Thursday, September 18, 2008

317: cite pasal juadah la pulak

Salam sume..:hi:

Sana sini kat kebanyakan blog yang aku masuk, insyaallah akan ada yang bercerita pasal kenangan-kenangan masa berpuasa zaman kekanak ribena dulu. Best jugek ye. So macam biase, bila dah baca tu mestilah aku pun tak pasal-pasal terbawa²lah nak mengimbau nostalgia zaman hot petite aku dulu ehehe.

1980-an. Kalau cerita pasal makan, lebih kurang je macam orang lain. Cuma masa tu air wajib masa berbuka adalah air bandung + jagung. Kekadang bandung cincau. Tapi bandung jagung tu lagi sedap. Bab air memang arwah abahlah yang incharge memandangkan beliau mane laa tau masak. Bab makan pulak, macam-macam ler ado. Biaselah yang kat umah tu kalau balik, kan sumenye anak² jantan yang perkasa yang nak membaham. Tapi perkasa-perkasa dorang pun, tak seperkasa aku yang biasenya akan jadi orang terakhir meninggalkan meja hehe.

ni ala-ala laaa.... gambar sume encik gugel yang bagi :)

Dessert ala-ala wajib pulak ialah pengat. Tak kisahlah pengat pisang kaa pengat keledek kaa pengat keladi kaa. Feveret abah dan aku ialah pengat keledek. Selalu makan gitu je, kadang-kadang makan dengan nasik (pengat pisang sajork).

Cuma bila aku cam dah besar sikit, kewajipan tang pengat tu dah dikurangkan sebab mak aku kata tak eloklah. Bukan tak elok makan, tak elok mewajibkan jenis-jenis makanan yang kena ada. Padahal salah satu tujuan berpuasa kan ke untuk menginsafi nasib orang-orang yang tak bernasib baik. Ada ke pernah jadi orang miskin wajib makan pengat? Bunyiknya macam lari konsep gitu kan. Hehe.

gulp..!~ *telan air lior sambil tutup mata*

Masa berpuasa ni jugak akan keluar satu lauk sayur yang aku tak berapa nak suka. Alamak ape ek nama dia. Haa.. sayur lokio. Rupa paras dia cam bawang yang ade daunnya skalik tapi tang bawangnye tu kecik jelah. Punyalah tak syiok benda tu. Tapi mak aku suka betoi masak sayur tu time pose. Paling tak syiok sebab memang kena paksa makan. Selagi tak abis, ko mimpilah nak blah tinggalkan meja makan *sadislah hidup* Oh.. cuba jugak gugel kat tenet gambar sayur tu tapi takdelah. Cikai betoi tenet ni kan.

Masa kekecik tak suka. Dah besar ni cam teringat lak nak makan sayur lokio. Oh... sape-sape yang nak dapatkan anak tapi selalu keguguran tu, boleh le amalkan makan sayur lokio ye ibu-ibu. Insyaallah.. (eh silap cenel ke ape ni).

Sebenarnya takde idea nak tulis ape, voley gitu?
:tsk:

26 comments:

Mr PenyuBiru said...

kalu yer pun citer pasal makan, jangan lah taruk gambar makanan & minuman.besar² lak tu gambarnyer. aduss..ko nie kejam la. err..lambat lagi ke nak berbuka?

Masy said...

penyubiru,
errr besau ke gambarnye? ermm lagi 10 jam lg nk berbuka hihi

Ungku Nor said...

gambo sirap bandung tu kalo nampak kat anjib, harus hari ni gak akak kena pi kedai beli eskrem soda nihhhh..;p

Masy said...

kak ungku,
beli jgn tak beli.. ehehhe. anjib ke akak yg nak tu hahahhahah

debikdebuk said...

apa niat ko sebenarnya? ko ingat ko boleh mempengaruhi kami semua?? slrupp... jgn harap!! slruppp...

Masy said...

debikdebuk,
aikk.. takkan terlior kot?! *sambil lap airlior sndiri*

arianna adrizal said...

ape niiii...
gudaan2 ni.. nyesal bukak. huh~
alaa tak main la ckp je, meh try masak satu..

Masy said...

anne,
sekali bertapak, tiada pengunduran ok *hape tah ni*

alaa takat masak je ape hal, makan laa klu berani hihi~

hajime said...

bandung jagung ek...
menarik tu...

Mak Su said...

maksu teringat puteri mandi yg arwah mak buat ler.... uwaaaaaa

achik said...

adeh.. kak masy ni buat saya teringin je nak makan pengat.. ;p

azriey said...

tu la cik masy...entry tamak banyak sangat kan dah takdak idea nak nulis ;)
selamat berbuka (posa ke ari ni?)

Masy said...

hajime,
sedap tuh.. pki jagung manis dlm tin tu tau, baru terangkat ;)

mak su,
sedapnye puteri mandiiiii! arwah jiran sy buat pun sedap huhu

achik,
masak laa.. achik kan terer ehem!~

azriey,
hehehehe.. sebenarnya ada cite tp bile nk taip tu slalu terlupe.

puase la... hehehhe slmt bbuka jugek dgn famili :)

zino said...

baru kol 2.30 dah tengok benda2 mencabar ni... hehe

nak kad raya tak bagi add..
zino2020@yahoo.com

indera kencana said...

Kerabu perot sama ABC ciklat tak masuk gambor ke? Hmmm... aduh, sedap la pulak kalu ingat.. adeehhhh!!!

Jadik ke minggu depan? ari apa pree?

indera kencana said...

Abang Zino,
Saya pon nak kad raya!!!

Yang benar,
Die Hard Fan Abang Zino

Masy said...

abah angkatku zino,
sy dah email dah (^_^)v

abgku indera kencana,
takot kang ramai pulak yg meroyan hahahaha!!

bole je bile2 pon. kat tmpt lain kan? nanti kite bincang2 eh eheheheh~

Masy said...

abgku indera kencana,
huahahahahah gi bgtau dia la.. :D

kuncop said...

k.masy, bulan pose ni memang sana sini blog citer pasal makan jer. smlm baru jer suh ck explain from a to z apa kebenda tempoyak tu.
hari ni dok fikir plak apa kebaenda sayur lokio ni~??? teeheehee...
ps: tapi bestkan teringat citer2 nostalgic dulu2. teeheehee...

Masy said...

kuncop,
oo kat spore takde tempoyak ek? isk2. sayur lokio ni pon rasanya x ramai yg tau. family akak kan eksotik hahahahah

p/s: ha'ah. nak2 ckp psl mkn, terasa2 je kat ujung lidah ni hah adehhh

Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

hehe...aku lain plak...benda2 yg aku sll sgt makan masa kecik idup susah dulu..aku jrg nk makan skang ni..ehehe

bukan berlagak...mungkin dh adak muak
aaahahaha

kad0k. said...

nak sikt pengat tu bole tak masy..drolling dah ni..:p

LED said...

mewah nye korang makan....bagi aku, minum air kopi ais tu dh cukup mewah bagi aku time bbuka....alhamdulillah..

TedungS said...

nasib baik aku masuk tgh malam ni. tk terlior la. bukan masa kecik2 dulu hang slalu togok ayaq paip mas thari ka?

heheh

curseshadow said...

meliurkan.. nakkk skit

Masy said...

anul,
aku tak kisah pon.. hehe lgpon mende2 yg aku sebot selain pengat tu mmg jarang jumpe, lokio tu lagi laa mmg dah bertahun x jmpe..

kadok,
sile2 jgn malu2... nah tambah2 hehe

led,
mewah? takde mewah pon.. biase2 je..

tedungs,
tak terlior sgt tu mcm terlior jugeklah ek? heheh

aikkkk stendetlah pangai budak2. yg ckp tu pon mesti ade pengalaman gak hahahah

curseshadow,
amek2 mmg cadang nk sedekah pon tu hehehhe