Monday, April 06, 2009

382: Once Upon A Time In Perlis

Salam semua..

Still tak sihat lagi. Sesekali rasa macam makin teruk, tapi ok je kot. Aku gagahkan diri menaip ni bukan ape.. Nanti aku lupa apa aku nak cerita.

Kita mulakan dengan sedikit trivia tentang Perlis yang dapat aku observe sepanjang dua hari kami di sana..

1. Orang Perlis lembut, berbudi bahasa dan baik ati (ni yang kitorang jumpe laa.. tatau laa sok² jumpe yang bad mouth hehe). Cam orang Melaka, baik ati gak cuma cara kitorang bercakap je yang kasau - ehem takmo kalah tu! Tapi kat Perlis, memang lemah lembut ah. Bak kata aku, kalau bercakap tu aku dengar macam dorang menyanyi jee hahahaha~ bole laa ai cari calon kat Perlis lalalalala~

2. Jalan tak jem langsong. Memang laaa...

3. Pemandu-pemandu di Perlis memandu kenderaan dengan teramatlah berhemah skalik. Aku rasa dorang apply the way they talk pada gaya pemanduan jua. Selow motion ko tau tak. Untuk orang bandau yang dah biasa bawak laju, renti²kan jelah nak bawak lelaju kat sana. Silalah banyakkan beristighfar dan banyak²kan melempar pandangan kepada alam sekitar untuk melupakan kelemauan pemandu di hadapan.

4. Walaupun dorang bawak kete cam siput, namun amatlah sukar untuk mendengar bunyik hon kereta kat sana. Aku konfiden, memang kalau aku dengar bunyik hon pon kat sane, hanyalah daripada kereta Mr Sivaji sajork. Bila aku cakap kat Mr Sivaji, lagi syiok plak dia main² dengan hon dia. Hampeh betoi~

5. Kawasan-kawasan rekreasi yang terbiar akan membuatkan korang kompius. Sebab kawasan-kawasan tu sume tetap dijaga, bersih dan kemas macam still beroperasi. Banyak kali aku terkena. Heh. Yelah negeri kecik, senang nak maintain.. Eh ni kat tempat-tempat yang kitorang singgah laa..~

Tu jelah yang aku dapat ingat. Kalau ade lagi nanti aku apdet lagi.

1. Tasik Melati
2. Kilang gula @ Chuping
3. Tasik Timah Tasoh


Alahai.. tetibe tak larat plak. Esok-esok aku sambung lagi laa eh..

:antok:

27 comments:

Jard The Great said...

hehehe... tak abis rupany entri nih.. adehh..

bestnyer jejalan..

Mya said...

ceh.. tak sempat akak nak warm up, tetiba dah habis entry. dussh karang..

Masy said...

jard,
hari rabu nanti laa eh..

kak mya,
tetibe td x larat betul.. huhuhu~ blom abes kak, ade sambungan.. :)

achik said...

teropong apa tu kak masy?? ;)

moga cepat sihat..

Monkey D Luffy said...

eh... rindunya aku pada Perlis!

Masy said...

achik,
mane de teropong.. cer klik gambo tu :)

insyaallah.. mekasih achik :)

monkey d luffy,
org Perlis ke?

HEMY said...

gambar pirst tu ala2 posing tu bebeh..tu sblum awan diperah ke??

Masy said...

anul,
tak posing pon.. ha'ah.. lps tu terus awan diperah hehehheheh~

kad0k. said...

mcm iklan mari melawat perlis lak sis..:p.

NONIE AZIZ said...

tasik timah tasoh? akak tak tau pun kewujudan tempat Masy...hikhikhik..

Masy said...

kadok,
macam laaa.. hehehehhe

kak nonie,
sy pon klu x sbb keje, haram laa nk tau, kak hehehehh~

Mak Su said...

bagus ek tempat dorang, rega tanah seekar berapa ek. :)

ad3ck said...

Perlis mmg terkenal dgn jalan nye yang tak jem. Seronok kan? Huhu last kat Perlis masa kat jeti nak pi langkawi, balik MRSM Langkawi ;p.

arianna adrizal said...

ehem~ barangan soping tamo tunjuk ka???

hehehehehhehe~

Ms Minnie said...

Chuping.. Perlis.. aduhai.. terkenang kisah air mata dizaman silam....

Masy said...

maksu,
rege tanah blom tanye laa plk hehehe

ad3ck,
ha'ah best!~ woooo bdk MRSM upenye heheh

anne,
aaaaa... errrr.. hihihi malu ler ai. hahahahahha

minnie,
aikk ko pun ade kisah ayaq mata kaa kat perlis nun? :D

Uncle Lee said...

Hi Masy, My last trip to Perlis I think wayyyyy back in middle '70's. Love the place too and its great food I remember.
Nice pics you have here.
By the way, regret you not feeling too good.
Maybe you should start drinking Chinese Green tea, good for health and helps keep you heathy.
Check it out on the Net.

Drink hot or cold, satu hari min 3 cups, you'll feel good.

If not sure which one, look for, 'Lung Ching, Dragon well Chinese Green tea. We drink that everyday, and good to drink after meals, helps keep cholesterol down too.

You have a nice day, best regards, Lee.

zino said...

oops dah balik rupanya... ingat kan baru nak pegi hehe.. tak dapat le nak tumpang hehe

Masy said...

hi uncle lee,
waaaaa lama tuuu! ingatkan sy yg paling lama x jejak Perlis :) my last trip to Perlis b4 dis one was in 1994 - rombongan skolah hehe.

chinese green tea? sedap tuh *sambil pandang Anne yg lama x sponsor green tea hihi*

thanks uncle!~ (^_^)v

abah angkatku zino,
dah balik dahh hehehe.. ni pon mebi pegi lg disweek ke Perlis, tp tataulah jadi ke tak :)

nk tumpang gi mana tu? ;)

noorlara said...

alahai dalam tak larat tu berjalan sampai ke Perlis le pulak hadek hakak ni, hang tak pi pekene laksa kuala peghelih ka dan beli kuih-kuih kat kampung kat sana. Semoga segera sihat!

Masy said...

kak noor,
keje kak.. bkn saje jln2 huhu. tak sempat pon nk cari laksa (lagipun bkn minat sgt hehe) sbb kami kejar masa nk habiskan pilot survey masa tu. cuma mlm tu kami mkn sifud kat jeti kuala. sedap jugek heheheh.

tengkiuuuu ;)

aNIe said...

Masy...cantik2 tempat dlm gambar2 tu...

Ehemmmm...orang melaka memang baik kan...cakap je kasau...hehhee

Masy said...

kak anie,
cantik kan? nanti sy ubuh lg :)

ehemmmm betoi3 hihihihihi~

@xiM said...

suker yer ngan Perlis..sila sila la cari calon kat sana..hehe

get well soon!!

Masy said...

@xim,
suke ke eh? bole laa hehehe.. uikss klu dpt pun bole gak huhehehehe *blushing*

thanks~ :)

hani said...

salam..

Saje nak komen kat sini sebab ada entry ni..hehe..
sy org perlis..:)

nway, selamat berkenalan..:)

Masy said...

salam hani,
oooo org perlis ye hehehe

selamat bkenalan gak :)