Wednesday, August 29, 2007

203: Bukan Senang Nak Senang

i'm still a tiger although i'm not roaring~


Rasanya, satu-satunya manusia yang susah untuk kita puaskan adalah diri kita sendiri (mungkin bukan semua). Susah untuk berkata tidak dan ya, susah untuk mengaku, susah untuk memujuk, dan mungkin paling susah untuk menenangkan.

Untuk kawan-kawan yang online YM semalam, aku yakin korang perasan status aku - HEK ELEH. Ada jugak yang buzz me just to ask - what happen? Tapi aku tak cite pape :) Aku sedang menahan rasa jengkel dan marah sebenarnya semalam. Bila jadi macam ni, aku terfikir, mungkin ya aku memang keras kepala, ego bla bla bla. Tapi satu bahagian dalam diri aku, aku memang menyampah kalau orang keep on telling me what to do, again and again and again like he don't have anything to do other than bugging me up. Aku faham masing-masing tertekan sekarang, beban kerja tiga kali ganda dari tenaga kerja sedia ada, dan aku pun sekarang terpaksa menanggung kerja yang bukan dalam bidang kuasa aku. Nak buat macamana? Tak perlu berlegar-legar keliling aku dan membebel-bebel macam best - macamlah aku tengah tido depan PC.

Aku cuba balancekan kewarasan dan kesabaran. Untuk memastikan aku tidak mengeruhkan suasana, aku kena diam. Kalau aku bukak mulut, takotlah pulak nanti mulut aku terlaser disc. Diam.. diam.. tahan marah bukan senang. Ke pantry, layan milo satu mug dan sambung buat kerja. Tak lama lepas tu, barulah orang tersebut bercakap dengan nada yang menyenangkan, bertanya dengan proper. Hah kan senang kalau macam tu dari tadi. Nasib baik mulut tak lancang kuning tadi, kalau aku balas balik - satu ape pon tak jadi.

Dah, cite lain.

Dua hari lepas, aku dapat SMS daripada Mr. Seken Boss yang sedang mengerjakan umrah.

Assalamualaikum. Mas, saya doa bagi temu jodoh Mas dgn Tok Arab boleh ke? Tok Arab kaya wo!


Hahahah! Saket nyawa aku dikerjakan dek orang tua sorang ni. Saiko betol. Sebenarnya budak opis aku pon ade jugak tanya, aku tak 'kirim' doa ke kat Mr. Seken Boss sebelum dia pegi umrah? Aisey.. tak terpikir dan sebenarnya malu nak pikir (huahahahah). Tak kirim ape-ape pon kecuali unta seekor (jangan dia beli betul-betul dah laa). Kalau betullah dia doakan, terima kasih laa ye sebab tingat kat staffnye yang sorang ni :) Susah-susah je hihi.

28 comments:

kakLuna said...

mas, saya doakan jodoh mas dengan tauke unta ye?

kasutVincci said...

kdg2 diam boleh menyelesaikan kekusutan fikiran. Ntah ler..tp kalo terus bercakap pun, takut tambah melarat. Baik diam dulu. Kan Mas? Hehe

Sham said...

saya doakan awak kawen cepat dg "tuttttttt".. hehehe

Masy said...

kak luna,
tokei unta kat mesia ok ke? leh cari makan ke? ooo mkn unta jelah ek hehe

kasutvincci,
ermm kadang2 bagus jugek diam, bukan ape, tgh marah klu bcakap lebih mebi akan tcakap mende yg x sepatutnya :)
ye betul... :)

sham,
sape tuttttttttt tu? keretapi kaa? :p

Anul said...

Waa..skrg sudah letak nombor entri yaa..huuu. Apa la nk di doakan perkara2 mcm tu..doa saja..takde guna..kan kena usaha juga

jodoh=usaha..tauuu.tp that phrase is suits for guys the most

Masy said...

anul,
saje je letak nomo tiru abg may² huahahah.

aaaaa errrr aaaa

urrmm..~

achik said...

betul2.. kalau marah baik diam.. kang kalau balas kang ada je benda2 tak patut yang terkeluar.. huhu..

wah2 baiknya en bos.. ingatan tuh yg mahal tu kan.. tapi kalau dpt ole2 lagi best.. muahahaha... ;)

Masy said...

achik,
kdang2 tu tlepas jugek, tp selagi bole tahan, tahanlah.. mulut akak ni kekadang bole tahan jugek kuang asamnye hehe

mmg dpt pon.. batu cincin seketoi dgn manisan2 lain hehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

pak arab jual daging unta, tu yg kaya tu kot...hohohoh, unta nyer daging brape sekilo ha? kakakaka...

kurzz said...

masy...mintak boss carikan tokey 'kambing boer' lagi baguss..cz skang nih harge kambing tu tengah naik..banyak permintaan dipasaran dunia...heehh
*kawe cadangkn jer...jgn marah...;)
guraauuu jer ye awk...lariiii...

arianna adrizal said...

kurzz & kak luna,
haaa.. bg kak masy tokei kambing! konpom bengkrap sbb hari2 kena sembelih kambing wat sup. muahahaha!

mencik semua jenis dan bentuk 'bugs' kecuali bugs bunny ;p

Masy said...

kak RM,
kene survey kat pasar daging mekah ni heheheh~

kurzz,
bestnye kambeng! pekata awk je yg jadik tokey kambeng :p hahahaha

Masy said...

anne,
amboii hari2 mkn kambeng leh kene darah tinggi ler :p tp klu jual leh kaya tu :D

i hate it too :p

kurzz said...

anne,
haaaa....feberet dier ker kambeng tu ek...heheh patut ritu dia ader ckp pening2 sket...ihihh ;p

masy,
sya mmg ader cdg nk bela kambeng jenis tuu heheh....tpi masalahnya sya xder space nk wat kandang..errrr agak2 belakang umah awk beso tak?...=P

Masy said...

kurzz,
sape yg pening2 tu? :p

oo besoooo.. takat bela seko bolehlah kot bwahahahaha

chot said...

kirimkan aku minyak dhab bole? hehe

Masy said...

chot,
dah balik pun, br je masuk opis arinie :) ko lambat 2 minggu hihihi

ah kim said...

Salam.

Aiyak! Lu bulum kawen la ho? Wa mati-mati ingat lu sulah ada anak ma! Soli aa! Jangan malah ho? Wa manyak takot lo! Soli satu kali!

Wa jalan lulu ho!

Masy said...

salam ah kim,

waaa cilaka laa lu apek. eh soli aa wa mmg macam ni, suma olang cina kat melaka mmg cakap ini maciam.

hah jalan laa apek kang wa tersepak kaki lu susah pulak haiyaa

she-blocks said...

kalau unta mainan yg sakan selawat tu pun ok mas. hehehe...

sy terjah2 blog hari ni, masuk plak blog mas. best baca. lawak. hehehe...

Kurma2Biji said...

bilaaaa laaaaa plak masy nak kawin.
tunggu saya wat umrah plak pastu kim doa yer....
hapdet dahhhhhhh

Noushy Syah said...

Sronok baca entry sama sronok dengan baca yang mengomen..hehhehe bukan beromen tau kak masy,ngeh..

The kitten tu pun gelak beco hahahha...

faisal said...

sabar akku ye..jgn bengang2 ngan org tu..kalau rse camtu cepat2 tumbuk dia di perutnya..hehehee

Masy said...

she-blocks,
ade ek? lom penah jmpe lagi laa unta si penyanyi itu :)

best ye.. mekasih~ lenkali meh dtg lg tau :)

kurma2biji,
bila ek? ek kebetulan plk tgh makan kurma muda ni hehehheeh
nanti nk kirimlah :)

noushy,
kdg2 tu komen2 lg sonok dibaca kan? hehehhe tu yg lil kitty pon gelak sakan hahaha

acai,
sabau sabau.. klu x dpt tumbuk perot dia, akak tumbuk perot acailah hahahha

flush said...

mula2 ingat nak marah2 skali.. skali baca cerita sekenbos trus x jadi.. pakarab kaya ooo tp kuat melantak.. jenuh nak belanya..

Masy said...

flush,
klu stakat marah cket2 sy kejap je ;)

ooo ye ke? takpelah... sy nk org mesia jugek hehe

lindosh said...

pekate ngan seken bos ko tu je? err.. nanti ko tanye dia doakan ape utk ko

Masy said...

lindosh,
hoh tak bernas langsong cadangan ko ni! errr tak tanye pon, malu ah ahahaha