Monday, September 17, 2007

208: Entry Manah Gamal

Lagi 25 hari nak raya weh!~

Dah 5 ari pose, masuk arinie dah 6 ari ek? edited: ni ari ke5, tq emy :) Sekejap je rasanya. Heheh. Dalam 5 ari pose ni, aku tak sentuh langsung nasik (kecuali semalam sebab basuh piyok - budak umah aku ler makan nasik). Ntahlah belum ade keinginan yang kental nak makan nasik, di samping berusaha nak kurangkan berat lemak. Alkisahnya, sebelum puase aritu aku gi buat slimming treatment kat Bukit Raja. Amoi tu kata lemak dalam badan aku ni terlebih 8% dari yang sepatutnya. Kata-kata 'nista' yang lain tu tak payahlah aku cite kat sini, wat malu Kompeni G je huhu.

So.. sekarang ni (akan datang tak tau lagilah ek), aku sahur dengan milo + oat aje, dan berbuka setakat kuih dan sejenis makanan pedas, apa-apa je tapi bukan nasik. Makanan paling 'berat' aku makan dalam masa 5 hari ni ialah mee goreng yang dimakan secara berpada-pada. Setengah aku makan masa berbuka, yang lain aku hentam masa sahur :D jimat jimat. Last week aku pegi wat program Jejak Murtabak kat Stadium Shah Alam. Murtabak kambeng kegemaranku menyuruk lak! Tapi akhirnya jumpa dan berjaya ku bawa pulang setelah setengah jam beratur! Takpelah, yang penting dendam terbalas ;)

Teringin nak makan buah-buahan huhu. Malam tadi teringin nak minum oren, tapi malas nak kuar pulak huhu.

takde betik laa plak dlm ini gambar :(

36 comments:

flush said...

huishh.. oat, mee tu pun karbohidrat tu.. kompom x pass diet.. kena plak murtabak.. minyak x hingat sume2 tu.. hehhe

1st niii.. ehem ehemmm..

Masy said...

flush,
mkn sket² jelah.. oat tu kan menyerap kolestrol, bole kurus pe (huahahah). sbnrnya bukan takleh makan, tp kene kurangkanlah.

eceh 1st laa plk, nk kasik ape ni hoho

chot said...

aku xde diet...apa yg terlintas depan mata semua aku sapu...rezeki beb...

ah kim said...

Salam.

Lu aa butut-butut jaga badan la ho? Kasi slim ho lu punya boli - B.O.D.Y. Bagut. Layee nanti lu mau makan manyak ho?

Okay. Silamat bukee nanti maghrib lo!

Masy said...

chot,
selain nk diet, aku nk kawal napsu - jgn sampai mmbazir n tlebih mkn smpi takleh nk terawih :)

salam ah kim,
haiyaa wa tatau laa sampai bila wa moleh betahan begini maa. tapi halap-halap akan betahan lama. layee nanti wa makan kasik hentam sekali, kemulian sambung diet loh.

selamat bbuka jugak untuk lu hoh~

Kambeng Golek said...

nak murtabak kambeenggg... huwaaaa

CiK BaWaNg said...

waaaaa murtabak murtabakkkkk~~~~ bak sneh bakkkkk sneeehhh huwaaaaaa

Ungku Nor said...

aishhh pompuan neh..
asek buat count down menjelang raya pulak dia.

tengok!!
akak dah teruja nak raya la pulak ;p

Masy said...

kambeng golek n cik bawang,
mari mariiiii murtabak kambeng diplicious hihihi.. RM3.50 satu.. kenyang sampai suboh hahaha

kak ungku,
countdown laa kak, baru semangat! (senornye takot huhu)

:D

achik said...

uish.. dasat!! saya hari2 bersahur nasi.. berbuka nasi.. perut melayu betul.. x sah tak jumpa nasi.. pastu duk sibuk merungut gumuks.. huhuhu..

Masy said...

achik,
akak berperut fleksibel hihih. tp rasanya ari rabu ni cam makan nasik je

knp ari rabu? ntah.

Anul said...

Waahhh..amalkan 5M tuuu..wahahahaha

Masy said...

anul,
5M ek.. mlm td aku dok mikir buah2an yg start dgn hurup M

Mangga/Mempelam
Manggis


baru ade dua hihi

Mutan (haha)

kakLuna said...

murtabak perot ada?

Masy said...

kak luna,
errr sedap ke? lenmacam je? :p

lindosh said...

uish.. ko giler?? bleh tahan ke tak makan nasik? pedih perot aku tak makan nasik.. ko neh musti nak pakai kebaya raya nanti kan kan kan???

Noushy Syah said...

hahhaha..Kak Masy sudah ada countdown to Hariraya..cam budak2 tecik ahaksss!!

chii said...

semlm waktu nk tdo pun..chii dok countdown nak raya..hakhakhaks...

uis..x mkn nasi/? ruginya..chii kt ostel..hari2 mkn nasi..ape nak wat kan..tadek pilihan lain lgik nk mkn ape..huhu..tu pun lapa lgik slps 2 jam mkn.ahahah

Masy said...

lindosh,
rekod paling lama aku x mkn nasik adelah sebulan. pastu serender hehehe. tp skrg ni tatau ler. try esok camne :)

noushy,
conok tau ade countdown.. rasa takot lak hehehe

chii,
tak rugilah.. baru 5 ari x mkn nasik :) ari² lain tu makan jugek hehe

Sastri said...

uih... kuat betul semangat Masy... sas pun nak kurangkan berat dan lemak ni gak akan tetapi setakat ini, berbuka mamam nasik, sahur pun mamam nasik... sabtu lepas jer tak mamam nasik sebab buat bakso... huhuhu...

meera said...

hishhh... kan dh kata jgn makan mee terutama mee kuning... apatah lagi mee goreng, drpd ko mkn mee goreng tu baik ko mkn nasi syita... ini nasihat staff nurse Hospital Damai kat akak tau...

mkn oat tu mmg digalakkan... so jgn spoil ko nyer diet tu...

Masy said...

sastri,
harap² leh bertabah lama sket tak makan nasik tu hehe. tp mcm akan makan je minggu ni, tgklah mcmana :)
haaa mana resipi bakso? nak nak~

kak maya,
hahahah alaaa skali tu je. sedap tau baunye, dr thn lps org dok usha mee gorengnye tu hih.

insyaallah takmo spoil chaiyooook!!~

ah kim said...

Salam.

Masy...kasi hapdet la ho!

Masy said...

salam ah kim,
haiyaa aku baru apdet mende ni semalam ah kim :) tunggu la esok ke luse ke ek?

faisal said...

ohhh, akku nak berdiet ker? alaaa kak, baru nak suh akk blanje ani sup utara tu,hiii...:) papepunjg kesihatan akk tau..

KAMARSURIA said...

murtabak mmg juadah yg paling laris sekali di pasaran..jgnkan nak murtbak kambing nak beli murtabak ayam pon kena beratur panjang...sampai giliran sendirik dah habis uwaaa...


apa pon selamat berdiet..

Masy said...

acai,
apsal akak yg kene ni? hehe tp sup ok laaa mmg seswai utk org² bdiet ;)
yeee diet ni utk kesihatan le ni adekku :)

kamarsuria,
yg best tu, ade tempat yg murtabak ayam lagi mahal dr murtabak kambeng.

murtabak kambeng = RM3.50
murtabak ayam = RM5.00
murtabak daging = RM6.00

giler giler.

arianna adrizal said...

rabu? ada kenduri ke?
tak ajak pon?
hmmm... arini sy blk.. huhu~~

Masy said...

anne,
kenduri kat umah je kot haha. takdelah, saje je sebot rabu.

jom stadium~

Darkz05 said...

hilangkan berat badan selagi terdaya. kui3 macam mana bole terlebih tu?

zino said...

asyik mengira bila nak raya je ni.. hehe

Purpleheart said...

Auuu, kelas gitu pergi treatment badan ek.. okla, tapi mesti bengang dengan amoi-amoi kat situ kan, tak de lemak langsung badan derang.

nina~syazna said...

diet ?
huhuh...
masy, awak bukan tecit aje ker..nak diet pejadahnye ...

jgn tertipus dgn slimming centre dik ...

Masy said...

darkz05,
hahaha mebi sbb ada masa²nya sy OT smpi lewat mlm, so lewat mkn - lps makan tidooooooooo mau tak mmbesar bagai Uncle Johan.. huhu

zino,
mari mengira haha

kak PH,
kelaslah sgt kak. heheh tu trial so free jelah ;)
huwaaa mmg tekanan betoi tgk body dorang, jeles jeles :P

kak nina,
heheh 10 thn dulu mmg tecit, skang dah beso seiring dgn pbangunan negara :) (beso kat tmpt² tertentu laaa huhuhh)

RaFFLeSiA MeRaH said...

wuihhhh...tahannyer dia x mkn nasi dkt seminggu, kalau aku mau gigil satu badan cam demam kura tuuuu...

Masy said...

kak RM,
arinie dah seminggu tak makan nasik! yeahuuuu hahahah~

*tgh tunggu gak demam kura tu hehe