Tuesday, September 02, 2008

311: Salam Ramadhan..

:hi: Assalamualaikum!



Chaaaak!!! Alaaa aku tak sukelah blogger yang macam ni :( huh!! Tapi hentam jelah ek? *skang dah ok sbb aku guna yg lama yeahuuuu*

Ekcely dalam masa beberapa hari aku berjauhan dengan encik blog, macam-macam menda yang aku nak tulis. Ada yang sampai aku nanges² lagi - punye laa menghayati watak gitu! Last-last ade ke aku nulis kat sini? Harom takdek hahahah!!

Ni pun dah berapa jam aku ngadap ini monitor, namun kesudahannya buntu sudah. Manaah gamal~


Ok lah. Mana yang terlintas jelah ek?

1. Bila kita rasa kita disakiti. Sesakit-sakitnya. Dan kita pun dok berfikir apa salah kita sampaikan manusia itu sanggup melukai jiwa kita yang comel dan fragile ini. Setelah puas meratap hiba dan berkotak-kotak tisu kita dan tisu orang lain habis menjadi mangsa, akhirnya barulah kita dapati rupanya kita yang terlebih bereaksi dengan situasi. Err bukanlah setiap kali, cumanya adalah kadang-kadang. Klise orang lelaki - ahh tu mesti period la tu. Period? Tak jadi masalah bak kata Kaisara (eh betul ke dia cakap camtu). Padahal rasanya semua orang pun ada ketikanya bermoodkan jelly dan agar-agar kurang gula batu - lembiklah senang cakap. Apa point aku ni? Entahlah hehe.

2. Melakukan kebaikan bukan sahaja dengan berbuat baik pada orang, tetapi apabila kita membenarkan orang berbuat baik pada kita - itu juga satu daripada cabang kebaikan. Membenarkan orang lain mengutip pahala sementara kita mengutiplah jugak segala pemberian. Kira win-win situationlah ni. Cumanya janganlah selalu sangat menjadi tangan yang menerima. Sesekali tuh jadiklah tangan yang memberi. Again, apa point aku? Hehehe.

3. Membiarkan bukan bermaksud benci, atau sudah lupa. Atau dilupakan. Sesekali waktu yang ada digunakan untuk menilai kembali kewajaran setiap kejadian. Menimbang semula keadaan. Mungkin ada yang kita terlepas pandang, yang menjadikan nilai diri kita menyusut. Kalau berat badan menyusut tu oklah jugak. Apa pulak point aku ni?

4. Aku dah takde point dah ni rasanya. Selamat berpuasa - lahiriah dan batiniah hehe. Moh ke masjid! Tahun ni insyaallah aku akan cuba berterawih kat surau dalam kawasan umah baru ini. Mari berkenalan dengan jiran-jiran anda, walaupun mungkin jiran anda tak tahu anda sebenarnya anda sama 'floor' dengan dia *sigh* Kesian aku!~
:tsk:

31 comments:

Sastri said...

selamat menunaikan ibadah puasa dan solat teraweh Masy... :D

Mr PenyuBiru said...

tuk setek lagi!..

Salam Ramadhan,Maaf Zahir Batin.

ps: menjawab persoalan inesen ko tiu;cara nak trace, kain pelikat tu akan melekat dicelah punggung.tu maknenya tak pakai spender.hehe..

achik said...

selamat berpuasa kak masy.. :)

Masy said...

sas,
selamat bpuasa dan bterawikh juge ;)

penyubiru,
duit utai semua ukai hehe

salam ramadhan jugek :) eh tp ade gak yg pakai spender tp tselit gak, camno tu?

achik,
slmt bpose gak ehehe

debikdebuk said...

...


salam ramadhan... maaf jika ada salah dan silap..



..

Masy said...

debikdebuk,
selamat bpose gak deb. sori klu ade salah silap ye :)

Fata'un Hana' said...

selamat berpose..ada nk wat buke sama tak kali ni??

kau peluk lah mug aku tu seperti memeluk aku masy..tak tau bila kita sama2 free leh aku amik sbg tangan menerima mug aku

Masy said...

fata'un hana'
ko ni anul ke?

akan ade klu ade permintaan hehe. apsal tanye, ko nk dtg ke haa ahahaahh!!~

Ungku Nor said...

Kaisara cakap camni laa..
"Period? Tak kisah"

;p

Titicaca said...

selamat berposa n bertarawikh. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnya, insyaAllah

Masy said...

kak ungku,
ooo camtu eh? org tak layan cite Kaisara tu hihi

titicaca,
selamat bpose dan berterawikh jgk kat ko sefamili :)

en_me said...

ammvoiii, main main pelampong lagik.. ehehe

selamat berpuasa ye cek masy itteww..

Masy said...

en_me,
bkn takat main pelampong je.. ade aksi lain tp nantilah next entry eh

selamat bpuasa gak en me :)

Purpleheart said...

Selamat bepose, meh kite pi terawih, kalo malas, cuba bayangkan cume sebulan aje dalam setahun, peh tu kita tak tahu tahun depan sempat ke tak kite pose. Kan, kan, tul tak..

Masy said...

kak PH,
slmt bpose dan terawikh kak. yee betul tu.. bknnye sepanjang thn kan.. sementara ada umor ni baiklah buat ;)

blackpurple @ jowopinter said...

Selamat berpuasa-lah ya.. :)

Masy said...

BP,
yaa selamat berpuasa jugak :)

lindosh said...

slamat berpuasa beb!

Masy said...

lindosh,
mak aih pkl 3 hang x tdo lg? slmt bpose gak beb :)

~qudwah_mardihah~ said...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak Kak Masy..

Masy said...

qudwah_mardihah,
selamat berpuasa dan menyambut ramadhan jgk :)

Rya said...

selamat berpuasa kak masy..

indera kencana said...

Samat berpusa untuk adikku yang cantik manis lagi berbudi bahsa iaitu Masy (ini bukan pujian pree... kena belanja ABC coklat. ABC Coklat??? Uwaaa... tak tahan!!!)

Amcam kat Desaru itu? Baguskah?

Kalau kasi orang men-joyah kita, kira kita dapat pahala gak kan..??

Masy said...

rya,
selamat bpuasa jugak ;)

abgku indera kencana,
awwwww pujian melangit wpon tak ikhlas ttp nk kembang gak wakakakakak!!! ABC coklat? takde hal!~ ;)

Desaru ok.. nanti next entry nk ubuh gambar banyak2 heheheh

oooo mestilah dpt ;) dah dijoyahkan ke abg indera itu?

noorlara said...

masy.

selamat berpuasa ramadhan. Tulisan yang baik dan memberi manfaat. syiom skeet!

Mak Su said...

selamat bertarawih di surau

:)

Masy said...

kak noor,
selamat bpuase gak utk akak sefamili. oo betul ke? alhamdulillah....

meh syiom memuah!~

mak su,
selamat jugek (^-^)v

zino said...

amboi main pelampung kat darat je.. hehe

selamat berpuasa selamat sembahyang tarawih dan selamat berkenalana dengan jiran2..

Masy said...

abah angkatku zino,
ade gambar masa di lautan.. nantilah esok ye hehehe

selamat jugek utk ayahanda angkat sekuarge (^_^)v

13may said...

errr...errr....

saya tak terkomen :D

Masy said...

13may,
aik.. sejak bile mudah terkesima ni hihi~