Monday, May 21, 2007

Perhubungan Awam kata orang Melayu

ni henpon Abg Arie masa beliau hidop di zaman Paliolitik


Public relationship. Wah macam serius je apa yang aku nak cakap ni ek?

Memang bukan mudah untuk kita memulakan sesebuah perhubungan terutamanya dalam konteks pekerjaan ni. Kekok, kelu, malu, segan semuanya bercampur aduk. Apatah lagi kalau memang yang jenis pemalu (macam aku muahahaha). Tapi kadang-kadang – err.. selalunya – dalam kehidupan karier, kita perlu memadamkan perasaan macam ni. Susah memang ler susah, mana ada menda senang dalam dunia ni. Nak makan pun kadang-kadang susah (bila takde selera), b*rak pun kadang-kadang sembelit.

Namun tuntutan sekitar perlu juga dipenuhi. Penting. Buka mulut, maniskan kata-kata, jangan lupa senyum, pitching suara pastikan tak lari berganti-ganti. Paling utama, rasa malu tu, kikislah sikit.

Aku bercakap ni berdasarkan pengamatan pada budak-budak praktikal yang ada kat opis aku ni. Macam-macam students yang keluar masuk, macam-macam perangai yang aku tengok. Ada yang selamba, ada yang kerek, ada yang ingat dia tahu semua, ada yang tak tahu mende, ada yang malu tak tentu pasal tapi bila tang tak malu tu, tak malu tak tentu pasal. Dan aku memandang hal ni adalah salah satu kelemahan pada para siswazah dan siswizah (ada ke perkataan ni? sesuka mempedal aku je) sekarang.

Aku pun bukan tak pernah praktikal cam dorang, korang pon sama kan? Biasalah, nak-nak pulak ada geng yang sama-sama praktikal kat tempat yang sama. Kalau boleh masuk toilet pun nak berdua (contohnya ada kat opis aku ni heh). Tapi kenalah ingat, masa praktikal ni laa kita nak belajar, dan memahami dunia pekerjaan yang sebenar. Kalau rasa takde benda nak buat, tanya laa kat staff-staff apa yang patut. Takkan nak melongok je surf tenet tengok AF laa, Senario laa (eh?). Kalau sume menda nak harap disuap, alamat membawak lee pangai camni sampai keje.

Masa zaman aku praktikal dulu, memang tak dinafikan bukan mudah nak memulakan perkara yang kita tak biasa. Tapi kenalah jugak, kalau tak camne nak belajar? Cari jalan jugak, apa saja – mulakan pun bukan susah, tapi kena tebal sket kot muka hehe. Akhirnya dalam seminggu, dua-dua bahagian dalam jabatan tu pun boleh kenal kitorang. Kalau boleh, pegi makan pon join diorang. Jangan buat hal sendiri je.

Wah wah ni dah macam tips untuk budak praktikal pulak. Aku pun macam laa best sangat. Apa barang..?


* tadi dorang memekak dalam bilik meeting, tensen lak aku – kan dah kena sound skalik. nasib le…


[edited]

mak call tadi, demam. sian dia. rasa sebak lak bila mak tanya - sayang mak tak? mestilah sayang, mak.. kalau tak sayang mak, nak sayang sape lagi? *sob sob*. doakan aku dapat kumpul duit nak gi Medan, ada sesuatu yang mak nak dari sana, dah sebut-sebut daripada aku balik kampung aritu. huhuhuhu~

30 comments:

kakLuna said...

dorang mmg dah ditakdirkan perangai mcm tu sbb nak bagi kene sound..bila dh kene sound baru dorang sedar...bila dorang sedar..baru dorang belajar...

Masy said...

kak luna,
bila da blajar, leh sound org len lak heheh~

chot said...

bebudak skrg ni ikut kapla diorg je...xnak dengar ckp org langsung..

Masy said...

chot,
ketegaq!~ hehe

chii said...

waaa..ade tips len lgik dak..bln 6 nih chii start prktkal gak :(( takutttt

Darkz05 said...

Apa musim praktikal2 ni. hihi... Apa kata buli jer bebudak pratikal tuh. Mesti best.. :P

arianna adrizal said...

alalala.. jom ar pegi. sy teman.

*sebak ar gler kata2 mak akak tu.. huhuk

Masy said...

chii,
yg penting jgn menyombong, rajin2 tegur staff kat tmpt praktikal tu ek. lg satu, jgn maleh.

darkz,
hehe best tuh buli org :D

anne,
jom jom nanti akak apdet kisah Medan ittew

*sebak kan hukhuk~

tintaHati said...

kak masy,

salam kunjung balas...

betoi kata kak masy tuh. masa time sy praktikal, nak check email pun rasa serba salah. macam curi waktu kerja plak. kalo tak da kerja mcm malu nak dok saja. tlg fotostat pon dah kire ok...

Masy said...

salam tintahati,
sbb tu kene rajinkan diri btanya kat org len kot2 ade mende leh buat..hehhe lgpon klu xde wat mende, nk tulis ape dlm report?haaa~

meera said...

nak itot gi medan.... bukan medan perang kan? hehehe...

hishhhh mmg la syita bebduak skang.. ya ampun... tensen...

tu belum lagi yg dtg nak interview... interviewer dah sakit jiwa dibuatnya... akak yg arrange utk interview tu pun rasa nak hantuk pale ke dinding.... apakah salah ibu mengandung? salah bapak yg *tut*(terpaksa dipadamkan hehehe)? salah sistem pendidikan? huhuhu siapakah yg bersalah?

achik said...

saya suka sgt masa praktikal.. semua baik2 belaka.. x kedekut ilmu.. plg baik sifu saya la abg zaki.. pastu kan yg bestnya kitorg bleh celen main game sape dpt highscore.. sempoi je..

oh2 nak gi medan?? bestnya..

Masy said...

kak maya,
jom kite ke medan selera :D

entah laa kak. senang2 salahkan je diri sendiri yg x tau nk bawak diri. heheheh~

achik,
akak dulu menurunkan ilmu internet dgn cara2 nk tgk CD kat komputer pd staff admin dorang. keji kan? hehehe

minnie said...

Masy,
Aku ada pengalaman tak best pasai student praktikal nih... Masa tu aku kerja kat satu pengajian tinggi ni... Budak praktikal ni perangainya memang kureng skit.. Dari awal aku tgk dia aku dah tak berkenan.. Aku tak tau kenapa dia direject ke tempat aku...Yang buat aku bengang tu sebab dia buka payslip aku tanpa kebenaran, aku pun blum tgk lagi... Aku mengamuk, call dept asal budak tu praktikal, rupanya dia direject ketempat aku kerana dia di tangkap th meng'explore' pc secretary dept tu... Hampeh btul... esoknya aku dah tak nampak budak tu..

Masy said...

minnie,
waaa manyak kurang asam itu budak ek? ko maki tak dia? kuwang ajo! huh! (emonye aku)

INDERA KENCANA said...

Masa giliran saya praktikal di kolej dulu, sesi praktikal itu dibatalkan atas sebab-sebab tertentu oleh pihak Ketua Kursus. Padahal elaun praktikal sudah diberikan.

Wahhh... sudahnya kami mendapat durian runtuh. Praktikal tidak dibuat, tetapi dapat wang terpijak. Bersoraklah kitaorang. Suma pakat enjoy. Saya lak siap ambik lesen motor..

happyirfa said...

masy..
mak kau demam nak apa?kek medan ker?kalau betul aku boleh tolong tanya dan kirim sapa2 yg nak gi medan dlm masa terdekat ni..

Masy said...

indera kencana,
wah wah bestnye. sy dulu x dpt elaun pun masa praktikal, kuar duit lg ada huhu~

kak irfa,
dia nk buah pisang kaki, kak. dah pesan pun kat kawan2 dia semalam. tp dia sungguh2 carikan agen utk sy ke Medan. gaknye nk buah yg sy blikan jugak kot...

RaFFLeSiA MeRaH said...

sib baik akak x penah praktikal, start2 terus keje...tapi tu pun masa memula masuk cam memalu jerr ngan staf lame...biasalah kan....mak demam? alahai, rindu kat anak dia kot....

13may said...

jgn buli budak wat practikal yea...

hahha

Masy said...

kak RM,
ni praktikal masa blaja kak, time keje ni mmg le stret je keje heheh~
taklah.. tgn dia tkene kaca, bernanah terus demam. tp mebi jugek ek..

13may,
nak buli gak! buli balik~

13may said...

semoga mak hang cepat sembuh...

Amin.

Kak Lady said...

Masy...semoga mak masy akan segera sembuh...

Kak lady tak pernah plak buat praktikal...tapi anak kak lady pernahlah buat praktikal...sukanya dia bekerja...& rajin pulak buat kerja serta belajar apa saja walaupun luar dari bidang kerja yang diberikan...

k.Lin said...

emm.. ada gak bebudak praktikal ni yang pandang rendah kat kita yg dah senior ni... mungkin sebab kita ni mmg rendah kot...

hehehehe

Masy said...

13may,
insyaallah amiiin~
thanks :)

kak lady,
patutnye gitu la.. leh nambah ilmu, kan?
mekasih kak~

kak lin,
heheh bukan salah budak tu laa ye? hahahha~

Kurma2Biji said...

ooooooo masy ni seorang anak yang prihatin....

bang_gugar said...

salam,

nnti jgn lpa samapaikan salam saya skli buat mak masy ya..
katakan saja gugar smpaikan salam..

heheheh

(",)

Masy said...

kurma2biji,
tanggungjawab tu.. :)

salam bang_gugar,
insyaallah akan disampaikan :)

faisal said...

kak, org cam sesumpah...mane org gi sume org ske kat org tau..hiiiii..masa praktikal kat jb dulu diaorg dah tawarkan keje lagi tapi tamo sbb johor jauh dari umh..kekee

Masy said...

acai,
laaaa apsal lak jadik sesumpah ni? jadik laa sesungut (eh?). kan best gitu... mane2 gi sume org suke.. cam akak ni ahahahahha~