Wednesday, September 19, 2007

209: Uncle Slocum, saya tak suka tarikh hari ni :(

uncle senyum gitu pun tak kelakarlah..


Harini 19 September kan Uncle Slocum? Kenapalah di bulan yang mulia ni saya dok tingat lagi tarikh ni Uncle?? Benci laaa gini.. tapi nak benci kat sape?

Walau apapun, Happy 3rd Anniversary untuk dia.

*****

Orang selalu dok cite pasal karma (bukan kurma ye). Kak Ungku dah cop jadi tagline blog dia, Kamaruladli pun penah cite pasal karma jugak. Kenapa aku nak borak pasal mende ni?

Selalu orang kat Sungai Udang - tempat lahirnya pompuan chantek (ahahah) berkata : what goes around, comes around. Atau dalam bahasa kebangsaan, buat baik dibalas baik (lebih kuranglah macam tu). Jadi kita akan selalu ingatkan diri, jangan buat jahat, nanti benda tu akan berpatah balik pada kita. Betul?

Tapi pernah tak korang terfikir, kemungkinan kita menjadi jahat kepada seseorang itu adalah kerana karma dia. Contohnya.. aku curik barang kau, dan kau kata satu hari nanti barang aku pulak akan dicuri. Tapi kau ade terfikir, mungkin aku 'ditakdirkan' untuk mencuri barang kau sebab kau pernah mencuri barang orang lain?

Eh, aku tak pernah mencuri tau!

Bukanlah pulak aku nak membela orang-orang yang jahat, apatah lagi bersekongkol maupun bersetongkol dengan dorang, it just sumthing yang aku terfikir. Setiap orang dalam dunia ni ade peranannya, dan ada sebab sesuatu kejadian tu berlaku.

Korang rasa camne?

30 comments:

Sham said...

Memanng le.. buat baik.. di balas baik... tapi tak semestinya dibalas baik... dan mungkin takder kene mengena dgn karma... tapi untuk menguji kita... adakah kita ttp akan berbuat baik.... walaupun dibalas dgn kejahatan..

Masy said...

sham,
ade gak buat jahat yg dibalas baik ye tak? heheh

Sham said...

hehehehe... kalau mcm tu kiranya karma dia dulu sbb dia suka berbuat baik le ek? heheheh

Titicaca said...

dapat balasan baik tak semestinya mendatangkan kebaikan kepada kita, same thing dgn kita ditimpa musibah..kedua2nya untuk menduga kita..adoi..

Masy said...

sham,
ade kemungkinan jugek tu hehe

titicaca,
sume tu cobaaaaaan.. ade jugak kebaikan yg kita dpt sebenarnya pun utk menguji kita, kan kan~

meera said...

karma... ingatkan kurma tadi...
hmmmm... tadi ada idea nak komen, tapi dah lupa sbb ada gangguan.. nnt la akak komen ek...

*yg sbnrnya tak tau nak susun ayat ni, kang ko yg pening baca kang hehehe

achik said...

buat baik dibalas baik.. tp kdg2 terlampau baik kang sampai org pijak kepala plak.. cam cite indon2 tu.. yg baik, tersgt la baik sampai naik geram plak menengoknya..

akhir kata.. buat baik berpada2 buat jahat jgn sekali.. ;p

Anul said...

Hmmm..karma?kurma?kamar?ahahha!! qada' dan qadar la tu. tp maybe gak ada sebab..tp ye ke?ntah

Masy said...

kak maya,
yappedaaaa bole lak lupe hehehe. susun jgn x susun :)

achik,
sandiwara kat tv kekadang saje dilebih-lebihkan. padahal hakikatnye mebi tak sedahsyat tu.. hehe

buat baik berpada², buat jahat sekali sekala hahaah

anul,
sume bende berlaku ade sebabnye.. tp kita x tahu, smpi kita tersedar dan bkata - inilah hikmahnya kejadian tu~

flush said...

tu namanya 'matlamat menghalalkan cara'.. berdosa tu..

sian si adrianna tu kan.. dia xleh update blog hari2.. huhuhuh..

Masy said...

flush,
bukan 'niat menghalalkan cara' ke? heheh tp mencuri tu contoh saje. klu nak, bole tukarkan jadi 'rampas boipren org' atau 'rampas bini orang' atau "makan makanan orang dlm lemari" atau ape sajelah hihi

ooo dia mmg sadis skrg ni, hidup terpencil hahaha

arianna adrizal said...

hepp! apa gusip2 tu.. pembetulan tau, org da bole online hari2 SEBAB mamat yg jaga galeri ni da benti 24jam. muahahahaha..

(pesal org sker 'kata'adrianna eh.. mmm..)

kak, org pun aritu tetiba je tingat arijadi dia sbb dia emel org. mencik tau~

kakLuna said...

cerita ikan tongkol masak kicap ke ni.. :)

Masy said...

anne,
heheh sibbaik x panggel 'adrizal' ;p

apsal laa kite ni kan..isk isk~

kak luna,
cite psl kopok idong beriman cap semayang terawih 8 rakaat + 3 witir :)

13may said...

aku rasa lapar ajer....

hahha hahha

zino said...

dalam bulan pose ni jangan ada niat nak curi barang orang.. tak baik tu..

lindosh said...

oo org sungai udang

Masy said...

13may,
hang memang! hehehe

zino,
sape² ade niat cenggitu, baiklah dilupuskan je. bkn dlm bulan pose, bulan² lain pon :)

lindosh,
aaaa kat melaka tau, bkn kat penang :)

ad3ck said...

haper beza bersekongkol dengan bersetongkol ar?

Masy said...

ad3ck,
perkataan bersekongkol itu wujud dlm kamus, manakala bersetongkol itu takde dlm kamus, hanya rekaan sy semata-mata :)

jgn kompius ok? ;)

ah kim said...

Masy...

Ya lo! Misti mau ala sebab ma! Ho? Wa pun tatao ho! Hehe...

Masy said...

ah kim,
mmg ala sebab ma! macam lu cakap selupa ini, pun ala sebab kan? apakah sebabnya? wa pun tataoooo hohoh~

aku bdk baik said...

ada orang...

Buat baik berpada-pada
Buat jahat jgn sekali

ada orang pulak...

Buat jahat berpada-pada
Buat baik jgn sekali

(papepun ikan tongkol goreng bercili mmg best!.. heh)

Masy said...

ABB (cape ni??),
uiks sapelah org yg buat baik jgn skali tu? tak bole pakai langsung hehe~

opsss jgn cite psl makanan, kat sini ade org yg bpose :) sekian..~

CiK BaWaNg said...

manah gamal tuh ape kak masy?..

saye rase...saye rase...

saye rase nk makan kuih ketayapppp~!!!!!

Masy said...

cik bawang,
manah gamal tu dlm bahse org s'wak (x tau suku kaum ape) adelah 'kacak'. sekian.

kuih ketayap? ahhhh enteng je tu :)

flush said...

la hbs tu apa nama betulnya.. dah dlm tu tulis adrianna.. ok la, pasni pggl anne je la..

eh ni blog sape ye.. masy punya ke?? ehhehe

Masy said...

flush,
arianna laa bukan ADrianna..

eh blog sape ek? hahahahha

cik embok said...

terasa nak komen lagik ...boleh tak memikirkan karma yang lebih jauh batas waktunya contoh : atok nenek mak apak punya tingkahlaku masa muda2 dulu dan pembalasannya pd zaman anak2 cucu...


cth : aku jd 'criminal' disebabkan apa?
cth : mmg tak akan jd malaikat sbb bkn keturunan malaikat...ermmm..

Masy said...

cik embok,
ermm mungkin gak kot.. kirenye klu ko wat jahat skang, sok2 anak cucu ko laa yg dpt pembalasannye :)

amboih contohhhh :P