Monday, August 20, 2007

Little Story About My 'Son-Of-Fruit' :D

Hujung minggu ni akan diadakan majlis kenduri di rumah aku kat Melaka. Eh bukan kenduri untuk aku ek, tapi untuk anak buah aku yang bakal melanjutkan pelajarannya di Ireland. Kejap je dah besau budak ni. Isk isk~

Jarak umur antara aku dengan anak buah aku yang pertama ni dalam 7 tahun je, lebih kurang macam jarak umur aku dengan Abang Nan (abang aku yang last - tapi kitorang beza 8 tahun). Nak kata aku rapat sangat dengan dia taklah jugak, tapi bolehlah. Rasa nak mengenang kembalilah pulak~

Masa umur dia setahun, mak dan abah dah bawak dia gi Umrah - err sekali dengan mak apak dia laa (Angah dan Kak Ngah), Along dan aku. Memang selalu tu aku secara gear automatik akan jadik baby sitter dia le. Tensen gak kekadang sebab masa tu (aku umo 8 tahun untuk sape² yang lemah matematik) aku betul-betul nak wat Umrah secara serius. Yelah sebelum tu, aku pegi masa umur 6 tahun, tak berapa nak matured (bwahahahha 8 tahun dah matured ke? :p). Ada sekali, dia tertidur kat bilik hotel masa orang len dah siap-siap nak ke Masjidil Haram - kebetulan hari Jumaat lak tu. Ape lagi, aku kene tinggal ler beb! Tengok tv macamlah paham bahse Arab. Bila dia dah terjaga, of course laaa melalak tak hengat duniawi.

Dah ilang akal aku nak senyapkan dia, last² aku bawak keluar. Dari tingkat 11 (tak silap aku), aku turun ikut tangga jer. Nak naik lif, takut meraban ntah ke mana-mana jer nanti. So dengan kudrat budak kecik mendukung budak debab, aku pun turunlah. Sampai tingkat 7, aku terserempak dengan akak-akak dari Mesia yang tak ke masjid, aku syak mereka mengalami menstrual *eh, macamana aku tau? wakakakakakaka* Dorang pun ajaklah aku melepak kat bilik dorang, kasik makan sume. Aku siap boleh tertidur lak. Last² terjaga bila dorang kejut, Angah datang amek. Mesti beliau kaget kan tengok kitorang dah lesap? Ikutkan pelan asal, aku nak turun gi lobi, malangnya stuck pulak hihi. Kat bilik, mak abah dok gelakkan aku, "macamanalah ko boleh larat dukung dak Adan ni siap turun guna tangga pulak tu?". Heheh.

Masa zaman dia sekolah menengah, rajin jugak dia calling² aku, kadang-kadang nak luah perasaan, cerita pasal konflik percintaan (bwahahaha ngade betoi!) dan macam²lah. Pernah sekali dia call bercerita tentang masalah cinta 18 segi dia tu - awek ramai :p Jadi aku menggunakan kuasa veto sebagai mak sedara yang tegar pada ketika itu untuk memaksa beliau meng'clash'kan salah dua orang daripada tiga orang aweksnyer. Memula dia keberatan, tapi bila aku dah explain kenapa dia kena wat macam tu, akhirnya beliau akur jelah *tanduk setan dah tumbuh hihi*. Beberapa hari lepas tu, dia call balik, "Busu, dah clash dah". Bagus bagus, so camne? "Sedihlah Busu..". Ala.. dahtu takkan nak simpan sume, banyak ensem muke ko! :p

Bila dia sambung belajar kat Shah Alam ni (penyediaan nak ke sane ler tu), awal²nye pun rajin gak dia calling², ajak aku kuar tengok wayang - siap jemput aku kat umah tuh. Aisey cam kapel lak huahahha. Kawan-kawan dia pun heran, ingatkan kuar dengan awek, upenye mak sedara *ello adik-adik bujangan, mak sedara tak semestinye umo 40-an okeh??* Dah lama-lama tu takde lagi, ala... paham² jelah budak nak study, exam bagai. Aku pun malas nak kacau.

Well.. apepon aku harapkan dia berjayalah seberjaya-berjaya yang mungkin. Setakat ni aku tengok, dia tak smoking, baguslah tu. Mende-mende lain tak taulah, harap² tak jadik jahat. Oleh kerana dia kat sini pon drive kete, rasanya dia tak terbabitlah dengan rempit-rempit ni *moge² ye*. Balik nanti jadik doktor, bolehlah jadik doktor peribadi aku hihihi. Bak kata dia dalam SMSnyer dulu..

bertuah Adan ada mak sedara macam Busu~

Ehem. Kalau bertuah, kenalah membalas ketuahan dengan cari lain, tak gitu? :p

*takde kene mengena dgn budak dlm cite ni* Hah! yang ni memang 'bertuah' betoi! Motif bawak kasut aku dalam umah?? Pulangkaaaann!~

24 comments:

achik said...

wah kamcengnya mak buah ngan anak buah.. ;)

Indera Kencana said...

Kalau dibuatnye aweks yang di-clash nye tu terjun bangunan ke terjun jambatan ke, Haaa..?? Macam mana Masy..?? Saper nak tanggungjawab..??

Masy said...

achik,
kamceng x kamceng sangatlah :)

indera kencana,
klu dorang wat camtu, lg ler menunjukkan btapa dorang x layak jadik awek anak buah sy - pasal chenta nk bunuh diri? pathetic.. :D
klu takmo diclashkan, dorang sudi ke dimadukan? sy bg dorang peluang cari lelaki lain tau huahahaha

CiK BaWaNg said...

bertuah Busu...hahaha besnye g Eire...teringin nk pegi sane..katenye abg2 kat sane ensem dan very the gentle...kat sane die dekat mane? cik bawang ramai kawan dekat Cork...

dik dalam gamba..lari larik..cepat bawak larik kasut tuuuu

chot said...

kenduri nasi minyak utk busu bila lagi?

arianna adrizal said...

hahahaha! gelak tu mukadimah komen nih. err.. dan juga penutup. ;p

13may said...

tuah ayam nampah di kaka...
tuah lori...nampak kat mana???

jawab jawab...hahha

flush said...

pandainye budak2 ni yer..
nape la mak busu nyer tak pandai mcm tu, kalo x dah lama jd doktor ye x.. hehehhehe

Masy said...

cik bawang,
kat belah mana akak pon x tau, nantilah ujung minggu ni tanyelah :)

chot,
bile ek? :p

anne,
mukadimah komen? *tak paham sambel garuk paler*

13may,
tuah lori nampak kat..errr.. tayar??

flush,
huwaaaaaa kutuk secara halus :p klu sy pandai cam dia pon still takmo amek medic, sy x brape suke suasana dlm spital huhu~

Sunan_Jati said...

Assalamualaikum...
semoga hari mu di rahmati allah...
mulakan kerja dgn bismillah...
heheheh

bgn pagi gosok gigi...
jom kena kopi pagi..

:P

Sunan_Jati said...

weh ujung mggu nih aku contact hang k!

heheh :P

Masy said...

wslm sunan_jati,
mekasih mekasih~

hah jgn lupe tu! tp klu ko dgr bising² tu pepaham jelah ek heheheh

zalisa_maz said...

Wooo... hebatnya mak usu nih. Tabikkkkkkkkk

Masy said...

kak zal,
hebat tang mana tu? isk isk~

kakLuna said...

busu yang ada wawasan walaupun tak pegi ireland..

Masy said...

kak luna,
wawasan apekah ittew? pembangunan makanan IKS iaitu keropok idong perisa jagung dan sardin beriman cap surau hehe~

kak lin said...

Beskan ada anak buah ni.. anak buah akak yang paling tu apun baru nak masuk 4 tahun.. takleh nak cite cintan-cintun dia.. kang dia tanya, 'ape tu acik.. ape ni acik" aiseh...

sexy nye budak tu pakai kasut busu dia... nak pijam kasut bleh... ;)

Masy said...

kak lin,
hehehe 4 thn cite psl mainan jelah kak :) klu sy anak buah baya2 gitu, sy suke tunjuk gmbr2 dlm buku.. "cuba teka ni ape?"" hahaha

Anul said...

saya takde anak buah..kalu ada mesti jarak jauh nk mampus..mau jarak 30 tahun..

haaaaa

Masy said...

anul,
jarak sampai 30 tahun? apsal lak hah? sungguh lemau skalik diriku bila ade kait mengait dgn matematik hihi~

Kak Lady said...

Ucap selamat & tahniah buat Adan...nanti pi obersea...belajar betul2 tau...jgn bawak balik minah salleh tau...

Adik ipar akak ade sorang...adik ipar laki bongsu...masa anak2 akak kecik dialah yang jadi mangsa macam masy...kalau kitorang ade aper2...dialah kene tengok2kan anak akak yang kecik2 ni...last2 along tu jadi kamceng dengan paksedara dia tu....

Kak Lady said...

Ucap selamat & tahniah buat Adan...nanti pi obersea...belajar betul2 tau...jgn bawak balik minah salleh tau...

Adik ipar akak ade sorang...adik ipar laki bongsu...masa anak2 akak kecik dialah yang jadi mangsa macam masy...kalau kitorang ade aper2...dialah kene tengok2kan anak akak yang kecik2 ni...last2 along tu jadi kamceng dengan paksedara dia tu....

lindosh said...

busu pakai kasot saiz brapa haa?? mcm gaban jee? :P

Masy said...

kak lady,
insyaallah akan disampaikan :) bwk minah saleh takpe lg kak, jgn bwk mat saleh udah le ahahahhaha

yelah kan, dah selalu sama2 dgn pak sedaranya, tu yg jadik kamceng tu ;)

lindosh,
oit saiz 5 ler. mmg ler mcm gaban klu bdk umo setahun lebih pakai, apedaaa~ :p