Thursday, May 28, 2009

402: Buka Dada

Tahun 1996. Kursus Kepimpinan Pengawas Asrama - sumewhere in Melaka.

Salah satu aktiviti yang paling aku boring dan rasa nak skip - berkawad pagi-pagi. Pergh aktiviti yang sampai sekarang aku tak nampak apa faedahnya. Sorilah kalau korang suka. Aku tak suka. Bukan tak suka sebab pagi, tapi sebab kawad.

Ramai fasilitator. Abang-abang dan kakak-kakak. Boleh tahan. Ada sorang abang ketua kawad yang sombong dan bajet hensem. Susah betul nak tengok dia senyum atau bermuka manis. Mungkin dia saje-saje buat sombong sebab tak mau ternoda dengan cinta remaja. Aku agak saja. Oleh kerana tak tahu nama dia, kami gelar dia 'Pianggang'. Siapa tak tahu apa itu pianggang, boleh merujuk pakcik gugel imej.

Satu pagi yang hening. Berkawad. Lelaki di barisan depan, perempuan di belakang. Yang ni aku setuju. At least bukan punggung kami yang diskodeng. Kami pula skodeng punggung dorang. Hahahahahahahahaha~

Kemudian, Encik Pianggang pun memeriksa barisan. Barisan lelaki sahaja. Kebetulan aku berada di barisan paling depan (perempuanlah) makanya apa yang berlaku di depan sana, mata helang aku ni akan menangkap dengan pantas dan tuntas.

Encik Pianggang berhenti di depan seorang budak lelaki. Aku pandang mulut dia.

bukak dada. kata Encik Pianggang.

Budak lelaki yang diarahkan 'bukak dada' itu pun tunduk. Tangannya mencapai butang baju sendiri. Dahi aku berkerut. Huh?? Aku nampak Encik Pianggang menahan senyum.

bukan bukak macam tu, macam ni. kata Encik Pianggang lagi sambil menggayakan aksi bukak dada yang sebenar. Budak lelaki tadi mengancing semula butang bajunya yang telah dileraikan dan menurut perintah Encik Pianggang untuk bukak dada.

Berair mata aku menahan gelak. Aku perhatikan fasilitator-fasilitator yang lain juga berlari ke belakang dan ketawa berdekah-dekah. Yang lain-lain di dalam barisan aku tertanya-tanya sesama sendiri, terlepas peluang menonton acara bukak dada yang paling asyik di dunia sebab tak beri perhatian! Rugilah korang weh!!! Hahahahahahah!!


:ahaha:

35 comments:

aNoi said...

Kak,

Rase mau guling kuar air mata baca!

Hahahahha....


Just imagine kalo Encik Pianggang tue tak suruh dia stop. hahah



p/s: Thanks for being my gugel map.hehehe

achik said...

muahahahaha.. =))

bahaya tu kalau suh pompuan bukak dada.. ekeke.. ;p

Mr PenyuBiru said...

owh! kenapakah budak lelaki tu adalah lelaki. kalu tak tentu ada sesuatu menarik yg dpt dikongsi disini.muahahaha...

hanisakura said...

heheh... penyubiru yg sengal.. pianggang eh? sejenis serangga yg mengeluarkan bunyi dari perut.. sy dpt dr pakcik gugel..ehehehheheh... lawak giler gelaran..hehehehhehe

Masy said...

anoi,
hahahah tu laa... try biarkan budak tu berlenggeng baru cakap, mesti nanges budak tu hihi

p/s: me? gugel map??

achik,
pompuan pon kene bukak dada ke eh? hihihi

penyu,
gedik betoi! :D

hanisakura,
hihihihi tu blom kire bdk yg kitorang gelar Ketapang.. bla bla~

AiE bAhRi said...

Apa agaknya kalau budak pompoan yg kena. Plak tu tak paham mksud buka dada tu..ha3

haruan tasek said...

boleh ke buka dada bukan kembang dada ke? kalau boleh buka mana pintu dada?

Masy said...

aie bahri,
alaa klu pompuan tak paham, tanye laa abg tu 'cer abg tunjuk camne nk bukak dada'. heheheh

haruan tasek,
ntah dah memang istilahnye gitu heheh

kad0k. said...
This comment has been removed by the author.
kad0k. said...

hahahaha..lawak2..sis.asal try mintak imej pianggang tu kua nasik dgn ayam panggang..seyes ni..wahahaha

Abang Long said...

Kalau depan pelatih perempuan, selalunya pengajar akan kata "tegakkan badan."

Alahai ... kalau tegakkan badan pun sama juga, matanya pasti tertumpu ke arah yang sama juga ...hihihihi

Masy said...

kadok,
hahahah sy pon ade try td n kuar mende tu gak. tp ade satu gambar tu mmg betul gmbr pianggang. try la lg bro ;)

abg long,
hahahaahahahahahaha gatallllll :D

aku said...

suka citer bab2 dada nie ...

hahahaha ...

*1996 = 16 tahun ah ha..

Zareda Norman said...

aduilah.. sakit urat geli nak gelak..

nasib baik komander tak suruh bukak lain lain.. ehheheh

Masy said...

yaman,
gedik ko eh :p

*ha'ah.. :p

kak zar,
heheheheheeh sibbaik budak tu x bukak suar ke pe ke heheehe

yOnnA said...

omg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yonna gelak nak mati dah ni kakak!!! sumpah lawak gila!!! HAHAHHAHAHAHHAAHHAHAHHAHAHHAHA tak pernah dibuat org bukak dada cara mcm tu, nasib dia laki! kalau dia pompuan and bukak baju!!!!
omg!! mesti pengsan pianggang tu! aduhaii!! gila lawaaaaaaaaakkkk!!!!

********

akak,pasal forum taa tu. time last kitorg masuk forum taa tu, hujung tahun 2006 kot,admin ckp kak anna (owner forum) dah meninggal dunia sebab sakit. meninggal kata aussie tu. time tu kak anna baru balik dr xpdc gunung kot. kak anna tu mmg ada sakit pun sebelum ni. related dengan jantung dia.

so,admin ada cerita la yang kak anna mmg dah pesan la kat kawan2 baik dia kalau one day dia da takde nnt, dia nak semua web and blog atau ape saja pasal dia, ditutup. dia taknak forum tu bersawang tanpa owner. T__________T

tp entah la kak. sebenarnya tru ly yonna ckp,yonna tak percaya. bila tny kubur dia kat mana, semua taknak jawab, even mods yg tny, admin taknak ckp. entah la. kalau tipu pun pasal kematian tu, dia dan allah je yg tau :)

tu lah punca taa tutup T___T sumpah sedih la kakak :(

kawan akak tu sape? i mean nick name dia kat taa dulu hee. mane tau kenal ke hehe leh jejak balik

Monkey D Luffy said...

bukak bontot lak camana?

hahaha

Masy said...

yonna,
jgn kata pianggang, mau laa dgn kitorang sume pon berbuih molot kat situ hahahahahahh

*aaa nanti akak bgtau la eh. thanks 4 d info :)

monkey d luffy,
ko try jap, meh aku tgk hahahahah

Jard The Great said...

hehehe... ku mampu sengih jaaa.....

psss... penyu mmg gedikz...

Masy said...

jard,
heheheheh

biase laaaa tu hehehe

en_me said...

isap dada volleee.. ekeke

Anonymous said...

amboii...sonok yee cik masy citer bab bukak2 nih....hehe..klo pompuan yg xpaham arahan tu...sya pasti 200% semua semua mata akan memberi tumpuan sepantasss kilat pda budak tu...termasuklah fasilitator2 yg lain hahhaa....kecohhhh beb!
***Z

Masy said...

en_me,
aippp... ape ni komen cenggini ni. sebat montot tu!

kurzz,
alaaa teringat je heehehhehee. org pompuan cpt paham arahan ok! hahaahahhaha~

kueh bakar said...

hahhahahaha...kalo pompuan lagik thrill...

"Mungkin dia saje-saje buat sombong sebab tak mau ternoda dengan cinta remaja.."

hahahhaha..

zino said...

menurut perintah dengan cara yg jujur hehe

Masy said...

kueh bakar,
ewah2 :p klu pompuan kompem akan tanye balik lerrrr

hahahahhhaha

abah angkatku zino,
ye betul tu hehe

DrSam said...

salam,

bacaan yang menggelikan hati, apatah lagi bagi yang terlibat secara langsung.

Mya said...

boleh buat forwarded email nih. hehe..

Masy said...

salam DrSam,
hehehe mekasih kerana rasa geli hati :)

kak mya,
waaaa jgn jgn.. sbb klu buat forwarded email, kene ade 'TM'. pastu ade link ke blog. abes laa sume org tau blog sy hihi~

blackpurple @ jowopinter said...

'Senang diri' macamana ek? Dah lupa. Hahaha!

Masy said...

BP,
jgn sengih2 pulak masa org soh 'senang diri' tu hahahhahaah~

Farid Rashidi said...

Buka dada ya..mujur dia buka baju saja :)

Masy said...

farid rashidi,
heehheeheh klu tak bukak baju, nk bukak ape lg eh? hahahha

pakbear said...

aku ada x masa tue? ehem ehem.. hehehe

Masy said...

pakbear,
ehem ehem mmg ade la. tp ko perasan ke kejadian tu? hahahahahhahahahahhaha nk gelak betoi2 ni hahahaha