Wednesday, January 14, 2009

353: Tutorial Panjang Yang Tak Dibayar

Salam sume.

Dak Ad3ck mintak aku buat tutorial pasal Photoscape. Dah macam lecturer laaa pulak kan. Untuk tidak menghampakan peminat tegar yang dahagakan ilmu yang dikatanya hanya aku yang tahu (ni aku tambah sendiri), maka bertungkus lumuslah aku membongkar semua manual demi mempersembahkan entry berilmiah ini (tipu laa tu). Apedaa lemau dak Ad3ck, orang len akak ajau thru YM je, dengan ko siap kene wat entry plak. Poyo betoi hahah~

Sebelum memulakan pelajaran arinie, ingin aku tekankan dengan jari telunjuk di sini bahawasanya aku amatlah tak pandai mengajau orang hal-hal ilmiah ni. Kalau mengajau hal mengarot-ngarot, memang aku ade ijazah untuk itu (ha tipu tipu). So, kalau IQ korang di bawah paras 25, sile amalkan makanan berzat tinggi seperti kismis, habbatus sauda, madu lebah dan produk tenusu serta kacang badam juga bagus ye untuk membentuk minda yang cerdas. Campuran susu panas dan serbuk badam sememangnya amat sedap dan berkhasiat, dan terbukti berkesan kerana mak aku pernah buatkan aku dulu masa aku nak SPM dan hasilnya matematik aku dapat C3 sedangkan sebelum itu aku semedang dapat F9. Eh, panjangnya intro. Well... entry ilmiah memang macam ni, jangan kaget,ok?

Ok. Kite teruskan ye. Pantas pantas.

1st of all sebelum pembelajaran. Perkara penting yang sangat-sangat. Buku teks yang diperlukan sudah tentulah software itu sendiri. Sile install Photoscape secara percuma di SINI. Kalau nak bayau gak, sile contact aku. Dah install? Cantekkk *sambil pandang cermin*

Kite terus menjawab soklan Ad3ck ye. Beliau bertanya bagaimana aku memasukkan capture / dialog / tulisan-tulisan sekelian pada gambau-gambau dalam entry aku tuh. Mesti aku wat cantek kan, sebab tu dia tanye HAHAHAHHA gelak jahat. Oppp fokus fokus - *ehem* - cari ikon EDITOR ye sebagai permulaan. Kendian dah boleh pilih gambar yang anda mahu. Aku dah pilih, korang dah pilih? Oh ye, jangan lupe klik setiap gambar untuk tumbesaran gambar yang sihat.


Sekarang, nak masukkan capture tu kan. Ad3ck curious pasal mende cam jerit-jerit tu, kakak pilih kat sini..


Kuiz kali ni. Cari perkataan ‘Balloon’ ye adik-ad3ck. Nampak? Klik tau kat situ. Nanti adik-ad3ck leh pilih rupa paras dan cecorak belon yang adik-ad3ck suke, sesuai dengan selera adik-ad3ck ataupun mana-mana bentuk yang mampu menonjolkan imej adik-ad3ck ye.


Setelah mempilih (aik cam Chika je). Salah. Setelah memilih bentuk belon yang anda gemari, anda dah boleh menaip-naip di dalam belon tersebut. Kalau takmo taip pon takpe, biar je belon tu sesoang, takde hal punyelah. Namun demi pembelajaran yang lebih efisyen, Kakak Baby perlu menaip di dalam belon itu untuk memperjelaskan lagi setiap langkah yang telah Kakak Baby nyatakan tadi. Contoh kat bawah ni hah..


Pastu dah terer tu, pelagi. Hiaskanlah dengan landskap kejur dan lembut, gula icing atau apa saja yang anda mahu untuk memuaskan hati dan napsu serakah anda – towards this particular Photoscape okeh. Saye tak terbabit dengan aktiviti-aktiviti songsang yang lain. Serlahkan peribadi anda serta nyatakan ideologi anda yang telah puas anda pendamkan selama ini dengan menggubah gambar pilihan anda sesuka hati.

Oleh kerana saye (kejap saye kejap aku kejap kakak, apekeheyy nye?) lebih berkonsepkan simple future tense but nice looking, maka ini sajelah yang saye lakukan dengan gambar fotofit tadi ye. Biase je.


Ok, jelas sudah? Kalau tak paham jugek, sile print dan baca selepas anda mengaji malam ni tau. Ulang-ulang sampai pandai. Oh ye. Membaca tanpa praktikal juga dikira tidak praktikal. Gunakan tulang empat kerat anda – maksud sayer – tulang yang berkerat-kerat di tangan untuk menggodeh Photoscape ini.

Ekcely mende ni simple. Way too simple compare to Photoshop. Untuk orang yang nak-pandai-edit-gambar-cecantik-tapi-malas-nak-hadap-lelama-sebab-bosan, anda disyorkan mendalami ilmu Photoscape ini secara santai. Percayalah. Anda bakal diangkat sebagai Diva di opis anda kerana tak pasal-pasal anda dilihat lebih berilmu daripada orang yang pandai Photoshop padahal Photoshop tu lagi leeeee leceh. Tak caye tanye aku.

Dah pandai? Tak reti-reti nak adiahkan aku CD Fabulous Cat sebagai tanda terima kasih? CD Exists ke? Hahahahah!~
:devilishgrin:

23 comments:

ad3ck said...

Pertama sekali saya di sini nak ucapkan padan muka kak masy, eh silap..saya nak ucapkan terima kasih kerana sudi meluangkan masa bagi menyiapkan tutorial yang membuatkan segala pertanyaan demi pertanyaan yang sentiasa bermain di fikiran saya sejak beberapa hari yang lepas terjawab. Mungkin ilmu yang diajar di sini akan menjadi tools atau bahan ye, untuk saya teruskan hobi saya iaitu mengedit gambar dan seterusnya secara tak langsung merangsang saya untuk terus berblog demi peminat-peminat yang tak lekang dek panas tak sejuk dek hujan (macam tak sedap je bunyiknye??). Sebelum saya berucap lebih lanjut (padahal da berjela-jela dah ucapan ko), sekali lagi ingin saya tekankan button 'Publish Your Comment' sebaik sahaja saya selesai menulis komen ini. Terima kasih sekali lagi.

suara said...

Thks masy... utk tutorial yg jelas dan clear ni... nantilah, bila ada masa nanti, bolehlah kak su try.

HEMY said...

wahh..bagus2...setiap sorg guna ilmu ni dh dpt pahala...hhehehe..ipin nk msuk syurga opah

arianna adrizal said...

toyeeee je muka memasing. kehkehkehe

Masy said...

saudara ad3ck,
jgn lupe 20% haaa ahahahahaha

suara (kak su?),
jgn lupe try tau.. penat sy bersengkang mata wat tutorial ni hahaha

anul,
yaaa pahla pahlaaa heheh

anne,
siyes tuu tgh tgk YB mengamok ahahaaaha

Mak Su said...

huish, payoh nak paham, dah berkarat dah.

Masy said...

maksu,
hehehe gaknye sbb sy byk merepek kot hehe. tp once akak da bukak PS tu, nanti akak terer secara otometik. trust me, kakak! I've been there. ahahahahah~

Acai said...

huyoooo akkku dah buat tutorial gitu..blehlah bukak kelas nnti,kekeke..err gambar pe tu? apasal semua muka ketat je,hahahaha..sy tak penah pakai software akk tu,huhu..

Masy said...

acai,
kelas laa pulak ehehhe malas ah. aaa tu gmbr masa FGD dgn YB kat BTR. dia tgh marah2, kitorang dlm ati pon tgh maki2 tu yg muka ketat je sume. heheh.

achik said...

pasni leh la merajinkan diri mengedit2 gambau.. macih cikgu baby.. ;p

acik ila said...

masyyyyyyy... windu ahh kat masy nie.. ehh best la entry masy, akak pun dok terfikir gak.. camana le masy edit semua gambo2 tu.. nanti akak cuba :D.. thanks a lot masyyyy.. muahhsssss...

Zalisa Maz @ ZN Isa said...

ilmu baru pada kak ni :)

13may said...

tekan picit tekan picit...

ni study apa nih???

ngeh ngeh ngeh >:)

Masy said...

achik,
haa rajin2 laa tau..

rajin adik rajin
rajinlah belajau
bile besau nanti
boleh tunjuk ajau
ayah juge ibu
gembire selalu
melihat adekku
rajin bace buku (photoscape)

kak acik ila,
waaaaaaaaaaaaa ingtkan cuti lg hehehe. sesama.. nanti leh laa edit2 gambau pasti ye :)

kak zal,
bagus jugek dpt ilmu baru kan kak :)

13may,
jgn salah picit dah laa eh hahaha

hanisakura said...

cikgu baby? manjenye name die :p..eheh..kuar topik

Masy said...

hanisakura,
ehem. ai mmg manje. wakakakaakkakka!!~

Jard The Great said...

makaseh! Aku suke! Aku suke!

Masy said...

jard,
sesama.. apa yg hang suke tu? hehehe

Anonymous said...

ermm....klo dh bleh bagi tutorial cmnih...esok2 nih leh bagi tutorial cara nk tuka lampin ngn wat susu baby plak ye tak ;P....manaletauu!
***z

Masy said...

kurzz,
ooo itu kojo sonang yo tu..! tp kene ade latihan amali baru le cpt tangkap hihih

tp klu utk awk,sy kene awalkan sket tutorial tu eh. bile2. minggu ni mau? hihi

zino said...

terlelap sebelum habis baca.. so memang tak paham hehe

noorlara said...

wah dah tambah ilmu bleh share ngan hakak yg masih terkial-kial ni, free tau, hehehhe

Masy said...

abah angkatku zino,
da bangun nanti leh smbg baca ye ehehe

kak noor,
utk akak mesti free punye ehehhe :)