Friday, October 24, 2008

326: Persuratan yang tersurat :p

Haaa... sudah-sudahlah perasaan bermotifkan melankolik. Apepun mekasihlah untuk komen-komen uols yang memberangsangkan tu. Donwori dude, aku ok je. Just nak mengadu kat belog ni je hah. Yang aku tulis tu gabungan macam-macam mende – means bukanlah aku fikirkan tiap-tiap hari sekaligus *oh hai.. aku tak rajin nak pikir selalu, kesian kat palotak aku – fenat beliau*

Ok cite lainlah ek. Macam yang korang dah sedia maklum, kan aritu aku beraya dengan kesakanan yang agak melampau ehehehe. Minggu kedua cuti tu, most of the time aku spent kat umah je sebab aku dengan mak wat pose nam. Bila dah petang-petang tu kan macam mengantuk. Bile tak ngantuk, aku watpe lak eh.

Yee.. aku dok mengopes lemari aku tu hah. Macam-macam kenangan ade dalam lemari tu. Segala maknika khazanah dari zaman rumaja hinggalah ke zaman tak brape nan ado remajanya ni ha. Album-album gambar, majalah sekolah (ala ade satu je pon – tapi syiok nak belek sebab itu majalah 1st skulah rendah aku hehe), mainan-mainan yang pelbagai di mana kebanyakan koleksi aku dah dirembat secara haram oleh anak-anak buah aku, gambar konvo yang tak ber’frame’ sampai skang, CD cite jepun dan cina, kaset-kaset, dan yang paling utama skali.....


.. surat-surat yang aku pon tatau apa relevannya aku nak simpan lagi. Ade 3 kotak – semua surat dan kad-kad raya, kad bday dan segala macam jenis suratlah sejak sekolah menengah sampai sekarang aku simpan. Errmm.. skang ni dah takde le dapat surat, kalau ade pon surat saman MBSA dengan insurans bla bla bla bla bosan. Bila dok belek-belek, aku memang takleh menahan molot daripada senyum dan kadang-kadang gelak menengok kekreatifan budak-budak dulu.


Sweet je kan? Masa tu memang majalah Ujang tengah hot. Ade laaaaaa kan orang tu siap gunting mana-mana page yang kaler cantek-cantek tu, buat sampul surat. Meriah ai tell yu. Kalau aku dapat surat dia memang hepi one kind, kalah dapat surat boipren (sementelah boipren aku pon cam ampeh masa tu). Sapeee laa kan orang tu hahahahahaha *aku tau ko tengah baca blog aku ni*



Ini surat pertama aku dapat daripada Abg Sham (entry tu ade episod ye klu korang ingat lg). Aikk.. abangku Indera jangan nak mengaku eh. Korang tengok tahun berapa yang encik pejabat pos tepekkan kat surat tu.1995 tu... Kirenya masa tu aku umur 15 tahun. Oh macam tak percaya je aku pernah berumur 15 tahun. Dah bertahun-tahun umur aku dok berpuluh-puluh je huhu *matilah meroyan*

Ada satu surat ni bila aku baca balik, aku cam terkesima pulak. Meh aku salin balik sebijik-sebijik isi surat tu eh.

Bismillah walhamdulillah.. (tulisan jawi ni)
Seringkasnya buat kawan.
Selawat dan salam buat Nabi Muhammad. Dialah ikutan, panduan seluruh alam. Sempena keputeraan baginda, mari kita insafi. Berapa banyak sunnah yang sengaja kita tinggal?

Moga cuti terbaru, tambah ilmu. Biar amalan dan iman berganda. Bakti pada famili bukan selalu selain dalam cuti. Tentu banyak rancangan, banyak tidak sampaian.. Tentu sekali kerna Tuhan dah tentukan. Apapun, pasti ada isi sebalik cuti yang kosong.

Bila kau hilang cuti begini, sukalah aku tanya: “Kau busy?”. Realitinya macam tiada rutin. Ntah apa-apa.. Aku kagum. Sedikit suka, banyak syukur. Tanpa kampus, hidup kau terurus. Tanpa fakulti, gerak kau berbakti. Dalam keluarga, kau terbeza. Begitulah: bumi dipijak, langit dijunjung. Masuk kandang kambing mengembek, balik kampung masuk tempurung, hidup bagai terkurung, macam tension tapi itulah untung.

Bila aku dikata berhubung semata mereka selain kau, takutku bertambah, kerna lagi kuhubungi, lagi tinggi syak kau di hati. Dan apabila *** tahu konfrontasi kita, aku takjub: “Dia perlu tahukah?”. Ada hak yang terabai, ada batas yang terlangkah. Jika aku pandang kau Islam, ada bezakah pada amal dan adab?

I’ve no fun, but I try to be like sun. It’s hot but everything need it.. Whateva, tak guna memaksa jiwa merdeka. They say, “Why you still with them?”.. Dan satu-satunya jawapan aku; “They had been my friends, they are still friends, and they’ll be my lovely friends foreva..”

Thanks dengan panggilan, surat kiriman dan e-mail. Kau sedarkan aku,”untuk jaga hati kawan, kita tiada modal selain ihsan”... Jika cinta buat Tuhan, kasih buat insan, dan sayang pada benda atau haiwan... aku pasti kasihkan semua kawan-kawan aku.

Maaf jika bingit dengan suara aku; bengang pada tulisan aku. Sehingga sekarang, aku tak pernah niat untuk menyakiti hati. Sebaliknya aku cuba...

Banyak lagi perlu dipelajari. Salam juang. Thanks, friend.

Tu dia. Puitis dan halus mulus bahse kawan aku ni. Surat ni aku dapat tahun 2000. Means kami masing-masing berusia 20 tahun masa tu. Bayangkan budak lelaki umur 20 tahun tulis macam ni. Member aku ni laa yang mengajar aku menulis surat sampai 2-3 helai depan belakang setiap kali berbalas surat dengan dia. Takleh balas pendek-pendek nanti dia komplen. Hahahaha tapi bukan dengan dia je aku prektis tulis panjang-panjang, dengan kawan aku yang buat sampul surat guna page dalam majalah Ujang tu pon sama hehehe.

Kalaulah zaman sekarang ni ada orang yang sudi tulis-tulis surat macam dulu mesti seronok kan? Aku pon dah terlupa perasaan masa dok menunggu posmen datang kat umah. Rindunya..
:inlove:

19 comments:

Rya said...

betul la akak..
sy yg takde kena mengena pun cam layan je ayat2 poetic ammo kawan akak tu..
uuu.. ; )

Masy said...

rya,
haa kan kan? layaaaaaan hehehehheh

zino said...

tinggi nya bahasa surat tu... teringat zaman dolu dolu.. memang rajin menulis surat ni..berjela jela panjang nya...haha..

sekarang ni posman dah kekurangan kerja selain menghantar surat saman hehe

Masy said...

abah angkatku zino,
itu laa pasal.. bahasa tinggi wpon penulisnya taklah tinggi sgt ehehehe oppss!~

kita pon jadi boring sbb asik dlm bil dgn kad kawen je kan :)

Ad Rifza said...

Banyaknye surat2 lama..Ad baru jer menghapuskan surat2 tu beberapa bulan dulu..Baca surat Masy tu ingat awal2 20an dulu..hehe...Masihh segar dlm ingatan..takleh panjang2 nanti bermelankolik lak..ahaks

Ungku Nor said...

ni kalo jual dgn tokeh suratkabar lama ni..bape kilo la gaknye ek? ;p

Masy said...

ad rifza,
waaa tergamak ye ad buang? sy belum tergamak lg hehehe. mesti surat2 ex gf ni kan kan kan ;)

kak ungku,
ade keee nk jual kat tokeh sokkabau :p simpan2 heheh

Adry said...

Salam ziarah...

First, nice blog.. really enjoy your writing... second, uikss banyak nya surat... dulu rajin balas balas surat ek... yang surat panjang tu... umang aiii... i'm speechless... nak tergelak pun ada... puitisnya.. hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com

Masy said...

salam adry,

first, thanks sbb singgah, sy pon enjoy writing sy hihihi. second, aaaa org dah send mestilah kite balas eheheheh... awk speechless? sy apetah lg :D

Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

ahaha..zaman aku tulis surat pn sgt pnjg..tapi aku dh bakar...aku simpan2 kad2 bday je..ehehe

blackpurple @ jowopinter said...

Ada ke orang main tulis surat lagi sekarang ek?

noorlara said...

masy,
emang seronok kalu nylongkar semula harta mende karun tak karun kite tu dan dan macam masuk era tahun tahun sebelum, kalu nakkan frame untuk gambo konvo tu bleh hakak sedekah! hihihihi

acai said...

waaa. terernya orang tu tulis camtu kak,hehe..tapi mmg best kan time bercinta zaman surat menyurat tu,heheh..:) nak tunggu orang cakap rindukan kita balik punyelah lama,hehe..sekarang taip sms je..tak thrill langsung,hahahaa

Zalisa Maz @ ZN Isa said...

Kak suka sungguh terima surat. sampai terlompat2 jantung. tapi nak membalasnya, alahai....

Chika Chika said...

uyyo gila banyak surat.
chika suka surat.

lindosh said...

style dulu mmg best.. surat2 yew. tak tahan sampul surat yg berbunga2 hahaha

Masy said...

anul,
wah tergamak ko bakau ek? aku tgh dok mikir2 lg ni hehehe

BP,
ada.. tp mesti work matter je huhuh

kak noor,
bagi frame lawa2 tau! :D

acai,
betul tu.. hehehe pastu klu rasa tak mo leh mintak balik surat tu hahahahaah

kak zal,
bile nk balas, terbaring-baring rasanye hehehe

chika,
akak pun suke gak (^_^)v

lindosh,
dah laa bunga2 siap wangi2 lg heheheh

Mr PenyuBiru said...

dulu aku pernah simpan satu kotak surat...err...surat cinta. pahtu bila dah kawin (surat wife aku takde lam kotak tu pasai kitaorg kapel tak pakai surat,call je) aku bakar kotak tu. biarlah kenangan itu pergi bersama abu² (bukan titicaca yer) yg berterbangan...huhu..(cam jiwang lah plak ayat hujung neh...haha..)

Masy said...

penyu,
gaknye aku dah kawen sok aku buang kot? tp aci tak klu aku scan pastu burn dlm CD baru aku buang surat2 tu ehehehheheh