Thursday, July 26, 2007

2 tag, 1 cerkon


8 random things pasal aku ek.. ini tag yang sape yang bagi ah? Oo.. Cik Bawang. Ok meh aku jawab..

1. Makan – aku jenis yang lambat masa makan. Lambat menghabiskan. Ni bukan nak kontrol cun ke ape (kalau dah cun, slurrp ajelah kan?), tapi memang dari azali aku cenggini. Walaupun aku makan awal daripada orang lain, tapi mesti dorang abes dulu daripada aku. Aku boleh je abis awal daripada orang lain dengan syarat, jumlah makanan dalam pinggan aku adalah separuh daripada orang lain, pastu aku start dulu dan juge tidak bercakap langsung masa makan. Tapi tang makan mende berat-berat jelah. Kalau aiskrim ke, ABC ke, aku abis dulu. See, aku ganas tapi ayu hiks~

2. Aku boleh menulis – bukan menulis macam budak sekolah belajar menulis tu, tapi menghasilkan karya laa maksudnye (macam loya je ayat ni?). Zaman sekolah dulu, boleh dikatakan setiap minggu aku akan tulis satu atau dua sajak (tapi bukan sajak cintan ek). Diperakui oleh cikgu-cikgu BM aku masa tu, dan dorang galakkan aku masuk pertandingan tapi aku malu ler, I memang tak biasa glamer-glamer ni. Pernah sekali, aku nyaris dibawa menghadap pengetua sebab cikgu BM tu tak percaya yang karangan aku hantar tu, aku yang tulis sendiri. Sabau jelah.... Tapi tu dulu ler, sekarang bakat dah tumpul hehe. Tulis mengarut-ngarut jelah sekarang ni :p

3. Kaler peberet – aku peminat kaler biru. Tapi taklah fanatik sampai segala barang nak kene kaler biru. Cumenye sebelum beli satu2 barang tu, aku tengok dulu adekah barang itu cun jika beliau berwarna biru. Kalau tak, aku amek je kaler lain.

4. EXISTS! – aku minat Exists since sekolah rendah, dan tak pernah lagi berhenti minat kat dorang. Hehehe.. So.. jangan kutuk Exists depan aku, aku silambam kang! Takmo puji takpe, tapi jangan kutuk! *sambil goyang2 parang depan korang*

5. Menari – ye.. aku suka menari. Ni satu mende yang terturun kepada aku daripada emak dan apak aku yang masa mude-mude mereka memang ’otai’ mende ni. Aku rasa budak umah aku pun dah lali dengan pangai aku yang asik nak terjoget kalau ade lagu best kat TV hehe.

6. Nanges – aku susah nak nanges, tapi bile dah nanges... ermm.. baru 3 minit nanges, muka dah bengkak macam 3 jam nanges. Kalau tengok cite putus-putus chenta ni aku susah sket nak leleh, tapi kalau cite-cite pasal famili – anak kuang ajo kat mak apak ke, mak apak nanges sebab anak mati ke, ahh.. pape jelah yang adegannye memang kesian kat mak apak, haaa... itu memang boleh buat aku tacing tak hengat.

7. Kambeng – ye, aku penggemar tegar makanan yang berasaskan kambeng. Takde huraian tentang ini hehehe.

8. Marah – aku susah nak marah, sebab aku pun tak suke kalau orang marah kat aku kan. Tapi macam kes baru-baru ni, itu jarang berlaku ler. Memang kalau aku betul-betul marah kat orang, susah nak sejuk. Dulu aku pernah gaduh dengan classmate aku sampai tak bertegur dua semester. Dua semester = setahun. Giler lambat aku ni nak sejuk. Aku siap warning kat classmates yang lain, jangan sesekali letakkan aku dengan mamat ni dalam satu group. Kalau tak.. korang buatlah keje, aku malas nak campur. Giler jahat kan? Hehehhe. Mak kata aku ni pendendam. Ye kot? Isk isk ape nak jadiklah budak sorang ni *geleng-geleng paler*


Sekarang tag daripada Anul pulak, 4 lawak terpaling sentol dalam hidup aku sepanjang 27 tahun dah bernapas di bumi indah milik Tuhan ini eceh!

1. Kisah ni terhappen masa aku form 3. Malam tuh, yelah sume orang dok stadi, nak PMR ler katakan. Ada yang buat keje skulah, ade yang makan beskut meri seploh keping cicah melo (eh macam aku je tu) dan lelainlah ektibiti. Sorang member aku ni, Aline – tengah nak settlekan homework math. Nak tanye sorang budak pandai math bernama Kurita ni, beliau bz laa pulak ngajau orang len. So, Aline ni memule tanya aku kot-kot aku terer ke (macam perli jer huhu). Pehtu dia tanya Suria pulak. Minah tu sudi lak nak ngajau. Eh.. peliknye. Aku rasa IQ math dia sama stendet je dengan aku, tapi tak kisahlah. Dia dah tau kot.

Pehtu aku dengar je dia ajau dak Aline – mende senang pon tak tau, amek kalkulator tu, haa memula ni campor dengan ni, pehtu tolak bla..bla.. punca kuasa dua.. bla.. bla.. kuasa tiga.. bla...blaa.. bahagi 4.. blaa.. bla.. tolak ni campor tu... Eh.. yo-yo ooo betol je bunyiknye. Aku pun pegilah adap dorang. Elok je penuh satu muka surat, dak Suya tanye, dah penuh dah muka surat tu? Aline pun jawab, dah. Haaa.. dah lah, yang last tu ler jawapan dia. Muka member kompiden giler je. Aku dah pelik banget ni. Mekasih Suya..

Bila Aline balik ke tempat dia, aku pun mulalah soal siasat.


Betul ke Ya ko ajau tu?
Ntah
Eh ko ni, ko tau ke tak?
Tak
Dah tu ape yang ko ajau dak Aline tu?
Ntah, aku hentam je

Musibat punye budak! Elok je aku baru nak gelak besau, tetibe dengau dak Kurita jerit – ape ko buat ni Lin?Salah sume ni! Aku tengok dak Aline dah lain dah, Suya yang ajau. Huahahaha teruk dak Aline kene gelak masa tu. Tapi kesian gak laa kat dia, sampai nanges minah tu kene kelentong dengan Suria.

Ko ni apsal lee jahat sangat sampai ko pedajalkan dak Aline tu?
Eh nasib ler dia, dah tau aku tak pandai math macam dia, lagi mau tanye aku ke?

Huahahahaha keji giler! Lawak ni sampai sekarang memang akan disebut kalau kitorang jumpa ramai-ramai.

2. Kes ni pulak masa zaman aku keje dan stay kat Seksyen 13. Satu malam (eh malam lagi?), Peah datang umah kitorang, nak melawat aku dan Odah yang duduk serumah masa tu. Kitorang berkumpul kat bilik Odah untuk sesi borak-borak. Kebetulan masa tu, aku bz melayan sms sapetah, nak amek nombor telefon. Dalam masa yang sama, Peah lak tengah putar-putar tombol chanel radio, nak cari siaran tapi tak clear jugek.

Lepas je aku salin nomo tipon, aku hulur le pen yang aku guna tu pada Peah – nah, letak sana. Dia pun ambik ler.. Tak lama lepas tu, aku dengar Odah gelak tak hengat duniawi.

Pehal?
Ko tengok ler kawan ko tu, sengal!

Aku tengok Peah tengah cucuk pen yang aku bagi tu kat radio.

Ko watpe lak tu?
Cari siaran radio ler
Boleh ke guna pen?
Eh mana aku tau, dah ko kasik, aku cucuk ler

Bwahahahahaha ape ke sengal ler minah ni!

Weh pompuan! Aku suruh ko letak dalam mug dak Odah tu ler tengeng, yang ko letak kat radio tu pehal!
Laa ye ke? Mane aku tau


Sengal betol! Hahahaha!

3. Tadi cite dak Suya kenekan orang kan? Sekarang giliran beliau lak menyengalkan diri, dua kes lak tu. Adalah satu petang Sabtu yang hening ni, kitorang bermandi-manda secara berjemaah ler sambil basuh baju di tepian mandi (eceh). Masa tu aku tengah dok belek2 muka kat cermin sinki. Pastu aku tengok dia naik kat dorm, sebab nak ambik berus katanya yang tertinggal. Tak lama lepas tu, dia pun turunlah.... dan kononnya nak sambung membasuh baju. Tapi kan.. aku tengok dia pegang berus gigi. Heheheh. Aku biar je. Aku nampak dia pegang berus gigi tu dan seblah lagi tangan dia pegang baju, pastu dia terhenti – termenung jap. And then dia letak balik berus tu dalam gayung yang dia bawak.

Elok je dia bangun, aku pun tegur..


Suya, tadi ko nak basuh baju pakai berus gigi ek?
Bwahahahahah cilake je! Aku ingatkan takde orang nampak!

Kitorang pon gelak tak hengat, bingit bilik mandi tu kejap. Hehhee.


Itu baru satu. Pastu member tu pegi laa sinki, nak cuci muka.
Yang best tu, elok je dia pegi sapu pencuci muka tu kat rambut dia.


Hah, ni apehal ko ni
Alaa.... dalam otak aku terpikir nak syampu rambut.
Iskk rugi je pencuci muka aku
Huahahahah sengal sengal~

4. Kisah ni baru lagi. Hari kejadian adalah serentak dengan hari tayangan filem Spiderman III di seluruh negara. Masa tu, aku bercadang nak tengok wayang ler secara solo. Tau-tau jelah ari 1st tayangan cite tu, barisan panjang tak hengat. Masa beratur tu, kat belakang aku ade laa sorang lelaki yang pada firasat aku ni *pakai spek jap, pandang dia atas bawah* berumur lingkungan 30-an, masih dalam fasa percintaan dan tidak pernah menonton wayang. So.. masa dah hampir (taklah hampir sangat) nak ke garisan penamat, lelaki ni pon call ler awek dia. 1st call tu aku tak berapa tertarik sangat, tapi call yang kedua tu yang membuatkan aku.. er.. camne ek nak cakap?

Ello sayang, abang tengah beratur ni, ramai tau orang.. Haa... tak taulah ade ke tidak cite Spiderman ni, kejap merah kejap putih tak pahamlah abang.

Hah? Aku pun tengoklah skrin depan. Ya ampun abang.. memang ler kejap merah kejap putih sebab dia bling-bling kan? Yang pastinya bile dah merah tu, dah abes le.. Haa.. sambung bang..

Haa.. ade macam-macam cite ni.. banyak! Jap ek abang baca.. ade Spiderman III, The Hill Have Eyes II, bla...blaa.. bla… tu yang kat tv yang satu ni, tv yang lain pulak ade cite lain.. haa.... ade cite Sold Out, Flying Fast..

HAH?? Cite ape tu? Apsal aku tak tau? Aku pun melilau ler tengok skrin yang ade kat atas kepala kitorang. Mane lerr cite Flying Fast ni, tak pernah dengau pon. Bunyik cambest. Akhirnya.. aku nampak dah kat mana ’cerita-cerita’ tu sume berada.

Sape yang biase tengok wayang kat TGV Bukit Raja mesti tau ni. Korang perasan kot ade 3 bijik TV kat atas kepala sebelum sampai ke kaunter tiket tu. TV yang pertama memang tunjukkan sume filem yang ditayangkan pada hari tu, yang kedua pulak biasanya ditayangkan ’sneak preview’ untuk filem-filem akan datang, yaaa.... dan yang ketiga pulak. Yang ketiga tu, khas untuk tunjukkan makna warna putih, kuning dan merah pada tajuk-tajuk cerita untuk hari tu. AVAILABLE, FILLING FAST dengan SOLD OUT. Aku dah rasa macam nak guling-guling jer gelak time tu, tapi kesian lak. Masalahnya macamana aku nak kontrol ek, bila aku dengar dia cakap kat awek dia...


Ha’ah.. sume tu cite omputeh!

Adoilaaaa.. tolong selamatkan aku hahahah~

# semalam bertemu juwa aku dengan Kak Luna dan Minnie. masa jumpa tu aku angkut Anne skalik. heheh. kalau nak tengok gambo kitorang, kene rajin2 jengah blog Kak Luna ye ;)

30 comments:

arianna adrizal said...

kak, lawak kat tgv tu sampai bile2 pon sy takleh lupa laa.. seriuuuuuuuuuusss kelakar! *guling2*

agaknya lau akak citer taim sy tido pon leh bangun la sambil golak2.

Masy said...

anne,
adeh adeh akak yg menyaksikan secara live tu apetah lg.. ahahahaha *guling2 jugek*

13may said...

hehhe....bertuah sungguh dapat mamat tuh...gerenti sold out!

hahha...

ps: bila kita nak tengok wayang 2 org plak 'adik'????

ngeh ngeh ngeh :P :P :P

achik said...

hahaha.. lawakss giler!!! best tak cite 'sold out' tuh?? ;)


oit2 jeles la nih.. dah jumpa kak luna ek.. huwaaaaa!!!! kak luna x jumpa eden pun... jelessssssssss!!

Masy said...

abg 13may yg terchenta,
nak tgk wayang dgn adek ke? cite ape? available, 'flying fast' ataupon sold out? sume cite best tu mueheheh~

achik,
best kot, sebab tu abes! hahahaha

heheh gi laa calling2 dgn dia ;) lalalalalaa~

Anul said...

bangangnya abang movie itu..citer flying fast.kalu aku la dok blkang dia ngan awek aku..kompem kami gelak guling2 langgar abang tu..wahahaha!!

Masy said...

anul,
sibbaik aku g sorang kan, klu datang berjemaah mau le abg tu boikot takmo tgk wayang seumur hidop ahahah!!~

flush said...

kahkahkah.. lawak2..
sian dia.. patutnyer ajak join le member2 kaki wyg dulu..

kita sama la kat no.8 tu..
tp tgk org la jgk..
ada yg mrah kejap je..

no.7 tu, bercita2 nak ada ldg kambeng.. nak bisnes kambeng tau pasni..

Masy said...

flush,
hahaha tp sy rasa dia dah terperangkap dgn awek dia kot hahaha..

ermm.. klu marah kejap tu x brape marahlah maknanya.. itu cite klu sy betul2 marah je..heheh

aik.. awk nk bukak bisnes kambeng ke? leh sy joint venture skalik? heheh

kamarul said...

kes kat panggung wayang tu mmg takleh blah! wakakakak!
p/s: thanks sudi jenguk ke blog sy. :)

Masy said...

kamarul,
huehehhee sadis kan, dah laa cakap kekuat :D hahhaaha

p/s: mekasih sudi dtg sini jugek ;)

Sastri said...

penggemar makanan berasaskan kambing ek...sate pun mesti nak sate kambing nih...

Masy said...

sastri,
sate kambeng mahal, biase order daging je.. tp penahlah makan.. sedap sangat! nyum nyum~

chot said...

skrg ni musim meng tag kot..g mana2 ada tag je...ehhehe

azzam bellamy said...

entry yg memahamkn diri ko kt dunia luar..haha.

tk lemau dah eyh?

Masy said...

chot,
betoi gak, seiring dgn musim ujan kot. ko nak ke? nak aku tag...! ek? ek?

azzam bellamy,
memahamkan aku dgn cara paling sinis dan sadis hehehe..

lemau dah kurang kot.. nak garingkan diri pulak :)

Orang Biasa said...

Muahahaha!!! Samela ngan korang sume.. Ampes Tol Brader Flying Fast tu. Kalu aku ade kat tempat ko aku pun xtau dah cane nak menkontrolkan diri...wakaka!!!!

Masy said...

orang biasa,
mmg saket paler aku menahan gelak, apekan daya, aku perlu menjaga airmuka beliau dan juge airmuka aku sendirik. senornye ade sambungan lagi cite tu, sbb brader tu tegur aku. hahaha malas aku nk sambung hahahaha

TedungS said...

Ni bukan nak kontrol cun ke ape (kalau dah cun, slurrp ajelah kan?)

fuh.. get in the basket lift yourself (translate ler) khekhekhe

kakLuna said...

citer 'coming soon' ada tak?ha ha ha

Masy said...

tedungs,
no laa.. i just get into a lift and push the button myself :D

kak luna,
kene tanye abg tu ler.. hahahah~

faisal said...

exists tak best exists tak best exists tak best...laaariiii...!!!!!!!!!

Masy said...

acai,
heeeeeeeeeeeep!!!! nak kene budak ni! *bakau kete dia* huahahahahaha!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

adehhhh...panjangnyer entry nihhh, nak kena print baca memlm jer la nampaknyer...ekekekeke...waaa, syoknyer jumpa luna bagai yerk...

Masy said...

kak RM,
nk print? bole jugek hehe..

haaa syok2.. akak tgklah kat blog kak luna ek ;)

happyirfa said...

hai masy..
byk dah en3 tertinggal.tp x per sempat kover.nak komen sikit jer.
akak pun suka kaler biru.semua brg umah dr sofa sampai langsir sumer biru.he he

Masy said...

hai kak irfa,
ala xpe, akak bz kan.. tgk bile senang jelah ek :)

oww samalah kite :) tp utk umah sy nanti, cadang2nya nk guna kaler garang2.. supaya nmpk garang bwaahahahah *sambil cakar dinding*

::QasiehFirdaus:: said...

hahahhaha... kak masy.. nanti kite p tinguk cite sold out, flying fast, dengan available dekat JJ bukit raja sama2 yer.. hahahahha sengal la mamat tuuuu

faisal said...

kak, jom pekena kambeng kat seksyen 3 khalifah tu,hehehe..best tau kambeng kat situ,heheee

Masy said...

qasiehfirdaus,
mari mari kite tgk cite Flying Fast, kang 'sold out' lak muehehehehe

acai,
ape? acai nk belanje? jom jom~ :D