Tuesday, May 26, 2009

401: Point Perborakan Semalam

Salam..

Aku ke Penang semalam. Ada macam-macam lah yang diborakkan sepanjang perjalanan memandangkan semua yang pergi tu tengah mengantok giler.


Otw balik, my opismate yang drive (yaa aku berjaya menyelamatkan diri ahaha). Untuk menemankan dia dan mengelakkan aku tertidur, ku baca paper yang sempat aku beli kat Petronas berhampiran. Oh cite isteri Akhil Khay nak mintak cerailah. Hurmm...

Kemudian perbualan tertumpu pada isu poligami. Oh ye.. my opismate is Chinese so banyaklah hal poligami yang dia tanyakan. Alih-alih dia tanya aku:

Mas, if one day ur hasben wants to get marry again, u kasik tak?
Aku pandang dia. Kalau i pulak yang kene jadi 2nd wife, u rasa macamana?
Waaaaa.... lagi susah laa.. macamana hoh, u mau ka jadik 2nd wife?
Wife dia bagi ke?
Ok.. Let say his wife bagi u kawen dengan hasben dia, u mau?

I rasa i kene pikir lagi setahunlah. Tahun depan baru i bagi jawapan. hahhahahaha

Bak kata sorang member aku, daripada jadi andartu, baik jadik 2nd wife. Untuk aku, dua-dua ada cabarannya. Dua-dua situasi kau tetap kene kutuk, but if u choose to be someone's 2nd wife, at least u have somebody to share ur sorrow with.

What say you? (MiLd, pinjam tagline heheheh)



Otw balik, kami bertiga singgah di R&R Tapah untuk solat dan minum. Oleh kerana tadi bercerita pasal poligami, macam biasalah - akan termasuk jugek cerita tentang kebujangan aku. Hadoih.. hahahaha~

Mr. Sivaji mula mengeluarkan pendapatnya tentang aku - secara peribadi bak kata dia. Aku just dengar je tanpa memberikan sampukan kata-kata macam selalu.

I strongly believe there's a lot of people who attracted to her, because she has a good look and good figure also (good figure????? u meant it ke kutuk ni huhu). For me she has a good attitude, but for Malay man - i mean most of it - will feel afraid of her. For Malay culture, she is too open - in a good way actually. But biasalah, Malay man cannot accept it.

Haa.. why?? My opismate asked.

Not because she fierce or what laa.. Because she has a strong personality. She has her own opinion, she speaks her mind. She's not that type yang 'yes bos yes bos'. If she doesn't like, she tells. Some man will feel threaten laa.. Untuk i, takde ape pon.

For me, Mas is sweet. Cuma belom jumpa jodoh lagi, betol tak? She looked at me. Aku senyum je sambil angguk2.

Another thing that makes her different from other Malay girl is, if i compliments her, she just accept it. You know orang perempuan Melayu biasanya malu nak terima pujian, but she's ok with it and not carried away with flatters. Cool laa kirenye. Tapi when it comes to work and she's not doing well, i taruh laaa betul2 macam orang lain gak. But still she's not being sensitive. And.. she is headstrong. You know headstrong ah? Keras kepala.

Panjang lagi sebenarnya. Tapi tak laratlah nak taip sume. Aku just nak cakap - aku sebenarnya tak sangka plak Mr Sivaji boleh mengkaji aku sedalam tuh. Hoh. Itu pendapat dia dan apa yang dia nampak pada aku sepanjang hampir 6 tahun ni. Mungkin betul, mungkin tak - aku tak pasti hehe.

Oh ye. Apa beza 'headstrong' dengan 'stubborn'? Aku macam ada jawapan tapi saje nak tanye pendapat korang.

:bringiton: Come come tell me hehe.

38 comments:

Jard The Great said...

kak masy cun ar...

aku dh jumpa kak ari tuh.. nmpk muda ja.. hahaha..

achik said...

good figure.. fewwitttt!!!

Masy said...

jard,
hehe alaa... biase2 je hihiihi tp thanks :D

achik,
mcm x cayo je!! hahahahah

Rozita said...

lebih baik jd andartu, tak menyakitkan hati sesape, kalu jd isteri kedua..kita dah menyakitkan hati kaum sejenis kita. lagi pun sure makan hati hehehe itu pndpt seposen dr akaks!

NONIE AZIZ said...
This comment has been removed by the author.
NONIE AZIZ said...

hahaha...lebih kurang jer bab headstrong tu..hahaha..apapun Masy kalau akak..akak pilih biar tak kawin janji kepala tak serabut ngan masalah yang tah hape-hape...tapi masy apapun akak tetap doakan ko dipertemukan jodoh secepat mungkin tak pun umur masa 32 nanti hahaha..pssttt apa kabo ngan mamat yang tolong pebetuikan wiring kat rumah mak tu...hahahha larikkkkkkk...citer tu buat akak teringat sampai skang..

Masy said...

kak rozita,
heheh mana2 pompuan pon klu diberi pilihan xnk bmadu. tp dlm hal ni kita kene cuba selami hati byk pihak. lama2 mmg pening paler ah. hahaahahah

kak nonie,
owww samekah? meh hantuk paler same2 hihi

alaa lambatnye 32 thn tuu.. thn ni xleh ke? hehehehee

ntah la kak, x dgr cite pape lg dah psl mamat tu hehee

Mr PenyuBiru said...

Apa beza 'headstrong' dengan 'stubborn'? hahahahahahhahahahhahahhahahaa haku gelak sakan mengenangkan jawapanku sendiri. hehehe..

en_me said...

akak masy nak kawen ghupernyerr.. uhuhu

Masy said...

penyu,
eleehhh tiruuuuu :p

en_me,
errr sy takde kakak. hehehehheh

Monkey D Luffy said...

cun ker jard?

hmmmm

tak blh jumpa yg keras kepala gak ler... hahaha

Anonymous said...

head strong : cam pyan

stubborn : cam pyan gaks!

sukahati aku laa!!

-anji-

Masy said...

monkey d luffy,
klu takat kwn2 keras kepala, aku leh slow down hehe. tp klu utk kapel, kene cari yg hati manyak sabar la kot. hahaahaha

anji,
siot je. hahahahahahhah~

nick carter said...

apo kata kawen jer ngan mr sivaji tu.. hahahaha

zino said...

pandangan ikhlas dari bos hehe

Abang Long said...

Yang penting, jadilah DIRI SENDIRI

Masy said...

nick carter,
ahhh takde laa cite lain asek kawen je :p poyo tauuuuuu

abah angkatku zino,
yaaa harap2 ikhlas laa hihi

abg long,
betul tu :)

Precious said...

Be yourself! Nice knowing you and nice being here ... yeah, I wuz 'ere uninvited!

aku said...

aku rasa mr sivaji nak ajak ko kawen .. tu pasal dia tanya pasai polygami..hahaha ..

aku x caya cakap opismate ko..
selagi aku x tgk dpn mata ..
hahahaha..

hanisakura said...

Eheheheh... bunyik cam perangai ai gak la. Mungkin sbb kite same2 bongsu kot :p.. Amyway dah letak dah player utk lagu Layu-malique tuh. Sile2 la dgr yer.. link donlod pun ader :P

Masy said...

precious,
ye betul hehehe. takpe2.. silekan :)

yaman,
weh.. yg ckp psl poligami tu opismate aku laaa.. yg ckp berjela2 tu bos aku. ko ni.. kosentret sket baca tu bole tak? hahahahahahah

hanisakura,
mungkin la kot. tp opismate akak tu kata sblm dia tau akak anak bongsu, mati2 dia ingatkan akak ni anak sulung ehehhehe

aku said...

iyalah wat malu company jer..
ko letak font 9 tu pasal jd gitu ..bubuhlah Tomes Nw Romas siza 16 ..hahaha senang nak baca ..
lg pn mana leh aku baca kat cni lelama . tak pasal2 kena hempok oleh GM .. hahahaha..
kang lunch hours aku baca words by words .. hhahahaa

Marjina said...

Kak masy,
Ntah ntah mr sivaji tu ada hati dkt akak kut? klo tak, masakan dia boleh menilai kak masy smpi cemtu sekali...

muehehehe!

Andartu atau 2nd wife..
Andartu = sunyi..
2nd wife = sunyi + makan hati

***sape kata jd 2nd wife xsunyi? mgkn ada laa someone to share sorrow, tp org laki...takat mana sgt pahe prasaan wanita yg halus dan mulus ni.hmmm~

Masy said...

yaman,
ler.. ko besokan sndiri pon bole la.. soh bdk2 kat opis ko ajau.
:p

marjina,
isk takdelah. semua staff dia analisis senornye. takkan nk sebot semua kot.. hehehehhe

heheh betul tu. tp yelah. masing2 nye pendapat. dan satu lg, tgk jodoh jgk.. sebenarnya yg paham ati pompuan yg blom kawen tu adelah pompuan tu sndirik. org len ckp paham mcmana pon, senornye dorg x paham gak.. :)

aku said...

ya aku dah baca ngan khusyuk dan tawaduknya..
hahahaa
konkulusinnya

sivaji tu boss hang ker.??
aku rasa dia mmg syok kat hang ..

hahahaha ..

Sierrauniform said...

hehee..banyaknya objection kat sini, no worries babeh from me u will hear what u want to hear, if you want support i will go 100% behind you.
matters arising either you are the 1st one or the second, just then u you will test how headstrong you are!


kawe demo~

Masy said...

yaman,
ah sudah laa :p

rembo,
yup. stakat ni aku buat apa yg aku rasa aku mau. akan datang tatau lg. mebi akan sampai masa aku tpaksa kompromi - we never know huh?

hurmm..~

KAMATO said...

Apa pun kau seorang pendengar yg baik, sebab boleh taip apa yang dia cakap

arianna adrizal said...

hahahahha~ blk karang meh test antok pale kat dendeng ;p

Masy said...

kamato,
sbb sy x sampuk pape so bole ingat sket2 heheheh

anne,
antok kat paler anne laaaa hahahaahah~

Mak Su said...

a good conversation, an eye opener. tapi maksu pilih utk lalulalang saja di sini ;)

Masy said...

maksu,
takpe takpe silekan hehehe

hanisakura said...

k.Masy, Besala tuh utk org yg brutal cam kite..hehehe.. org pun slalu ingat sy anak sulung gak. Alasannyer diorg kate saya garang n tegas. Tp anak sulung mmg tau saye anak bongsu :D. tatula camner diorg tau

Masy said...

hanisakura,
stendet laa tu.. hehehehe

biasanye klu dah lama2 kawan baru org bole nmpk ciri2 anak bongsu tu. ah.. nevermind laa :D

yOnnA said...

heh,jadik andartu kot. kurang takde org ckp. duit sendiri, dah ada harta sendiri. even org ckp sampai ke tua tak kawen, so what kan? mulut manusia (org melayu) mcm longkang. mind sangat tak up to date! hahaa eh eh ni ruang komen :p bukan ruang lepas geram heee

wahh akak dpt compliments ah haha
bagus2.
semoga jodoh akak cepat sampai
aminnn

kurang2 akak x nampak tipikal :p

Masy said...

yonna,
tp kene ingat, even saket ati jd 2nd wife, kita ada anak2 (klu ade la) utk diwariskan harta kita. klu andartu, nk bg mak? ayah? adik beradik? :)

dan yg penting bila mati, ade anak2 utk mendoakan. cabaran andartu pon berat, seberat menjadi 2nd wife jugek. fitnah akan dtg dlm bentuk bbeza2.

bukanlah nk sokong jd 2nd wife, it just something yg akak pk KALAU diberi pilihan antara 2nd wife n andartu. tp klu bole, biarlah bujang same bujang lalalalalalala~

ooo.. mekasih2 heheheeh ;) ai malu sbnrnye tp kaber hahahaahh~

kakLuna said...

'very open but in a good way...'


Indeed!

'Good figure'

also correct.

between stubborn n headstrong, headstrong tend to do right thing while stubborn is not.


mrs.siao, ok tak english i? :P

Masy said...

kakluna,
ok laa tu.. stendet Dua Bak Wan. hahahaahahaha