Thursday, May 22, 2008

272: biar kelabu mata, jangan hitam hati

Dalam perjalanan balik ke rumah semalam, kami berborak tentang masalah kewangan. Dan dah tentu laaa kes penyelewengan yang berlaku baru-baru ni (dan siasatan yang masih on going) akan terselit jugak celah-celah cerita. Kes panas laa katakan heheh..

Dalam nada bergurau, kami mengeluarkan dialog ini tanpa skrip~

apa kata Encik Sivaji upkan gaji kitorang : dia
betoi betoi
: aku
kalau tak kitorang songlap duit Encik Sivaji
: dia
betoi betoi
: aku
kitorang lagi licik tau daripada Penyeleweng (bukan nama sebenar) : dia
betoi betoi
: aku
hohohohooh
: dia
kalau Penyeleweng licik cam belut, kitorang pulak licik cam ikan keli
: aku
betoi betoi.. siap ade sengat lagi
: dia
ikan keli goreng berlada : aku
Diam.
sedaplah pulak ikan keli goreng berlada : aku
apa ni cite pasal lauk pulak!!
: dia

****

Aku ni bila sampai bab mekap, memang tak berapa nak cemerlanglah. Walaupun sekeliling aku adalah gadis-gadis yang mahir dan unggul dari segi pemekapan, tapi aku masih gagal mengaplikasikan ilmu itu sume pada diri aku.

Dari segi pembelian barang mekap pun, aku macam tak berapa nak terer dan berkehendak jugek. Tapi when it comes to lipstick.. aku agak spastik sket hehehe...

Masa arwah abah ada lagi, beliau teramatlah pantang kalau tengok aku cuba-cuba nak pakai gincu. Pernah skali aku tenyeh cikit je (tu akak ipar aku punya gincu laa tertinggal kat melaka heheh), beliau soh aku lap balik. Kalau tak, takleh kuar ok. Sian aku huhuh~ Tapi menantu² dia kalau pakai, tak pulak dia kata pape. Yelah kan, menantu. Bukan bini dia hihi.

Pernah gak aku tanya abah, apsal anti semacam je dengan lipstik. Ada kes ngeri ke? Beliau kata, zaman dulu-dulu takde lipstik, orang tenyeh kertas merah kat mulut. Menyampah giler la beliau dengan aksi tersebut sampaikan dah zaman lipstik ni pon dia nyampah gak. Abeh tu.. ape plak kene mengena aku dengan zaman dulu?

So.. lepas abah dah takde, aku tanye mak - boleh ke kalau aku nak pakai lipstik? Ke kira menderhaka jugak? Mak kata - pakai jelah. Horreeyyy! Eh, cam jahat je cakap horey?

Sekarang... gincu² ku ada laa sikit....




Sikit je kan..? Ke banyak? Ala.. tak berapa kot.. Hehehehe.. tu pon ade seketol dua aku dah buang, ada yang bagi orang. Bukan ape, bibir i yang manje ni takleh pakai sebarang je. Kalau dah start tak best, toksah laa guna. Wat saket molot je. So far jenama yang aku takleh nak guna ialah in2it, Silkygirl ni pon cam takleh sangat tapi bolehla... Before nak pakai lipstick ni sume, kene pakai Vaseline dulu. Leceh laa aku ni. Huhuhuu~



Kaler pun kat area² coklat, oren. Pink ade laa sikit je. Tah kenapa mata aku mudah tertarik kalau gincunya kaler coklat. Mak aku sikit punya boring ke tengok gincu kaler pucat² ni. Last-last aku beli jugaklah seketoi kaler merah. Yang betoi punye merah tapi bukanlah merah mak ngah macam zaman dulu tu

Dah dah! Pasni jangan beli lagi.. huhuuhuhu (yelah tuuuuuu)~

18 comments:

aNoi said...

salam....kak..wahh...byknye gincuuu...yg mane satu feveret?hehe

arianna adrizal said...

iyeke xbeli lg tu...

=p

Masy said...

salam anoi,
alahai.. sume feveret kot hihi

anne,
hahahahaha mcm x mungkin je memandangkan dunia lencu tak pernah berhenti :D

achik said...

mak aih.. banyaknya!!!

saya jarang pakai.. kdg2 je bila mood 'melaram'.. ekeke.. ;p

Masy said...

achik,
byk ke? tp bile letak gitu terasa gak byknye hehehehe~

Eida said...

wah kak! berlunggun gincu ko ekss

Masy said...

eida,
berlunggun? apakah ittew? berlonggokkah? anehnya perkataan tu hehehehe

Anul said...

masy..ko pakai satu2...then cium pipi aku..byk ruang ni..nnt aku bgtu mn plg seswai..amacm??ahahaha

Masy said...

anul,
ewaaaaaahhh.. kan main lg ko kalau kat sini ek.. try depan2 tgk! :p

tuan-alang said...

mak datuk kalau gini la gayanya, satu kilang gincu pun tak cukup..wakakaka

indera kencana said...

Menurut satu majalah Intrend ka hapa (Haaa... jangan main-main!! Abang pon baca Intrend!!), rona lipstick harus berpadanan dengan tona kulit. Macam tona kulit Masy tu sangat seswai la ngan warna coklat. Wife saya, Azah pon sebenarnya kena pakai rona coklat tapi dia tak nak. Nak merah jugak. Aisehhh...

Kalau saya, saya cukup tak berkenan tengok pompuan pakai lipstick kaler merah menyala... dulu masa keje kat PBD, ramai la pompuan Indonesia yang pakai rona tu. Saya garu kepala.... Lagi satu kaler pink. Nampak macam nak masuk disco je...

Saya suka tengok pompuan pakai lipstick warna coklat kemerahan, warna peach atau honey. Dan yang paling saya suka bila pompuan pakai apa tu.... ala.., yang macam lipgloss tapi cair tu.. apa nama dia? Memang nampak simple tapi menarik...

TedungS said...

eh lepas ikan keli tu apa si sivaji tu ckap? cerita tk abis ni...

tp ada gak mangkuk bertelor suka mekap2 ni..

Wirawan Terulung said...

merahnya bibir mak ngah...:p

Masy said...

tuan-alang,
huahahaha alangkah bestnye klu dpt kilang gencu! syok2! :D

indera kencana,
waaahhhh baca intrend lg! (sy pon x penah baca). kaler merah n pink pon cantek sbnrnya, tp kene tgk tone jugek. jgn smpi merah menyala2 dah la.. tak seswai hehe. lg satu kene tgk timing - siang ke mlm. ha yg tu sy blom terer lg, kene tanye Anne :D

tedungs,
mana ade ckp dgn sivaji.. tu borak dgn member jelah, konon2 je ckp dgn sivaji hehe

hahahahah betoi2, pastu depa rasa cun pulak tu :D

wirawan,
mak ngah sape? :p

faisal said...

haaaaaaa, byknye gincu kak..ada pakai kat tpt lain gak ker?kekekekkeke..sypun ada pakai gak,hahahahhaaa

Masy said...

acai,
kat tmpt lain ade bibir ke? *musykil* hep hep! malam2 jadik drag queenkah acai????? hahahahahahha

Fezal said...

aik! mane compact powder, blusher, mascara sumer tu? mane? mane?

Masy said...

fezal,
mascara? aku tak pakai arr mascara, takde maknenye kecuali klu dinner2 yelah. yg lain ade seketoi2 je, x syok utk pameran :p