Wednesday, August 20, 2008

307: Ketiak Lipan Masak Asam Pedas

Salam semua..

Aku tak tau nak mula macamana. Tapi dah mula pun ek? Aku akan taip apa saja dalam kepala otak aku sekarang (of course setelah difilter). Kalau merapu, korang buat tak tau jelah.

Kenapa. Kenapa datang dan ulang lagi. Tak cukup jelaskah situasi kita. Tak cukupkah ruang yang aku bagi dulu. Dan tak cukup lagikah apa yang kau ada sekarang. Kalau benarpun ada lagi perasaan itu untuk aku, tahukah - aku sebenarnya tak peduli. Langsung. Aku tak nak dengar lagi. Dan baca lagi. Dan tahu lagi. Demi Tuhan aku tak mahu tahu. Kau tahukah?

Jangan kata aku mengambil ringan setiap kata-kata kau dulu. Sebab kau pun sedia maklum sejauh mana kebenarannya. Aku sediakan masa dan ruang - lebih dari cukup untuk kau fikir dan pilih. Dan jelas, pilihan itu telah dibuat. Dan pilihanmu bukan aku. Jadi?

Mohon. Jangan rumitkan keadaan. Aku mahu kau tetap di sini sebagai sahabat. Walaupun tak semudah kata-kata. Aku mahu kau kekal dalam senarai kenalan. Apapun yang terjadi antara kita - dan juga yang tak terjadi - hakikatnya kau pernah datang dan bawa bahagia. Dan aku percaya keadaan aku juga begitu dalam hati kamu. Kita kekalkanlah begitu.

Sebagai sahabat, bantu aku. Bantu aku teruskan hidup dengan gembira. Aku tak perlukan kata-kata itu untuk teruskan hidup. Malah itulah sebenarnya yang membunuh aku, kau fahamkah? Andai ada lagi perasaan itu, kau simpanlah kalau kau tak mampu membuangnya. Tapi aku percaya kau mampu, seperti mana kau mampu membuang aku dulu.

Marilah kita teruskan hidup. Walaupun tak bersama. Mungkin bersama, tetapi jalannya berbeza. Ini hanya sebahagian. Mungkin tak sampai pun sebahagian. Kau sudahpun memilih hidupmu, sekarang biarlah aku memilih hidupku.

Bercampur aduk dalam otak. Tak terluah semuanya. Aku benci. Bila langkahku ke depan selalu disadung. Boleh tak dok tepi tu diam-diam, hormat sket orang nak berjalan ni. Huhu~

Usah kau berpura
Di sebalik kata
Kerana ku tahu siapa diriku

Tak perlu merayu
Dengan pujukanmu
Biarkanlah saja semuanya pergi

Cukuplah sekali
Kau menghiris hati
Menghancurkan kasih
Yang telah lama terbina

Seandainya masih
Ada cinta lagi
Lupakan oh sayang

Hasrat dan perasaanmu


Rindu nan membara
Nyala dan membelai jiwa
Tiada berteman
Sepinya berpanjangan

Resah dan gelora
Jadi sahabat derita
Berakhirlah sandiwara
Kisah dusta dan dilema

Pintaku semoga kau sedar
Kesilapanmu


Kini hanya duka
Bersulamkan pasrah
Titis airmata
Tak lagi bererti

Namun di hatiku
Terukir namamu

Menjadi memori

Kekalnya abadi
:astig:

Ah dahlah. Cite lain.

Masa berjumpa dan bercengkerama dengan Kak Meera (Meera la pulak hihih), Kak Retna, Abang Sodep dan Adik Azkam (huahahah), Kak Ret dah mengeluarkan stetmen yang biasa aku dengar untuk first timer yang jumpa aku.

Ini Masy ye? Dalam gambar nampak tinggi eh?

Huahahahhahah!! Nak kata aku pendeklah tu! Hahaha gelak dulu. Aku pun tataulah kenapa orang suka imejin aku tinggi menggalah cam Anne tuh. Masa mula-mula Pak Bear nampak aku secara live masa kitorang Form 4 dulu pun, gitulah reaksi dia.

Aku ingatkan ko tinggi cam aku ke.. paling tak pun paras telinga aku ke. Upenye rendah je

Cit!! Penghinaan ni~ :P Oklaa.. untuk memudahkan korang mengimejin aku, meh aku reveal ketinggian aku eh. Dalam ukuran meter dan rakan-rakan, aku berketinggian 157cm iaitu 5' 2" ye. Jangan imejin aku tinggi sangat. Eh tapi aku taklah katik kan. Ok laa tu tinggi gitu. Tinggi stendet bak kata orang Korea. Kekeliruan kerap terjadi apabila korang ternampak aku dalam gambar - contohnya macam kat bawah ni..


Nampak aku tinggi kan? Dah tentu-tentulah aku nampak tinggi, sebab semua yang dalam gambar ni tak setinggi aku (kang cakap pendek marah lak dorang hahahaha). Apatah lagi bila aku pakai heals, lagi terserlah ketinggian dan konon-konon kepanjangan kaki. Tapi cuba analisis gambar kat bawah ni pulak..


Pun tak nampak aku pendek kan? Sebab aku dok atas kete. Kenapa aku dok atas kete? Selain dari saje je nak posing, itu laa trick supaya aku tak nampak pendek sebelah Anne tu. See. Trick je sume tu hahahaha!!

So nanti janganlah terkujut sampai terpengsan-pengsan kalau jumpe aku dan mendapati aku hanya setinggi Amy Mastura kaa (eh ye ke) ataupun Ziana Zain. Memang stendet artis je tinggi aku ni, blom layak jadi model (eh ni merendah diri ke memuji diri pon tatau laa ek?).

:sweaty:

39 comments:

Anonymous said...

yey....org pertama ke nie..lalala
ketiak lipan..????eeeeeee....geli2..hahaha...
alahaiiii...si dia masih menghantui idup akk ekkk...hohoho susah la ini macam...
ermm..nmpk mcm tinggi...kalo jmpe bru tau tinggi ke rendah kan...:P

-sofea-
xde blog....uuuuuuuu....:(

Ungku Nor said...

cehh..tu blom amek gambau dgn akak lagik tuh!!

sure org akan ingat awak tinggi cam nasya aziz kalo amek gambau dgn akak..nyampah.
hahahaha ;p

Masy said...

sofea,
yaaa anda org pertama!! *clap* ala comel per ketiak lipan hihi

ala2 ler.. tatau ape tujuan beliau. biarlah dia kan.

ye betol.. jumpe dulu baru tau hahaah!!!

kak ungku,
hahahahahaha!!!! bile kite nk amek gambar same2 kak? tingin nk jadi Nasha Aziz ni muahahahhahah!!

deyana said...

amboi...sesedap rasa je kata ke'tinggi'an kami ye..hehe..memang pun akak bijak menampakkan tinggi..kawan saya pun cakap camtuh..huhu..

sungguh katik diriku...kene g jepun ni..baru sama taraf..hahaha

Masy said...

deyana,
hahahah tu laa yg takmo ckp pendek tu, tau kang mesti yg terbabit akan baca hehe. kekadang trick tu jadi, tp penah jgk x menjadi - sadisss.

org jepun skang pon dah tinggi, camno nih hahaha!~

arianna adrizal said...

ewah.. ewah.. manyak ar trick ;p

kalo akak berdiri sblh kwn sy alaa yg cino tu kan.. memang i tell ya.. konfem mendongak 90darjah!! spesis hantu galah tu!! huhu.

meera said...

ek elehhhhh mamat tu... poyos!

muahahaha syita 'pendek'

:P :P :P

Masy said...

anne,
penting tu trick hihih

alaaa tpaksa laa akak naik atas bangku ek huhu

kak maya,
biaselah dia huhu~

ehem! akak tinggi ke? hahahahaha ;D

Anonymous said...

ermm..sya citer pengalaman sya ek..memula bertemu pertama kali..pertama kali ler plak..ewahh..dgn cik masy kita..memang sya menjangkakan yg dia ini adalah spesis tinggi..namun setelah diamati dan didekati..barulah sya mendapati yg dia mmg tinggi..cuma tidaklah seperti yg diwawarkan..masih lagi berada dibwh paras ketinggian yg telah ditetapkn oleh sirim tuk wanita2 asia....dgn kata lain sya tidak perlu mendongakkn pale bila berkomunikasi dgnnya..itu saja sekian..
****z

meera said...

syita,

akak tinggi pe...
tinggi 1 cm dari ko tau...
janji tinggi dari ko...
muahaha...

Masy said...

kurzz,
hahahaha mesti musnah harapan awk tgk sy x tinggi kan hahaah!! tp ok la tu, tak katik. hu~

alamak xleh sebot arr katik kang ade org terasa wahhahahahah!!~

kak maya,
haa yelah2 menang laaa hahahahah! :p

Sierrauniform said...

ape lagi si badigol sood tu nak hah?ko pijak jer dia,hehehe;)

aku pon terkujut 1st time tengok ko tak bape tinggi padehal ko kan tinggi masa kita sekolah kecik2 dulu..huwa huwa

zino said...

tinggi mana pun kalau berdiri (dalam ukuran kai) baru dua kaki betul tak

tak le tinggi sangat kan..hehe..

arianna adrizal said...

oo btw, akak dok kata sy tinggi ni karang bg harapan palsu je kat dorg. mana galah sgt pun.. org tadek la setinggi nasha aziz tpi sekadar sama tinggi dgn lina teoh je. huhu~

Masy said...

rembo,
ape lg.. nak.. ermm malaslah nk ckp.

tu laaah.. ni sume gara2 tulang bakang aku yg tidak normal. doktel kata klu tak aku leh tinggi lg tauk huhu

abah angkatku zino,
hahahaha mmglah.. tinggi mana pun ttp ada dua kaki je.. kecuali zirafah, ade 4 kaki ;)

anne,
ala.. takat galah pokok kelapa gading je hihih~

jerangkung said...

tinggi ermmm subjektif perkara tuh sebab aku rasa aku tinggi bila ada org rendah daripada aku...

KAKTINY said...

157 yer.. kaktiny tinggi skit ler dari masy.. tapi jgn bimbang bab ketinggian.. kerana kita SENTIASA menandingi kak ungku.. wakakahkahkahkah..

tak caya?.. tgk gambo kat umah kak ungku.. walaupun muka kaktiny dah dipotong (hihihi).. tapi bila sampai kat part dia.. masih nampak dinding tuh.. (kalau muka dia dipotong.. maunyer tinggal bahu jer rope kaktiny tuh kan.. wakakkakaka)

ampun masy.. tumpang kutuk kak ungku kat sini... hihihi (tu ler, mengata lagi aku kat umah cikgooden... hamek ko..)

Lee Novotny said...

Hhahahah kheless noks..lepas feeling jiwangness, trussss pose pose gedik..hahahah lariiiiiiiiiiiiiii

Masy said...

jerangkung,
betul jugek tu.. gud point hehehe

kaktiny,
huahahahahha itu penting tu hahah! sian kak ungku kene kutuk kaw2 dlm ni. akak.. baca tak ni? hihi

lee,
bercampor aduk kan? huahahahha!!

Ungku Nor said...

bior la jadik manusia yang tak tinggi dari jadik manusia yang 'giler koser' taip entri..eh..komen pepanjang kat blog orang.
*taip komen sambil berdiri atas kerusi meja makan*

ekekeke ;p

Masy said...

kak ungku,
nk gelak guling2 ni hahahahahha!!!! *sambil taip komen bwh meja*

:D

kakLuna said...

ala...tinggi dr akak jugak,kan?

Masy said...

kakluna,
aaa betul betul hehehe ;)

Azura said...

salam kenalan...cam takut jer tengok tajuk entry tuh he he he

sorilah singgah tak diundang

en_me said...

ammvoiii, awex 9176 tewww.. bikin jantung me copot jakkkks.. ihiks

zino said...

tau tak pe hehe

Kak Lady said...

Masy...alah lebih kurang ngan akak je...

Dulu masa tingkatan 5...cikgu ukur tinggi...ketinggian akak 5 kaki 1 3/4...akak cakap tulis 5 kaki 2 inci...sebab nanti akak akan tinggi lagik...rupanya tak tinggipun...stendet artisje...macam kata masy...heheheh

Masy said...

salam azura,
hehehe eksotik sket tajuknye ;)

takpe takpe.. dialu-alukan :) thanks~

en_me,
ade dua tu.. yg mana satu? ke dua-dua? huehehehhe~

ayah angkatku zino,
mmg dah tau hihi

kak lady,
ahahahahah kirenye akak bundarkan kepada puluh yg hampir laa ni ek? bole jugek hihih

Titicaca said...

dulu masa kawan aku kata aku pendek..aku cakap, " I'm not short, i'm just vertically challenged" muahahahahha...

Masy said...

titicaca,
ahahahahah mmg dasar takmo kalah betoi! :D

achik said...

tinggi saya lebih kurang akak.. tp ngan saiz yg asyik membesar bagaikan johan ni, maybe saya kelihatan rendang tak berbuah skit la.. hohoho.. ;p

Masy said...

achik,
oo lebih kurangkah? sok2 amek gambau kite pokes tang muke je ok? hahahah!!~

indera kencana said...

Wahhh... pose-pose mangga atas bonet keta. Hmmmm... itu ler syok jadi org slim melim ni. Pose atas keta pon, kete tu menten lagi...

Oooo.. tu ke rupanya cik puan Ann nyer.

Masy said...

abgku indera kencana,
pose mangga ke? hehehehe. taklah selim mane. ala2 lowered gak kete tu sket hihihi

ye itulah dia :)

arianna adrizal said...

menten?
bukan esoknya kete tu masuk workshop ka aritu..
muahahahhahaahaha~

ha, sapa sebut2 nama kite ni tadi??

LaPan said...

apsal ko tak sebut ketiak LAPAN je. wahaha. wangi per~! hahaha

Gila aku tinggi menggalah dari kau~! Tinggi aku 180cm. tak caya? tanya meera.. dia penah jmpa aku masa kenduri kawan dia. kot dia hengat la. hahaha~! sure kau pandang aku mendongak~! haha~!

Mr PenyuBiru said...

tinggi ke pendek ke
kurus ke gemuk ke
kita seme rakyat malaysia
selamat hari merdeka!

axim said...

AMBOIHHHH ni duk mengajaq trick amik gambaq kahh...hehe

Masy said...

en,
ye ke? tu mesti sbb ade tangan yg letak kat atas peha akak tu, tu sbb berat je jadiknye huahahahah!!!

lapan,
eyyy takmo arr geli2 :p

mak aihhh tingginye! org ke antu galah ni huahahahaha! tp aku ske org tinggi2 ni. tak termasuk ko laa hahahah

penyubiru,
ya bener.. oleh itu jom mengundi kat permatang pauh huahahaha

axim,
lebih kurang laa heheh