Friday, September 21, 2007

210: Nagasari

Perhatian. Nagasari bukanlah sejenis haiwan mitos berbangsa India yang memakai pakaian kebangsaannya okey?

Kelmarin bondaku menelefon, saje-saje *sebenarnya ade cite tu, tapi biar jelah ek*.

Makan ape tu?
Makan kuih..

Kuih ape?

Nagasari! Hehehe..

Nagasari? Ko ni memang tak abis-abis dari dulu ek? Hihi

Heeeee...~


Nagasari. Nama kuih. Satu antara ribuan (ke ratusan?) makanan kegemaran aku. Dari awal Ramadhan, aku tercari-cari juga kalau ada terjual kat mana-mana. Tapi fizikal kuih tu memang tak boleh diagak dengan sekali pandang je. Kene rajin tanya - kang tersalah beli, terbeli lepat pisang plak hehe. Dan kebetulan kelmarin aku terdengar budak yang jual kuih tu menyebut 'nagasari' - menjawab pertanyaan sorang makcik (Anne, ini bukan makcik yang mencabul kehormatanku itu tau).


puas cari kat tenet, jumpe gambar kecit ni je :p


Sepuluh tahun lepas, senang cerita masa aku nak mengadap SPM. Minggu peperiksaan dah dekat, mak bertanya pada aku kot-kot aku nak request makan ape-ape. Tapi aku tak teringin plak nak makan ape-ape. Lagipun dalam minggu peperiksaan, selera makan aku jatuh merudum. Memang takde selera nak makan ape pun. Nebeskah aku? Entah. Tapi keadaan aku masa tu memaksa kawan-kawan aku bertindak sebagai baby sitter - suapkan aku makan okeh. Itu pun aku tak makan banyak (tapi kalau dah dua tiga orang kawan-kawan aku bergilir menyuap, rasanya banyak kot?). Mekasih laa Kapai dan Kurita, susah-susah je hihi.

Satu hari yang hening, tiba-tiba teringat kuih nagasari. Sedapnya kalau mak yang buat. So.. aku pun terus telefon mak. Untuk pertama kali dalam hidup aku (sejak sekolah menengah), aku buat permintaan macam ni. Di hujung talian, aku terdengar suara mak macam happy je, terharu kot sebab akhirnya aku nak jugak mintak (ye ke?). Esoknya, mak dan abah tiba di asrama, ambik ko.. 10 keping mak aku buatkan. Bukan ikut standard kedai ye.. yang kat kedai kecik sket daripada hasil tangan mak aku :) Aku lahap sekeping depan mak dan abah. Mak senyum je.

Sedap?

Mestilah sedap

Ada ape-ape lagi ke nak mintak? Mak boleh buatkan

Takpelah mak... nak ni je. Mekasih ek mak..

Senyum.

Aih... tetibe rasa terharu lak. Rasanya aku dah berjanji dengan mak, nak buatkan dia makaroni goreng - tak tertunai lagi sejak tahun lepas. Teruk betul laaa aku ni :( Insyaallah, sebelum gerak ke Melaka minggu depan, aku masakkan benda tu untuk dia.

Eh, lupa pulak. Lagi 21 hari lagi nak raya!!

33 comments:

Sham said...

Macam sedap jer

Anul said...

Ark..tk penah dengar..pe kata gather2..ko bawak masy..tak ke ayu tu

Masy said...

sham,
sedap.. at least kat tekak sy :)

anul,
korang ni bandar betul la haha. ayu mmg ayu.. gather katne? :P

meera said...

huhuhu...
teringat kat bubur sum sum arwah mak akak...

dah bertahun tak makan...
cuma ayah akak je yg boleh buat bubur sum sum tu sehebat arwah mak buat, skang ayah pun dah tak mampu nak masuk ke dapur....

rindunyaaaaaaaa :(

aRM said...

untuk pertama kali dalam hidup aku...
aku mendengar nama kuih ni...

nk buat permintaan buleh ka...

Masy said...

kak maya,
bubur sum sum org da lama x mkn.

huhu sabo kak sabo~ :(

arm,
aiseyyy mmg bandar laa korang ni ek..

gi wat permintaan kat mak awk laa :)

faisal said...

ni sebenarnya kuih pe kak? konpius nih..waa, dah buka pose ngan anne ke kak?? tak ajakkkkk punnnn!!!!!

Masy said...

acai,
laaa sume org x tau ke? isk isk~
klu dia balik umah, ari2 kitorang bbuka sama. mo join kaa? hahahaha

zalisa maz said...

Lambek lai rayo tuuuuuu

chot said...

1st time aku dengar kuih nama tu...nanti aku cuba cari la..

Masy said...

kak zal,
21 hari tu = 3 minggu lg je tau.. baju raya dh siap? hehe

chot,
cari jgn x cari.. tp ko mkn ke kuih lelembik ni?

flush said...

kuih apa tu.. ce cerita sikit isi perutnya.. nampaknya lepat pisang jer..

mcmana la rupa naga pakai sari yer..mesti sexy kan.. nmpk perut buncit.. hahahah

orang biasa said...

kat tempat keje lama aku, fakulti sains & teknologi makanan, Nagasari tu nama bilik meeting. lagi satu bilik Jalamas.

Keh fevret aku Nekbat ;) Lagi manis lagi suker!!

achik said...

oh2 kat buku resepi mak saya ada kuih nagasari tu.. tapi x penah makan pun.. ;p

nina~syazna said...

masy, kalau makcik maznah buat kuih nagasari lagik..hantar le sepiring ke sg udang...
:)

ah kim said...

Masy...

Silamat ali layee! Lua pulo ali lagi la ho! Hoho!

CiK BaWaNg said...

ooo macam sedap jer kuih nagasari ni...tak penah makan..lepat penah lah.sedapnye lepat pisang...poskan kat sneh 3 keping

kakLuna said...

dekat Prai, Penang ada satu tempat dinamakan Taman Nagasari...byk kilang di kawasan tersebut..mungkin kepelbagaian bangsa di situ telah mencetuskan gabungan unsur msykt cina (naga) dan msyk india (sari) untuk menamakanya - reuter


SUMBER : berita nagacheongsam

Noushy Syah said...

Kak masy..eRRRR Nagasari?? nshy tgk cam ketupat aje..hehehhe, nak rasa tikit camne ek? petas ke sweet kueh naga tuh?

Nshy ada makan kueh nampak sebegitu tapi didalamnya ada coconut with lemon grass,cili and shrimps!!

debikdebuk said...

tak penah test lagi nih...

lindosh said...

haa smalam mak aku buatkan aku kueh peberet aku iaitu kueh koci.. siap bawal bekal berbuka luar lagik hahaha.. dah lama aku request kat dia. baru dpt smalam.. giler mcm ngidam lak aku..

Masy said...

flush,
aaa dia mcm kuih sum-sum tp kat dalamnye ade pisang yg dipotong.

seksi kot.. awk trylah tiru hihihi

oranbiasa,
nagasari? jalamas? sah sah sumenye nama makanan ehehehe.
penah dgr nekbat tu tp x penah mkn lg. bak sket~

achik,
pelagi.. masaklah petang karang ;)

kak nina,
insyaallah hehe

ah kim,
aaaa ada lapan belat ali mau laya hoh~

cik bawang,
3 keping je? baru nk kasik sedozen hahaha

kak luna,
kemungkinan besar dengan tertubuhnya Persatuan Keropok Idong Majmuk, dapat menyatukan bangsa-bangsa naga yg kucar kacir tersebut :p

noushy,
heheh it's similar dgn lepat pisang sebenarnya, bezanya mcm yg akak cite kat flush nun. manis dan lemak rasenye nyum nyum.

ooo yg tu maybe pulut panggang kot?

debikdebuk,
pi try petang karang :)

lindosh,
oo kuih koci pulut itam sedap kan? wah wah buat aku lapau je :p

Ungku Nor said...

weih..weih..puding karamel lagiiiiiii beshh tauu!!!

Masy said...

kak ungku,
itu kuih moden.. sy org kampung, mkn kuih tradisional ler.. :p

13may said...

nagasari????

kuih negeri mana nih????

Masy said...

13may,
hah? x terpikir lak aku kuih negeri mana. tp ramai x tau ni, aku anggap kuih negeri melaka bole ke? ke kuih sungai udang?

kamaruladli said...

nagasari? kuih apokobondo tu? kuih kebangsaan negara Uganda kah? :p

Noushy Syah said...

Kak Masy
woooo maybe pulut panggang...hiksss but anyhow, nagasari nih mcm lepat pisang rupanya..emmm ntilah kak Masy banje yea?

Masy said...

kamaruladli,
penah gi Uganda ke?

noushy,
similar to lepat pisang tp lain.. bole bole.. makan smpi lebam nanti tau hehehehe

Ungku Nor said...

laa..tak abeh-abeh lagi citer naga pakai sari ni??

cepat la citer naga pakai baju kurung pulak..

hapdet tapak seleman weihhh..hapdet!!!
hehehe.

Masy said...

kak ungku,
kejap kejap.. tgh wat le ni heheh

Titicaca said...

aku pon kira suka gak la kuih ni, walupon bukan feberet..kuih ni asalnya dari negeri pahang. kat tasik chini tu kan ada naga, pastu, untuk menjinakkan naga tu reka satu kuih ni and bagi kuih ni n sehelai kain sari kat naga tu..jadilah kuih tu namanya nagasari..sekian..hahahaha..

Masy said...

titicaca,
hah satu²nya org yg kenal kuih ni stakat ni adalah ko sorang je. hehe. tp aku rasa sebenarnya sari tu dipakai oleh naga tsebut utk sesi penyamaran heheh