Friday, November 09, 2007

225: Diskaun~


Lepas bermakan-makanan di rumah opismate aku - open house daa - aku terus menghayun Encik Fahrin a.k.a kete comel menuju ke Jaya Jusco Bukit Raja; itu pun atas desakan dan pujuk rayu tahap melukut di tepi gantang oleh budak umah aku yang sorang ni. Aku malas tau, bukan ape, nanti kang adeeeeeeeeeeeee je mende yang aku nak sambar. Dasar tak sadar diri punye budak! (ni ayat untuk diri sendiri ye). Duit cikit tapi keinginan... nauzubillah. Tapi pegi jelah. Terpaksalah aku melupakan hasrat untuk menonton filem Chandramukhi yang kelihatan seperti best je petang tu. Hukhuk~

Lalu depan Baskin Robbin. Oh.. lamanya tak makan aiskrim semenjak batuk aritu. Jadi aku pun mula terhendap-hendap mencari perasa aiskrim kegilaan aku itu, malangnya aku pun dah lupa apa tajuk perasa tu. Menunjukkan betapa dah lama aku tak singgah kat sinun. Susah-susah sangat, aku pun tanya.

Flavor yang banyak almond tu yang mana satu ye?
Almond? Ha.. ada dua.. bla bla bla bla...

Erkk... apsal tak familiar jugak pada pendengaran aku ek? Lupa betul ni.
Dia pandang aku, aku pandang aiskrim.
Err.. kasik yang ni jelah. Mintak-mintak betul, kang tak sedap rugilah duit aku.

Masa nak bayar, aku diberitahu harganya - RM7.25. Satu scoop je. Tapi dah tau beli kat situ, memanglah mahal. Cumanya kalau beli aiskrim Baskin Robbin kat Plaza Shah Alam, kau boleh dapat harga RM4++ je untuk mende yang sama. Adakah harga aiskrim bergantung pada harga sewa lot kedai? Musykil..

Ada JJ Card?
Tak
Oo rugilah kalau macam tu
Nape? Kalau ada boleh dapat diskaun ke? Aku tanya sambil mencari-cari 25 sen dalam purse
Ha'ah
Takpelah, takde rejeki. Senyum.

Elok je aku dapat cari 5 sen dalam purse, tetiba mamat cashier tu cakap..

Awak cari ape?
25 sen

Buat ape? Harganya RM6.21 je

Eh? Rasanya aku tak nyanyuk lagi, tadi kan RM7.25? Ye ke?
Iye... Sambil tunjuk mesin duit dia tu - ape namanya tah.
Tadi awak salah kire ek?
Senyum je.

Serius kompius. Tapi oleh kerana harga makin turun, aku diam jelah. Tengok resit - diskaun 10%. Eh? Takpe.. agaknya semua orang dapat kot? Tiba turn budak umah aku pulak bayar. Keluar je dari kawasan kedai tu, aku pun tanya dia.

Kene berapa Da?
RM7.25


Hah! Motif gua dapat diskaun? Rezeki anak yatim kot ;) Murah rejeki laa budak-budak tu nanti. Eh, budak ke? :p


*kak ungku, ai yem verry sorry bek0s ai dit not etten yor piknik. ai got de 'morning lezi dizis' yesterdey.. ;) let mi kiss yor cik tu sho mai tauzen epoloji~

20 comments:

orang biasa said...

Salam...

weh feveret aku gak tuh!! =D Jamoca Almond Fudge. Sekali rasa, sampai bebila nak lagi, sedap gile! Aku biase beli based harga:

kon kecik 1 skup = rm4
kon sedang 1 skup = rm6 lebih
cup kecik 1 skup =rm9 lebih

Tp kadang2 kalu dah gile mengidam aku beli jer yg kat pasaraya dlm cup saiz besar = rm28 (kalu xsilap la)

kurzz said...

ermm cik masy..situasi yg cik lalui..mmg penah sya lalui sebelum ini...biasenya terjadi pda kedai2 yg berada di shopping complex yg berbeda keduduknnya pda satu2 tempat(kwsn elit kot)..namun pengalmn aku plak terjadi swaktu di restoran 'mamak'..(biase kt penang dlu)
"mamak kire brape semua"..wunnee..naale..bla2..*kira dlm bahse dia..erm smua Rm 8.80!(bygkn just nasik+ayam+sayur layu je)..apee?? aku mula wt muke kedut sambil jegil mate..mamak tu start kire balik..."ok smua 6.70 sja abg sory aa"..aku still xpuas hati..*sambil belek harge menu yg dipamerkn..last2 aku tanya rege lauk tu satu2..haaa..sambil senyum kerang siput khinz* mamak tu bgi tau..just xsampaipun RM 5..

p/s:aku bukn berkire sgt...cuma just sbgai pengguna nk harge yg di byr berbaloi ngn ape yg kita dpt dri segi kualiti n kuantiti..klo wt 'dek' jer..diorg ni lagi 'bertocang' n siap 'bersanggul simpul' lagi ;p

Masy said...

salam org biasa,
wiwiwiwiw best kan? hingga menjilat siku sndiri. aku bli satu scoop dlm cup tuh. eheheh. tunggu kaya sket br bleh bli dlm besen tuh

kurzz,
ooo itu dia saje2 upkan ek. sy ni saje2 dia bg diskaun ;)

Azzam Supardi said...

Baskin Robbin ada discount setiap 31 haribulan. Kalau tak silap aku la pasal bulan lepas aku beli satu cup cuma 4.50 je. Harga asal 9.00.

Aku tengah nak memontelkan badan nih pasal orang dok kata aku lidi. Cheh!

Masy said...

azzam supardi,
mmg pon, tp semalam bukan 31hb ;) lgpon klu ye, nape budak umah aku x dpt diskaun? jeng jeng jeng~

biar lidi, jgn ular lidi hahahah

achik said...

murah rezeki kak masy 2-3 menjak ni ek.. kalau akak nak lagi murah rezeki, sila la belanja anak yatim ( baca: saya )... hehehe.. ;p

Masy said...

achik,
akak pun anak yatim gak ;) tp mebi muka akak penuh dgn sifat2 anak yatim mmbuatkan org cepat kesian kot. kot laaa hahahaha

*wink wink kt achik pulak kot2 dia nk belanja ke hihihi*

13may said...

ceh! mamat tu...dasar lelaki betoi!!

tetiba ajer dapat diskaun :D

Azhar Ahmad said...

Kamu pernah tengok tak citer yang sorang mamat (pelawak yang rambut kerinting) tertukar badan dengan sorang pompuan cantik, sebab pakai subang.

Haaaa... saya rasalah kamu dapat diskaun, pasal buat cam aksi dalam filem tu lah... Nguahahahah

flush said...

diskaun.. tak sabar2 nak tunggu 1.12 ni.. megasale.. tak sabar nak membuang duit.. sekali seumur hidup rasanya dpt shopping mcm tu..

Masy said...

13may,
hang nk diskaun ka? kene cari cashier pompuan yg kertu sket hahahaha

azhar ahmad,
alamak cite ape tu ek?

flush,
ehem.. org nk kawen mmg tunggu je time² sale ni ek ;)

happyirfa said...

salam..
he he..murah rejeki kau.aku tak minat sgt aiskrim atau coklat.tp my hubby n anak2 suka sgt mende2 tu.tp citer psl 'abg sham'tu tacinglah..meleleh air idung

Masy said...

salam kak irfa,
ermmm skrg ni tgh murah rejeki :) ooo sy suke jugek, tp xlah smpi addicted. errr cite tu ek, dah dah lap air idong tu hehehhe

zino said...

jj sedang buat sale utk card member tu..

kakLuna said...

ala...mesin kira apa ke ntah namanya tu rosak kot... :P

Masy said...

zino,
ye ke? ada kad tak, pinjam sat ;)

kakluna,
heheheheh rosak ek, tp kat kawan org tu elok lak hahahah

CiK BaWaNg said...

alhamdulillah..rejeki...thehehe erm ke..orang tuh berkenan ngn kak masy...thehehe

ekceli..agak heran...naper harge makanan kat mesia byk yg rm __.99 sen.. rm __. 53 sen...hehehe

Ungku Nor said...

waahhhh..tapak seleman makin ramai sikret edmaiyer laa..

aritu mamak kat bawah opis.
ni dah budak Baskin Robin pulak.

giler best dapat diskaun..hehe.

dengan budak Nando's, Kenny Rogers, Pizza Hut suma..tanak cuba nasib ke?

Anul said...

memuah btul masy ni auwww..sapa pandang gerenti bg diskaun..ehehe

Masy said...

cik bawang,
alhamdulillah.. rejeki rejeki ;)

tu sume saiko je.. supaya barang yg harga RM1,000 nampak mcm Rm900 padahal letak Rm999.99.. ahh saiko saiko..

kak ungku,
best ke sikret edmaiyer? sikret resipi lg best kot?

aaaa rasanya tak jelita sgt kot nk guda org2 pija hat dan semua yg akak sebot tu hihi

anul,
memuah sgt kat ahahahah! ko takmo bg diskaun ke? ;p