Wednesday, June 25, 2008

285: Cramp.. Krem..?


Menurut wikipedia yang baru aku telusuri (ewah) sebentar tadi, cramp ataupun kekejangan adalah... alahai malas nak translate, meh aku tampal je kat sini.

Cramps, sometimes called Charley horses, are unpleasant, often painful, sensations caused by contraction or over shortening of muscles. Cramps can be caused by cold, overexertion or low calcium level in blood (especially for adolescents where they need calcium for both blood and bone maturing). Illness or poisoning can also cause cramps, particularly in the stomach, which is referred to as colic if it fits particular characteristics.
Kenapa cerita pasal cramp lak pagi-pagi ni ek? Cam Medik TV lak hehe.

Alkisah. Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, aku selalu sangat cramp. Setakat sikit-sikit ok lah, cuma pernah juga aku cramp masa dukung anak buah aku - nyaris jatuh budak tu sebab tangan aku dah tak mampu nak ampu dia.

eheh jatuh ala² cantiklah :p

Beberapa bulan sebelum ni, aku tataulah area mana kat dada aku ni - cramp jugak. Takleh bernafas dan bergerak hampir seminit. Seksa tahukah? Dan selalunya kalau area lengan dan dada cramp, aku akan rasa macam semahu pitam, sejuk badan dan panas sket kat tengkuk. Manakala kalau kat jari kaki tu biasalah, kita patahkan je, betui tak? Setakat ni rekod cramp jari kaki yang paling hebat pernah dilakukan oleh encik jari kaki adalah 5 kali cramp dalam masa sejam. Dan 5 kali aku patahkan jari tu, semuanya meletup2 *terasa diri seperti alien*

Kalau ikutkan ayat di atas tu, kiranya aku kurang kalsium. So kene makan kalsiumlah.


:tsk: Macam orang tua daaa kurang kalsium. Korang ade suggestion lainkah?

27 comments:

Semut Api said...

Mas,

tumit kasut kena rendah.

hasanah said...

ahkak,
baek g check up kat incik dokter....

Masy said...

semut api,
rasanya dah cukup rendah dah..

anoi,
errrr.... bunyik cam ngade2 lak, ada doktel yg tak rajin nk dgr kes remeh2 ni.. huhuhu

Tuan Alang said...

sakit jari kaki?? Itu menandakan anda mempunyai sepasang bontot yang berat yang tak terpikul dek kaki!**larii** wakakakaa

meera said...

minum anlene utk bekalan kalsium

Masy said...

tuan alang,
jari kakikah yg menampung berat bontot? amboi amboi.. cam fail je anatomi angkel ni :p ahahahah!!

kak maya,
betoi tu minum susu. minum jugek. mebi kene makan supplement kalsium kot.. huhu

Titicaca said...

mmg sakit kalo cramp. pernah kena 2 kali, masa tidur-simpul biawak and masa kayuh basikal tetiba je..laju sangat kot..hahhaa..

tapi kan, better gi check doc laa kalu dah selalu sangat tu..

Masy said...

titicaca,
doktel nk dgr ke aku ngadu ek? sbb tgn aku lenguh2 dulu pon mcm x amek kisah je padahal slalu rasa gini huhuh~

chot said...

ko kena byk minum susu utk membekalkan kasium dlm tulang ko..hehe

zino said...

kalau dah selalu kena tu perlu check Dr tu.. jangan biarkan.. kena cari punca dia.. buat nya cram masa memandu ke kan ke susah tu.. tak pasal2 masuk longkang nanti..

Nick Carter said...

Bukan macam org tua... memang tua pon... hahahahah

Masy said...

chot,
heheh cam penasihat pemakanan gitu

zino,
aiyo.. mcm penah je cramp masa driving.. ala2 nk pitam gak. aduh.. insyaallah akan pegi nanti..

nick carter,
at least sy muda dr awak lalalalalala~ :p

~qudwah_mardihah~ said...

salam....:) tumpang lalu kejap........


salam perpaduan
marDIHAH

arianna adrizal said...

akak bukan org tua yg kurang kalsium tapi rasanya budak2 yg tak rendah kalsium. cam dlm iklan tu.. huhu.

Masy said...

salam qudwah_mardihah,
silekan tumpang.. :)

anne,
tak rendah kalsium? tinggi kalsiumlah maksudnye ek? huhu

arianna adrizal said...

alaaa.. typo. huhu

Anul said...

jalan mendada...lagi satu tangan kena hayun macam kawad..ikut ritma..

mungkin juga joging petang2..atau jalan2 saja sudah cukup..tp ingat..mendada...ahahahaha

Masy said...

anne,
kene anto tuisyen budak ni :p

anul,
eh aku mmg jalan mendada la. ko jalan membontotkah? bwahahahah!!!!~

Sierrauniform said...

aku kena simpul biawak lagi teruk, lagi siksaaaa..bwahahhahahaa..

bila kena jer terus macam kejong rasanya, takat cramp tu kucing aku pon cramp..bwahahahahaha lagi sekali..

Masy said...

rembo,
cam org mengandung lak ko ek?

mane ko tau kucing ko cramp? hebat betul jurus ko ni.. jurus kucing eh.. :p

flush said...

bahaya ni.. kena amik mc, rehat kat rumah.. hahaha..

sama la kita, selalu cramp kat jari2 kaki, esp masa tgh drive yg lama2..

cramp kat dada tu mcm citer kat asrama je, cerita hantu tindih, jangkit dr anne kot.. haaa.

Masy said...

flush,
ahahahahahah alasan tak konkrit langsung!

ooo ye ke. sy plk biasenye dgn tak semena2 je. suka2 ati abah jari kaki ni je nk cramp bile2 dia suke.

hantu tindih? tp sy tgh meniarap laa masa tu huhuh *ke saya yg tindih hantu? huahahahaha!!!

Kak Lady said...

Masy...akak tak tau pulak kenapa cramp selalu terjadi...dulu masa akak kecik...akak selalu kene...tetiba aje terjelepok jatuh...pastu ilang je...bila ngandung baru kene balik...

Kat dada tu...akak pun selalu kene...kalau kene selalu suruh anak akak debuk aje belakang tu...hahahah

achik said...

saya dulu2 kalau sejuk slalu la cramp.. siap penuh cramp kat perut lagi.. skang ni seb baik dah jarang kena..

owh, baru tau cramp sbb kurang kalsium.. camtu, sila tingkatkan pengambilan kalsium anda.. ;)

achik said...

*penah

Noushy Syah said...

Hi Kak Masy..salamz..

Yeah right!Drink more milk like a baby!hehhehe..eat more sea foods..and perhaps considering to take supplement of multivits too...but quite weird to have such cramps coz you are not even 30 yet.

Mesti on diet nih tak?

Masy said...

kak lady,
gaknye masa tu kurang kalsium kot ek kak? tp tang nk soh tumbuk belakang tu tak sangguplah heheheh

achik,
cramp kat perot bkn sbb period ek? owww pastinye rasa mau guling2 huhuhu

yee mari kita minum susu smpi mabok hohohoho

salam noushy,
mlm td akak bedal susu strawberi smpi rasa kembong nk termuntah pon ade hahahaha. lately mmg akak byk mkn ikan - ikan pon seafood kan kan ;;)

diet? tak pun.. huhuhuh