Thursday, November 15, 2007

227: Extra Money hihi


Selain daripada membaca berita terkini hiburan sensasi, aku juga suka menelek ruangan iklan di dalam suratkhabar. Err.. bukan iklan setakat yang besau-besau tu saja, tapi juga iklan yang halus² tapi ada dua tiga mukasurat. Ada pengisyhtiharan kebangkrapan (semalam ada seorang budak sebaya aku di Melaka yang bakal bangkrap), jual beli kereta, rumah dan tanah, part time job...

Part time job. Bukanlah aku nak sangat tapi kalau ada yang sesuai dengan jiwa dan minda aku, ape salahnya kan? Baca dan baca lagi. Dan aku ternampak..

PELAYAN PELANGGAN LELAKI / WANITA; BARTENDER. GAJI BULANAN RM1,000 - RM2,000. ASRAMA DISEDIAKAN.


Wahwahwah~ Teruskan bacaan. Ada beberapa iklan yang berbaur perkara yang sama, tapi mungkin tidak semenarik yang ini.

PELAYAN BIASA. GAJI BULANAN RM1,000 - RM3,000.


Wah! Macam-macam benda berlegar dalam kepala hotak aku masa tu. Pertama - apa maksud BIASA dalam ayat tu? Ada ke pelayan TAK BIASA atau LUARBIASA? Kalau ada, macamana ek? Kedua, BANYAK TUUUUUUU GAJI!

Patutlah ramai budak-budak sekarang suka kerja-kerja macam ni ek? Mahal rupanya gaji dorang. Err.. kira banyaklah jugak daripada gaji seorang pemegang diploma macam aku ni hah. Padahal kelulusan setakat PMR, SPM je. Untuk yang memang matlamat hidupnya nak mengejar kemewahan, mungkin tak akan fikir dua kali untuk kerja ni. Yelah.. sapa yang nak bagi kau gaji tinggi macam tu dengan kelulusan yang rendah, betul? Tapi untuk mereka yang memikirkan keberkatan dalam hidup, pun mungkin tak akan berfikir dua kali juga - untuk mencari sumber pendapatan lain :)

RM3,000. Ermm.. Aku pandang budak-budak rumah aku.

Kalau akak sewakan korang satu malam, berapa agaknya boleh dapat ek? Ke nak sewa ikut jam? *pegang kalkulator*
Dorang pandang aku. Kak Mas gilo!

Hohohohoh!!!

31 comments:

13may said...

kamu tak 'sihat' ni....

hahha hahha :P

Masy said...

13may,
sakit takde duit, camni le hohehohe :D

Kak Lady said...

Masy....kak lady memang susah nak percaya iklan2 kecik macam tu...dulu pernah cari pendapatan sampingan kat umah...akak carilah dlm ruangan tu...semua menipu...membazir duit je...

Yang pelayan2 tu semua ntah boleh percaya idak pun tak tau...

Ungku Nor said...

nak cari keje jugak la!

hehehe

Masy said...

kak lady,
sy mmg x pcaya pun, tp suka² nak baca. ada satu iklan utk keje ke s'pore smlm lg lawak, siap tulis 'Yang Ikhlas'. mcm tulis surat pulak hahahahah

kak ungku,
aik.. bukan akak mmg byk keje ke :p opssss~ ;D

Azzam Supardi said...

Ko nak jadi 'ibu' ke kat rumah ko tu, Masy? Ahak!

Masy said...

azzam supardi,
hahahahah klulah jadi 'ibu' itu halal, kayo den! nk joint venture ke? jadik 'bapak'? hahahahah~

Sham said...

boleh sewa ek? hehehehe

chot said...

letak nama aku sbg pelanggan pertama ye...hehe

Masy said...

sham,
wah laju je ek klu maksiat :p

chot,
hah ni lagi sorang! klu rasa brani masuk neraka, aku bookkan satu :p hohoho

Sham said...

aik.. sewa tak semestinya utk tujuan maksiat... amboi..

flush said...

hbs la anne lps ni..

lindosh said...

perghh... kayo aku kalo wat keje2 camneh

kurzz said...

ulbbb......uhukk..kohhhh...kohh..uhukk....uhukkkttprooott...kuss smangat budak2 nih..eheh!*sambil tepuk dada pelan2....
p?s: tersedak terbatuk..n..maaf yer..:P

amirahsyuhada said...

jangan picaya iklan2 tu...serius nihhhhhhhhhh

Azhar Ahmad said...

Kalo sewa satu malam tu kre macam hotel la plak.... Hahahahhaha

Noushy Syah said...

Kak Masy,gelak gelak jugak tapi that's the truth, sebab itu lihatlah berapa banyak yang jadi GRO...usia masih belasan tahun tapi dah mampu punyai property dan aset yg mahal2...

p/s BUkan hanya yg xde kelulusan tapi kalau disini ramai oversea students termasuk dari Msia yang menceburkan diri dlm bidang nih....especially nak cari duit lebih dgn mudah..

Masy said...

sham,
klu bkn tujuan maksiat, xkan tujuan amal jariah kot :p

flush,
hahahahha kasik takot sama beliau hahahahaha *gelak iklan cat*

lindosh,
tu laa pasal... tp ko jgn buat plk!

kurzz,
aikk batuk lak *sepuk² bakang kurzz* dah ok ke?

amirahsyuhada,
mmg x caye pon ;D

azhar ahmad,
kire mcm kita sewakan entertainment le kot.. eh ade ke camtu? hehehe

noushy,
sbb org zaman skrg ni terlalu pentingkan duit, x fikir halal haram, apatah lg ttg keberkatan rezeki yg nk disuapkan ke mulut ahli keluarga sendiri. n dorang x pasan kot, makanan haram akan effect pd jiwa. wallahualam.

p/s ada juga dgr hal ni. alasan, x ckp duit nk studi. matlamat x menghalalkan cara..

kurzz said...

mekasihh atas sepuk2 manje..tu ek ;p...erm bende nih mmg ader..sya dh lame pasan bout iklan2 mcm nih..kecik je iklan dier pun..klo yg baca sambil lalu mmg xtahu wujudnya pencarian pelayan a.k.a pela**..cuma kita dikaburkan dgn nama2 jawatn yg cm eksekutif gitu kononnyeee..
p/s:penah kwn2 begurau..klo nk senang cepat..aku bleh kenalkn ko kt 'mak Datin' sorg nih..semua beres..cuma ko layan jer dier..bleh jer klo takat nk layan dier borak2..aku no hal..thehehe ;)*gilo...

Masy said...

kurzz,
mmg byk betoi iklan camtu. org buduh je x tau makna terselindung di balik iklan tu hehe

p/s klu takat layan borak, ok gak hehehe slalu tu kite layan borak dgn mmber mane penah dpt duit hahahaha (melainkan klu mmber tu ade utang)

achik said...

kalau kat yellow pages lagi dasat.. macam2 iklan 'perkhidmatan' ada.. huhu..

Ungku Nor said...

Achik weihh..
daripada dok menelaah yellow pages tu, baik la awak pi menelaah buku pelajaran 'goreng' awak..

eheh, termenyampuk la pulak ;p

Masy said...

achik,
uiks ada ka? nk pi tgk sat laa hahaha

kak ungku,
hep~ sape saket tekak sile berenti membebel le, sebat kang :D hohoho

abg putra said...

Boleh tahan jugak merapu budak ni.

arianna adrizal said...

1. oo.. smlm jumpa sham psl sewa-menyewa ni la eh.. oo..

2. sila jgn sewakan saya... nnti takmo bwk alik dim sum! hu~

Masy said...

abg putra,
sekali sekala je hehe

anne,
1. salah! salah! :p

2. anda ada value. tp sebarang sewaan hanya dlakukan dgn keredhaan pemunya badan hehe. oooo ugut dgn dimsum ek hihi

zino said...

nak idup macam macam kerja boleh di buat.. yg lurus yg bengkok semua nya ada..

hendak seribu daya tak hendak seribu dalih..

Ummu Ati said...

Jangan terpengaruh dengan iklan macam tu masy.Baca je perasan dah terasa bebukan.

faisal said...

ahahahaa, kakku sy nak sewa sorang,si anne tu,muahahahaha...akk jadi mak itik..

ChikaDior said...

siap ada asrama!!!!
mmg cepat kaya.

Masy said...

zino,
betul tu. tp seribu dalih tulah yg selalunya org pilih kan? seribu satu perangai :)

ummu ati,
uiks.. insyallah.. sy bukannya gilakan duit smpi boleh singkat fikiran :) terima kasih sudi ke sini ye..

acai,
kat acai akak charge dabel le, sbb budak baik hahahaha.. ooo nak anne ek, siap laaa ckp kat anne :p
akak klu jadi mak itik, kire standard pengasas Sendayu Tinggi tu le ;) dia pun bela itik pe..

chikadior,
tau takpe ;) ada sesetengah iklan tu, makan minum pun tanggung. kaya, tp tak berkatlah :)