Monday, April 09, 2007

i tak biasalah hueheheh~

tak biasalah belitkan kaki cenggini~


Rasanya antara perkara paling sukar untuk kita lakukan dalam hidup ialah melupakan kebiasaan kita. Terbiasa ke tempat itu, terbiasa menjamah makanan itu, terbiasa bersama, terbiasa bercerita, terbiasa dirindui. Dan tiba-tiba kita ‘diarahkan’ untuk menanggalkan pakaian kebiasaan itu dari tubuh kehidupan *aku nampak Tedungs dah pikir yang bukan-bukan ahahah*.

Sekarang perlu membiasakan diri dengan ketiadaan perkara yang pernah menjadi kebiasaan kita. Biasakan diri dengan kesepian, biasakan diri dengan keberadaan diri yang sendiri, biasakan diri dengan ketiadaan sesuatu yang pernah menemankan kita saat keseorangan, dan biasakan diri dengan satu kenyataan – yang satu masa nanti ia akan pergi terus. Biasakan diri dengan kenyataan bahawa kita tak mungkin jejakkan kaki ke situ lagi, tak mungkin akan terasa di tekak untuk menelan makanan itu, tak mungkin akan ada waktu kita mendengar dia memanggil lagi.

Mungkin sekarang kita masih tertanya-tanya, atas khilaf kita yang manakah membuatkan Tuhan menghukum kita – dengan cara menghilangkan kebiasaan kita padahal kita sudah senang dengan kebiasaan itu. Mungkin sekarang tidak putus-putus airmata bertali arus mencari hikmah yang selalu disebut orang bila kebiasaan kita sudah tidak menjadi biasa lagi. Sedangkan kita sendiri sudah tahu, bahawa Dia lebih tahu segalanya, yang telah terjadi, sedang terjadi dan bakal terjadi. Mungkin iya, skrip kehidupan kita yang sedia tergarap ini awalnya tidak menarik dan sinematografinya pun tidak seindah filem kehidupan teman-teman yang lain. Tapi selalu kita ingkar dan lupa, bahawa yang indah itupun bukannya indah sampai tamat, dan yang lara itu tidaklah berpanjangan. Dia bukanlah sekejam itu hingga tiada indah langsung dalam sepincing nafas hidup kita.

Mari berusaha – melupakan kebiasaan. Kebiasaan yang bukan lagi dalam jadual kehidupan.

28 comments:

Titicaca said...

kalau buat perkara biasa nanti bosan jugak betoi tak..
dei berapa banyak perkataan 'biasa' daaaa ko guna..

Masy said...

titicaca,
kirelah hehehe.. lupe lak nk ubuh kuiz kat bawah.
tak biasalah sebut biasa2 ni hahaha

happyirfa said...

AKU TAK BIASA..
so biasa biasakan diri anda

debikdebuk said...

orang melayu bila orang puji lauk dia sedap, dia akan kata..
"ala...masak biasa-biasa aja..."


biasa lagiii..

Masy said...

kak irfa,
tgh nk biasakan la ni :)

debik,
ala.. biasa laa heheheh

meera said...

hmmmm... sejak 2 menjak ni lain nau nada tulisan ko ni... relax beb! :D

Masy said...

kak maya,
lain ek? ni pon tgh dok mikir2 ape ke heyyynye ni hihihi
meh relax reramai *sambil pakai spek*

achik said...

mula2 nak ubah kebiasaan tu mmg jenuh wooo... tp lama2 dah terbiasa ;p

chot said...

susah nak buat tabiat kebiasaan..pasal dah jadi rutin..tapi benda yg xelok tu patut diubahkan la..

lindosh said...

mmg susah nak biasakan diri dengan bukan kebiasaan kita ehehehhe

azzam bellamy said...

ko lipat je kaki ko mcm lipan..lpas tu masuk icu..hahaha.

ita... said...

per yg biasa akan jadi tak biasa eh? fening gak nie...

tapi.. k.ita masih blum dpt "membiasakan diri" melupakannya... cewahsss.... :-)

BaYu SenJa said...

salam ziarah kunjungan :)
rasa rugi lambat bertamu ke sini...

kalau yang kebiasaan itu mahmudah, teruskan dan jangan diubah..
tapi kalau dah mazmumah.. cepat2 la bagi tak biasa :)

Masy said...

achik,
tp nk tunggu terbiase pun jenuh jugek :)

chot,
ye bener.. mane yg x elok tu baiklah tidak dibiasakan

lindosh,
hehe.. lainlah nk biasakah diri dgn kebiasaan kita, senang je :)

azzam bellamy,
lipan leh lipat kaki ke?

kak ita,
biasakan diri tak makan mende yg dah biasa dimakan - kes diet hehe

salam bayu senja,
biasanya nk membiasakan diri dgn ketiadaan sifat mazmumah tu yg susah utk kebanyakan org.
thanks 4 dropping by :)

Orang Biasa said...

aku selalu cuba lari dari kebiasaan:

1.memberus gigi dengan tangan kiri.

2. ke tempat kerja menggunakan jalan2 yg berlainan tiap minggu

3. memakai tali pinggang dari kanan, bukan kiri

Petua2 nih aku dapat drpd seorang motivator, dia bilang dengan cara2 mudah cani kita buleh merangsang bahagian2 otak kita yg kurang digunakan... cubalah! Banyak lagi cara lain untuk lari dari kebiasaan.

kakLuna said...

"boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)

kalau kebiasaan itu membawa kemudaratan pd diri dan akidah..mmg lah elok ditinggalkan..

tapi kalau sebaliknya, buatlah penilaian..tak perlu memaksa diri melakukan perkara yang kita tidak suka.

Masy said...

orang biasa,
lari dari kebiasaan utk merangsang minda ye. tp aku mmg slalu pki tali pinggang dari kanan ke kiri - tapi tali pinggang keledar la hehe

kak luna,
tgh menilai lagi ni..

minnie said...

Masy,
Bermaknanya posting ko ni... Aku curi pedoman dalamnya untuk diri aku yg ntah apa-apa nih..
Marilah kita berusaha Masy, semoga hidup kita akan lebih bermakna...Amin..

Masy said...

minnie,
ameklah mane yg ko suke.. ade pedoman ke? jap aku tgk balik hehe..
insyaallah kita sama2 berusaha mengupgrade diri kite..amiiinn...

RaFFLeSiA MeRaH said...

aku x biasa...bila tiada kau memelukku....(hohohoho...tu sekadar lagu jerr...) susah ekk kalo kita x biasa...tapi lame2 kalo kita dah biasakan, insyallah akan jadi terbiasa la pastu...boleh ke komen aku ni yerk...huhuhu, cam blurrr jerr...(ngeri la tgk kaki pompuan tu berbelit)

Masy said...

kak RM,
ahaha penyanyi lagu ni pun sudah membiasakan dirinya dalam kubur huhu~
bole laa tu kak, relevan jugek dgn entry sy. ngeri ke? kretip tuh! ;D

INDERA KENCANA said...

Kebiasaan itu boleh dihilangkan. Namun perlu masa tanpa perlu memaksa. Kerana jika dipaksa akan mengundang padah pula...

Masy said...

indera kencana,
ermmm betul tu.. beri peluang pd diri utk membiasakannya dengan ketiadaan sesuatu yg sudah terbiasa.

13may said...

okeh...analysis aku:

contoh 1: bangun pagi isap rokok...
dlm konteks ini, isap rokok bukan satu ketagihan tapi ia adalah satu kebiasaan yg sering kita lakukan....
ini adalah luar biasa...

contoh 2: mati kutu dok sorang2 dlm umah....
dlm konteks ini, kita sedang menghukum diri kita sendiri, sedangkan ulat dlm batu pun buleh hidup..
inikan pulak kita yg dok dlm umah sorang2....
ni pun adalah luar biasa...

contoh 3: boring bila blackout..
dlm keadaan ini sebenarnya merupakan satu rahmat di mana kita dapat mengimbas kembali penduduk zaman batu di mana mereka langsung tak peduli kiranya blackout...
so, ini pun luar biasa...

contoh 4: lari dari kebiasaan....
hmmm...agak sukar kerana kebiasaan itu telah menjadi satu habit dlm hidup kita...
telah menjadi satu cara hidup kita...
bagi pendapat aku, lebih baik kita mencipta satu 'kebiasaan' baru di mana kita lebih enjoy dengannya...
seterusnya kita dapat melupakan kebiasaan yg sering kita lakukan....

contoh:
aku biasa isap sebatang rokok pada waktu pagi...
sekrg aku cuba isap dua batang rokok plak pada waktu pagi....
dan aku merasa enjoy sekali!
walaupun batuk teruk, aku tetap enjoy sebab aku sedang melakukan sesuatu yg luar biasa.....

Kesimpulan:
Sentiasa berbuat biasa pada waktu biasa dan cuba lah melakukan sesuatu yg luar biasa pada waktu waktu alah bisa tegal biasa....

Horraaayyyyy!!!!

noushy syah said...

..rasa2nya kaki cris-cross tu dilakukan oleh graphic software....ye tak kak Masy rasa cam tuh? xtau arr kalau tulang kaki dia lembut bole belit2 hikss..

Love the entry# YANG BIASA dilakukan oleh orang lain itu tak semestinya sesuatu yang baik, maka yang LUAR BIASA itu yg kita cuba biasakan menjadi habits.

Contoh, cewah ikut gaya May plak...Banyak couple bila dah kawen lama kemesraan semakin menurun dgn usia perkahwinan, maka nti kita tambah daya usaha agar memaksimamkan ksh sayang as we grow old together!!

Sunan_Jati said...

wahahahahhahahha...
boring bila rasa x tau nk buat menda apa.? hahahaha.. mcm aku?

TedungS said...

org atas2 buat rasuah besar2an tk kena tangkap - biasalah tu

Masy said...

13may,
tu diaa... siap buat mini entry lak hah hehehe..
klu nk lagi best, cube kebiasaan merokok tu ditukarkan kepada memokok :p

noushy,
kekadang ada yg berpendapat susah nk maintain kebiasaan sebelum bkahwin bila sudah bkahwin sbb takut dikatakan buang tebiat. heheh tp klu dah biasa, xde pape kan..

sunan,
ko boringkah? ;)

tedungs,
oh.. itu bukan saje biasa, dah kira standard