Tuesday, September 04, 2007

204: Ada Apa² Tak Puas Hati?


Satu.

Ramai orang kutuk woman driver. Ya.. kadang-kadang aku pun kutuk jugak hehe. Macam yang aku selalu alami, biasanya yang bawak lambat, atau terlalu laju, atau ape-ape yang tak best, kebanyakannya pemandu perempuan.

Tapi ada beberapa perangai ni, selalunya pemandu lelaki yang conquer. Apa ye?

Tak reti guna signal. Seriously, aku rasa dorang ni macam terlupa kot yang kete memasing ada signal (tapi hon tu pandai lak dia guna). Nak masuk simpang, nak cilok last menet - pape jelah keadaan yang patutnya dorang guna signal, kompem! kompem dorang 'terlupa' nak guna signal. Apsal, kalau guna signal boleh naikkan tarif elektrik kat rumah ke?

Pemandu lelaki sekarang pon ramai yang bawak cam siput. Laa.. tak caya ke? Kalau perempuan bawak lambat, aku rasa aku boleh paham kot, tapi lelaki bawak lambat... ermmm. Agaknya baru lepas putus chenta ek? So bawak slow² sambil layan lagu Sembilu Kasih?

Kalau pompuan potong, tetibe je laju plak! Aaa.. ni spesis darah satria laa kot. Memula tu kalau race dengan siput, siput boleh menang, tapi bila nampak pompuan potong je, baru le pasan yang senornya kete memasing ade gear 5. Tah pape tah :p


Tak reti nak menyabau. Aaa.. katakanlah ade minah ni bawak kete kat depan dia dan lambat nak keluar simpang sebab jalan memang tak clear, dia boleh himpit macam nak terciom pungkoq kete memasing. Hah tu kang kalau terlanggau, nak marah orang depan ke? Takde akal punye orang (baru je aku tengok scene ni pagi tadi).


Cite lain.


Ni bukanlah nak provok sape-sape. If any Indonesian read this, I'm sorry okeh. Aku cuma menulis apa yang aku rasa aje. Tak tentu lagi semua orang setuju dengan aku.


Sekarang, Indonesian buat hal lagi. Korang yang tengok berita, baca sokkabau kompem tau. Aku kekadang tak pahamlah, kenapa bila dorang marah, mesti nak bakar Jalur Gemilang kita? Kuang ajau tau tak! Baling telur kat Kedutaan Malaysia bla bla sebab polis Malaysia pukul pengadil karate dorang. Pernah tak dorang yang buat ni semua pikir, berapa ramai rakyat Malaysia yang kena bunuh, pukau, rompak, rogol dengan orang-orang negara dorang tu? Ada ke kita serang Kedutaan Indonesia, bakar bendera dorang? Nak halau rakyat Malaysia keluar dari Indonesia, kalau kita yang halau rakyat Indonesia keluar dari Malaysia macamana plak?


Terlalu pemaaf kita ni kan. Atau sememangnya kita malas nak cari gaduh. Kata pun serumpun. Dahlah. Yang buat hal pun segelintir aje, yang membakar² ni yang lebih. Sorry guys. Marilah bermaaf-maafan sempena nak menyambut Ramadhan yang mulia ni. Merdekakan minda anda please dong ah~


Cite lain.


Komputer aku rosak lagi. Marah betoi!
Ada apa² lagi yang tak puas ati?

30 comments:

Anul said...

Mmg kurang ajar pn bagi aku yg berkenaan ni. Dah la menumpang cari rezeki kat negara kita...pastu wat hal pulak.

Bangsat gila dowh..tmbh jenayah lak tu kat negara kita. dh la mmg keadaan our ciuntry pn kita sedia maklumkan..bikin worse lagi..bangkai..

Masy said...

anul,
tu lah nyeeee.. dah laa dtg beramai², PATI laaa sirap laa sume tp yg kat sanun tu mcm x sedau diri lak. malas nk cakap byk sgt kang naik lak temperature badan ni kang :p

sabau²~

chii said...

laki yg bawa slow cam ciput tu agaknya nak menikmati pemandangn kot..tu yg bawa slow n steady...

kakLuna said...

minah indon, vietnam, china pun sama je.tergedik2.nyampah siot.

achik said...

Agaknya baru lepas putus chenta ek? So bawak slow² sambil layan lagu Sembilu Kasih?

hahahaha.. tak pun baru tgh berchenta.. bersiar2 lama skit ngan aweks.. ;p

Masy said...

chii,
pemandangan kat highway best ke hahaha

kak luna,
aa betoi gak ah ek? tp x penah jmpe lg minah vietnam :/

achik,
klu sorang² camne lak tuh.. aiseyy sadis~

13may said...

sabaq cek....hehhe...

aku tak penah marah2 driver pompuan...lagi aku follow dari belakang ada ler...

hehhe :D

Masy said...

13may,
aku tak marah pon, tp dok terpikir kenapa ek.. hahahha

aku pon tak kesah klu org ensem folo blkg. eh, tp bkn ko tau :p

hehehe

flush said...

uishhhh.. jantan mana la buat2 benda2 tu.. nsb baik bukan dlm golongan2 tu... hhahaha..

betul2, tu indon yg x sedo diri.. tp ramai jgk indon yg baik2..mcm seblah umah aku..

Masy said...

flush,
kompem kaaa awk x mcm tu? tgk sket keteputih tu hahahha

mcm sy ckp, segelintir je punye pangai. tp bile pikir jadik panas gak hah

::QasiehFirdaus:: said...

uh.. sy pun tak suka endonesia neh.. nyampah.. busok betol!!!!!

Masy said...

qasiehfirdaus,
hehehe apepun takleh nk benci sgt ;) tp lagu endon suke kan?kan? hehehhe

faisal said...

ahahahaha, ni nak balas entry sy pasal driver pompuan ke kak masy,keke..:) emm, sy baru prasan pagi tadi tengok kete ada signal rupenya,muahahahaaa..

pasal indonesia tu sbnarnya ada yg baik juga kak..:) pekerja bapak sy sume baik2 blaka..rajin gi masjid, turun gotong royong kampung dsb..org kampung dah bercaya kat diaorg..hihi..tak penah amik kesempatan..kerja buat sungguh2,kalau nak upah org melayu, kerja nak masa singkat, duit nak lebih...pastu asyik cuti je..hehee

Masy said...

acai,
pagi td ada lagi! kete beso sgt kot smpi tlupa ada signal :p acai pon same ke hahahahahaha

tu lah mcm akak ckp, bkn sume. tp perangai segelintir org yg x brape nk elok tu yg biasenya kita nampak. mcmlah jugak org2 kat indon sanun yg asik nk melenting je bile sorang dua rakyat kita buat jahat, tp dorang lupa yg sedara mara dorang ramai kat sini cari rejeki. mcm² hal ;)

chot said...

topik ni musti ko dengar disalah buah radiokan...hahahha
mmg betul woman driver kekadang mencemaskan...

Masy said...

chot,
ade ke? aku tak dengarlah pulak. mende ni dah lama aku pasan cuma xde peluang nk cite.

woman driver mencemaskan, man driver melemaskan haha

kamaruladli said...

biasalh tuh. orang sana memang emosi sket. orang malaysia jenis lembut, penyabar. :)

Masy said...

kamaruladli,
tp sabau pon kekadang kene tgk tmpt huhu. tp..

takpelah, sabau separuh dr iman huhu~

Sunan_Jati said...

wah.. hapdet pls...
xlarat nk ulang baca en3 lama nih.. kehkehkeh... hapdet... :P

Masy said...

sunan_jati,
weh entry ni baru post smlm tau. ke... sebab ko asek tengok tetiap menet?? sbb tu laa rasa lama wakakaakaa :D

Deanz said...

sALAM..

-rasanya x semua lelaki belok x bg signal (kecuali yg dpt lesen terbang). perempuan mmg selalu bg signal TAPI main redah jer..asal dia bg signal dia belok..dan dia tak peduli blakang dia ada lori ke, ada kete ke, ada bas ke, ada plane nak landing ke..dia x pedulik! bagi dia signal tu dah cukup BESAR ertinya. rasanya elok depa kena buka buku balik beri signal at least 30M before belok dan pastikan kedaan benar2 selamat.

-ada satu kaum yg suka bawak kete mcm semut kat jln negara ni..dia rasa dia besar sgt dgn lesen kete dia tu..tak perlu sebut dia kaum apa. nnt timbul isu perkauman.

-tak semua lah..

-bersangka baik.. may be dia dlm kecemasan.

Cite lain.
-Mana ada sehari di Indonesia aman dari sebarang demonstrasi? Sorry to say...

Masy said...

salam deanz,

- pompuan yg bagi signal tp main redah je pon bukan sume kan? alkisahnya sy rasa lg teruk pangai org yg x signal pastu himpit2 kete lain dgn harapan kete tu paham2 laa dia nk cilok. ade juge lelaki yg signal, tp tinggal semeter lg br le nk guna signal. mebi lelaki dan pompuan yg awk jumpe tu kene duduk berbincang n sama2 baca balik buku kot

- semut bukan laju sket ke hehehe. oo macam tau je kaum ittew. oppsss~

- sy x kata sume. just yg spesis darah satria je :D

- cemas laa sgt smpi mencemaskan org len :p

cite lain.
- oh.. ye tak ye jugek ek?

RaFFLeSiA MeRaH said...

huhuhu....x penah rasa nak marah kat driver2 kereta nihh, tapi selalu nak marah ngan driver2 bas, camane tuuuhhh...

Masy said...

kak RM,
bole je jugek klu dah memasing pangainye sama heheh

ah kim said...

Salam.

Butut lo apa lu ciakap. Sikalang aa lunia sulah gila ma! Maciam-maciam binda kasi pining sama kipala lo! Aiya! Selih ho?

Okay la ho. Wa nyalan lulu.
Pinin...pinin...!

Masy said...

salam ah kim,
haiya.. kalang2 hah wa lasa, adakah kelana cala pemakanan sekalang yang terlalu manyak bahan2 'jahat' yang menjadikan suma olang jadi gila? atau kelana terlalu manyak bahan2 'jahat' dalam itu tivi? ada mungkin jugak ho?

jgn pinin2 hoh!

Indera Kencana said...

Amboi.. amboi.. amboi.. Cik Maaasyy,
Sedapnya mengutuk orang lelaki..

Masy said...

indera kencana,
heheh asik baca org len kutuk pompuan je.. sesekali kene laa lawan sket ;)
tp betul pe..~

noushy syah said...

Hhehehe...so many said women's bad driver.But statistics shown different story on accident eh..hehhehe

Masy said...

noushy,
yup! slalunya pompuan yg jd mangsa kemalangan kan ehehe