Wednesday, December 30, 2009

470: ni yang gua rasa panik ni

Salam sume..

Selama aku cuti hampir seminggu ni, macam biasalah - mesti ada orang yang akan lepak kat hotspot aku ni hah. Nak wat camne, dah kedudukan tempat aku ni best. Dari meja aku, aku boleh memantau aktiviti semua orang (yang dalam kawasan ni laa.. yang kat depan sanun takde la aku nampak), tapi takde sape pon boleh memantau aktiviti aku. Hahahaha kecuali kalau tetibe aku tergelak², then berpusu-pusu laa Mr and Mrs Bzbodi menghampiri tempat aku.

Best la tu konon hehe.

Semalam kan aku kembali menghunus senjata kat sini. Dan cam biasa aku bukaklah tenet. Serius aku tetibe tak sedap ati. Sebab list-list url yang aku biasa telusuri (aummmm skemanye mak) dah bertukar ok. Aku tak peduli laa dorang nak lepak sini dan nak search ape pon. Masalahnya dalam list tu ade laaa url blog aku ni skali.

Dan semalam url blog aku tu takde dalam list. Korang paham ke ape yang aku cuba nak luahkan ni?

Ada kemungkinan tak mereka ni menggodeh² blog aku sepanjang ketiadaan aku kat opis????

Semalam juga. Berkali-kali blog aku diterobos oleh orang yang sama - errr agaknyalah. Sebab IP same. Selang sejam, dia akan gugel blog aku ok.

Ni yang tetibe aku rasa nak private je blog ni. Awas loh, kalau aku dapat tau dorang godeh-godeh blog ni, seriously - i had to do something. Ayat panik ni.

Enuff.

Sebelum melangkah ke tahun 2010, ingin aku riak sedikit walaupun takde laa ape sangat.

Masuk fesbuk lastwik. Tengok laaa segala maknika request yang dihantar dek kawan dan lawan (eh ade ke lawan? ntah). Sedang dok ignore-ignore mana yang patut, tetibe mata bundarku terpesona dengan seketul request yang suci dan kacak ni.



Owwwhhhhhh~ *terkutik² lalu jatuh pengsan* Kendian cepat-cepat sedar lalu mengapprovekannya tanpa sebarang persoalan hohohohohoohohho.

Sekian.

Tahun 2009 ni ada beberapa perkara yang aku kesalkan. Andai dapaatttt ku undurkaaan putaran doniaaaaaaaaa pasti ku ubah semuaaaa kata-kata dan tingkahlakukuuuuuu (nyanyi). Kalaulah hidup ni boleh di'undo', aku akan undo perkara-perkara tu sume.

Kalau ada yang menyesal, ketahuilah! wahai makhluk di muka bumi Allah ini - aku sejuta kali lebih menyesal lagi berbanding kekesalan yang terhimpun dan terhimpit di dada kamo dan kamo itu. Dan aku tau, yang menyesal tu masih tak menyesal pun memunculkan diri kat blog ni. Jangan ingat baby tatau ye. Nak ape lagi? Aku kan jahat. You hate everything about me, rite? Gi la baca blog budak baik je. Kat sini hanya ada aku yang tak berubah macam itu jugak.

Aku cakap apa yang aku rasa dan perlu untuk dicakapkan. Dan aku takkan hipokrit dengan bercakap benda 'baik' semata-mata untuk membuatkan orang suka pada aku. Aku carotkan pada orang yang patut dicarotkan, dan kalau diri sendiri tetibe rasa aku bertindak melulu, meh la aku tanya.

Kenapa bila aku carotkan so-called-friend mu itu, ko nampak aku jahat. Tapi bila mereka carotkan aku, ko tak nampak apepon?

Jap nak nyanyi.

oh donia iniiiiiiiiiiiii penoh kepalsuaaannnn oh mungkinkah tiada keekhlasaaaaaaaan

Aku pun tatau la kenapa aku nak lagi bercakap hal ni. Ok la. Tahun depan aku takkan cakap apa-apa lagi. Kalau korang ternampak mana-mana entry aku yang berbaur perkara di atas, tegurlah aku. Nanti aku delete ASAP. Ok?

Thanks uols. Selamat tahun baru 2010. Aku takde azam-azam de. Semua azam lama yang mana lom tertunai tu aku carry forward. Jimat.


Monday, December 28, 2009

469: aku apdet walaupun ku cuti. hebat bukan? ;) dan rasanya ini entry terakhir dlm 2009

Salam sume :)

Sape-sape yang ada menambah (add) aku di dalam fesbuk mungkin ingat tentang status aku yang pernah menyebut pasal wishlist untuk besday baby yang akan datang. Dan akhirnya langsung aku tak tulis pun apenye wishlist aku tu hehe. Somehow, I fell it’s inappropriate to tell everybody about it. Macam aku mintak-mintak pulak.

Dalam pada berfikir-fikir, aku terperasan dua barang yang sentiasa mendampingi aku itu sekarang berada di dalam keadaan tenat. Agak tenatlah, takde la nazak sangat. Atas sebab tu, aku pun takde la ajar diorang mengucap. Mulanya macam nak tunggu sape-sape bagi la konon (sebab gerak ati aku mengatakan ade orang yang macam nak bagi). Tapi bila mengenangkan YES ni selalu je abes sebelum besday aku, risau la plak. Mana la tau, kot aku je rasa orang nak bagi, last-last kang takde plak. Berposak la nak tunggu bulan brape tah baru ade sale balik. By dat time, barang-barangku yang mengalami susut nilai tu pon ntah-ntah dah jadi baja kompos.

Tengok, purse aku dah mengalami kecacatan kekal dah. Ini pun bday present gak ni, 2 tahun aku latam sampai cedera parah. Hehe i love you sayang *tetibe

So, berdasarkan gambarajah di atas, dapat disimpulkan bahawa kondisi tubuh beliau sememangnya melayakkan beliau ditukar ganti, bukan? Kebetulan pulak lepas aku, Anne dan Kak Ila gi nonton Sherlock Holmes dan solat – seperti biasa dah tentu la kami akan terjebak ke lembah pershoppingan. Terjebak je, bukan terjerumus pon :p Maka setelah menjamu mata, tibalah saat-saat yang mendebarkan iaitu money spending.

Huhu.Pikir dan pertimbangkan. Akhirnye, setelah muhasabah diri dan analisis kewangan serta keadaan semasa – selain analisis SWOT (sile gugel kalau berminat nak tau ape maknanya) turut diaplikasikan dalam proses membuat pertimbangan – maka keputusan dicapai dan purse kilat rona hijau bertukar tangan. Sistem barter pun berlaku. Aku bagi duit, salesgirl bagi purse. Suka sama suka. Munasabah betul tindakan ni kan.

Kaler ijau ni.. moga perpindahan ini akan memberi ong terhadap kehidupan baby *ntah ape la kene mengena tukau purse dengan ong. Hmmmmmmm~

Abis kisah memakbulkan kehendak sendiri.

Lepas aku belek barang-barang aku (mana yang dapat la, nak belek sume kang tak jadi keje plak), aku dapati ade satu hal.. Tatau la perangai ke, habit ke atau dah memang takdir Ilahi. Aku agak sensitip dan terlebih kasih sayang pada kepunyaan aku yang kecil-kecil. Contohnya sepit rambut, getah rambut dan jarum peniti yang ade kepala warna-warni tu. Ni contoh la..

Sepit ni dah berapa tahun tah aku guna. Bukan takat rongak, siap dengan retak menanti batu belah batu bertangkup dah ni. Tapi ntah la kenapa, inilah sepit rambut yang bertahan tak rosak dan tak hilang. Harap janganlah jadi pape. Aku ni bukannye reti beli sepit rambut banyak-banyak buat back up.

Getah rambut. Pun dah ala-ala mintak nyawa hahaha. Aku bukan takde beli getah rambut lain. Ada.. tapi semuanya hilang. Ini je yang tak ilang. Misplaced tu ade la. Tapi setakat ni alhamdulillah jumpe balik. Hehe.

Benda-benda kecik. Kalau aku salah letak dan terhilang – pastu bila cari tak jumpa – sebenarnya jauh dalam hati aku sangat rasa kehilangan dan murung. Cam over la plak kan? Tapi aku ni macam ni lah. Apatah lagi yang kecik-kecik ini laa yang sentiasa bersama aku doplohpat jam.

Mungkinkah aku terlalu memerhatikan benda-benda kecik, sampai ketiadaan yang besar pulak tak aku endahkan?

Ok. Tiba-tiba hilang kata-kata. Tamat.

Thursday, December 24, 2009

468: dan padaku ditanya kenapa..

Salam..

Cuti seperti cuti yang biasa. Cuma kali ini diberi kesempatan olehNya untuk menghadirkan diri - melawat sahabat yang kehilangan ibunya tanggal 22 Disember 09. Tak sangka berguna pula cuti aku ni. Dapat bersama walaupun aku tak dapat nak buat apa-apa - sekadar berada di sisi si sahabat dan memberi semangat.

Alfatihah untuk almarhumah bonda Norita.

Semalam.

Sebelum pulang. Aku ditanya - kenapa nak balik?




Hehehe :)

Wednesday, December 16, 2009

467: monolog pada tiang : siri ketulahan jiwa

jika kanda menjadi tiang, biarlah dinda tetap menjadi dinda - tukang amek gambau tiang ni. kerana dinda akan berada di sini sentiasa, menghayati betapa kacaknya kanda megah berdiri. dan jika ada aweks lain yang cobak² mengusha kanda, biarlah dinda sendirian berpencak silat gayung seraya menghempas DSLR mereka ke bumi dan menginjaknya dengan telapak suci dinda ini. semuanya demi chenta dinda pada kanda. bener ni donk ah~


Salam..

Aku rasa kondisi jiwa aku sekarang agak tak menentu. Bukan laa bermaksud aku bad mood, atau stress, atau apa-apa jelah yang tak best. Tak tau nak cakap apa.

Zero.

Satu masa dulu. Masa aku darjah dua. Entah kenapa hari tu aku berdiri depan cermin, dan merenung diri sendiri seluruhnya. Dan tiba-tiba aku macam tersedar sesuatu. Yang aku ini adalah nyata, dan menanggung sepenuhnya apa yang aku lakukan - sepatutnya. Yang suatu hari nanti akan mati.

Dan amalan serta dosa akan dihitung satu persatu. Menyedari aku akan dewasa suatu hari nanti. Dan mungkin abah dan mak pun tiada lagi di sisi. Abang-abang mungkin akan sibuk dengan dunia masing-masing. Agaknya di mana dan bagaimana keadaan aku 20 tahun lagi?

Kemudian aku pun duduk. Tiba-tiba takut untuk dewasa. Pandang cermin - pegang muka, pegang rambut.

eh rilek rilek.. aku baru 8 tahun, dosa mak abah tanggung lagi

Terus bangkit dan berlari ke luar. Sambung bersuka ria.

Selepas 21 tahun.

Aku pun tatau nak kata apa. Blank. Panik. Eh panik ke? Taklah. Cuma sendu aku tengok situasi aku ni. Serius nampak macam takde value. Dari mana-mana sudut pun. Terkesima siot. Naik angin gak ni kadang-kadang. Bila nak berubah?

Confident level daripada level taiko terus terjunam ke level beginner.

I've dealt with my ghosts and I've faced all my demons
Finally content with a past I regret

I've found you find strength in your moments of weakness
For once I'm at peace with myself

I've been burdened with blame, trapped in the past for too long
I'm movin' on

I've lived in this place and I know all the faces
Each one is different but they're always the same

They mean me no harm but it's time that I face it

They'll never allow me to change

But I never dreamed home would end up where I don't belong
I'm movin' on

I'm movin' on

At last I can see life has been patiently waiting for me
And I know there's no guarantees, but I'm not alone

There comes a time in everyone's life

When all you can see are the years passing by

And I have made up my mind that those days are gone


I sold what I could and packed what I couldn't
Stopped to fill up on my way out of town

I've loved like I should but lived like I shouldn't

I had to lose everything to find out
Maybe forgiveness will find me somewhere down this road

I'm movin' on


I'm movin' on

I'm movin' on

I'm Moving On - Rascal Flatts (klik la klu nak tgk vid)


Aku harap aku seberani ini. Tapi (dan asyik laa bertapi²).. hmm..~

Aku cuti esok sampai Rabu depan insyaAllah (suka-suka amek cuti padahal bos takde. sendiri sain bole? :p). Sape nak ajak berhula-hula tu, rasanya esok sampai Sabtu bolehlah. Ahad - Rabu tu aku di KL dan akan pulang ke tanah leluhurku. Ehem. Paham ke ape aku cakap neh? Hahahahahah.

Apa-apa hal, call jelah. Jangan menyamar, nanti aku berang. Sekian.


yang nak gi obersi tu, take care. jangan lupe subinier. merangkap adiah besday *serahkan wishlist utk dipilih*


edited~

guys, leh tolong x? tolong pilihkan 7 - 10 entry aku yang best² n bagitau aku, boleh? ASAP tebal ni hehehe. tinggalkan kat komen eh? thanksss memuahhh~

Monday, December 14, 2009

466: my life is a series of lessons i need, happening in perfect order. saje boh tajuk entry panjang² hahaha

Ya.. Jumaat lepas, Selangor cuti. Apa aktiviti gua?

Dah lama tak gi Sunway Pyramid. Itu pon atas idea Zonaku. Harapkan aku, nak yang dekat-dekat je haha. Walhal macam laa jauh sangat pun SP tu dengan Shah Alam. Plannya untuk nonton muvie..

Anul kensel last minit – kuar sendirian dengan segerombolan perempuan bukan muhrim mungkin menimbulkan fitnah kepada pemilik title tunang orang neh. Poyo je ayat aku ni hehe. Takpe, mebi next time.. err.. ntah bila la tu?

zona, aku letak wig ni ko marah tak? nak kaber mata ko tu hehehe

Gigih tu pakai heels, berjalan dari pagi sampai petang. Ni sume Anne la punye pasal. Menderita kaki gue. Tapi syukurlah aku beli mende alah yang alas kasut tu apetah namanye, kalau tak... belum tengahari aku dah kena beli selipar kot. Oh ye, kasut tu laa yang Kak Ila bagi raya aritu hehe~

Gi nonton.

Pilihan kami yang pertama ialah Ninja Asassin. Tapi ade yang midnite je. Motif laa sangat nak tengok midnite tapi pagi-pagi dah sampai kan.. So plan bertukar kepada Storm Warrior. Yaaa.... patutnya aku dapat tengok free je cite ni tapi dah takdok rejeki, kena laa beli (hukhuk – sambil pandang Anul – hahaha).

Nak mintak aku komen cite ni ke? Aku suke je. Aaron Kwok dan Ekin Cheng masih lagi hot di mataku walaupun dah berumur. Ehem. Chentaku bukan di atas kertas, chentaku getaran yang sama. Begitu ye. Eh kejap. Pasal cite ni. Aku suke la.. tapi, macam ade sambungan lagi je. Huu...~

Lepas tayangan, gi solat. Tunggu Wafa tiba dan pegi makan. Jalan-jalan lagi dan bersurai. Oh thanks Zona untuk menda-menda tu, lom guna lagi hehe.

sekali lagi terpaksa mengalter wajah mulus cik Zona, ko tak marah kan kan?

Sabtu.

Rancangan pertama gagal. Takpelah, dah boleh agak (hu..). Rancangan kedua turut gagal, pun dah boleh agak (huhu..). Apa nak buat? Tetibe je aku bingkas dari pembaringan lalu membuat keputusan drastik untuk ke Puchong – nak betulkan tinted kereta gua yang dah dibanjiri gelembung udara.

Untung jugak aku walaupun tiba kat kedai dalam pukul 11++, tapi akulah kastemer pertama yang hadhir. Oleh kerana masih di dalam warranty, Fahrin dianugerahkan perkhidmatan percuma sajark. Dah laa free, siap tukau plak terus tinted tu – gelap sket. Tu kalau tukau satu kete kan bagus, barulah matching.

Anganan begini dinamakan, ’diberi betis, mahu drumstik’.

Namun begitu, malang tetap mencemburui Fahrin. Lalu terkantoilah kesan hentaman pada badannya tatkala beliau dikeluarkan dari kedai tersebut. Kete aku kene langgar ke, atau melanggar? Ahhh.. tak kiralah.

tergamak kao wahai pelanggar.. musibah bakalan menimpamu tao!! aku menjaga beliau bagai menatang minyak Ron97 yang penuh selama 4 tahun ni, sukati ati apak sedara jiran koo je pi kucup tubuh beliau eh? grrrrrrrr~


Sapelah yang kejam tu huhuhuhuhuhuhuhhu.

Yang tercalar dan luka itu adalah hatiku. Bak belati berachon yang ditusuk secara brutal tepat ke jantungku yang sedang dag dig dug dengan bertubi-tubi. Lantas aku pun menangis airmata darah yang jumlahnya menyamai 15 baldi secara pukal.

*nanges*

Apapun, kesakitan dan keperitan jiwaku tidak menghalang aku dan Anne untuk keluar menonton lagi malam tu, kali ni My Spy pulak menjadi pilihan. Blog sape aritu aku baca dia kata dia senyum je tengok cite tu? Tapi aku gelak sungguh-sungguh ni. Tak dinafikan laa ade lawak yang tak payah gelak (itu pun ada orang kat depan aku tu gelak sampai hilang pertimbangan), tapi overall ok la. Takde laa sampai keluar dari panggung dengan kekesalan yang sarat di dada. Tidak. Insyaallah.

Beberapa minggu yang tinggal sebelum tibanya 2010, aku cuba untuk susun jadual supaya aku boleh amek cuti. Aku dah apply pun, kiranya nanti tiap-tiap minggu aku akan kerja dua tiga hari je. Tapi nampaknya kena rombak balik. Hmm..

Jom, ada sape-sape free nak ikot aku pusing-pusing KL? Pusat Sains tak jejak lagi ni, Muzium Negara pun belum. Pegi sendiri kang *tetibe*

Wednesday, December 09, 2009

465 : Masy, I Love You

Tahun 2000. Tahun kedua di UiTM, semester ke 4.

Semester kali ni, studio kitorang akan menjelajah kawasan Morib untuk kajian dan study. Aku jakun, tak penah gi Morib masa tu hoho. Ini trip pertama yang me'maksa' kitorang bermalam di tempat kejadian. Oleh kerana kawasannya itu bernama Morib, lecturer pon decided supaya kitorang bermalam dengan konsep camping.

Aku tak penah camping. Eh, macam tipu pulak.

Sebelum pergi, bizilah kitorang dengan persiapan nak ke sana. Barang-barang untuk survey - map yang bermacam-macam tajuk, questionnaires yang bermacam-macam sektor, barang-barang camping... dan jugak..

... idea untuk mendenda orang.

Katanya kan bermalam kat sana, tepi pantai pulak tu. Dah tentu laa nak wat aktiviti hula-hula sebelum tidur. Dan satu aktiviti yang dah dipilih tu adalah bola berachon. Setiap orang kena bagi idea apekah jenis denda yang akan dikenakan bila sesiapa antara kitorang yang terkena rachon itu. Heh.

Morib.

Petang. Aku, Adah, Carl dan Shah menyusuri pantai Morib yang tak berapa nak indah dan diragui tahap pH airnya (masa tu la... sekarang ni tatau le camne) untuk mencari pelancong² yang bakalan ditebak dengan soklan² ilmiah. Sambil-sambil tu berbuallah kami sepertimana adat manusia biasa bila berjalan together-gether. Salah satu perkara yang kami borakkan - pasal denda tu laa..

Ko buat denda ape weh? tanye Shah
bla bla bla bla
ko Carl?
aku senang sajaaa.. siapa yang kena, dia kene cakap I Love You kat sapa-sapa
hahahahahahahahaha

Nampak simple, tapi berat tu.

Marita.. (Carl ni budak Sarawak, degey betoi panggil aku Marita, dah macam Margaritta je)
Ha
Errr.. kalau laa aku yang dapat denda aku tu, aku cakap kat kao la bole ka?
Ape aku plak? Pi laa cakap kat Jaja, dia kan skendel ko. Bila lagi nak luah perasaan hihih
Alaaaa.. taknak laa. Aku malu la. Aku pikir mudah kalau cakap kat kao sajak, bole la ye?
Bayar laa bayar bayarrr...
Sial la Marita ni
Oit! Ha karang pi cakap kat orang lain, jangan cakap kat aku
Ok laa sori sori. Bole eh? aku seganlah sama orang lain
hmm..bole la. tapi kalau akupon dapat denda tu, aku cakap kat ko tau. ok tak?
bole bole heheh. so, kira deal la ni?
Sukati ko laa.. Kalau kang gaduh dengan Jaja, jangan cari aku plak eh
Deal~

Malam pun menjelma *jeng jeng jeng sound efek*

Lepas makan-makan dan discussion, kami pon bersantai di tepi pantai. Zaman tu takde iPod kaa MP3 ka, so lagu dipasang menggunakan radio gaga. Tak ingatlah radio apa. Tapi semua orang pon dah ready untuk mulakan permainan. Bola yang dah disaluti rachon dikeluarkan sebagai tanda mulanya permainan yang tak ganas ni.

Err.. aku debar-debar sudah. Takot aku plak yang dapat denda si Carl tengeng tuh huhu.

Muzik bergema. Bola pon pening dipas-paskan dengan pantas. Adrenalin menggetar jantung semua yang terlibat. Dan beberapa orang pun dah selamat didenda dengan jayanya.

Kemudian, tak disangka-sangka (atau ade orang nak kenekan ke, wallahualam), muzik terhenti semasa bola di tangan Carl. Hahahahaha. Dengan separa tabah, beliau pon memilih kertas di dalam tin untuk mendapatkan denda yang bakal dikenakan. Gitu.

Kertas dikeluarkan. Zack sebagai kepala buapak, membaca denda tersebut dengan kuat.

PILIH MEMBER YANG BERLAINAN JANTINA DAN KATAKAN I LOVE YOU PADA DIA DENGAN NADA YANG ROMANTIS

Hahahahahaahah!!! Kena kat diri sendiri pulak! Semua orang pon dah bersorak sorai, apatah lagi bila dorang dapat tau yang denda tu si Carl sendirik yang buat. Kira macam senjata makan tuan la ni.

Sambil memegang bola, Carl berjalan dalam bulatan manusia. Aku dah rasa nak meletop sebab menahan gelak, sebab once denda tu dibacakan - Carl terus pandang aku, macam mintak persetujuan je hahaha. Orang lain pulak, sangkakan yang dia akan pergi terus pada Jaja.

Depan aku yang tengah bersila dan menopang dagu, Carl berenti.

Marita, I love you

Wohoooooooooooooooooooooooooo!!!!! Classmates gua bersorakan tanda terkejut.

Carl, tak cukup romantis aaaa.. ko berdiri, Ctah duduk. ko melutut laa baru romantis. Ctah, ko berdiri. Zack memanaskan keadaan. Cissssssssssskek punye budak. Tapi aku bangun gak ah. Kata sporting kan? Wak lu. Malu plak tetibe. Hu~

Carl melutut, sambil memegang bola laksana Romeo memegang jambangan bunga - lalu disuakan pada aku.

Marita (hulur bola), i love you
mekasih mekasih.... yeah... u all should. eh? hahahha
korang ade pape ke ni? yang lain buat muka skendel.
tak ah.. ni dah termaktub dalam perjanjian siang tadi, kang laa aku cite
oooooooooooooooooo.... ingatkan ade skendel lain plak dalam kelas ni
tak ahhhhh

Dan permainan pon diteruskan. Kesian plak aku tengok budak dua orang tu (Carl dengan Jaja laa). Tapi yelah. Kadang-kadang kita rapat tak semestinya bercinta - ni refer pada dorang la.

Kan.

*tetibe je abis. kan dah kata aritu gua blank*

Carl yang ku panggil Calcutta - paling kanan yang pegang beg tu. hehe

Monday, December 07, 2009

464: Gua blank~


Ngantuk....




























.. dan hilang kata-kata nak berbicara. Voley?

Wednesday, December 02, 2009

463 : livin' la vida LOCA

Salam semua..

Aku rasa, kesenyapan dan kediaman kadangkala satu bahasa yang paling mudah untuk difahami. Tapi bila terkena kat diri sendiri, itulah satu-satunya perkara yang buat kita tertanya dan teraba-raba. Hep.. baik-baik sket tangan tu, jangan nak meraba pulak.

Orang kata, diam tu tanda setuju.
Tapi kata aku, kadang-kadang tu diam bukan sebab setuju, tapi sebab tak tau macamana nak cakap tak setuju dengan cara yang tak melukakan hati orang.

Orang kata, diam tu pintar (err.. ni KRU yang kata)
Tapi kata aku, ada masanya berdiam tu menjadikan kita bodoh dan sesat.

Orang kata, diam-diam ubi berisi.
Tapi aku kata, kalau ubi memanglah berisi. Kalau manusia? Takut kang diam-diam rupanya dah mati.

Orang kata, diam besi - berkarat.
Tapi aku kata, emas tu pon romannye cam besi. Dia diam gak, tapi takde pon karat.

Orang kata, ko bole diam tak??
Aku kata, errkk..~

Ada masanya, memang aku memilih untuk diam. Walaupun aku jarang berdiam. Dan ada masanya jugak, aku akan jadi terlebih sabar. Terlebih berdiam. Akhirnya sabar dan diam itu menjadi senjata yang makan tuan - membunuh aku secara senyap.

Takpelah..

Dan aku juga sedar, banyak yang aku lepaskan bila aku memilih untuk diam dan simpan. Bila aku rasa sedih, cemburu dan terluka - dan kemudiannya memilih untuk diam - sememangnya hanya aku yang menanggung padahnya.

Apepun, aku rasa tetap dan masih lagi ok. Memandangkan kalau aku memilih untuk berdiam itu adalah atas pilihan aku sendiri. Bukan saje-saje berdiam untuk menampakkan aku cool ke, atau nak tunjuk baik depan orang dan menampakkan orang lain jahat di mata orang lain pulak. If I do something, I'll do it to please myself. Errr but of course sometimes I did anything to please someone dear to me - almost anything.

A quiet personality sure isn't what you need to attract attention.
-Bill Budge-

Tapi aku bukan attention seeker, got it? Orang lain tu tatau la aku. Lalalala sambil menebas rumput di laman jiran dengan jujur dan telus.

Ok dah. Sebenarnya nak cite mende lain tapi jari aku ni suke melalut yang bukan-bukan.

*tarik napas... hembussss.. hmmmffssss* Dengan nada yang tak marah dan tenang, aku mulakan ayat ni ye.

Macam ni lah kawan-kawan.. Aku tau ada antara korang yang kenal aku, dan malangnya aku tak kenal korang sebab korang yang tak kenalkan diri. SMS je tak sebut nama, takkan terus expect aku kenal kot? Ko ingat ko DIVA? - Adik : drama Sutun. Apa salahnya bila aku tanya elok-elok, jawab je. Rasanya sape² yang kenal aku, tentu dah tau - kalau aku kata aku takkan layan lagi bila soalan aku tak berjawab, I really mean it bebeh.

Nak main tarik tali, pi main dengan Elyana.

♥ ♥ ♥ main tarik tali malu untuk memulakan luahan hati kita lalalalala ♥ ♥ ♥


So, ade sape-sape nak ngaku ada SMS aku raya haji aritu?

Monday, November 30, 2009

462: "Busu kan baik"

Salam sume..

Sesampainya kete Fahrinku kat laman, dua orang budak kecik ni dah berlari menghampiri dan menunggu kat pintu kete. Kebetulan pulak dorang ni baru balik dari surau. Macam lama tak jumpa tapi awal bulan aritu sebenarnya baru je jumpe dorang. Tot-tet-tot-tet memasing bercakap, tak menyempat² nak tunggu aku kuar kete :)

Ni gambar tahun lepas. Saadah masih kecik lagi macam tu, ntah apsal tah tapi lately katanya ade laa tumbesaran sket. Muslim plak dah besau, lebih kurang je dengan kakak dia. Masalahnya, encik sorang ni - apa yang kakak dia pakai, seboleh-boleh si lorat ni nak pakai jugak. Aku takleh blah tengok dia berposak nak makai sandal kakaknye yang ala-ala ade tumit tu, siap panjat pokok lagi.

Muslim & Alfi @ Villa Olivia, Sg Udang : 2009 (ok nama umah tu aku memain je hehe)

Tapi bila dia pakai tudung, alalalalala comeynyeeee... sebelum dipujuk supaya bukak tudung tu, kasik laa dia memuah sepam dua hahaha.

Last time aku jumpe dorang, masa nak ke majlis kawen sepupu aku kat Meru. Dalam kete, makcik becok sorang ni macam-macam laa dia borakkan. Walaupun ade masanya aku tak paham sepatah haram amende yang dia cakap (sebab pelatlah, bukan sebab dia speaking French ke ape), namun ku layankan jugek.

Dalam perjalanan nak ke masjid untuk akad nikah sepupu aku nih, makcik ni pon sudah tangkap baringlah kat riba aku, ngantok la tu. Sebelum tu dia ade hulurkan aku flyers ape tah, gayanya macam suruh kipas dia.

dah ade ekon pon panas lagi ke Adah?
haaaaaa

Ku layankan jelah. Selang beberapa minit, dia pun tanya. Untuk memudahkan anda, aku translate ke bahasa yang boleh kita semua fahami. Hehe.

Cu, nape cu tak baca Adah bagi tu?
Baca ape?
Tu.. yang Adah bagi tu *sambil tunjuk flyers yang dia bagi tadi*
Ooo.. saje..
Nape?
Malas
Cu kan baik..
Pulak? Ape plak kene mengena Busu baik dengan baca ni? Hahaha

Nak raya aritu pun sama gak modalnya. Dia mintak aku temankan dia ke pintu umah, takut hantu katanya. Ni sapa laaa punya keje dok menakutkan budak ni, naik hangin aku dibuatnya grrrrr.. Padahal lokasi aku memasak kat luar umah dengan pintu tu ade laa 5 meter je kot.

Adah pegi laaa.. Busu tengok dari sini, cepat
Alaaaaaa... Adah takot arrr antu
Mana ade antu, anjing ade laa kat belakang tu hah *err macam tak membantu je haha*
Cepat laaaa Busu *hentak² kaki*
Takmooo takmoo *sambil nari² - weh aku nari bebetul tau*
Alaaaaaa Busu cepat laaaa
Takmoooo weekkk *nari² lagi hahahahaha*
Alaaaa.. Busu kan baik..

Budak ni! Ni mesti mak aku laa yang ajar modal puji-puji ni hahaha. So.. sebagai mak sedara yang penyayang walaupun garang lite², aku temankan jugak laaa. Sepantas cahaya dia terus pegang tangan aku, aku pun ape lagi - ku manciskan kepala dia sedas dua. Biasa lagi ni penakot. Aku dulu time kecik-kecik camni, mana de pangai gini (mak aku kata laa). Tengah-tengah malam kalau terjaga nak gi toilet, aku pegi sendiri ok. Takde pun kejut mak aku ke ape, tau-tau je tarik kusi, on lampu.



Sekian terima kasih *tetibe je*

Wednesday, November 25, 2009

461: Esok cuti sudah


Esok nak cuti...

Semalam, di pantry. Aku, Mr Sivaji dan PAnye sedang mamam keropok lekor. Aum aum aum bunyiknya. Kendian Mr Sivaji bertanya,

Mas, u cuti eh ari kamis?
haa.. ha'ah
i dah approved ke? tak ingat pun, i ade sign ke PA? kata beliau pada PAnye
mana i tau, kata PA itu
ha Mas. rasanya i tak sign pun, i tak approved lagi kan?
*sambil kunyah kopok* memang la Mr Sivaji tak approved lagi.. sebab saye belum apply pun cuti tu..
eyyyy aku ketuk gak budak ni kang

Hehe. Lupelah aku belum apply. Ni sambil taip ni pon blom apply lagi ni. Yelah.. jap lagi aku isi laa borang tu..

..

..

Rasa tak hepi.

Selamat Hari Raya Aidiladha. Minggu ni minggu last Nur Kasih. Ok statement takde kene mengena dengan raya.



Pernah buat kuiz kat fesbuk? Aku dapat watak Aidil. Baik sangat tu.

Monday, November 23, 2009

460: Konfius tu bagus.. macam bawang yang kita kupas selapis demi selapis..

apa yang lebih mengelirukan selain melihat penyepit kuih di dalam tandas?


Ada seribu satu perkara. Yang mampu menerbitkan kekeliruan. Adakah kita yang mengalu-alukan kedatangan setiap perkara yang dipanggil keliru itu, ataupun ia sebenarnya setiasa ada, hanya sekadar mencari peluang untuk menjelma setiap kali kita terleka?

Pada zaman sekarang di mana peluang untuk menerokai dunia adalah amat luas dan mudah, ada ketikanya kita terkeliru dan selalu gagal membezakan antara dunia realiti dan fantasi. Mungkin kita yang terlalu berlembut, terlalu berbaik sangka dengan segala apa yang datang pada kita, dan memandang apa saja di sekeliling kita dengan pandangan polos, hingga kemungkinan yang bakal memusnah dan merosakkan diri sendiri pun, kita akan terlepas pandang.

Berapa ramai yang mempunyai niat terpesong saat menghulurkan tangan dan menjanjikan persahabatan paling mulia terhadap kita? Berapa ramai pula yang pada mulanya ikhlas, namun akhirnya tumpas bila diuji dengan kesenangan dan budi? Yang berkata tulus pun sukar difahami niatnya, apatah lagi yang datang tanpa satu penjelasan.

Dalam hidup yang aku pun tak pasti berapa lama lagi bakinya, seperti orang lain – aku juga cuba hidup dengan aman, tanpa sengketa dan berusaha menyusun plot seringkas serta seindah mungkin. Sayangnya, ada banyak lagi perkara yang tak berjaya difahami. Sama ada aku yang gagal untuk memahami, atau pihak lain yang gagal memahamkan aku. Tiba-tiba ada satu masa, terpampang imej seorang aku yang sangat bodoh dan bebal untuk mengerti, apakah sebenarnya yang terjadi.

lemau sampai nak kemas sarang sendiri pon tak kosek


Untuk aku, mudah. Realistik. Tak perlu diputarbelit atau ditonggang tonggeng kata-kata hinggakan yang kecil menjadi besar. Yang mudah menjadi sukar, yang dah sedia terungkai kembali berbelit dan yang asalnya satu bertimbun menjadi beribu. Dan cubalah – walaupun sekali – berpegang pada kata-kata sendiri.

Mungkin tiada apa yang hendak dikesalkan. Memandangkan tiada budi dan belas yang terhutang. Agaknya. Mungkin juga kerana terlalu pantas dan singkat. Maka dibandingkan dengan yang terdahulu, yang terkemudian nampak kurang berharga, nampak kurang kepentingannya. Kurang atau tidak? Antara dua itu. Betullah agaknya.

Kesal, terkilan. Kerana tidak pernah mahu menganggap ini satu kesilapan. Mungkin ada yang tersilap, mungkin juga aku. Atau mungkin yang silap itu adalah kerana ada suara yang tidak diendahkan, atau mungkin silap itu puncanya kerana terlalu banyak suara yang cuba menjelaskan (atau memusnahkan?). Matlamat tak kesampaian. Suara tak kedengaran. Dan hasrat tak ketahuan.

Hidup sebenarnya terlalu singkat untuk terus bergelumang dalam kekeliruan. Dan hujungnya aku terpaksa akur, untuk melenyapkan kekeliruan – aku terpaksa mengundur. Menghilang dan berpaling. Mengalah. Dan duduk diam. Walaupun dalam hati ada rasa tidak puas dengan ketidakjelasan yang ditinggalkan.

Banyak yang bergumpal dalam hati. Banyak lagi yang mengusut di fikiran. Terlalu banyak, terlalu besar tanda soal. Tapi nampaknya mungkin ini sahaja jalannya. Satu-satunya, pengakhir tunggal bagi kisah yang tak dimengerti apa jalan ceritanya. Mohonlah pada Tuhan, agar kesepian yang telah aku hadiahkan ini akan menjadi anugerah terindah yang bakal dihargai kemudian hari.

InsyaAllah. Aku doakan.

gambar hiasan yang takde kene mengena dengan entry, harap maklom

Friday, November 20, 2009

459: UPSR - bukan UPASARA ye

Salam sume..

Nampaknya semua adik-adik yang amek UPSR dah dapat result ye? Gud-gud. Takde laa mimpi hantu lagi pasni ye hehe. Untuk yang dapat 5A (Sarahmon - anak Tok Rimau, anak buah aku Luqman dll), congratess yang lelain aku tatau. Tu ada anak buah aku lagi sorang tengah frust sebab dapat 3A. Alaa pedehal, Busu pon dapat camtu gak dulu. Ade aku kesah?(sekarang bole laa cakap, dulu frust gak haha)

Rajin betul mak bapak sekarang, sanggup amek cuti nak temankan anak amek result. Kakak kat opis aku pon camtu gak, cumanya asben dia jelah yang pegi. Kira ade gak la. Zaman aku dulu takdok pon. Ketaq sorang-sorang je amek result. Tu pon tak seprais dah sebab aku dah tau result aku awal sehari. Jangan kata result aku, sape yang dapat 4A pon aku tau dah.

Itulah padahnya bila mak bapak ko cikgu, paham tu?

Walaupun dah pencen, namun connection antara guru dan sekolah tiada had dan tiada tempoh tamat. Apatah lagi bila ada anak eh yang masih sekolah. Tak aci betul.

Petang, balik dari sekolah agama.

esok dapat result UPSR, mak. kata aku dengan teruja
ermm.. mak dah tepon sekolah tadi
arggghhhhhh (anti klimaks laaa mak aku ni) abeh, dapat tau ke?
dapat laa..
.................
tak dapat 4A.. (zaman aku takde 5A eh, 4 subjek je)
errr... mak tipu eh?
betul la, 3A je. matematik ko dapat B. tu laaa masa pekse takmo dabel cek jawapan tu bla bla bla

Huwaaa betul ke? Tapi mak aku mana penah menipu weh. Aku je yang champion bab kelentong orang ni. Huhu. Tapi takpelah. Aku memang tau matematik aku tu cam hansap sket. Apsal laa kene blajar matematik? Itu persoalan yang sering menari hip hop di fikiranku tiap kali nak exam.

Mak aku cakap camtu sebab.. Lepas dia cek² jawapan aku (ala.. aku tanda jawapan kat kertas soklan, balik tu mak aku cek la), aku tersilap jawab satu je soklan yang mampu membolehkan aku dapat A. Mau tak dia bebel. Aku nyer terkilan toksah cakap la. Sibbaik tak terkencing time tido malam. Hu~

Esok pagi. Gi sekolah macam biasa.

Sebelum masuk kelas, dah ramai pulak kekawan aku dok congrate² kat aku. Giler ke ape budak² ni, 3A pun nak congrate ke? Rupanya, dorang sume dah aim aku mesti dapat 4A. Ala.. jangan katakan dorang, cikgu-cikgu aku pun same. Huhu.. Lepas tu bertembung pulak dengan cikgu kelas aku. Terus dia panggil. Sambil usap belakang aku, dia cakap.

nanti awak jangan kecewa ye.. takpe, ni baru UPSR..
errrr.. hehehe

Pastu ade cikgu lain, sape eh. Cikgu BM aku kot, siap peluk lagi pujuk aku. Adeh, belum tau result lagi ni cikgu oit. Tak seprais betul la dorang ni. Bila aku cakap kat member² aku yang aku kompem tak dapat 4A, sekor pun tak caye. Muka aku ni bijak sangat kot, hahaha.

Masuk kelas, duduk kat tempat macam biasa. Dulu-dulu, result main umum dalam kelas. Abes laa satu kelas tau result ko. Hahaah hampeh. Sebelum pengumuman, member aku ni sempat cakap.

ko mesti dapat 4A punye
tak laaa..
takkan la tak dapat. mesti punye
isk degil betul badak ni. jap gi ko dengar eh

Kendian, result pun disebut satu persatu. Ikut senarai nama. Malam tadi sebelum tidur, sebenarnya aku berharap gak, ade eksiden magik akan berlaku. Contohnya, cikgu yang bagitau result kat mak aku tu sebenarnya kelentong je ke, ataupun mak aku kelentong ke, ataupun mak salah dengar ke, atau cikgu tu salah tengok ke - apa² jelah yang memungkinkan aku untuk dapat 4A. Tapi lepas dah duduk dalam kelas, ditambah dengan kata-kata cikgu² aku tadi tu. Nampaknya kompem.. masa depan gelap la kot.

Sampai giliran aku.

Masyitacomel, 3A, 1B

Satu kelas like - WHATTT??? Aku rilek je senyum. Fuh sibbaik mak aku dah bagitau awal-awal, kalau tak, mau meleleh airmata aku dalam kelas tu kot. Jatuh pulak reputasi aku sebagai warga kelas yang garang. Hehe. Member aku tu lagi la, sikit je lagi rahang dia nak jatuh atas lutut haha.

kau ok ke?
ok je.. aku dah tau la, semalam lagi
oo ye ke. terus tersenyap. eh, aku ke ko yang dapat 3A ni hahaha

Masa tu, ramai gak murid-murid yang ditarget dapat 4A tak dapat (ya akulah salah sorang yang terbabit dalam statistik tu). Apapun, aku bersyukur sebab dua orang lagi bestpren aku iaitu Rembo and Kapai dapat 3A jugak. Bersyukur sangat-sangat, sebab masa tu ramai gak cikgu-cikgu yang tak berkenan kitorang bertiga ni rapat, hanya kerana aku ni dalam kumpulan A dan dua sahabatku tersayang itu kat dalam kumpulan B. Sedih ok (ko ingat tak Rembo??)

haaa ni barulah bagus, 3 Stooges sama-sama dapat 3A, kata cikgu aku.

Aku pandang dorang, senyum dan kami sama-sama buat isyarat..

Yeahh!!!

Of course dalam hati, aku sedih dengan kegagalan kecik aku time tu. Tapi bila difikirkan, ada hikmahnya juga. Kalaulah aku dapat 4A, mesti orang lain pandang rendah kat kawan-kawan aku. Apatah lagi, kenakalan kitorang memang tahap maksima masa tu.

Sibbaik jugak kawan-kawanku tak dipersalahkan atas kecemerkapan aku. Syukur..

Ape moral of the story kali ni?

1. jangan over confident. kelak merana diri hukhuk.
2. slalu dabel cek jawapan masa peksa. kesilapan kecil memungkinkan impian ko nak ke MRSM punah secara terang-terangan. huhuh
3. kalau mak apak cikgu, berkeraslah dengan ibu bapa - jangan satu skolah dgn dorang. eh, takleh diaplikasi oleh budak-budak. budak kecik kene ikot cakap mak apak. hahaha
4. jangan nak pandai sorang, ajak member-member supaya pandai skalik. macamano tu? lu pikir la sendiwik. takkan nak soh baby pikirkan plaks?

Apapun, rileks.. Baru UPSR. Blom SPM. Kalau SPM pun.. ala.. sekarang ni senang je nak masuk U, bukan macam dulu.

Rilek rilek (sile jangan tiru, hanya orang genius je boleh eksen camni hahahahahaha)


So, next trip - PD on December. Anybody?? (tetibe out of topic hihi)

Wednesday, November 18, 2009

458: cinta kita pecah!


Salam sume..

Masa di Cameron Highlands aritu, John tanye - kenapa akhir² ni entry aku berbaur emosi je. Takut katanya. Mau tak takut, alangkan aku gelak-gelak pon dia dah gelar aku kakak garang - apatah lagi bila aku meroyan. Mujurlah tak dipanggil aku kakak gila ke terencat akal ke. Jangan ok hadek, nanti kakak emosi *sambil bersedia menggonggong betis beliau* Hehehe gurau sajork.

Ok laaa.. memandangkan aku pun terasa cam mellow - sebab cuaca sekarang kan sejuk cam Korea time winter sonata, hujan la katakan (motif kaitkan cuaca dengan mood pon tatau), maka mari kita panaskan suasana tanpa perlu membuat sebarang aksi panas.

Dalam entry yang ni, aku tukarkan aku-kamu kepada saye-awak. Apa kata.. kalau kita memelayukan lagu omputeh plak. Oleh kerana aku tengah sukak gilak lagu Pusiketdol ni, aku translate lagu dorang jelah eh. Untuk entry ini, aku menggunakan website Citcat Green Zone atau dalam bahse melayu - Citcat Zon Hijau. Oh ye, aku langsung tak ubah apa-apa. Apa yang diorang translate, itu laa yang aku tampal kat sini.

Ok Pusiketdol, pukul ia! (hit it!)


Rahsia - Kucing Anak-Anak Patung

Oooooh ooooh

Saya tidak pernah hendak anda untuk kuat

Saya tidak pernah hendak anda untuk menunjukkan di luar kesalahan-kesalahan saya

saya tidak pernah diperlukan menyakiti, tidak pernah diperlukan berkekuatan

Cinta saya untuk anda cukup kuat anda harus pernah mengetahui


Saya tidak pernah hendak anda untuk penghakiman

Saya tidak pernah hendak anda untuk mempersoalkan apa saya membelanjakan

Saya tidak pernah untuk meminta bantuan, saya menjaga diri saya sendiri, saya
entah mengapa anda fikir anda mendapat satu tunggu sebentar saya

Dan ia sedikit lewat untuk perbualan-perbualan
Di sana bukan apa-apa sahaja anda boleh lakukan

Dan mata saya mencederakan, tangan menggigil, jadi melihat saya, mendengar saya


Saya tidak mahu

Tinggal minit satu lagi

Saya tidak mahu anda

Untuk mengatakan satu perkataan

Rahsia, rahsia

Tiada cara

Saya mendapat ungkapan terakhir

Kerana


Saya tidak mahu

Adakah ini lebih lama
Saya tidak mahu anda

Tiada apa-apa dibiarkan untuk suara

Rahsia, rahsia

Saya telah sudah pun bercakap

Cinta kita pecah

Kesunyian Bayi Diam


Saya tidak pernah hendak pembetulan anda

Atas segala daripada bagaimana saya perbuatan untuk apa saya berkata

saya tidak pernah hendak kata-kata, saya tidak pernah diperlukan mencederakan,
saya tidak pernah hendak anda berada di sana setiap hari


Saya minta maaf untuk cara saya membiarkan

Semuanya saya mahu apabila anda bertambah baik

Tetapi saya akan tidak dipukul, pecah, tak kalah

Saya tahu di sebelah anda bukan di mana saya kepunyaan


Dan ia sedikit lewat untuk penjelasan-penjelasan

Di sana bukan apa-apa sahaja anda boleh lakukan
Dan mata saya mencederakan, tangan menggigil , jadi anda akan mendengar
apabila saya bayi suara


Saya tidak mahu

Tinggal minit satu lagi

Saya tidak mahu anda

Untuk mengatakan satu perkataan

Rahsia, rahsia

Tiada cara

Saya mendapat ungkapan terakhir

Kerana

Saya tidak mahu

Adakah ini lebih lama

Saya tidak mahu anda

Tiada apa-apa dibiarkan untuk suara

Rahsia, rahsia

Saya telah sudah pun bercakap

Cinta kita pecah

Kesunyian Bayi Diam


Tidak lebih perkataan

Tiada lagi bohong

Tiada lagi menangis ooh ooh

Tiada lebih sakit

Tidak lebih tercedera

Tidak Oh Oh Yeah lebih menjengkelkan

Kerana..

Hush Hush
tu bukan soh diam ke? Rahsia pulak dah...

Monday, November 16, 2009

457 : Hujan di luar kotak

me @ Cameron Highlands kelmarin. ku buat muka tak puas ati sebab mamat belakang tu mengantoikan aku yang sedang nari² gumbira kat situ. cissssssssss biadap! hahaha


Salam sume..

Projek kembara (gitu namanya aku buat sendirik tanpa pengetahuan penganjur) berjalan dengan terdengkot-dengkot. Means.. taklah selancar yang diharapkan. Kebanyakannya atas faktor cuaca - yakni hujan secara meriah ye. Namun begitu, jungle trekking yang dirancang tetap dijalankan - cuma aku laa yang tak join hahahaha. Tetibe rasa macam tahpape plak aku ni. Errkk~

Apepun as penganjur, rasanya John dah berusaha sehabis baik :) no worries hadek, kakak tak carotkan ko :)) tapi lenkali kene sit down n tentukan hala tuju sebelum bergerak, ok? Memudahkan semua orang konsepnye. Tapi apepun, thanks a lot. John pandai masak wooooo.. 1st time mamam daging half cook, sedap² ai loikkke. Nanti buat lagi tau!

Gambar-gambar banyak kat kamera dorang la. Kali ni malas betul aku nak kuarkan kamera.. err.. bz bz hahaahaha.


Tapi terkilan betul tak dapat mandi kat Lata Iskandar - at least dapat cecah montot pon jadik laaa. Tak dapek atas sebab :

1. gerak lambat, so masa lalu kat Lata Iskandar tu dah malam pun
2. hujan! hujaaan yang turun tak seperti mutiara pon... hukhukhuk

Maka atas sebab cuaca jugalah, plan untuk camping dibatalkan (wo aku hepi je pasal ni, sebab aku ni ngade² sket klu bab toilet. biasalah, pembuangan terurus laa katakan) and end up stay kat Puncak Arabella tapi bukan si Arabella ni punye laa eh :p Kos untuk penginapan dan BBQ ialah RM20 sorang. Murah kan? Sila dengki lalala~

Apepon, kita melihat dari sisi cerah (bright side).

Jo, Adrian dan Mila. Aku tak pernah kenal dan jumpe dorang ni. So.. ok la tu. Ehem. Seperti biasa. Dorang ingat aku baya dorang okeh lalalalala. So, panggil kita Baby jelah eh? Hahahaah~

Apepon, aku masih lagi trauma dengan kejadian malam ahad aritu. Sampai takleh nak cerita sekarang. Nanti²lah ye. Hehehe (huhu). Korang jengahlah blog Jard untuk maklumat lanjut tentang aktiviti kali ni. Dia rajin (dan mampu) sebab siap boleh apdet blog via hp kat sana. Dasar blogger tegar! Hahahahaha!

Friday, November 13, 2009

456 : Kalau laa..

Dua malam lepas, aku diajak oleh Anul untuk menonton screening filim 2012. Tiket free yang dia dapat dari Nuffnang (lepas dia join contest laa.. klu takat cam aku ni yang letak iklan je tak join contest, verangan le nak dapat teket free) ade lagi satu. Haha yeahuuhuhu rejeki gua *nari poco-poco*

Tayangannya nun kat Cineleisure. Aku tau tempat tu tapi nak gi surang-surang cam gentar, so berpakatlah untuk car pool (bukan pole dance ye :p) dengan Anul. Biasalah... ai ni walaupun jahat, kuar dengan macam² lelaki (beruang dalam minda : kawan² lelaki pon kira macam lelaki lain gak laa.. demi menampakkan kejahatan aku), tapi kalau tempat-tempat gini biasanya aku pergi secara berjemaah, yakni diiringi rakan-rakan ye sengkawan sekelian. Tak percaya? Tak puas ati? Gi meroyan kat status YM. Eh.. macam nak terpesong dah ni. Ok ok pulang ke pangkal jalan.

Punya laa aku membesit sebab Anul kata nak sampai kat sana pukul 8.30 malam - which is memang itulah waktunya time aku parking kete - tetap jugak kecundang untuk mendapat sebarang door gift kaaaa sebinier kaaaaaa. Dapat teket je kau. Boleh laa.. *sambil pijak² jaket 2012 yang Jard dapat malam tu huhuhuh* Katanya start 9.30 malam, end up pukul 10 lebih gak baru start. Dalam hati baby amatlah gusar kerana sebelum subuh esoknya, baby nak berangkat ke JB. Hukhuk~

Tapi bila dah start, hilang sume masalah ketombe (tipu tipu). Aku tatau laa nak bagi berapa bintang sebab kalau nak bagi, ku kene la compared dengan cite lain, contohnya Day After Tomorrow kaa, Sinking Japan kaa, Hannah Montana The Movie kaa atau paling kudut pun Lembing Awang Pulang Ke Dayang.. tapi aku tak tengok cite-cite tu. Ok la. Aku bagi 7.5 bintang, bole gtu? Sepanjang menonton, ntah berapa banyak perkataan 'demmit' yang aku dan Anul tuturkan. Hahaha! Mek serem, rasa nak pulang tang tu gak dan solat isyak. Hu~

Gambar² posing hanya ada selepas kejadian. Sebab tak sempatlah. Lagipun dah laa nak masuk dalam panggung, henpon pon takleh bawak. iPod, MP3 yang takde kait mait dengan cetak rompak pon takleh bawak. Ape cer laa eh? Eksklusif sangatlah tu. Pada malam kejadian, beberapa figura yang tidak asing juga berjaya dikesan. Antaranya Roslin Hashim dan mengkawan beliau (ada rasa nak kutuk la haha), Jojo Struys (Jard, memang kompem dia ok. mataku tajam tau) dengan ade lagi sorang mamat OIAM ni.. ape tah nama dia. Aku cari-cari gak kot laa ade Faizal Hussien kaa dalam lautan manusia tu, namun ku hampa.

Akhirnye sume selesai menjelang pukul 1 pagi gak. Dan di saat ku menghampiri ruang pembaringan, dah pukul 1.45 pagi - which is aku cuma ada masa kurang dari 2 jam untuk tidur. Dan yaaa... aku takleh tidur pon malam tu. Tidur² nugget ayam je. Huhuhu~

Aku masih mengantuk. Sikitlah.

Oh ye. Tajuk entry ni kan pasal 'kalau'. Apa yang kalaunye?

1. Kalau la boleh dibuat, aku bukan setakat nak block IP je (memandangkan block IP orang pun takde gunanya, sebab akal manusia kan tak terbatas. kalau dah dasar bz bodi tu...) - aku nak invent satu device yang boleh block fingerprints makhluk² yang tidak ingin aku benarkan ke sini. Walau mereka berada di Korea hatta di dalam kerak bumi sekalipun, asalkan mereka cuba² nak masuk blog aku je - mereka akan dirijek dengan penuh hurmat apabila fingerprints mereka dikesan. Gitu.. ada sape² nak cipta ka benda ni?

Persoalannya sekarang : ade line tenet ke kat dalam kerak bumi tu?

potong! potong! potong! *bunyik kompang*

2. Kalaulah boleh aku dapatkan no akaun mereka, sekarang jugak - RM25 aku bank inkan dalam akaun. Oh bukan RM25 je, RM50 la. Anne pun nak pulangkan jugak, betoi tak Anne? ;) Ape laa.. orang nak bagi duit pon takmo, mentang-mentang laa aku bukan anak Tan Sri, orang pandang lekeh je kat duit aku eh? Sedih ai sambil menitiskan air mata lalu tersedu-sedan menjadi syair cintaaaaaaaa :p
amek! amek! amek! *bunyik kompang - budak² yg sama haha*

Insyaallah. Esok plan Cameron Highlands plak dengan John. Jom!

Tuesday, November 10, 2009

455: benda bulat yang digaduhkan itu pon tak kata pape


Salam sume..

1st of all, congrates utk pasukan bola sepak N9 yang berjaya menumpaskan pasukan Kelantan - aku agak dengan bergaya laa kot. Personally, malam tu aku tak berapa nak layan bola, dapat keputusan pon masa dok online fesbuk (thanks Kak Ila bagi pinjam brotben malam tu hehe). Apatah lagi bila aku pon tatau nak sokong mana. Cuma dalam hati, ku tak mahu Kelantan menang walaupun aku tak sokong N9. Hahaha. Tapi di dasar hati pulak, ada rasa mahu bagi kemenangan pada pasukan Kelantan. Itu pon sebab aku harap kes-kes terbakau sana sini, rusuhan la pebenda laaa tak berlaku kat Stadium Bukit Jalil in case Kelantan kalah.

Lerrr.. sekali kalah pulak! Lantaklah kan, bukan team Melaka pon hehe. Masalahnya dah tentu laa bukan pada pemain, tapi penyokong². Itu pon aku ade rasa sedikit ragu - ntah ye ke tidak penyokong Kelantan yang bakau kusi tu sume? Ntah-ntah ade laaa warga asing kaa yang menyamar jadi penyokong Kelantan, mau sabotaj dorang nye pasukan, who knows? Memandangkan pada malam yang sama, ada penyeluk saku Indon yang menyamar jadi penyokong pasukan Kelantan diberkas, rasanya tak mustahil gak benda-benda lain boleh berlaku.

Aku takde laa nak backing ke ape. It just.. ntah. Tapi kalau betullah deme orang Kelate sendiri yang perangai camtu, aku nasihatkan.. Lepas ni, KALAU la pasukan korang dibenarkan dan berjaya pulak ke final cam aritu, sebelum pegi tengok dan bersorak tu.. bawak²lah solat maghrib sesiap. Mana laa nak tau kan, kot laaa sebab tak semayang jadi gitu. Kot laa.

Bola je ko.. Itu pon sampai nak berbakau-bakau.. Dah tu kalau dah bakau leh rampas balik Piala Mesia tu, ok la gak. Ni kang silap haribulan langsung kene ban (kalau takat penyokong je kene ban, memang patut la, ni kalau pemain pon kene ban - ko nak tanggung ke belanja anak bini dorang? wah emo di situ). Deme daripada elok bole tengok bola kat padang, kang kene tengok bola kat kaki orang je pon apa barang ye tak?

Nah amek la bola ni sorang satu, print saiz AO pastu lekat kat dinding bilik memasing. Toksah gaduh-gaduh. Mahal ni bola Adidas, sape nak bagi kan kan?

Aku harap, lepas ni penyokong-penyokong Kelantan - beringatlah sebelum bertindak. Ni aku kopipes daripada Ohbulan.com.


Malu weh bila orang cakap cenggini. Haaa ni kang jangan gi bakau serambi plak. Ada baiknye gi sapu sampah kat bawah rumah tu, dan bakarlah sampah sarap ok?

Sekian..~

Thursday, November 05, 2009

454: I'm done with my anger - for now laaaa


Glemer la sangat abang oi. Kalau yang kacau tu Faizal Hussein, aku sanggup tak tidor malam semata-mata nak bagi laluan pada beliau untuk menggangguku. Ganggu laaaa ganggu laaaa ai relaaa - itu tajuk album tiap-tiap malam ok.

Ini setakat budak bernama M*hd Sufian b Sapari, no ic 880730-03-6255 yang aku tak tau asal usul ni, tak kosek aku. Ha, adik sape ni? Aku rasa yang sms ni mak dia kot. Tak pon akak dia. Takkan budak ni nak sms aku tersentap-sentap pasal hal kawen? Baya anak buah aku je ni. Sepak betul-betul kang baru tau. Dah laa alamat kat Taman Koperasi Polis, lagi berani nak sms durjana kat aku ka?

Cari nahas betul.

Sebelum tukar tajuk, i would like to say.. i won't put my hands up and surrender in this situation. In fact, mak ko laa yang kene hands up nanti. Abang aku plak dah gi Bukit Aman semalam, ape cer lepas tu aku pon tatau lagi masa menaip ni. Heh.

Btw, mintak maap pada anda sume yang tercirit buih menyaksikan aku memaki hamun dalam entry sebelum ni. Sesungguhnya sambil menaip tu memang bapak segala syaitan sedang menari shuffle dalam otak aku. Tu pun kira mujurlah ade malaikat yang baik di tangan, yang menahan-nahan aku daripada menaip perkataan melankolik berbaur alat kelamin manusia dan haiwan. Patutlah gigil je tangan aku semalam, mesti beliau dok pegang kuat-kuat tangan aku kan? Hu~

Lagipun, kemarahan tu baru je stendet petir di langit. Belum tahap tsunami lagi. Hehe. Petir pun.. kalau kene kat vontot ko, terhangus gak kan bahagian tubuh itu secara sadis? Nasiblah. Orang kata, sarang tebuan jangan dijolok. Kelaksss tubuh kau pulak terpaksa dijoloks.

Ok, tukar tajuk.

Ingat tak entry pasal ngorat² tu? Ekcely aku nak cite mende lain sebenarnya, tapi berkaitan la. Alkisah terpesong plak karangan aku tu, kire dapat 0 markah la plaks. Sebenarnya..

Minggu lepas, ade orang sms nak berkenalan errrrr takde ape laa yang barunye pon mende ni ye tak. Cumanya.. dis particular mamat ni memang dah kenal la rupabentuk aku. Means, dia kenal aku la. Memula tu aku ingatkan dia memain je bila dia kata dia 'curi' no phone aku masa aku tengah isi borang kat Mebeng (bila ku pikir-pikir.. ye memang aku ade gi Mebeng sebelum raya aritu, isi borang nak bank in kan cek).

Tapi bila dia kata..

ha... aritu saye nampak awak makan kat restoran cina muslim kat sek 19 tu.. tu yang saye cari balik no awak.. hehehe

Nyanyi : Tergamamku seketika tak sangka ini jadinya.. nampak sangat ku seorang bertepuk sebelah tangan (ok yang seken line tu takde kene mengena).

Mek nebes secara berjemaah tiba-tiba. Aku cool mula-mula tu sebab.. macam biasalah. Kalau mamat ni annoying sangat, aku block jelah no dia kan. Tapi dah tahap leh cam aku lagi, bahaya ni. Dibuatnye dia ternampak aku lagi kat mana-mana pastu dia folo sampai umah, tak ke mengancam keselamatan aku secara sejagat??
Nebes ok.

Jadi.. Untuk sekarang ni, terpaksa play safe sket. Takleh nak ignore sangat, takleh nak layan sangat (harap rakan sebilik memahami jiwa kakak hahaha). Ku ade sedikit gentar memikirkan kemungkinan jua dia dah cam no plat kete aku. Pasni kene laa alert baby oii.. Rasa-rasa ade orang tenung tu, bawak-bawak la mengecam sket. Aku ni dah laa malas nak telek muka orang lain kalau jalan sowang². Melainkan Faizal Hussein laa (lagi sekali nama beliau bergema di arena blog aku auuuummmmm).

Ape-ape jelah. Jangan ganggu hidup aku sudeh.

Tapi kan, ade satu mende yang dia bagitau yang serius aku tergelak besau tanpa kompromi.

saye suke laa tengok awak.. awak tu ade wajah keibuan tau..


Adeh.. tetibe terdengar panggilan alam (nature call). Bye!! :D

Monday, November 02, 2009

452: @}+----

Salam semua..

Ada macam-macam cara untuk mengorat. Dan macam-macam cara tu jugak yang pernah la aku rasai pengalamannya. Tapi dalam banyak-banyak cara tu, ade gak cara yang paling tipikal orang gunakan untuk mengorat yang tak pernah aku rasa.

Bagi bunga.

Maksud aku, bagi bunga yang macam ni..

Rasanyalah tak pernah.. errr.. i mean, dari lelaki la. Hahaha.

Bunga pertama yang aku dapat daripada seorang mamat adalah masa aku form 2 la kot. Sekuntum bunga ros (ka mawar kaa tatau la) warna merah. Daripada seorang mamat yang aku tak berapa nak berkenan walaupun ade laa member seasrama aku dulu selalu dok mengendap beliau. Tak paham aku. Muka boleh tahan la.. cuma tak berapa nak tinggi je huehehehehe. Masalahnye samseng sekolah gak tu. Camne laa ade samseng leh minat kat aku ni, pelik betul.

4 tahun gak la dia try, malang memang tak berjaya. Kesian, tapi kesian jelah.

Nanti kang ade plak yang tanye, kenapa rijek? :p weekkk~

Ntah ler. Tak kenan di hati dan jiwa. Takat jadik abang-abang je bolehlah. Nak jadik boipren? Errrrrr....

Cuma satu jelah kebaikannya bila kau bertakhta di dalam hati seorang samseng sekolah (walaupun fizikal dia langsung tak menakotkan - at least untuk aku la). Kebaikannya adalah.. kau tetibe akan berada di zon selamat sebab lelaki² sengal yang lain tak berani nak ngorat kau. Dalam kes ni, aku la ye tak. Asal adeeee je sape-sape tahan aku kat tangga sekolah ke, tahan kat tengah jalan ke, mamat samseng ni cam Clark Kent plaks tetibe moncol dan menghalau anasir² jahat ni sume. Hehe.

Pernah jadik, ade sorang mamat ni kaco aku dan aku sangat-sangat tak suke laaa itu budak. Dan untuk pertama kali dalam 2 tahun tu, aku mintak tolong kat abang samseng ni - soh dia setelkan je. Aku tak pernah pon tunaikan hasrat dia kalau nak dating, tetibe je aku mintak tolong kat dia. Ingat lagi, masa nak jumpa tu - siap dia bawak 8 orang member sebagai saksi. Kaget jap aku tengok dia datang ramai-ramai.

ni apsal bawak ramai-ramai ni?
errrr dorang nak ikot, dorang tak caye Mas nak jumpe abang hehehe

Siot je!

Tapi kesianlah mamat yang kaco aku tu. Nyaris kene tumbuk je. Sori² huhu. Aku sebenarnya soh encik abang ni gi cakap kat mamat tu, yang dia tu abang angkat aku, tu je. Ni dia gi bawak kekawan dia pegi serang plak. Bengong. Hu~


Sebenarnya nak cite mende lain. Terpesong plak karangan ni. Hmmm~

Friday, October 30, 2009

451: Cikgu.Kami.KRU

Salam Jumaat semua.. salam 1Malaysia (camne nak jawab salam yang ni??)

Rasanya tentang keminatan aku terhadap Exists tidak perlulah diperkatakan lagi. Tapi tahukah anda? (mesti laa tak tau - kata korang dengan yakin) Selain Exists, aku jugek pernah - err dan actually masih lagi - minat satu grup lain gak dulu. Nama grup itu tak lain dan tak bukan...


KRU laa ape lagi. Paling hot dan kira mancongkam item la pada zaman tu. Kalau tak silap, album doranglah album pertama yang aku beli guna duit belanja dok asrama dulu, masa tu aku form 2. Hahaha. Sibbaik duit makan dah siap-siap bayar. Heheh.

Album dorang yang seken (reKRUed tajuk albumnye ye) yang ade lagu Mengerti tu la, ku bedal dengar sampai boleh hafal. Masa tu laa.. Skarang ni aku sendiri pon boleh kagum camne laa aku boleh hafal lagu-lagu dorang tu. Dah laaa ade yang English, laju plak tu bila dorang rap-rap segala.

Fuh² *pandang diri sendiri atas bawah dengan penuh kagum* Hehehe.

Apa yang aku sanggup buat dek sebab minatkan dorang ni? Not much la. Eh, ye ke? Tak macam aku minat Exists. Cumanya zaman tu yang biasa kitorang buat (ye bukan aku je yang minat KRU dalam kelas tu eh), takat gunting gambo dalam sokkabau - sampai berebutkan sokkabau kat asrama gara-gara nak dapatkan gambau KRU - pastu letak kat atas meja kat dalam kelas la..

Dan bila dah buat macam tu.. mestilah ada natijahnya kan?

Satu hari, masa tengah ujian BM dalam kelas. Cikgu BMku yang lawak garang tu meronda-rondalah satu kelas. Sampai kat meja Suria, dia pun berenti.

ketepi sket tangan ko neh
Suria takmo
ketepi laa.. kang saye pegang kang, nak?
Terpaksa laa dia alihkan tangan.
ko kuarkan gambau ni skarang
errr cikgu nak buat per?
eh banyak tanye plak. cepat kuarkan. klu tak, saye potong markah ujian awak nanti

Lepas Suria dah keluarkan ketiga-tiga gambar kepala budak-budak KRU tu, cikgu pon amek dan bawak ke depan. Pastu sambung meronda lagi. Aku pun cepat-cepat keluarkan gambar KRU aku tu, kang dia mintak kang mana aku nak cari balik nih.

sape yang ade lagi gambau KRU atas meja, bagi saya skarang!

Sape nak bagi cikgu oi??? Takde maknenye ahahaha. Last² dia sendiri yang cari dan memang tak jumpelah, sume orang dah sorokkan. Kemudian lepas semua orang serahkan kertas (ke buku?) ujian tu, dia tanye..

ni sape? *angkat pic kepala Yusry*
YUSRYYYY kata kitorang
pandai... ni sape? *angkat pic kepala Norman*
NORMAANNNNNN kata kitorang lagi
pandaiiiii... yang last ni sape plak? *angkat pic kepala Edry*
EDRYYYYY kata kitorang lagi
Bagus.. semua kenal ye?

Dia pun mula berceramah pasal KRU.

Dorang ni semua bagus ni.. bla bla.. budak pandai... bla bla... talented.. bla bla.. budak pandai lagi.. bla bla.. Korang ni minat kat dorang ni bagus, kene laa ikot ape yang bagusnya dorang ni. Ni tak, berangan nak bercinta dengan Yusry laaa dengan Norman laa dengan Edry laa bla bla bla...

Siot je. Tak abes lagi.

Suria! Meh sini.
Suria pun ke depan.
ko minat yang mana satu?
Dia tunjuk gambau Edry
Ooooo... suke eh? *Suria angguk* ensem eh? *Suria sengih*
Skarang ko amek pen ni, buat misai kat muka dia
Haaaa!!?? Takmo aarrr cikgu!
ewaaahh... sayang sangat dengan gambau ni eh? cepat! kalau tak aku kasik 0 je markah ko kang
alaaaaa..
cepat!

Suria dengan muka tensen pon terpaksa laa menconteng muka Edry dengan pasrah. Hahahaha. Pastu cikgu aku berbunyik lagi.

Esah! Meh sini
Esah dengan lemah pun ke depan
aaaaa... saye perasan awak ade tulis nama Yusry dalam karangan awak aritu kan? Tengku Yusry konon.. mandai² je ade orang kampung nama Tengku Yusry eh? Ko pon conteng cepat!
alaaaaa cikguuuu...
ape ala-ala! cepatttt!! buat mata pirate kat mata dia!

Hahahahahahaa. Lepas Esah kembali ke tempat dia, cikgu aku berfikir-fikir.

aritu sape eh tulis nama Norman dalam karangan dia?
Semua senyap.
saye ingat ade orang guna nama Norman. kelas ni laaa.. sape ah?
Senyap.
sape? korang takmo ngaku eh?
Senyap.
Dia memandang kami satu persatu. Aku pun buat selamba jugak, pandang dia. Dia berfikir-fikir lagi. Tiba-tiba.

Masy!~

ensem siot Norman dulu-dulu.. auummmm


Alamaaaaakkkkkk.... dia ingat la pulakk.. Huhu.

ko ingat aku lupe eh.. ko meh sini!
Aku pun ke depan dengan lemah
apsal ko minat Norman?
ermm.. sebab dia ensem laa cikgu
ensem konon. aku lagi ensem dari dia tau
(aku - muntah dalam hati - tapi memang cikgu aku ni ensem pon)
haa cepat! conteng muka dia
errrr... nak conteng ape cikgu?
conteng laa pape
yelah nk conteng ape?
ko buat nandek kat dahi dia - nah pakai pen merah ni!
huhuhu kene ke?
kene laaa! ko nak buat kat gambau tu ke nak buat kat dahi ko? cepaatttt!!

Aku pun dengan berat hati dan tangan, buat nandek keciiiiikkkk je kat dahi abang Norman (sambil dalam hati kata - abangku!!.. soriiii soriiiii huhuhuh).

besau lagi!
ku besaukan sket
besau lagi!
ku besaukan sket lagi
BESAU LAGI!!!!!!!!!
alaaa cikgu ni nak besau mana, dah besau laa ni..

Tamat sesi tocer tu sume, dia dengan gembira mengangkat ketiga-tiga gambar kepala tu.

Ni siapa?
KRUUUUUUUU
pandaiii...

Abes kelas, kitorang pon tengoklah gambar tu balik. Ya Allah... cikgu aku siap tambah mekap lagi. Ada yang dihitamkan gigi, diletakkan plaster kat pipi - macam² ah. Hahahahaha. Surialah yang paling tak puas hati.

Penat je aku gunting.

Hehehe.


# karangan aku yang guna nama Norman tu dapat markah 90% tau. nyaris aku nak dibawak menghadap pengetua sebab cikgu aku tak caye aku tulis karangan tu. dia kata aku tiru cerpen dalam sokkabau huwaaaaaa :((