Tuesday, July 10, 2007

spit on your grave!


Dengan pantas, aku berjalan menuju ke arah Fahrin. Beban berat mengangkat dua buah laptop dengan daya yang makin susut langsung tidak mengurangkan kelajuan langkah. Ada sesuatu yang mahu ku lepaskan, dan aku tidak punya waktu untuk menahannya lagi. Entah kenapa, aku tergerak untuk menoleh ke belakang. Seken Bos sedang berjalan menuju ke arah keretanya sambil memandangku dengan pandangan yang.. errmm....

Aku cuba senyum.

Sakit kepala pun salah ye Mas. Nak tunggu muntah baru dia percaya, susah laa macam ni.

Aku teringin untuk membalas dengan panjang, tapi serius – aku tak mampu. Senyum sajalah.

Biar jelah, balasku. Ah.. nada suara dah bertukar. Cepat-cepat aku humbankan kedua-dua laptop di tempat duduk belakang. Masuk ke dalam kereta, terus capai kaca mata hitam. Tak berlengah aku memakainya. Dan..

Airmata pun berderai.

Beberapa jam sebelum itu..

Dari pagi, Mr. Boss dah berkata sesuatu yang sungguh benar aku benci. He should’ve known me by now. Hey.. aku dah kerja kat sini hampir 4 tahun. Dan 3 tahun lepas, aku pernah beritahu dia, betapa aku benci sungguh kalau dia menuduh aku membuat sesuatu yang tidak pernah aku lakukan. Dan lebih menambahkan kecewa, dia berkata di hadapan hampir 20 orang di dalam satu mesyuarat. Can you imagine???

Tapi aku diamkan. Diam sediam-diamnya. Hanya Seken Bos je yang perasan. Pun aku nafikan ada rasa negatif dalam hati aku. Biarlah. Mungkin aku yang terlebih sensitif.

Walau bagaimanapun, suasana petang selepas mesyuarat menambahkan pula sakit hati aku. Mempersoalkan sakit kepala yang aku alami selepas mesyuarat di Desaru minggu lepas, memang sesuatu yang tidak masuk akal. After a week. Korang nak tau apa dia kata?

You sakit kepala, tapi you ok kan? You’re not vomit. I bukan nak suruh you buat apa, just temankan I, maybe baca map, tengok what really happen on site. I tengok you sihat je aritu. You ingat I bawak you pegi sana nak buat apa?

%&#*%@&^%&!!!! Aku terfikir kot-kot mungkin Mr. Boss tak pernah sakit kepala sepanjang hayat beliau. Sakit kepala, baca map? Aku bukan tak tahu, dia mesti nak suruh aku memandu. Agaknya dia lupa, aku pernah mengikut dia menghadiri mesyuarat di Penang dalam keadaan demam, batuk, selsema, sakit kepala. Dan apa kata dia? Kenapa tak bagitau? Kalau you bagitau, I tak ajak you. Sekarang, dia mempersoalkan pula bila aku bersikap jujur? MONYET! KURA-KURA! TENGGILING! LALAT! MUSANG PULUT! MEMERANG! SELADANG!

Dan dia mempersoalkan pula, masa bila aku stay back di office? WHAT???!!!! Betul ke ini Mr. Boss?? AKU SANGAT MARAH, SANGAT-SANGAT MARAH, TERHINA, DOWN SYNDROM, SAKIT JIWA, TERANIAYA sume ada.

Ahh.. macam-macam yang dia hamburkan. Aku sebenarnya dah tak larat nak dengar, telinga dah sakit, airmata dah merayu-rayu nak keluar, tapi aku tahan lagi. Takkan sekali-kali aku menangis depan dia. Never!!!!! Kemudian, macam biasa – dia minta maaf, kononnya dia hargai kerja aku. yeahhhh right :p TALK TO THE HAND!

Serius - aku kecewa, hampa, bla..bla..bla....~

Jadi, bila habis sessi memaki hamun dan perasan-diri-macam-best-sangat, aku terus pulang ke pejabat. Skip minum petang memang isyarat jelas yang hati aku sedang libang libu.

Terima kasih untuk mereka yang sudi meminjamkan telinga mendengar luahan hati aku yang penuh dengan perkataan 18SG semalam. Minta maaf banyak-banyak, tapi anda memang membantu. Sangat-sangat.


I’ll never be the same again.

40 comments:

chot said...

amboi..ko pakai dua laktop ye...

lindosh said...

shiannya ko.. sabo beb..

RaFFLeSiA MeRaH said...

wei weiii...sabor yerr....

eSampah said...

lor.. kesian hg..

Masy said...

chot,
satu aku punye, satu lg opis punye. aku angkut je

lindosh, kak RM, esampah,
tgh sabo le ni huhuhuhu~

arianna adrizal said...

sian ahkak.. jgn la malah2.. meh kite kalaoke kat umah. tak pon kita wat joget lambak ke.. mau ka???

;D chill!!!

Masy said...

anne,
joget lambak? klu belanje akak hadiah sebeday best gak ;D

nak jam tangan casio/guess
nak peti ais panasonic
nak cat umah guna cat odorless
nak ubuh furniture ala² IKEA
nak polish kereta
nak bli baju raya
nak gi Medan
nak .......


lalalalala~

achik said...

mana2 mr boss slalu camtu.. ada masa baik giler ada masa hampeh melampau.. sabo je la.. huhu..

kakLuna said...

ada masa2nya kita kene berdepan dengan orang2 mcm tapir,seladang,musang pulut,binturong tersebut supaya kita boleh menjadi penternak yang mampu membezakan antara haiwan vertebrata dan invertebrata.

Masy said...

achik,
melampau sunggoh hampeh beliau ituh. huh~

kak luna,
selain itu kita juga akan mampu membezakan antara ikan sungai dan ikan laut, bak kata pepatah - sekilas ikan di laut sudah tau jantan betinanya.

::QasiehFirdaus:: said...

ish.. lenkali akak mas starlite aje muka dia tuh.. starlite sampai berbekas! bio dia ingt smpai bila2 geram plak kite dengor.. eh.. nape kite yang sibuk2 nak geram skali neh? heehehe :P

ita... said...

masy...

k.ita penah kena marah kaw2 punya ngan 2nd bos, masa kena marah tuh, k.ita, tak jwb, hanya diam jer, tapi dlm paler tengah pk, salah aku ker? lepas disiasat betoi2, bukan salah k.ita. k.ita terus jer kemas meja, terus balik umah. sampai umah bos dok call mintak maap. tapi masa tuh,rasa2nya darah dah mendidih, k.ita buat dak jer tak jwb apa2 call dari opis.

sekian saja laporan dari k.ita, untuk masy wat panduan.... :-)

azzam bellamy said...

apa beza antara..cipan - tenuk - tapir..?

p/s: erm..cool, beb..heh!

Masy said...

kak ita,
sy blom tahap marah gtu kot. nanges ni tahap 1st klu sy marah. nantilah.. :)
mekasih kak :)

azzam bellamy,
ejaan :)

p/s: kipas kipas sket, panas ni hehe~

Anul said...

kalu aku..aku bangkang balik.plg sopan pn..aku anta emel..huhusian ko..sama nasib gak kita ni

Masy said...

anul,
biasanya mmg aku boleh je bangkang balik. tp ko penah x rasa sakit ati sangat2 sampai ko xleh nk bcakap? aku klu bukak mulut masa tu, kompem aku nanges nanti. so..

pegi mampus sama itu olang~

ko pon kene ke?

Ungku Nor said...

aselehemen..pass ler leptop tu seketoi kat akak.

Akak takdeeee pun leptop..

hehehe.

Caiyok bebeh!

Masy said...

kak ungku,
amek le leptop boss sy ni, naek menyampah menengoknye :p

minnie said...

Salam Masy,
Moga ko tabah... Aku yakin satu hari dia akan hargai ko Masy..

noorlara said...

len kali sakit kepala masy tampal koyok baru bos awak tu percaya, kalau bleh buat-buat nak pengsan biar dia gelabag. hahahahha, dah baik ke paler tu ayang hakak

Masy said...

salam minnie,
mekasih :) aku pon wish mende yg sama kat ko ;)

kak noor,
lenkali nk muntah atas riba dia la kak. takpun org drive je, pastu langgau pokok biar dia mati lalalalala~
dah elok dah, mekasih kak ;) muah muah!

flush said...

first time jenguk blog awak ni..
sian tgk cikmasy ni.. bwk bersabo yer..

Masy said...

flush,
tgh sabo le ni wak.. meh tolong sabokan sy skali hihi~
thanks dtg sini.. nanti dtg ler lg k!~

Reez said...

Kesian lak Reez bila baca cerita Kak Masy...

Ape2 pun, eloklah Kak Masy dah hamburkan kesemuanya.. Harap2 lepas ni hilang sakit dikepala...

Adatlah tu Kak Masy.. Bosses nie bukan semuanya OK.. Yang keparat pun ada gak... Reez pernah kene macam ni... Kita buat kerja macam nak giler, dia boleh cari salah itu dan ini kat kita... Bukannye dia nak hargai apa yang kita buat...

Sabarlah kak... Satu masa nanti pasti semua ini akan terbalas!

Take care dan senyum sokmo!

:)

13may said...

alahaiii...kesiannya...anak sapa la nih....

jom minum jom ;)

Masy said...

reez,
hukhukhuk sadis kan? rasa nak sepak je beliau sampai cacat.
thanks reez.. :)

13may,
anak mak aku ler.. hang nk blanja makan jaa ka? nasik-nasik xde? ;p hehee~

Sunan_Jati said...

utk panduan,,,

len kali sekeh jer pala dier...

hehehh :P

Masy said...

sunan_jati,
ko tolong sekehkan boleh? sampai tersoyat kulit dahi dia, bole eh?eh?

Deanz said...

mas..

lain kali u kena siap sedia mental & fizikal. bos mesti marah duit dia dah byk keluar, mestila dia nak output lebih...

Masy said...

deanz,
the main point here is - he's too emotional. tak suka tak suka...~

happyirfa said...

:(
(peluk sikit)ciannya..sabar yer..setiap yg datang itu dugaan

Masy said...

kak irfa,
(peluk balik) heee.. mmg tgh sabau ler ni.. huhuhu~
mekasih kak..

TedungS said...

ish la.. ko pendam lama2 nnt boleh sewel loh. ke dah..? heheh

orang biasa said...

aku tumpang empati...memang mendidih amat kalu kene camtu. musti terasa nak benti keje la, tanak dtg keje 3 4 ari la, tanak cakap ngan bos lagi la kecuali atas urusan yg maha penting je..

tapi, setiap yg berlaku ada hikmahnya. cuma bila kita akan merasa hikmah tu, tunggu jerla ye kak ;)

debikdebuk said...

Sabarr...sabarrr.... jangan ribut2... bertenang...

Masy said...

tedungs,
haha blom sewel lg. suke ko ek klu aku sewel, ampeh!~ :p

orangbiasa,
waaaaa.. mmg xde semangat nk keje beberapa ari nie, tp keje jugeklah.
mekasih ye~

debikdebuk,
alaa.. ni tgh nk ok ler ni.. meh debik sket hueheheh~

faisal said...

slm kak, sabar sabar ye...huhu

Masy said...

salam acai,
tgh sabau ler ni huhu~

Anul said...

penah la kena bebel pasal benda yg ntah pape. dia judge from my look je..then kata tak professional..pape ntah...takkan la ngan colleague pn nk wat skema baboon cam ngan client

pastu dia kata jgn ada border ngan dia as team leader..skali aku laya cam kawan,..kata tak professional

Masy said...

anul,
hah lebih kurang sama le conclusionnya dgn kes aku ni - arinie ckp laen, esok ckp laen. mengong ah makhluk2 ni. blurrrr~