Monday, September 08, 2008

313: Saya M, dan ini bukan blog Goda

Salam semua..

Pertemuan empat mata dengan abangku Indera Kencana minggu lepas sedikit sebanyak memberi idea pada aku. Ada yang bernas, ada yang mengarut hehe. Ada beberapa perkara yang dikatakan oleh encik Indera kita yang aku gagal untuk menjawab 'on the spot'. Walaupun dia tak tanye kat sini, tetap jualah daku ingin menjelaskannya. Boleh eh?

kata dia.. : Mas nampak lebih serius berbanding dalam blog. Dalam blog nampak gila-gila tapi bila jumpa lain pulak.

kata aku - yang sebenarnya: Saye memang gitu abang Indera. Untuk pertemuan pertama, tak ramai yang akan kata saye 'sweet' walaupun saye tak garang hehe. At least untuk 10 - 15 minit pertama, saye gunakan untuk observe personaliti tetamu saye. Itu pun bergantung pada mood. Kalau mood kureng, mungkin dalam masa setengah jam kot. Apatah lagi bila bertemu dengan kenalan dalam kategori bapak orang ni, saye perlu berhati-hati sket. Bukan takot kene ngorat, tapi pemikiran manusia 20-an dan 30-an lain caranya. Ada orang serius dan tak suka orang yang kelakar, jadi saye kenelah tengok keadaan. Hehe.

kata dia.. : Kenapa Mas tak tulis buku?

kata aku - yang sebenarnya: Sama je macam yang saye cakap aritu. Masalahnya idea. Apa yang saye nak tulis? Macamana gayanya? Ade ke orang nak beli? Ade ke publisher yang nak terbitkan? Tapi tak dapat dinafikan, menghasilkan buku adalah impian saye hehe. Dah lama, dan setakat ni belum pernah diceritakan. Saye ade masalah keyakinan diri. Ape kata saye bukukan je entry² dalam ni (?) - tapi bukan semualah hehe. Selain daripada menghasilkan buku seperti tu, saye sebenarnya teringin nak bukukan sajak-sajak yang saye pernah tuliskan sejak zaman sekolah dulu. Terutama sekali sajak yang pernah memenangi pertandingan (oooo bukan saye yang hantar, cikgu saye yang hantarkan) dan sajak yang mengakibatkan cikgu BM saye memandang saye dengan serius seraya berkata..

Masy, awak tak pernah hantar sajak awak ke mana-mana majalah? Kenapa tak hantar?

Orang lain lebih tahu kelebihan saye berbanding saye sendiri. Bukankah ini tandanya saye ini kurang keyakinan diri? Berdoalah. Semoga suatu hari nanti, impian ini akan jadi nyata. Jangan lupa beli ye kalau betul-betul ade, hehehehe *berangan*

Encik Abang Indera juga memberitahu rasionalnya dia berahsia sampai menjadikan namanya Indera Kencana. Cuma aku masih tak tahu kenapa Indera Kencana menjadi pilihan. Nanti ceritalah ye ;) Menjadi anonymous dalam dunia blog pun rasanya mencabar dan seronok juga. Kita dapat bercerita sebebas-bebasnya tanpa perlu memikirkan adanya orang yang akan tahu - dengan syarat nama dan tempat dinamakan dengan nama lainlah. Berbanding sekarang, aku perlu berfikir panjang sebelum entry-entry dalam ni dikeluarkan - terutama sekali entry-entry tacing. Heh. Kalau takat entry mengarut, tak payah pikir ah.. Sukatilah nak mengarut kan hehehehe~

Mungkin suatu hari nanti aku akan membuka blog dengan nama yang lain pula. Contohnya - Tempurung Lutut, Kerisik Hangus, Taik Pusat, Bulu Betis, Perawan Sepi (hahahahahahhaha), Kuda Padi, Mentol OSRAM, CD Pinjam, Green Dragon, Chocolate Moist Cake, Cawat Besi ataupun Alas Cawan.

Apa-apa saja yang mampu merahsiakan jantina serta tidak menggambarkan langsung siapa aku. Ada lagi ni nama-nama dalam fikiran. Misalnya Ibu Roti, Kelopak Mata, Lori Hantu, Kain Kapan, Anak Tudung, Kerongsang Terpinggir, Pengorek Duka, Platipus Gembira, Mentibang Pemalu, Manik Murah, Kari Kambing (alamak sedaplah pulak) dan lain-lain lagi.

Aku nak sambung berfikir untuk nama baru dan blog rahsia. Hahahahaha!!!!


:wave:

33 comments:

Mr PenyuBiru said...

aku harap ko tak guna nama Taik Pusat sebagai nama blog ko.nama tu agak keji la.hehe..

Masy said...

penyubiru,
aku pon harap macam tu lah. tp nama tu kan cam takde org nk gugelkan, mungkin aku akan selamat heheheh

Ungku Nor said...

serius??

apesal masa jumpa akak kat petronas sg udang dulu tu ngko tade serius langsung?
dok terkukik-kukik je dgn akak??
moskel nih..mana satu Masy yang real nih..
ehehehe

Masy said...

kak ungku,
ahahaahah sbb akak nyer stail org dah paham sbb kite penah burak dlm tpon hehehe

ehem. ai kan ala2 dabel saided tape gtu hohoho

Anonymous said...

sya cadangkan nama 'Dramstik' kerana ia seswai tuk menyembunyikan identiti sebenarnya..*pertimbangkanlah*
*u***

Masy said...

kurzz,
ahahahaahha ini macam nk reveal identity je ni :p tergamak betoi!~

Anonymous said...

hehehhe..yeker? ish xdelaa mana org tau puunn..okeh2la...tuka2ermm...ape ek..haa 'buloh betong' ok tak?...;)
****

Mak Su said...

nak buka blog baru? kerisik hangus macam unisex, kerongsang terpinggir ladylike skit... :D

indera kencana said...

Hahahahaha... jumpa kelamkabut
Tong Gas punya pasal..
Kalu sempat jumpa awal2 ari tu, lepas kita makan es kerem, eh es kerem pulak.. ABC coklat malam tu, leh jugak sambung ngan western kat Section 7. Takke Mc D sebelah tu ok gak tak...

Pasan tak saya dok luahkan kacang? Abang elegik ngan kacang, nok!!

Takpe, sok-sok kita jalan-jalan chahi makan Shah Alam lagik, OK?

Haahhh.. apa kata Masy guna nama TONG GAS... bagus gak tu kan?

Masy said...

kurzz,
buluh lemang lg sedap kan.. heheheh

maksu,
tiba2 sy terfikir nak ubuh nama Daun Pisang. ok tak? ;)

abgku indera kencana,
tergesa2 tu mula2 sy ingatkan abg indera nk batalkan mesyuarat kite tu hehehe tp takpe.

oo patutlah hahahaha. kacang kan syedap nyam nyam. lenkali kite nk mkn katne lak ek :)

tong gas.. ok gak tu. klu nama Pelantar Minyak pun ok gak kan? hehehe

achik said...

perawan sepi??? muahahahahaha..
kalau akak guna nama tu, mesti ramai teruna sepi yang jadi peminat blog akak.. ;p

Sierrauniform said...

ahahaha..platipus gembira tu sesuai la nokk..mentibang pemalu tak bape sesuai..sbb tak de pemalunye ko ni..

kari kambing tu universal weh..kambing gurun ker, ko kan cam malas mandi(teringat time jaman bebudak)

Sierrauniform said...

heheehhee...lawaks

Masy said...

achik,
cam desperate je nama tu kan hahahaha!! geli2

rembo,
aku kan malu2 kucing. aaa.. klu guna nama Kucing Mesra, ok kot?

wehhh aku rajin weh mandi hahahahahah!!

Titicaca said...

a'ah laa..apsal ko serius sangat masa kita jumpa aritu?

......................


eh, bukan ko hahhahaa...

tapi aku pon cam ko gak..kalo org tak kenal aku dia kata aku serius...tapi sebenornya aku tengok org jugak..kot2 kang tetiba aku mengilai terus dia cabuuuuuutttttttt hahahhahaha

Masy said...

titicaca,
ko ni terlalu ingin jmpe aku kot smpi org len pon ko rasa cam aku hahaahahah

betoi la.. kang ramah2 kang dibuatnye org tu tak suke, tak ke jatuh reputasi aku hehehe

noorlara said...

betultu masy kekadang kita kena jadi sesumpah, berubah warna demi menyesuaikan diri dengan keadaan, dalam dalam situasi tertentu walau bagaimana baikpun kita belum tentu semua org sukakan kita. Ada org mudah dirapati hanya dengan senyum pertama namun tak kurang yg macam patun tak bernyawa memandang kita tanpa berkelip sedangkan kita cuba untuk bertegur sape.

zino said...

bubuh le nama apa pun.. asal bahagia.. nanti sape sangka sepuloh blog yg abah angkat masuk semua masy yg punya hehe

Wirawan Terulung said...

nama yang seswai ek??

M kuasa dua = masy malaz...

ngeh2...nak wit aye!!!!

Masy said...

kak noor,
bkn niat kita nk jadi org lain, cuma kadang2 tu tpaksa berjaga2 hehe.

setuju dgn kak noor muah!~

abah angkatku zino,
ehehehehe sampai sepuluh tu... tak larat sy nk apdet hihihi

wirawan,
M²? cam comey gak tuh hahahahaha

wit aye tu ape? :p

acai yg baik said...

slm kakku, waras porak?heh..
saya sokong nama blog baru akk tu cawat besi,hahahahaha...:) kak, bila nak blanje kari kambeng,hahahaa..:)

Masy said...

acai,
waras2 hehe
abeslah ntah ape jenis org laa yg masuk blog akak nanti hahahahaa

aipppp ade org tu dah 3 thn janji nk am am sikret resipi tp x lps2 lg haaaaa ;p

kuncop said...

k.masy..
memang seronok kalau nama dan identity kita dirahsiakan.. seronok giler tau. buat orang tertanya-tanya camner rupa dia, camner orgnya. buat orang terbayang adakah rupa dia camni camtu...
nama blog jugak mainkan peranan, ambik lar nama yang glamour skit, apakata, tepak sirih~?? teeheehee...

Masy said...

kuncop,
akak klu laa rajin kan, nk wat blog yg tak menggambarkan mana2 sisi dlm diri akak ni laa. i mean namanya.

tepak sirih? fuh... tradisional betul ;) nanti org nk kawen sume TERmasuk kat blog akak hehehe.

♥ QasiehFirdaus ♥ said...

mane ade siyes? hehehehe..

nak wat blog rasia? takpe.. leh carik.. hehe

Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

masy serius???ahahahahaha


guling2

mesti time perjumpaan ni ko cover ayu atau tak bertenaga dek lapar..ahahaha

time jumpa aku elok je prgai gila..tp mungkin sbb yg ko nyatakan ko mmg tau aku cute dan gila..ahahahaha

mug dakuuuuuu

Masy said...

qasieh,
hep hep siyes sket hehehe

ala.. ntah bile le nk buat gaknye ;)

anul,
taklah.. aku ada alasan kenapa ada masanya aku siyes. kang klu siyes time jmpe ko aritu mau laaa ko pakai Drypers kang hahaahah!!

bile nk kutip weh?

Irfa said...

SALAM MASY..
tiap kali masuk blog kau dan baca ayat2 ko..akak rasa gumbira ..tak tau nape?mgkin kerana ayat2 cintamu yg menggeletek ketiakku

Masy said...

salam kak irfa,
gumbira? alhamdulillah.. bagus gak dpt hepikan akak :)

axim said...

tulis la psal diri sendiri kemudian novelkan..amacam??

Masy said...

axim,
ermm.. tak bosan ke? nanti org boring ke...

Anonymous said...

letak nama 'selipar jamban' ok gak..muehehe

Masy said...

pergh sape anon ni hahahahhah comel plk nama tu