia ek :D best pe mandi ujan :p

kak lady,
haaaa.. ade kak lady penah bagitau. nanti kemsalam kat dia ek.. oww da nk kawen dah dia hukhukhuk

lindosh,
klu habaq pun bukan dpt jumpe, takde masa dude hiksss

at least ade unsur gelabah dlm diri ko tp kaber la ek? aku ni cam tade perasaan gitu, stone je huhu. leceh laa dorang tp bagos jugek, ade org syg laa tu ahahahaha

Ungku Nor said...

suma pakat buat tag je minggu ni ek?
hehehe.

Weih..minum air badak ler.
Kasik dedau tu ilang.

Melake tang mane nih?
Kite rajin gak turun Melake..hehe.

Masy said...

kak ungku,
da nasib hehehhe. air badak? uiks.. x penah try. xpe, da ok dah ni - thanks ;)

melaka kat sg udang, kak. akak biase gi mane tu?

happyirfa said...

emm bezanya kau ngan aku..aku cepat gelabah.
camner tak nak bagi cepat gelabah yer..mcm laki aku ckp 'think positif'..buleh caya ker?

Masy said...

happyirfa,
hah betul le tu.. think positive. klu aku, if tjadi pape aku just pk plan A,B,C etc etc..klu mende tu takde jln penyelesaian or aku tokleh selesaikan, THEN br aku gelabah puyuh :D hehehhehe

arianna adrizal said...

salam kak..
windu saya tak??!! huhuuu.. org nk bagi besday pesen. bila pree bitau eh.

tk care eh...

Masy said...

salam anne,
waaaa.. rindu lee.. huhu.. erm bile ek free? nexwik kot. pape nanti akak sms k?

take care jugek!~ ;)

Noushy Syah said...

hehehhee..kak Masyyyyyy, uwekkkkkkkkk uwwekkkkkksssss..campai kuar warn ahijau tunin cam flag kedah darul Aman....camne tahan tak? ekekkekek...

>>Tapi yang mandi tinga meshti basah tu memang pelik..ahakss tak pernah dengar org camtuh hiks...

Noushy Syah said...

Eh Eh BTW..bukan ke 'pertama' instead of 'kesatu' atau ketama'?? Aii cikgu biar betul2 ajo nih..GRRRRR..

Masy said...

noushy,
ape niiii.. geli tau! blueeekkk.. :p hihi

hahaahahaha.. yup, pertama. alaa.. saje je.. akak kan ade bakat jadik perosak bahasa ahakss :D

chii said...

errr.bab hati ni kadang2 pelik
hati dah kata suka
ati da kata chenta..
tp bab nk luah..mmg payah kan...
eheh

Masy said...

chii,
btambah payah klu dia ada.. err... ermmmm.. :/