Monday, January 05, 2009

349: Aku dah 29. Menakutkan.

Salam semua..

Apa kabau sume? Harap sihat belakalah hendaknya.

Cuti panjang kali ni aku habiskan depan tv. Menonton DVD Gilmore Gilrs series sampai terpengsan-pengsan. Hehehe. Aku suka Dean. Sayangnya tak panjang jodoh dia. Hurrmmm~
Dah lama tak menulis, sampai dah tatau ape nak cite. Jap nak pikir..

Dah masuk 29 tahun ni, aku terpaksa mengaku sesuatulah. Ok.. memang sikit-sikit ada rasa takut. Tapi taklah sampai makan tak kenyang mandi tak basah bla bla bla. Ia adalah ketakutan yang biasa. Aku harap aku boleh hadapi benda ni sambil tersengih-sengih. I wonder how it would be next year - I mean on my birthday, again. Masih takutkah ataupun teruja? Alamak.. baru fikir dah takut dah hahahaha.

Cerita lainlah ye? Cerita pasal aku pergi seminar kat Terengganu, ok tak?

Al kisah, flite kitorang pagi tu adelah pada pukul 7.05 pagi. Means sebelum subuh aku dah kena gerak ke LCCT - betul? Aku pergi sane menumpang kereta member, abang beliau anto. Dan nak dijadikan cerita, abang beliau secara kompius telah melanggar lampu isyarat merah. Bagi menambah perisa, ade polis kat situ. Nama pun tahun baru kan... hehehe. So merasa laa beliau saman RM300. Pagi-pagi dah ada hal. Huhu. Aku tak pernah kene kejau dengan polis, so masa kejadian tu aku ade sedikit rasa teruja. Tahpape tah aku ek. Ehehehe~

Kat airport macam kelam kabut. Oleh kerana kene tahan dengan polis tadi, makanya kitorang lambat sampai. Check in, pastu nak solat subuh dulu. Berkejau-kejau ke ketebang. Aku tak pernah order nasik lemak dalam ketebang, dan kali ni aku order sebab lapau sangat. Lagipun bimbang tak sempat makan, sebab once dah sampai sana dah start seminar. Kang perut aku bunyik² kang sape yang malu? Perut aku jugek yang malu. Makan, dan mekap secara pantas dalam ketebang kerana memang tak mekap ape-ape pon sejak dari rumah tadi huhu.

Touch down pukul 7.55 pagi. Shoot ke Permai Inn. Check in. Terus daftar, dan bersedia untuk seminar. Menteri Besar datang. Ucapan. Minum, makan. Gi qada' hajat dan beristinjak. Seminar pun bermula..

Tengahari ada lawatan teknikal - part ini laa yang aku excited nak pergi seminar ni hehe. Mula-mula dikhabarkan upacara round² naik bot dibatalkan sebab hujan. Tapi selepas aku merungut-rungut selama 15 minit (dorang tak dengar laa..), syukur cuaca elok sikit. Optional, boleh naik bot, kalau takot mati boleh naik bas je. Ye... aku rela mati demi kepuasan diri (padahal solat jamak belum lagi tuh isk²). Maka naiklah kami..


.. dan menuju ke sini..


Ku pikirkan penuh le satu masjid dengan kristal, rupanya aku terkuciwaa... Pastu jalan-jalan pulak kat Taman Tamadun Islam..


Tak banyak sangat gambar. Kat dalam tu most of them naik tram. Aku sebagai pemudi yang masih perkasa dan bersemangat juang - dah tentu say NO pada tram; errrr masa kat dalam TTI tu laa.. hehe. Rugi kalau ko naik tram dalam tu sebab ntah laa.. aku rasa tak syiok. Bukannya dia berenti, padahal kalau ko berenti kan best leh amek gambau, menelaah masjid-masjid tu sume pastu round dalam tempat pameran. Barulah ade makna sket. Takat bayau RM10 (kitorang free laa) pastu dok je dalam tram jamu-jamu mata, pada aku memang tak berbaloilah. Unless ko mengandung kaa.. untut kaa... buasir atau sembelit serta sampar ayam, mungkin boleh dimaafkan. Ceh, siap bermaaf-maafan pulak semata-mata hal tram.

Kita tamatkan kisah seminar. Esoknya seminar habis tengahari - yelah kan ari Jemaat. Flite kitorang lak malam. So siangnya dihabiskan untuk mencari kopok lekor dan juge tempat wajib bagi para pelancong cam kami ni... Pasar KePayang. Sapelah yang sebut 'KEPAYANG' tu ek.. I wonder.. hahahahahahahahh!!


Pergghh berkenan jugeklah aku sedikit sebanyak yang design terkini kaler kuning tu. Batik shiffon (aaa ade pulak laaa kawan aku ni tanye - batik shiffon tu kek ke kain. adoi laaaa hahahahahahah). Aku ni memang tak kuar duit langsung kat sane, just beli kopok lekor je. Tapi bila nampak kain ni...


.. macam suke plak. Tapi aku tak amek terus sebab memang aku takde duit nak beli, just chop je. Masalahnye skang, kain tu akan sampai ke tangan aku dalam 17hb ni padahal aku senornye takde duit. Dan nak meminjam semata-mata nak beli kain ni macam tak relevan la pulak. Aku dah pikir-pikir sejak aku berambos balik Shah Alam, kalau memang sampai 17hb tu bonus aku tak masuk lagi separuh, terpaksalah aku let go je kain tu. Huhuh, maafkan kakak ye, kain. Bukan niat membalas derita..~

Apa cerita korang?

30 comments:

Rya said...

bukan niat membalas derita..

kehkehkeh..
sadis..

Jard The Great said...

hehehe....
cantek2 plak kain kat sana ek..

oi. aku lupa plak nak beli sebenir utk kak.. hehehe...

thn dpn bole??? =p

achik said...

hepi belated besday kak masy..

uish, terbekenan la kat kain merah yg patung tu pakai.. chantek!!!

Masy said...

rya,
mmg sadisss heheheh

jard,
alaaaa lupe ke.. gi sane balik, skrg! hahaaaha

achik,
mekasih mekasih..

gi sane kene kuat iman, klu tak - blk KL jadi muflis hahaha

ad3ck said...

kak tak pi mencandat ka kat sana?? saya muntah 4 kali je atas bot ari tuh ehehehe.

Masy said...

ad3ck,
camno leh sampai muntah2 ni huuhuhu. tak dan nk mencandat kaa mengendap kaa heheh. katanya pon lawatan teknikal, bukan aktiviti sosial :)

kakpiah said...

akak lagik ketakotan...
dah 30an gitu..
uhuhuhu..
tidekkkkk!!!!

tipahvogue said...

aler...awak baru 29, pe de hal!! akak nih yg patut gigil pala lutut...huhuhu...

kak piah oit, at least ko dah kawen, dah ada anak2....aku nih apa ada?? habuk ja menimbun! huhuhu

debikdebuk said...

aku terkujat sampin songket kat situ sampai rm20000 satu...

Mr PenyuBiru said...

seb baik ko tak jupe aku masa kat pasar payang hari tu. kalu tak, mesti aku kena pow dari ko dan juga ko akan kepayang sama aku.haha

so,apa pendapat go jejalan di ganu? best ke tak best?

Masy said...

kakpiah,
loh.. nak takot ape kak, akak da kawen dah eheheheh

kak tip,
kite sama2 gigil paler lututlah gtu, maukah? hhihihih

haaa betul3!!

debikdebuk,
tu arr.. tp bile tgk camne dorang tenun, mmg patutlah kot regenye gtu..

penyu,
hahahaha aku ni pakkal je takde nomo tpon ko, klu tak musti ko dah mabuk kepayang kene paw dgn aku

best le jugek. lg best klu ade org belanje kain batik shiffon lalalala~

zino said...

seminar ke JJCM ni.. macam pegi soping je nampak nya..

RaFFLeSiA MeRaH said...

gambar seminar takdak ker? betul kata zino...cam pegi honeymoon pulak....hahahaha...sori masy, akak dah lame x jenguk blog masy, kebizian skit....

Masy said...

abah angkatku zino,
tak soping pon abah, tgk2 je huhuhu

kak RM,
hanimun ke? eheheheheh. takpe2, takde paksaan :)

Ungku Nor said...

happy belated sebeday.
mau adiah kalu, sila turun Sban..ahakss

13may said...

wah wah wah :D

Masy said...

kak ungku,
tengkiu tengkiu... arghhh semban laa plk hahahahaha. insyaallah :)

13may,
wohohohohhooho!!~ :D

HEMY said...

lawanya kainnnn...beli la masy..wat baju..nnt kita date ek..ehehehe

risau skit umur tu takpe..tp tkyah risau byk laa...kalau cepat dtg jodoh tp tak bhgia watpe..baik tggu lama tp hepi banget.

Mak Su said...

;p
habis tu, di mana kristalnya?

Masy said...

anul,
mmg laa aku nak beli, bak laa 200.. mesti aku takkan hampakan ko punye..

tp mmg ade risau laa jugek sket2. cuak2.. rasa mcm nk tpengsan2 hahaha

maksu,
ada.. tp kat kubah2 je.. sy bygkan satu badan masjid tu kristal ehehe

lady said...

salamm lalinggg...
takut ek...
nak takut aper ek,29 is just a number lalinggg..
entahlah..qis tak pulak raser takut..
cuma kesian mama..tapikan takkan kita nak redahhh jer kan..takkan nak tangkap muat jer kan ..ecewahhh..yg penting redha..bila tuhan telah menitahkan sesaorg untuk jadi pasangan hidup kita..lambat laun akn muncul gak hamba allah tu kan..
adehaiiii....

be happy k..smileee...

KAMATO said...

time ni sibuk orang KT berkempen, mesti meriah kan

Masy said...

salam lalinggg ;)
aaaaa ade laa rasa takot2 sket. kesian tu pon satu hal. adehdeh takmo pikir tp tpikir jugek hehehehe.

yaaa bener tu sume..tengkiu2.. meh senyum sesama :D

kamato,
masa sy pegi aritu kebetulan masa hari penamaan calon. boleh tahanlah meriah. hari jumaat dorang dah start wat solat hajat :)

Lan Rambai said...

cheh.. istinjak pun citer dalam blog!

Masy said...

lan rambai,
hahahaha ko sorang je yg pasan psl tu hahahahaahahah

razifembi said...

sorry..happy belated besday to you ...

lately seldom blogging...wish you get what do you want this year...

your age 29? same with me after this 28th January...

that song...

" hujan rintik2, Air bergelombang "

do you have full lyric of that song?

can you ping me if you have.

Thanks

Ms Minnie said...

rasa macam nak ikut jer tau...

Masy said...

razifembi,
laaa kite sebaya ke? i tot u'r older hehe~

28th Jan.. ermm..

anyway thanks. tp sy x hapallah lagu tu. huhuhuhu sori...

minnie,
apakan daya hehehehehe

razifembi said...

ok takpe...

aku campak mana tah lagu tuh..

dia siap ada lukis2 lagi bila nyanyi lagu ...

takpe.

thankss...

Masy said...

razifembi,
ooo ade ke lagu tuh? hebatttt hehe