Thursday, April 05, 2007

Izwan yang terpilus

berdua lebih baik?


Kamu tiada teman lelaki?
Diam. Dalam usia seperti saya nanti, kamu akan faham. Kamu akan berasa letih mengecewakan dan dikecewakan. Akhirnya kamu hidup hanya untuk kerja. Dan itupun bukannya mudah....


Errrkk. Bila Se-Jin menuturkan dialog ni, aku terasa macam dia bercakap bagi pihak aku. Tapi bukanlah frust, cuma aku rasa ada kebenaran dalam kata-kata dia. Bukan semua, ada antaranya.

Cerita hantu. Tapi mende lain lak yang aku dapat ek? Hehe.

*****

Aku rasa mesti korang pernah dengar lagu ni...


There was a girl I used to know
She was oh so beautiful
But she's not here any more
She had a college degree
Smart as anyone could be
She had so much to live for
But she fell in love
With the wrong kinda man
He abused her love and treated her so bad
There was not enough education in her world
That could save the life of this little girl

How come,how long
It's not right, it's so wrong
Do we let it just go on
Turn our backs and carry on
Wake up, for it's to late
Right now, we cant wait
She won't have a second try
Open up your hearts
As well as your eyes

She tried to give a cry for help
She even blamed things on herself
But no-one came to her aid
Nothing was wrong as far as we could tell
That's what we’d like to tell ourselves
But no it wasn’t that way
So she fell in love
With the wrong kinda man
And she paid with her life
For loving that man
So we cannot ignore
We must look for the signs
And may be next time
We might save somebody's life.

I on occasion met that guy
It's been a feeling deep inside
Something about him wasn't right
The way he proves himself a man
By beating his woman with his hands
Oh I wish that she’d seen the light
How can someone like that call himself a man
(he’s not man)
Cos in reality he’s far more less than that
And we can not ignore
Whenever we see the signs
Cause any kind of abuse
God knows is a crime



Ni lah menda yang kekadang membuatkan aku berfikir banyak when it comes to the things called marriage. Walaupun di dalam lingkungan family aku takdelah hal-hal gini, tapi aku still tak tau lagi nasib aku camne. Ni sume gegara email yang aku penah dapat.. dia kata.. orang yang lahir pada....

4 hb.

Dikatakan kamu yang dilahirkan pada 4hb ini terlalu suka mengikut perasaan dan kata hati. Sebab itulah, tidak hairan bila kamu sering tersilap membuat keputusan yang kadangkala kamu sendiri kesali. Selalu saja cinta kamu hinggap pada tempat yang salah.

Haha.. apelah aku ni kan? Mende ni pon nak percaya :D

Masa aku cuti semester time study dulu, aku ada laa sikit pengalaman - just pengetahuan jelah pasal kes gini. Masa tu ada sorang jiran kat taman sebelah ni memang kena dera dengan suaminya. Akak ni (akak ke?) baik jugek orangnya. Rajinlah datang surau belajar mengaji, fardhu ain segala. So memang kenal le dengan mak aku. Cumanya ada kadang-kadang tu dia miss, dan bila dia datang lepas dia miss kelas tu, mak aku kata dia perasan akak ni cam sedih, diam je. Tanda-tanda murung kot. Akhirnya baru mak tau pasal kes tuh. Dah banyak kali mak aku soh dia report polis, tapi tulah kan... isteri tu kalau dah sayang, leh buta mata hati segala. Kesian kat anak pun ye kot? Entahlah.

Satu malam tu, mak dapat panggilan telefon dari akak ni. Suami dia mengamuk lagi. Kali ni memang sampai kecoh le jadiknya. Lepas telefon polis, mak dengan abah pergi ke rumah dorang. Aku tak pastilah apa jadik. Tapi tak silap aku, suaminya memang dah naik hantu (laju kot naik hantu tu?). Lepas dia belasah, dia kurungkan akak tu dalam rumah. Abes pintu tingkap sume dia kunci. Ada gak dia ugut guna pisau ke ape tah, tak ingatlah aku. Last-last family lelaki ni sampai. Ah... yang pastinya jantan itu kena tangkap. Akak tu dengan anak dia tidur sebilik dengan aku malam tu (ooo... anak dia asik bercakap je satu malam tu, tak senang tido aku dibuatnye hehehe). Tak tahulah apa jadik kat dorang sekarang. Huhu.

Korang penah ada pengalaman tengok penderaan dalam rumahtangga?

28 comments:

azzam bellamy said...

kalu org tanya bila nk kawin tu pn satu penderaan jgak kan? pnderaan jiwa. tk pe..jgn kecewa. kecewa tu sifat negatif. buat kerja berfaedah dn gunakan otak kiri untk lbih kreatif mncari ketenangan.

jom gi mancing kt kuala kubu baru.

Purpleheart said...

Alhamdulillah la bukan dalam kategori penderaan fizikal, cuma kena penderaan mental dan emosi aje. Kalau luka akibat penderaan fizikal, lain cara perubatannya. Kalau penderaan mental ngan emosi kena pandai2la kawal ati nie..

Takut rasanya bila dengar kes suami isteri bergaduh nie..

chot said...

takut aku dengar penderaan dlm rumahtangga..xnak kahwin la mcmni..takut i..

Masy said...

azzam bellamy,
ahahah xkan awk pon kene dera mental? sy x kecewa pun, biase2 je..
gi memancing pun satu cara mendera mental sy :)

kak PH,
mana2pun asalkan namanya dera, ttp menyakitkan hati huhu
harap2 x jadiklah mende2 ni kat sy huhu

chot,
aik.. apsal lak ko yg takot? hehe tp jiran aku masa dok umah sewa sebelum2 ni, mmg suami dia yg kene maki hamun dgn bini dia (siap baling barang). haaaa ko jaga2 chot ahahahah~

RaFFLeSiA MeRaH said...

hishhh...takutnya, kdg2 lelaki ni sebelum kawin elok x tunjuk perangai, dah kawin lak berubah jadi hantu...apepun doa2 moga pasangan kita bukan yg jenis naik hantu...elok diamalkan kalo rasa hati nak marah, cepat2 beristighfar atau cepat2 amik air smbhyg...yg penting memasing kena ader sifat sabar dlm diri kita, ingat tuhan selalu, jgn ikutkan hati sgt....

Masy said...

kak RM,
itu pun satu hal kan kak.. sblm kawen kan main lg caring, lps kawen amek ko huhuu~
kene blajar mandrem ni ahahahhahah

bulanbiru said...

masy..soal jodoh ketentuanNya..jika pernah gagal, mgkin DIA ingin berikn yg lebih baik dr itu..

Masy said...

bulanbiru,
ermm.. dah seploh tahun dgr mende yg sama :) insyaallah...thanks!~

achik said...

hahahahahaha kelakar la gambar tu... :D

takut la pasal dera2 ni... fizikal mental dua2 menyakitkan... mintak2 dijauhkan...

dulu2 jarang berdepan ngan soalan cepumas tu... skang ni selalu la pulak.. ish!!!

Masy said...

achik,
heheh pasni kene le biasekan diri dgn soklan2 gitu. itu semua tanda2 dah tua tu (ckp diri sndirik huhu)

kakLuna said...

sesungguhnya penderaan jiwa tu lebih menyakitkan.

kenapa semua berubah setelah berkahwin..huhu

Masy said...

kak luna,
cinta x cukup kuat? pengaruh rakan sebaya? tak puas idup membujang? kawen paksa? ade awek lain?

arghh.. mcm2 hal..

happyirfa said...

tak tau nak komen apa psl laki dera bini ni.org kata kalau x kena kat kita, mmglah kita boleh kata begitu dan begini.tp kalau kena kat batang idung sendiri..barulah rasa camner..kau paham tak maksud aku ni?

Masy said...

kak irfa,
paham kak hehehehe.. samelah mcm kes klu org lom kawen n asik ditanye bile nk kawen. mementang da kawen, tanye2 lak muahahahah
tp bab ni mmg susah nk ckp. kekadang nk salahkan suami, kite x tau ape senornye yg jadik dlm umahtangga diorang. nak salahkan bini, pun gitu gak citenye huhu~

darkz05 said...

lawo gambo kat atas tu. :d

Masy said...

darkz05,
lawo ke? konsep fotogenik aka romantik :)

lindosh said...

hurmm.. aku pong slalu pk hal2 cenggini.. salah satu sbb takot nak menghadapi.. hishhh

Masy said...

lindosh,
aku pon gitu ler. kekadang aku pk, aku ni mmg jenis melawan apetah lg klu org nk mukul2 aku silap2 kene balik kat dia. tp x sure lg klu kene kes gini, ntah2 aku senyap je ke? tp takpe... abg2 aku ramai ahahahah~

ita... said...

emm... sumer owgn ckp abah garang, tapi memang abah garang, hingga bila mak k.ita sakit bebaru nie, owg ckp sbb mak ilang tempat mengadu, bila nenek dah takder... tapi garang2 abah, tak penah lak sampai mengangkat tangan memukul mak...

tapi, k.ita rasa bersyukur, masih punya abah yg dlm garang, amat menyayangi k.ita... ekekekek

masy.... lomantiknya pasangan di atas tue.... naik juling mata tengok nie...

Anul said...

huu..laki pompuan sama je..sblum kawin ngan lepas kawin..ada yg tak tunjuk prgai sbnr..hehhe..

oh ya masy..mekacih bertndg ke blog gue..sy ada kawn yg bg sy sgt baik..nk kenal?eheheh!!

INDERA KENCANA said...

Zaman sekarang ni bukan je suami dera isteri. Tapi dah sampai tahap isteri dera suami pon ada..

Masy said...

kak ita,
garang takpe kak, jgn kejam. at least lelaki garang leh lembut, kejam? kite yg lembik hehe
jgn juling2 kak.. bahye tau! :D

anul,
biasalah kan.. kaber2.. kaber2 membawa duka hehe
baik ke 'baik'? ada makna lain tu.. :p

indera kencana,
heheh pun sy penah dgr jugek. kes jiran lama dulu, isterinye kecik molek je, suaminya besau cam resaksa tp isterinya garang betul hehehe.

david santos said...

Hello, Masy!
Thanks for you work.
have a good weekend

tedungS said...

Ada, kwn aku kena dera ngan bini dia, Queen COntrol gile tkleh silap skit. Mmg teruk..

13may said...

wahahah... just want to say hai...and hai again.. heheheh!@

13may said...

and another hai... hoih hoih..

debikdebuk said...

kawan aku siap tak leh nak smart..kalau smart je bini dia bising. dia kata nanti orang pompuan lain suka tegok laki dia... eeeeiiiiii...ada gak pompuan macam tu...

Masy said...

aiyaakk david santos dah masuk blog aku wakakakakkaka

tedungs,
wahwahwah. tp aku tpikir gak, korang lelaki klu kene dera dgn isteri, bole kot report polis?

13may,
hoih hoih nak ikut pangai david santos ke aaa :p

debikdebuk,
klu laki dia ensem giler, leh jadik laa..hehe