Wednesday, June 06, 2007

nape ek?~

[penafian: aku apdet bukan sebab aku takde keje, tapi sebab banyak sangat keje. hanya orang yang banyak keje akan paham kenapa aku boleh wat entry. serius ni]

Meh bercerita.

Sebenarnya, selain daripada hal penamatan zaman bujang, isu lapuk yang tak berapa nak lapuk – yang sering dibangkitkan oleh mak aku dan juga dua tiga kerat abang-abang aku yang prihatin adalah isu sambung belajar. Dalam ertikata mudah, amek degree.

Ish.. sebab utama kenapa aku tak sambung belajar adalah..

Malas.


busu malas???! betol ke??


Itu je. Dan ada sebab-sebab yang lain jugak. Ermm.. hal duit bukan isu. Sebab abang aku yang sorang ni awal-awal dah cakap, dia akan sponsor kalau aku nak belajar. Sampai master pon? Ye – kata beliau dengan yakin dan bersungguh-sungguh.

Kenapa tak nak? Sambung jelah. Dah ade sponsor pun, tak payah apply PTPTN lagi macam dulu.. Demmit PTPTN!

Anda tahu tentang kursus perancangan bandar dan wilayah? Atau ada kawan-kawan yang pernah mengambil kursus tersebut semasa belajar di universiti dulu? Anda ingat bagaimana mereka mengharungi hari-hari yang sukar semasa hidup dan bernafas, satu semester demi satu semester?

Macam laa course lain tak bz.

Hehe. Course lain (yang bukan berasal dari satu fakulti yang berkaitan) tak sama dengan kami yang satu fakulti ini. Atau mungkin juga fakulti² seni yang lain. Satu subjek yang menentukan kau lepas satu semester ke semester lain adalah projek studio – yang kau kena pulun setiap minggu. Sebab setiap minggu ada dua kali submittion. Tak campur assignment² daripada subjek² lain pulak. Untuk siapkan projek studio, kena keluar pegi site. Balik site, makan studio minum studio tido studio. Lagi-lagi studio.

Tak tido, tak balik kolej, tak sempat makan. Pegi kelas untuk subjek² lain kadang-kadang sebab nak penuhkan kedatangan. Silap-silap tertidur dalam kelas. Hehe. Kalau dapat lecturer yang memahami, dia sanggup postpone kelas ke waktu yang lain – asalkan kitorang dapat tido.

Rekod tido aku yang paling cemerlang masa belajar dulu adalah 18 jam tanpa henti. 4.30 petang hingga 11 pagi esoknya. Hehe. Leh masuk rekod ke? Dan gastrik aku menjadi bertambah buruk masa belajar jugak. Sume gara-gara projek studio.

Pssstt yang ni rahsia. Mak aku tak tau sampai sekarang. Iaitu..

Aku pernah terpikir nak berenti belajar masa nak masuk tahun kedua. Tah pape kan aku? Pressured. So not me. Ada sorang je yang tahu, tu pun jauh. Syukur ada kawan yang sudi utus surat setiap bulan demi menaikkan semangat aku balik. Hehe. Sungguh tahpape aku time tu.

Tapi aku suka apa yang aku dah lalui. Dan aku suka apa yang aku lalui sekarang selepas aku belajar. Cuma aku tak nak lalui lagi. Kenapa?

Malas.

Sebab² yang lain, biarlah aku simpan bikin pusaka.

23 comments:

13may said...

Tahniah untuk aku sebagai pengkomen pertama!

hahha...jom malas malas...;)

Masy said...

13may,
waaaaa bravo bravo~

ape ni ajak aku malas² ;p

Noushy Syah said...

yooo..nak berkenalan dgn pemuda berbulu kat atash tu bole? bole maian2 bulu dia bila tejuk..ngehhhh

amboii..nape malas2 nih?

tintaHati said...

sy plak lebih suka belajar dr keje...hehehe...sbb malas nak pikul bebanan keje. malas nak bekerja. malas nak tensen pasal keje.

kesimpulannya kita mmg pemalas! ;D

Masy said...

noushy,
aik.. mana tau itu pemuda? kot² pemudi ka.. mana nk tau kan hohoho

nape ek? huhu~

tintahati,
hahah tp bukanlah 24-7 pemalas kan..? ada masa²nya mmg x dapek nak nulong! :D

ND said...

Jgn malas2 ahkak...huhuhu...
rajin ahkak rajin...rajinlah belajar..bila besar nanti..boleh tunjuk ajar...ayah juga ibu...gembira selalu..melihat ahkakku..rajin baca buku...

wahahahhahhhaha :Þ

Masy said...

ND,
wakakakakakaka takat baca buku tu rajin ler, tp..
aiyaaaakk... letih letih :D

arianna adrizal said...

ahkak,
lek ar.. chill!

dulu org pun penah gak nk memblahkan diri. bkn sem 2 tp br 2 minggu! org nk jd akitek dulu.. mana bole blajar seketeri jd akitek kan.. kan.. dulu la punya cerita.

*gue dikelilingi org2 yg hatinya rundum.. asal eh? musim kot

chii said...

walaupun keje byk..tp tetap malas nk wat..aiyaks..ragam dak praktikal...lalala

Masy said...

anne,
hehe tgh chill pon, cam chilli's (eh ade kene mengena ke?)
ni just cite jer.. no pressure ;)

*sape lg yg hatinya rundum tu??

chii,
hep! hep! ape ni malas²! :p

Sunan_Jati said...

wah malas gak ker.. meh join bagi cukup korum...!

bang_gugar said...

salam,

ala..

bukannya susah pun nak bagi hilang malas..

duduk je dulu lepak2.. rileks2..
tak payah baca buku.. dok saja..
kelas tak payah pergi..

kan senang..

(",)

Masy said...

sunan_jati,
ni lagi sowang~

salam bang_gugar,
hai.. klu sy wat mcm tu (klu sambung blajar laa), sampai ke liang lahad laa sy x abes study :D

meera said...

akak kalo ada yg bermurah hati nak sponsor akak sambung belajar... akak akan rebut peluang itu... itulah saat2 ku idamkan selama bertahun2... bilalah impian ini akan tercapai... haaaaaaa....

weh msjbox dah buka pendaftaran sekarang selama 15hari... kalo nak join lawat2 la ke http://www.msjbox.com/my/index.cfm?web=depan.utama

kakLuna said...

haa...akak tau..faktor lain yang dah di arkib pusaka oleh masy..ialah...sebab...nak buka kilang sardin cap surau,kan?yang buleh dimakan bersama keropok idung?

achik said...

saya plak dulu rasa cam byk giler masa.. siap nak keje part time lagi.. huhu ;p


sebab2 lain simpan buat pusaka ek.. pusaka dah buh nama pewaris blum.. ;)

Masy said...

kak maya,
tu lah kan.. klu org yg nk tu, x dpt, org yg dpt ni x nak pulak. huhu~

kak luna,
yaaaa.. dan itu akan dijalankan secara usahasama dgn akak. akak jaga kilang kat perak, sy jaga head opis kat shah alam hehehhe.
IKS ni jgn memain :D

achik,
huhu kitorang dulu tdo ikut shif klu kat studio tu. bergilir². klu sume tdo alamat x siaplah keje :)

hehe xpe pusaka ni akan dibawa ke kuburan :)

Titicaca said...

tah kenapa bila baca n3 ni aku jadik malas..hahhaa..tido..tido..

Masy said...

titicaca,
laaa pulak dah?? tu sume alasan la tu.. senornye ko mmg nk tido kan?kan?

dah² g le tdo, kang lps subuh aku kejut :p

faisal said...

geli hati betul tengok penafian akk tu,kekeke...kak, rekod tu mmg betul2 mcm org tak betul je..hehee..nasib tak lupe diri mase bangun tu,hihiii..otg tak penah tido lebih 7 jam..skrang time keje tido 5-6 jam je,huhuu

Masy said...

acai,
akak tdo sampai tahap rekod tu sbb 3 minggu x cukup tdo - ala² satu jam sehari tu pon x lena. tu yg lps submittion je teros bantai tdo (esoknye br mandi lalalalala). ade kawan akak tu lg dasat, 3 hari dia tdo stret, bgn pon sbb nk g toilet je. kitorang da risau dah takot dia mati ke ape heheeh~

achik said...

3 hari tido stret?? mak aih.. melampau tul..

Masy said...

achik,
oit!~ satu ari jelah. pkl 4.30 ptg ari khamis smpi 11.00 pagi ari jumaat esoknye. isk isk tp mmber akak yg akak cite kat acai ataih tu iye, dr khamis smpi ahad pki baju yg same, maknenye tdo stret le tu hih~