Monday, November 19, 2007

228: Tak patut... tak patut..

~credit to d anon owner 4 dis pic, donno who u r but dis is soo cool dude~


Akhirnya dapat jugak aku spend time kat umah hujung minggu setelah dua minggu aku habiskan waktu cuti kat opis. Nothing much to do, just golek-ing around sambil tengok tv. Dah dua minggu jugak aku tak menonton program Beyond Tomorrow, Living Fresh dan.. ooo semalam ada rancangan yang baru aku jumpa, Eco 4 The World. Sayangnya baru layan 10 minit, siaran RTM tu terganggu laa plak. Bukan salah di sanun, tapi salah di area rumah aku ni. Isk~

Dan walaupun namanya hujung minggu, tetap juga aku disaljini (asik guna hujan je ;p ) panggilan daripada opis - pagi sampai petang rasanya tak kurang 5 kali. Erm.. tak kisah pun. Opismate itu cuma tanya apa yang dia tak tahu pasal printer komputer orang lain, dan aku rasa aku tak kisah as long as dia tak suruh aku pegi opis :p Sampailah petang tu, aku pun dah buntu tak tau macamana nak selesaikan masalah dia, so aku cadangkan dia call je tuan punya komputer tu - yelah kan, lagi senang kalau tanya tuan punyanya sendiri, tak gitu? Tapi jawapan beliau terhadap cadangan aku itu amatlah sendu terasa di lubuk sanubari aku nih.

Akak sebenarnya tak gemarlah nak telefon orang yang dah berfamili ni.. faham-faham jelah kan hujung minggu orang nak berehat bla bla bla

Wait semenet~ Mungkin ramai yang sokong pernyataan kakak ni. Tapi aku sebagai seorang yang masih single, terasa tercabul dengan kata-kata dia. Kenapa, orang single tak boleh nak berehat sangat ke hujung minggu? Adakah kerana aku ni takde suami yang akan meminta-minta dimasakkan makanan yang best-best dan anak-anak yang akan bergayut di kedua belah kaki time memasak, hak bercuti aku tu kira tak sah? Agaknya akan ada yang mengatakan aku ni emosional, tapi marilah kita berfikiran luas sikit.

Untuk aku, aku percaya setiap orang berhak untuk memiliki sedikit (kalau banyak lagi bagus) ruang kebersendirian, atau dalam bahasa omputehnya - privacy. Sesungguhnya aku betul-betul tak berkira bila hujung minggu aku dikacau dengan persoalan komputer printer yang remeh-temeh tu (betul ni!), tapi bila hal tersebut diselatankan (hehe asik diutarakan je?), aku rasa muak. Macamlah panggilan telefon setakat seminit dua tu boleh mengganggu sangat kehidupan orang. Oklah.. mungkin ganggu sikit, tapi kenapa kalau pada orang yang single, mende tu macam dikira 'tak apa' je? Orang yang berkeluarga inginkan waktu untuk pasangan dan anak-anak, abis tu kitorang camno? Kebetulan je semalam aku ada kat rumah, kalau katakan semalam aku melawat orang sakit kat hospital ke, atau menghadiri kenduri arwah, atau hal-hal lain - adakah tetap aku dikira tak boleh nak lari dari hal-hal yang tak berkaitan dengan percutian aku tu?

Agaknya dorang ni terlupa kot, satu masa dulu sebelum masing-masing ada keluarga, dorang pun single jugak. Tapi tak taulah pulak kalau dulu dorang rasa syok bila diri memasing dijadikan korban akibat orang lain. Malas pulak nak taip pepanjang. Daripada rasa ikhlas nak menolong, terus rasa cam berasap pulak semalam. Aku taklah sampai nak marahkan dia gegara punya pemikiran macam tu, tapi.. sentaplah sikit.

Urgghhh.. kesian kan pekerja yang single macam kami ni, hak bercuti secara aman perlu bersedia untuk diliwat sewenang-wenangnya tanpa belas kasihan. Tu baru cerita cuti, belum lagi cerita hal menggantikan kerja orang pada hujung minggu atas alasan yang sama. Eh, takleh merungut panjang-panjang, tak dapat pahala le pulak.

Tak suka! Tak suka! Tak suka! *tunjuk² dinding*


# macam terasa-rasa je aku akan terima komen kawen jelah cepat. komen ini tidak membina ok :p hohohoh~

33 comments:

Orang Biasa said...

Eh aku tak komen pun 'ko kawen jelah cepat'

alahai, printer punye kes pun sampai 5 kali call.. B***l ke hape.. Cian ko.

Azzam Supardi said...

Ko nak kawen dah ke, Masy? Bak kad jemputan...aku nak framekan ha ha ha!

Masy said...

orang biasa,
sbb aku da ckp dulu :p cube aku x tulis, kompem ko org 1st yg ckp, betoi x?

huhuhu nasib badan~

Masy said...

azzam supardi,
laa kan kite g tempah sama² aritu, lupe ke? ;D hahahahaha

arianna adrizal said...

kena repot sama hak asasi manusia ni.. hmm.. *buat muka sirius*

samalah sy. bosan la kena dtg keje ari ahad. sibok kan anak org bekhatan. sib baek muka kuar tb. huhu~ err, mintak royalti bley dak? muehehhehe

Anul said...

time dh kwin pn bukan busy sangat pn masa weekend..kadang org kita je yg dok rasa camtu..cait!!

kalu awal2 2 bulan kawin ye la busy tak kuar bilik..weahahahaha

Masy said...

anne,
aik tu merungut ke saje nk mintak duit tu? hohohoh

anul,
alahai klu bz pon xdenye smpi xleh jawab call, betoi x? nak nak pulak yg kita nk call tu laki, bkn pompuan. klu pompuan tu ye laa aku paham.

aikkk ckp mcm penah je wahahahaha :p

achik said...

betul betul betul..

mUaDZam ShaH said...

lain kali buat flow chart cara2 nk guna printer..!! @ off jerk henpon @ klu guan telepon TM soh saper2 curik kabel kat kaw. rumah ko..pastu hari isnin soh dorang pasang balik..ahaks!!

Masy said...

achik,
cam upin ipin je hihi

muadzam shah,
tak baek le pulok. aku kan berperikemanusiaan. tunggu aku berperikebinatangan atau berperiketumbuhtumbuhan, nanti aku wat gitu okeh!~

CiK BaWaNg said...

betul!!! wiken adalah mase untuk..err untuk...err...untuk ape ek? (sambil tunjuk2 dinding)

wiken cik bawang pule diributpetiri dengan kelas2 yg tak berenti..seb bek ade artis ensem dalam kelas tuh..wakakaka

jom abc jom

PuteriSatu said...

salam kenal...act masa akak belum kawin dulu pun selalu alasan cam ni la bos akak kasi...tak nak susahkan orang dah kawin...last2 kita gak jadi mangsa...masa tu punya la geramnye tuhan je yang tahu...takkan orang lum kawin takleh nak berehat bermesra ngan family or bf plak kan...eiii tensen..tensen..

Masy said...

cik bawang,
ape ape? bermesra dgn dinding?? ;) oo jam dinding ek?

best aaa ade artis dlm kelas! kemsalam sket kat uppa tu! uppaaa!!~ jom ABC :D

puterisatu,
salam kak.. haaaa geram kan? rasa nk ketuk je paler mereke itu. dorang pk komitmen dgn famili n bf tu mende kecik je.. x setanding dgn org yg dah kawen kot..huhuhu~

Azhar Ahmad said...

No wonder la, mak suruh buat dua telefon. Satu telfon untuk pejabat. Satu telefon untuk kita jerrr.... So, bila off day, ataupun, tak kerja, Off kan sahaj telefon bimbit tu...

zino said...

senang je nak selesai masaalah tu.. tukar je status kesingglean tu.. hehe

Masy said...

azhar ahmad,
errr sy malas le nk ada byk2 telefon ni. byk telefon, byknye duit nk guna utk topap / byr bil. huhuhu~

zino,
aiseh.. nk suruh sy kawen la tu ek? ok laa.. petang ni sy kawen hahahah

Sham said...

hahahahaha..... kawen la cepat... :p

kurzz said...

yup betul2 *sambil anguk2..tunduk2 pale....kan sham kn..kan..;p

Masy said...

sham,
bakal pengantin sila diam! :p

kurzz,
angguk angguk ek.. gi laa kawen dulu klu brani ;D

Ungku Nor said...

okeh.
akak TAK KASIK dan TAK SAJEST awak kawen cepat-cepat.

ni kekdahnya komen membina la kan? kaann??
sebab tak suh awak 'kawen je la cepat'..
;p

Titicaca said...

aku sokong ko. komen2 gitu paliiiiiing aku menyampah. hari tu aku smash je, yg cakap macam tu. aku cakap, jgn nak jadikan tu sebagai alasan..kalu tak, jangan keje la..duduk rumah je. kalau anak, laki, sesape sakit ke aku boleh terima..hambik ko! (sambil tunjuk2 lubang hidung)

Masy said...

kak ungku,
wahwahwah tahap membina jambatan betoi le komen ittew :p

titicaca,
yg nk cengelat tu satu hal laa kan.
eh eh lubang idong sape ko tunjuk tu hahahah

lindosh said...

ha'a tawen la cepat.. aku nak gi mlaka neh rasa nasik minyak ko.. eheh

Noushy Syah said...

hehhehe..ooo macam tu rupanya!Senang citer lainkali kak masy iggy aje fon call mcm tuh...bila tanya jawab aje xdpt pun...selamatkan diri..


p/s Kak Masy, kak Noor(anjung lara) lama xnampak dah kan?Harap2 dia sehat2..

Masy said...

lindosh,
kat penang takdak nasik minyak ka? hahahaha nantilah ekk.. sok aku jemput, ko jgn x dtg plak!

noushy,
hehe i wish i could, tp ntah le.. mebi i had a lot of sympathy in ma heart ahahaha..! tp satu ari nanti, mungkin akan buat kot ;) kikikiki

p/s: hah tu lah! ntah2 melancong lg kot? harap2 gitulah kan kan

Zalisa Maz @ ZN Isa said...

ent3 berasap ni. Kak Za yang dah beranak pinak ni cool aje terima call tengah2 malam. kekadang kawan2 kak mmg suka call pada waktu tangah malam kerana waktu itulah mereka terasa sunyinya hidup bersendirian. wakakaka. jgn mareee...

skidg8 said...

en3 penuh asap nih.
sokong masy:)

Masy said...

kak zal,
hahahahah tu lah kak.. kadang tu org yg berfamili tu xde rasa ape, tp org kat luar tu anggap gitu, mengakibatkan kami org2 single ini terasa teraniaya ;)

skidg8,
asap jugak? aaa undi undi :D

kasutVincci said...

tak suka! tak suka! tak suka!
*tunjuk dinding jugak*

kekCoklat said...

Salam to rainbox..hehehhe...best woo word golek-ing tuh..

Masy said...

kasutvincci,
hahaha marahkan org, dinding kene maki ye :D

salam kekcoklat (nyum²),
best ek..hak cipta terpelihara tu heheh~

cik embok said...

Hemm..bagusla buat seme yg memahami perasaan hati owang2 single nie,setuju lah lentik ide ko hambur tu...

sok kalu aku jadi bos, seme keje aku buat sorang2, tak payah kacau staff nak berehat/cuti, staff yg tak nak cuti jer boleh tolong/consider maklumlah gaji 8ribu kan...baru bisa di atur!

Masy said...

cik embok,
wahwahwah gaji 8k! aku sudi jadik staff ko. tp baik aku jadik rakan seperniaga x gitu hihi