Monday, October 20, 2008

324: Let those houses opeeeenn!~

Sebenarnya laa kan, selagi belum abes bulan Syawal ni, takkan abes nyer cite pasal raya ni. Percayalah cakap Baby ni. So jangan cemburukan sayer yang tak cantek ni sebab asek cerita pasal raye je dalam minggu ni ehehehe (berapa banyak NI daaa)

Hari Sabtu. Ada cadangan untuk beraya sana sini memandangkan ade beberapa open house yang diketahui agak berpotensi untuk diserang secara gerak gempur. Memula tu macam banyaklah, tapi perubahan saat-saat akhir berlaku atas beberapa sebab menjadikan jumlah open house yang bakal diserang berkurangan. Tapi bagus jugek, kita boleh spend quality times kat setiap rumah (haaa yelah tu quality times :p)

Memula sekali mestilah menyerang umah Mr. Sivaji dulu. Beliau ni memang agak malanglah, sebab dah dua tahun berturut-turut mesti hujan petus time dia wat open house. Agaknya sumpahan aku tahun lepas dicarry-forward ke tahun ni kot. Oh.. masa bergaduh dengan beliau tahun lepas, aku sumpah umah dia banjir masa kenduri kawen anak sulung dia, but end up hujan lebat time open house pulak – wutever.

Tengah aku bersiap-siap nak keluar, Mr. Sivaji call.

Mas, di mana kao?
Saye nak geraklah ni, kat umah lagi
Cepatlaaahh.... aku nak bagi kao makan ni
Yeee.. saya dah gerak dah ni ha
Nak bagi makan pon susah. Cepat sket, you kene makan banyak ni

Adeh. Majlis start pukul 2.00, takkan aku nak tercongok pukul 2.00 jugek, ye tak? Malulah ai. Takpe, apepun mesti serang dulu. Kat sana aku makan SIKIT nasi tomato lauk ayam masak merah dengan rojak buah dan jugek roti jalan dan SIKIT kuih raya seperti brownies. Spend dalam 2 jam jugek kat situ sebab hujan lebat. Kendian, balik umah – amek Anne dan terus ke Cheras. Umah sape ek? ;)

Sebelum gerak, aku dah sms puan rumah untuk bagitau beliau yang aku dan juge rombongan Cik Baby akan lambat sket. Dia ok je ehehehe. Berpandukan map yang serabut giler itu, kami pon bergeraklah ke sana. Aku tengok map yang akak tu emailkan pon sipi-sipi je sebab mek cam tak berapa pahamlah map Pirate of The Carribean tu. Sibbaik area Cheras – BTR tu kawasan survey kitorang masa wat PTKL dulu. So sikit-sikit aku pahamlah jugek kawasan tu cuma tak berapa nak fasihlah ehehe. Tapi ok wat... takde pon sesat. Just salah masuk junction dan terlepas junction je dua kali. Tepuk-tepuk-tepuk.

Alhamdulillah, lagi 15 minit sebelum majlis tamat (kalau ikutkan timing dalam jemputan tu laa), kitorang pon tiba. Dan bertemulah aku dengan Kak Tiny yang becok itu! Sore serak-serak basah yang menggamit kedatangan kami yang ramai ini begitu mengasyikkan (apsal laa aku rasa ayat aku ni cam bodek semacam je?). Cantik betoilah rumah dia. Teguk-teguk air sirap aku dengar harga umah tuh huhuh. Open house yang bertemakan ‘SELF YOURSELF’ ini nampak begitu meriah skalik. Lepas snappy2, kitorang pon bergeraklah untuk pulang sebelum aku ternampak seseorang persis dak Adi (wah persis mutiara tu). Aik.... kata rombongan ni dah balik... aku salah orang kot – itu ayat yang berlegar dalam palotak aku.

Aku pun jalan jelah.. tapi instict aku menggaru2 kepala supaya aku menoleh belakang balik. Dan yaaaaa.... memang sah! Kak Ungku dan Laskar Chenta beliau ada lagi rupanya! Hehehehe. Sayangnya tak dapat nak bergomol mesra lama-lama kat situ memandangkan destinasi bajet yang seterusnya agak-agak tak berapa nak dekatlah. Amek-amek gambar dan selamat babai sume~

Terus ke Gombak. Aje giler jem kau! Sibbaik bukan aku yang drive. Tapi dalam kata jem tu.. mata aku berjaya menangkap imej sesosok manusia yang bernama pelakon. Tak lain tak bukan... Redzuan Hashim. Oit, ade bakat tau aku ni jadi mamarazi. Betoi tak?


Takleh arr reveal nomo plate, kang kene saman lak ehehe. Tak berani aku nak snap gambar masa kereta dia sebelah kete kitorang. Nampak cam hutan sangat jee kitorang nanti. Tapi yang sebenarnya, ai malu. Ihihihii *sambil sipu-sipu malu*

Akhirnya tiba di rumah Didi dalam pukul 7.30 malam kot. Ekcely perot aku dah santak dah time tu, tapi bila tengok emak dia menghidang mee ladna yang penuh dengan rencah alam + telur mata yang indah beserta kek coklat moist yang masih panas lagi, dimeriahkan pula dengan kehadiran air nescafe kegemaranku – maka hancurlah diet aku untuk kesekian kalinya. Tapi mee tu aku share (ala-ala) dengan Anne. Kalau tak makan kang takot balik nanti teringat-ingat huhu.

Dalam pukul 8.30 malam jugek kot barulah kitorang bergerak balik ke Shah Alam. Hajat di hati memang nak sangat pegi open house anjuran komuniti kat umah aku ni hah tapi mengenangkan perutku yang dah mengening cam perut katak ni, aku batalkan ajelah niat berukhwah aku tu dengan berat hati (dan berat perut juge).

Sampai kat umah. Rilek-rilek. Pastu mandi-mandi. Lepas tu tengok ada miskol from Mr. Sivaji. So aku call dia balik. Upenye dia soh datang umah amek lauk. Lauklah sangat. Aku pegi ler jugek... orang kata rejeki jangan ditolak. Nasik tomato, ayam masak merah, roti jala dan kuah kari serta rojak buah selamat aku bawak balik. Malangnya kebanyakannya basi esoknya walaupun aku dah simpan dalam fridge malam tadi. Cuma dapat makan ayam masak merah dan roti jala (itu pon roti tu dah melekit bila tengahari). Rugi-rugi. Itulah. Walaupun rejeki dah ada di tangan, kalau dah kata bukan rejeki kita, memang tak dapat makan. Wah, berfalsafah di situ.

Hari Ahad aku langsung tak keluarlah. Nak beli paper pon malas (so sape ade beli paper semalam aku nak pinjam voley?). Aku mau charge bateri untuk kerja ehehehee.

*abah angkat, sorilah tak dapat nak ke BTR utk open house tu, takde member + tak kosek nak kuar lagi semalam. Moga cepat sembuh ye~
:okay:

34 comments:

en_me said...

mamarazi sungguh kamu.. ehehe

۩۞۩ FaHReeN ۩۞۩ said...

minggu makan, mkn, mkn n mkn laa:)

arianna adrizal said...

wah~ menggalah sungguh =p

ooo.. patutla tetiba je ada lauk. padahal mlm tu xnmpk pun korg bwk.

nnti la org cr sotkabo tu. bwk dr opis ni ke ha. hu~

Masy said...

en_me,
prektis heheheh

fahreen,
rejeki bulan syawal :)

anne,
tau takpeee hahahaha

tu lah. pagi semalam akak panaskan mesti x pasan ek hehehe

aaa klu ade bagus tuh :)

benjamin said...

saya suka open house nih. jamu selera yang memang sedia dijamu

KAKTINY said...

"SELF YOURSELF"... KO MEMANG!!!!!!...

Anyway.. time kasih datang.. rombongan yang mmg cek mek cek mek vogue.. hihihihi

jangan serik datang yer...

Masy said...

benjamin,
saye pon suke ehehehhe

kaktiny,
i did it! i self myself ahahahahah!!!

takdenye serik kak, melainkan klu akak serik ngajak org hihihi :D

Mr PenyuBiru said...

redzuan hashim? bleh caya ke ni? setakat tunjuk gambar kete ntah sape² ntah, aku pun bleh. hehe..tak nampak sangat aku jeles kan?kan?

achik said...

amboi, sakan gi open house..

err saya hanya mampu bertabah.. isk!!! ;p

Masy said...

penyubiru,
alaa ko ni, takat redzuan hashim pon nk jeles. ke... ko ni die-hard fan dia? huehehehe

achik,
bole tahanlah hehehe.. bertabahlah ok? thn dpn leh cuba lg hihi

Ungku Nor said...

hah, dah hapdet.
dah tempek gambar comel sekali..bluweakk ;p

indera kencana said...

Orang ajak gi McD taknak... takut gemuk la. Makan kat 4 buah open house... baru ada cerita. Baru tau :P

Apsal tak tapawkan saya satay?? Hmmm alamak, tingat satay la pulak..

Pssttt..., cuba Masy tanya kat Abg Zino. Dia nak buat open house 2nd round ke tak? Boley gak kita berdua serbu umah dia. Amacam? Ada brani..??

Masy said...

kak ungku,
haaa dah tgk dan dah curi pon gambar tu hehehe

abgku indera kencana,
aikkk sebila yg awk ajak gi Mekdi, x ingat pon??

sbb x jmpe langsung sate kat mana2 open house tu heheh

psssttt.... dia tengah demam teruk tu.. pi laa tanye nanti, tanyekan je takkan takot kot? :p sy xde hal nk serbu umah dia wpon cam malu miau2 hihih

indera kencana said...

Orang tengah demam teruk ni, takut gak nak tanya. Kang tersilap buat kelakar kang, tak pasal je kena flying kick... naya!!

Masy la yang tanya...

Masy said...

abgku indera,
tunggu sehari dua lg bole kot.. bg dia kebah dulu. sian lak org tu tgh demam nk pikir psl open house lg hehehe

Mak Su said...

aik? maksu pun tak pegi kat BTR... ada aral melintang. huhuhu

rOhock said...

huhuuhuhu....

Masy said...

mak su,
sy aral tu takde, tp mmg x daya nk ke sana huhuh

rohock,
aaa apsal tuh? :)

Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

alaa..kalau tau ahad jumpa kita date..eekeekeke

meh dtg umah aku raya...umah bujang je..tp apa nk sume ada..ahahahaha

aNIe said...

Masy...meh ajak akak pi open house...akak takde org ajak pi makan2

lindosh said...

tahun neh malas la nak pegi open house neh..

Masy said...

anul,
haaa mug ko ni bile nk kutip weh :p

kak anie,
akak ajak ler sy pegi open house umah akak ;) ehehehe

lindosh,
takpe takpe ko cuma rugi mkn free je hehe :D

kad0k. said...

quality time tu dipenuhi dgn apa selalunya masy? pok pek pok pek ehhh..:p

Masy said...

kadok,
bole le nk borak lama sket.. takde laa dok makan je hehehe

acik ila said...

wahhh masy sepanjang 30 ari nie mesti entry kisah raya aje.. meriahh meriahhh.. :D

Masy said...

acik ila,
ahahahah tatau laa kak. entry esok xde dah cite raya :D

axim said...

ntah bila la orang nak ajak aku pi open house nih..takder umah yang terbuka untuk aku gamaknya...wat open house kat umah sendiri jer lah..hehe

Masy said...

axim,
ko openkan je umah dorang tu hehehehe

tentangseseorang said...

seb baik aku tak rendang kan kan kan? kalau tak mesti ko tak nampak aku. muahahahaha

Masy said...

ady,
haa tu lah pasal. tp kire ok la tu mata aku setajam helang leh nmpk ko muahahaha

acai said...

mencik mencik!!! bukan nak ajak orang,huhu..sian org kelaparan,hahaha..kak, org nak buat open huse gak..kalau kak tiny tu tema "self yourself' tema sy plak 'cook yourself',hehe..bleh tak?

Masy said...

acai,
alaaaa acai tu bzzzzzzzzzzzz je manjang, malas dah akak nk ajak :p bile nk wat tu? akak tak kisah pon nk masak sendiri, tp bahan2 acai siapkanlah - ada brani?? :p

Qaseh said...

uitt...budak tepi sekali tu cm kenal baju kaler oren...mcm kawan skolah saya...che' nab...

Masy said...

qaseh,
mmg betul pon huhuhuh