Friday, January 23, 2009

357: Serba salah, tapi suke. hehe~

:hi:Salam sume..

Dah beberapa hari aku bawak breakfast ke opis. Bukan main rajin lagi, melarat² sampai seminggu pulak kali ni. Tapi banyak maksud tersirat bila bawak breakfast ni. 1st, memanglah sebab dos kerajinan sudah over. 2nd, sebab ade makanan nak dibawak. Tapi yang 3nd, sebab nak save bajet laa kan kan.

Ape ke sengal Mr Sivaji, dia akan release kitorang nyer gaji lepas CNY. Terus laa aku rasa mau terpengsan-pengsan dan menghentak kaki dalam masa yang sama, sila imejin (me: such a drama queen). Tapi rasanye cukup laaa setakat RM50 nak balik Melaka. Minyak kete penuh lagi, cuma minyak untuk balik nanti jelah dengan duit tol. Tol lalu PD RM9.90 x 2 = RM19.80. Campur minyak RM30 = RM49.80. Ade belen 20 sen. Sape mintak aku belanje kat Melaka nanti still boleh dapat gula-gula 4 bijik. No harm. Sibbaik abangku yang tersayang tolong topapkan untuk aku malam tadi. Kalau tak, aku takde pape masalah pon. Cuma terputus hubungan dengan dunia luarlah kejap ehehe. Alamak, charger kan rosak??!! Sebila pulak nak beli ni. Huhuhu~

Bunyik macam aku susah sangat je kan? Kekadang tu aku pun rasa gak camtu. Cumanya aku rasa dalam banyak perkara, aku masih lagi boleh dikira ok. Kalau takde duit nak beli makanan pon, at least kat umah aku ade jugak stok makanan walaupun tak banyak cam budak² umah. Kalau takde stok, kekadang tu dak Anne selalu bawak balik makanan daripada opis dia. Haaa ko makanlah, silap² tak abes. Kalau takde topap, kat Meksis skang dah boleh mintak advance. Tapi kene make sure baki bawah 10 sen ler. Aku aritu ade belen 16 sen, nak mintak advance tak lepas. Hampeh hahaha!!

Kalau boleh, aku pon takmo abang aku ni tolong aku selalu². Aku takmo nanti dia ingat, aku bercerita dengan dia sebab aku nak mintak dia topap. Contohnya macam malam tadi. Aku sebenarnya mintak tolong dia bagitau kat Angah pasal satu hal ni sebab aku hanya boleh sms sesama Meksis je (apedaaa Angah, dulu dah elok² guna Meksis gi tukau lak). Kenapa mintak tolong dia? Sebab.. hanya 3 orang je adik-beradik aku yang guna Meksis : baby (aku la), abangku ini dan juge Along. Along tu kat Melaka, motifff nak mintak dia sampaikan? Takde laa kan. Dan abangku ini memang paling dekat umahnye dengan Angah. Elok je dalam setengah jam lepas aku sms dia, dia plak sms aku balik:

Org masukn kdt 10, dapat?

Adeh abangku... serba salah aku dibuatnya. Memang laa aku happy giler bila dia topapkan tu, sape tak suke kan? Tapi aku sebenarnya bimbang, kot laa akak ipau aku kata ape nanti. Mebi dia tak kata papelah memandangkan akak ipau aku tu pon boleh tahan jugek kalau manje²kan aku ni (sebab dia takde adik pompuan). Cuma aku jelah rasa tak best - kalau selalu. Kadang² takpe. Hehe.


Banyak benda yang aku bimbang tentang pandangan akak² ipau aku. Bila abang-abang aku terlalu bagi muka kat aku ke, selalu sangat support aku ke, atau belikan aku barang² yang aku sebut (sampaikan aku dah tak berani nak sebut mende mahal² depan Angah sejak dia belikan aku laptop dulu). Aku harap dorang tak kata aku yang bukan²lah eh? Aku sayang dorang sume - abang² aku dan bini masing² hehe. Dan harapnya dorang pandang aku dengan pandangan yang sama, moga² takdelah rasa curiga kot laa nak kata aku saje nak numpang senang hidup dorang. Huhuhu~

Pagi-pagi Jumaat ni emo apsal? Ni sume gegara gaji tak masuklah ni!
::(


# syukur apa adanya..

~edited~

memang mcm kompem je gaji aku tak masuk arinie. dan lagi skali, abangku hulur bantuan tanpa aku mintak - macam biasa. takleh nak kata ape² dah ni, terharu sampai rasa nak nanges dalam diam huhu~

26 comments:

ad3ck said...

ku pong gaji tak masuk lagi!!! adakah lepas CNY baru masuk???

Masy said...

ad3ck,
ape laa naseb huhuhuhu

NONIE AZIZ said...

waaaaa...bagus aaa angah ni masy...sayang betul dia ngan adik dia...akak pun nak balik kampung gak..sambil belek duit tol...cukup ke tak

achik said...

bestnya la dapat abang2 yg pemurah..

oh2 gaji saya dah masukkkkkk.. beserta bonus skali.. muahahaha.. *tumbuh tanduk* ;p

Masy said...

kak nonie,
hehehe sy dah termalu2 kucing smpi tatau nk sorok muke katne huuhu.

moh kite kire sama2 kak hehehe

achik,
best mmg best :)

oit oit!! bak sket! bonus akak da abes bayau utang je huhuh

Mak Su said...

aiyo... sangatlah patah hati, gaji lepas CNY...huhuhuhuhu, huwaaaaa

Mr PenyuBiru said...

psstt! pssstt!! gaji aku dah masuk! lalalala...

arianna adrizal said...

tu melabur namanya. nnti nk suh akak jg anak dia. hehehe. saje nk bg akak xpk bukan2 =)

btw, kitorg pun xbergaji ni. xberjalan kemana la nmpknye cuti lama ni. haish...

Sierrauniform said...

alahaii..tah pepe la ko, adik badiks kan..aku ni selalu je pow adeks2 aku, seb baik seme bujang2 lagik, aku nak pow diorang puas2 sebelum derang kawen(hahahaha)

Masy said...

maksu,
dah sound2 bos td pon dia wat tatau je huhuhuh

penyu,
ah diamlah ko! :p

anne,
waaa mungkinkah itu? hehehe

laa.. patutnye smlm gaji kan? x masuk gak ke? huhuuhh

rembo,
pekata ko paw adik2 ko utk aku plk hehehe

noorlara said...

masy,
elok le tu bawak bekal ke opis,
akakpun bawak bekal ari ari bauh-buahan ngan roti gardenia siap butter ngan madu, jimat dan berkhasiat, makan kat luar kebersihan tak terjamin.

zino said...

kejam nya bos tu.. macam tak bagi cuti je.. kalau tak masuk gaji..lagi..

Abang Long said...

Dahulu, perkara yang sama sering berlaku. Gaji masuk SELEPAS raya. Tapi ada kebaikannya pulak, dah habis raya, duit masih ada lagi.

Ad Rifza said...

Oklee tu abg tolong-tolongkan.. lepas ni bleh lak ringan2 tolong abg lak..mana tau kan...lagipun adik beradik...Insyallah diorg tak apa2...
Ad dh masuk lama dh..dah nak abeh pun..haha...pening nih gaji nxt month lak..kena budget gak nih..hmmm...Happay holiday yaa..

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah

hanisakura said...

ehehe..manjenyer die..abg i pun ske lebihkan i..sib baik akak2 i bkn jenis cemburu :p

Ungku Nor said...

kalo tanak, kasik je kat akak.

lalalala ;p

Jard The Great said...

bestnyer ade abang atau akak kandung.. huhu..

aku lak anak sulung.. aku la yg kena top-up diorg.. hehehe..

Sastri said...

bestnyer la hai kalau ada abang/kakak...

sas sama cam Jard...

RaFFLeSiA MeRaH said...

sib baik ader abg, mcm akak ni camane, abg takder, kakak jauh sekali....camane tuuu (ni citer masa lum kawin la yerk...dah kawin ni abg mane lagi nak ngulur duit...kalau bukan cik somi) hikss....

Acai said...

alaaa orang rilek je tak masuk gaji lagi kak..tapi petang ni nak bocorkan tayar kete bos,hahahahahahah..sudah2lah kak bercuti tu..macamlah ramai sangat member cina,hehe..keje keje!!! hahahaa

acik ila said...

alllooooooo masyyyyyy.. akak dah boleh edit pic.. yeyyyyy!!!!! best.. thanks a lot masy.. cayang masy.. muahsssss

Masy said...

kak noor,
arinie x smpt nk buat sarapan huhu

abah angkatku zino,
arinie baru dpt gaji :((

abg long,
tp utk sy yg kene pegi outstation aritu, mmg malanglah huhu

Masy said...

ad rifza,
hehehehe

bile laa nk gaji ni uhuhuh

~pakkaramu~,
salam ziarah.. mekasih :)

hanisakura,
best kan hehehe

kak ungku,
hep hep!!!! :p

jard,
ape nk buat, dah nasib badan ahahahha

sas,
takpelah... nanti anak2 sedara pulak tolong maklong hehehe

kak RM,
waaaa tu pon best gak tuh eheheh

acai,
jom gi bakau je tayar kete dorang tu hahahhahaah

acik ila,
ooo ye ke? bagus2 hehehehe sesama :)

HEMY said...

hehe..besa la masy...lg byk duit pn rasa tak cukup...sume ckp.."aku rasa aku tak mampu lagi la bayar zakat"..hehehe

'masy..i dah topupkan u 10 kasih syg'

Masy said...

anul,
bayar zakat bole lg.. insyaallah :)

10 ape? 10 kilo? 10 baldi?? :p