Tuesday, November 13, 2007

226: Apa Kes?

Sebelum tu, korang dah baca ni?

Menggunakan kanak-kanak. Salah, memang salah. Polis berhak ambil tindakan - katanya. Untuk aku, kalau diaplikasikan kepada semua situasi (kecuali kes suruh budak pegi kedai - bukan beli rokok ye 13may :p), memang adil. Tak salah.

Tapi korang pun mesti ingat kes haiwan berhidung dompok, berkaki pendek serta tidak berleher di Melaka. Guna kanak-kanak juga kan. Ada tangkapan? Langsung takde.

As I've told my friend yang terlibat secara langsung dalam hal ini di mana halangan demi halangan untuk memindahkan spesis itu keluar daripada Melaka, yang dorang berhak bertindak dengan undang-undang ke atas penternak² yang menghalang tugas penjawat awam. Halang dengan kanak-kanak pulak tu. Tapi kalau dah takde sape yang tolong, camne? Sape yang patut tolong tu? Sila baca balik suratkhabar.

Adillah sangat.

kekadang kompius kan? mebi kat negara kita, haiwan ni jauh lebih mulia dari manusia. no komen. *abeslaaa blog aku pasni*

30 comments:

arianna adrizal said...

eewww... akak! gelilah gambo tuu. hilang selera mkn aii..

~kena i** kot pas ni. muahahahha ;p

Masy said...

anne,
ilang selera ke lg menambah selera hohehohe (gelak tedungs)

azriey said...

*abeslaaa blog aku pasni*
apa maksud ayat masy tu??
apapun saya setuju ngan masy...ada tak kena dengan layanan kat org kita ni kan?? spesis sekor tu jaga sangat....ntah lah Malaysiaku!
Diorang nak berarak biarla diorang berarak yg pi buat roadblock tu buat apa???! abis jem jalan

achik said...

aiyarkkkk.. goliden tgk gambar tu.. rasa nak samak mulut sendiri plak.. ;p

kurzz said...

erkk....*ptuihh...ptuihh..haaarhhg tuuuuihh!...(ish..dh sudah tringat kt pale dh nih adeehh mintak2 time lunch krg ilang ler)...erm isu nih jer menampakkan 'kebangangan' org kita pringkat atasan ops! :+ klo bab setinggan(bangsa sendiri lak tu) ceeepaaatt jer betindak..
p/S: malas nk pikir dh..wat tambah saket hati n dosa*dok menyumpah!..huhu

Masy said...

azriey,
kot2 laa kene tindakan, blog sekarang kan dah popular smpi ke parlimen :)
Malaysiaku ini ada sikit (ke byk??) diskriminasi.. perarakan mmbantah semuanya dikatakan pembangkang..
aiii betullah! sy stuck 2 jam sabtu aritu padahal nk g TTDI je. menyusahkan org je!~

achik,
ahahahhaha budak tu rilek je :D

Masy said...

kurzz,
ahahahahaha sian dia, sori laa ek ;)

tp betul kan, bangsa sendiri dilayan mengalahkan pendatang asing. ah.. bkn boleh ckp byk², nanti dituduh tak bersyukur :p

bersyukur laaaaaaa sgt~

orang biasa said...

wahhh...menjilat hidung! ;p

ntah ape kes Melaka, nape pihak berkuasa mengalah akupun taktau, tapi aku yakin disebabkan tekanan politikus...

Masy said...

orang biasa,
ermm nikmat hahahaah

tekanan politik pon ye jugek.. 50 thn tu! wei org melaka.. udah2 le memangkah mende yg salah, dah 50 thn bergelumang dgn khinz itu pon x sedo diri lg..

pesanan khidmat masyarakat yg ikhlas.

chot said...

oi nak muntah aku tgk la..

Azzam Supardi said...

Isy isy isy!

Masy said...

chot,
oi oi nk muntah pi main jejauh :p

azzam supardi,
hahahahahah~

kurzz said...

ermmmbbb...*sambil tutup mulot...slow2 ckp kt tinge masy 'err..bleh tak awk post entry baru?"..theheh...;)
p/s: asal bukak jer klua pic tuh. huhuh..sowey ek..alergik gedik sket sya nih..;p

Masy said...

*bisik pelan²* abg kurzz! (haha),
^duduk seblah dia^ boleh... tp tunggu ari kamis takpon jumaat, bole? ;) hihihihi

Fata'un Hana' said...

yiearkkkhhh...aku t'byg masy tukar ngan itu budak..erghh..sapa nk commolot dh nnt..nga hga ha ha ha

Sastri said...

euwwww... budak kecik tu nak pulak lick snout mende alah tu... huhuhu...

Masy said...

fata'un hana',
ello... ko tak tau mebi ade yg nak bwahahahahahaah

sastri,
ermmmm snout licking good hahahha

lindosh said...

eeeyakkkkkkkkkkkkkkk.. noti neh olang

kuchalana said...

ceh... KPN kene kasi ISA ngan family budak tu... najis... haram...

Noushy Syah said...

Just like in winnie the pooh book..those piglets really pinkish and cute...

But this one..hahhahahha, Kak masy I think you should really consider that image....

eh eh BTW it's your blog....ngeh ngeh

Azhar Ahmad said...

Saya nak bagi komen berdasarkan lagu ni... Ada kaitan kan?

Ahli Fiqir - Angguk - Angguk, Geleng - Geleng

Apa khabar teman-teman sefikir

(Korus)
Angguk angguk geleng geleng
Tunduk tunduk ikut telunjuk
Iya Iya saya saya
Kiri Kanan Ikut saja
(Ulang semula)

Kita tunduk pabila diketuk
Bila terantuk tak usah dipujuk
Biarpun dipatuk
Ingat pesan atuk…sabar sabar sabar sabar…

Tak apa tak kisah
Tak rugi tak mati
Tak ambil peduli
Berserah dan pasrah
Biar ada dah dijampi
Ada pasang, surut-naik

Dikerah dijajah
Terus nista dipenjara
Jadi hamba jadi kuli
Jadi batu diam diri
Kita tunggu kita lihat
Kita nanti kita perhati
Jgn merungut biar berjanggut
Diam akur
Kita mesti patuh
Acuh tak acuh endah tak endah
Buat lawak bodoh terlampau
Biar kita melopong
Biar kita menganga
Biar mereka buat apa mereka suka
Biar saja
Jangan melawan
Jangan membantah
Janganlah degil kena ikut perintah
Kena banyak diam
Biar apa orang kata
Kita tawa dalam duka
Kecut takut
Kalut kolot
Terkunci mulut
Bergaduh bertutur
Kalah sabung menang sorak
Tiba masa kita gerak

(Ulang korus 2x)

Dik mari dik
Ya kak
Nama adik siapa?
Liya…
Adik tahu nyanyi tak?
Tahu…
Mari ikut kakak nyanyi sama-sama…

Angguk angguk geleng geleng
Tunduk tunduk ikut telunjuk
Angguk angguk geleng geleng
Tunduk tunduk ikut telunjuk

Iya Iya saya saya
Kiri Kanan Ikut saja
Iya Iya saya saya
Kiri Kanan Ikut saja

Tolak Tambah
Kali ganda
Hitung kira segala nista
Maju mendung
Tinggi rendah
Berapa nilai
Nilai bangsa

Kak…Sekupang ke?
Dua kupang ke? Tiga kupang?

Sawah sebendang
Ladang sebidang
Tanah sekangkang
Pohon sebatang
Kerana uang semua hilang hanya tinggal shelai sepinggang

Yang jenin yang lebai yang pandir yang luncai
Yang angannya tinggi yang dibuai mimpi yang sawah terjual
Maruah tergadai

Kamu mahu lagi?

Ahli fikir…sabar, sabar, sabar, sabar, sabar, sabar.

Masy said...

lindosh,
ehek sape yg noti tu hihi

kuchalana,
mampu ke nk kenakan ISA? sedangkan nk pindahkan overloaded pigs kat Melaka pun asik tangguh je :p

noushy,
kiut ek? huhuhuh

hahah try just to concentrate on dat kid, not d pig hihih

azhar ahmad,
nk nyanyi? sila sila
*angguk angguk geleng geleng*
ermm.. ada ada :)

CiK BaWaNg said...

kroh kroh..oink oink..aiskk gelila tgk haiwan harrom tuh...kat sneh die jual open jer haiwan harrom panggang..kulit tak bukak..berkilat2..besar cam bantal..berpusing tepi jalan...*weeekkkk

erm..sedih...tgk negare sendiri... sbb orang2 di sana...negare tak maju2.. maju jer? ke tak? maju ker? ke tak? pada pandangan orang negara maju..tak..thehehe betul...orang korea kenal singapore...tapi tak kenal pon mesia..tsk tsk..padahal berjiran ajor...gedabak la jugak saiz berbanding singapore...

errr jauhnyer lari dari topik asal..thehehe

Masy said...

cik bawang,
erkkk masa akak g miting kat Kedah, tsilap masuk ke pasar basah, siap lalu kat tmpt babi lg.. rasa nk muntah je bluwekkk..

ala x jauh sgt larinye ;)

Ungku Nor said...

dorang nak tunggu sampai ada kes kematian akibat wabak J.E macam yang kat Bukit Pelanduk, NS dulu kot baru nak operasi 'algojo' menatang alah tu secara besar-besaran.

Biasa la dorang nih.

flush said...

www.anwaribrahimblog.com..
layan la video2 yg best ituuu..

Masy said...

kak ungku,
tu lah kan.. sian org kita, tunggu ada yg sakit / mati baru org nk pandang. klu bangsa lain, tercuit sikit, tau takut.

sian sian.

flush,
sy penah masuk situ tp asal nk tgk video je x dpt huhu. nasib...~

13may said...

jgn suh budak budak beli rokok kat kedai...satgi dia bawa balik kopok ngan ice cream ajer...huh!

Zalisa Maz @ ZN Isa said...

Ontahlah. Tak dapek den nak kato :D

Masy said...

13may,
kompem hang slalu soh budak kecit g bli rokok kan? bad influence betoi laa hang ni hahaha

kak zal,
mmg gamam kita dibuatnye :D