Thursday, June 25, 2009

410: Beijing - Day 1

Salam sume..

Oleh kerana percutian kali ini memamam masa selama 5 hari, better aku separate cerita by day laa baru senang. Kan kan? Lagipun aku bercadang nak buat kuiz di akhir cerita aku nanti. Hohehohe. Ada small token from Beijing menanti anda. Tapi ade syarat yang small gak lah. Simple je. Hehe~

1. Hanya mereka yang kekal bagi komen dari 1st entry tentang Beijing ini sampai entry last sahaja yang layak menyertai. Means start daripada entry ni lah. Motif? Sukati aku laaaa kuiz aku. Hahahaha!!

2. Setiap orang hendaklah bersedia mendedahkan nama sebenar masing-masing kepada aku si pemilik blog (sahaja - dunwori aku tak publish nama betul korang kat sini) seandainya terpilih sebagai pemenang. Motif? Laaaa... again. Sukati aku laa hehehe.

3. Seandainya terdapat unsur-unsur penipuan - contohnya : tipu nama sebenar, pehtu terkantoi plak - otomatik gear aku akan batalkan hadiah. Mebi akan dapat gaklah, tapi aku send pic subinier tu je via email. Hohehohe.

4. Anne dan Penyubiru serta beberapa orang yang ko-tau-sape-ko adalah diHARAMkan sama sekali menyertai kuiz ni. Nak try boleh, tapi kalau betul pon sesia je sebab aku takkan bagi subinier tu kat korang. Hohehohe.

Ok, paham sudah? Dah tu je. Jom sambung cite.

Perjalanan ke Beijing bermula pada pukul 8.30 pagi. Berada di udara selama 6 jam sehingga dijangka tiba di Tianjin Airport pada pukul? Kira sendiri. Huahaha. Kitorang naik AirAsia Airbus. Seat gitu gak, tapi dalamnya luas.
.. dan ade intra-chat. Boleh wat chatroom. Ni je yang free. Kalau mo nonton muvi kaa dengar lagu kaaa kene bayau RM30. Tensi sket bila aku buat chatroom untuk opis kitorang tapi orang luar plak yg nyibuk join skali. Tak seswai okeh.

My treat - Big Bruce BBQ Chicken. Sedap ah ding dong. Errr taklah sampai ding dong. Sedap laa. Nasik Lemak Pak Nassier takde eh dalam flite ke China. Dunno why. Takot basi kot? (apedehal 6 jam je bukan 6 bulan isk² nak komplen ah).
Sebelum touch down, dah diberitahu para penumpang sekelian takleh turun dari pesawat sebab pegawai kesihatan dorang akan masuk untuk check temperature sorang-sorang. Cam scan harga gitu kat dahi memasing. And yes, ade sorang yang mebi demam onboard - so ade lima lane kena kuarantin dalam tu. Syukur lane aku slamat - alhamdulillah...

Kuarantin kat sana mengambil masa antara 3 - 10 hari, depends pada progress mangsa kejadian. Tatau ape kabau dorang yang kene kuarantin. Nasihat aku : jangan gedik gi duduk seat lain. kalau nasib tak baik, terkena lane yang ade orang demam - tak ke malang kene kuarantin? (padahal aku pon tido kat seat lain gak - tapi masa dalam flite balik eh :p)

Dari Tianjin ke Beijing mengambil masa hampir 2 jam jugak. So setelah ditimbang kati, aku berkeputusan untuk berwuduk di airport dan solat dalam bas. Sila tanya ustazah yang berhampiran untuk prosedur tersebut. Oh ye, waktu di Beijing dan Malaysia sama ye. Ade beza pon dalam 10 minit je (tapi Mr Sivaji kata takde beza langsung, ntahlah). Sekarang musim panas. Subuh pukul 4 pagi. Eh macam takde kaitan je stetmen ni.

Next!
Beijing adalah bandar yang berorientasikan mesra alam - environmental friendly. Takde asap yang berkepul-kepul daripada bas dan lori dan kereta jua. Polisi untuk bas supaya mematikan enjin ketika menunggu penumpang pun dilaksanakan. Bandar bersih, rakyat sihat. Beli barang kena beli plastik kalau mau guna plastik. Ramai yang gunakan basikal untuk ke sana sini, dan juga ada subway. So walaupun penduduknya berjuta-juta, tapi tahap kesesakan lalulintas masih amat terkawal.

Bayangkan je Kota Damansara tapi tak jem. Macam tu lah.

Lepas makan (dinner nih), kitorang gi tengok acrobatic show. Hensem budak-budak tu. Eh. Terer budak-budak tu meliang liuk dan berlompat-lompat. Kacak pun kacak. Eh. Cekap pun cekap. Heheheheheehhehe~
Kemudian terus check in di Bai Ming Wei International Hotel. Nice hotel. Tilam keras giler (ko lumpat atas tilam tak melanton langsung) tapi aku suke. Seswai untuk mereka yang mempunyai tulang belakang yang bermasalah. Mama like.

Oh ye lagi skalik. Charge SMS dari China ke Malaysia adalah RM2. So aku beli je simkad sane terus. 100 Yuen bersamaan lebih kurang RM50++. Tapi ade rasa tak puas ati plak. Errmmmm~

Bersambung lagi - nexweek kot? Hehehe.

39 comments:

Jard The Great said...

huh?? nex week la plak!!!

mana soalan quiz die lak??? Yeah!! penyu disqualified!! hahaha..

apsal ek?

Sierrauniform said...

word verify aku kan hertbu(mcm ada kena mengena ngan aku jer heartburn, ahahahha)

aku kan bila ada org batuk2/bersin ke lalu sebelah aku kan mulalah cam panic/seriau cam rasa nak pecut jauh2 dr situ..ko ok ker?

Mr PenyuBiru said...

aku tau lah aku terrer bab bab join kuiz ni. masuk kuiz je menang. masuk kuiz je menang. menang je masuk kuiz. tapi ko jgnlah disqualified aku. waaaaaa!!

psstt!..psstt! tu ayat kaver tu.ko jgn terasa tau.haha..

rasa nak gi beijing lah plak. tapi kira ko berani ek pi sane walaupun ngan keadaan skang ni. err.. opis ko tak diarahkab tutup kan? cuma sekolah kat kota damansara je kena tutup kan.hehe...

Masy said...

jard,
dah abes sume entry baru ade soklan. heheheheh

sebab.. dlm hal kuiz2 ni penyu kirenye cam Siti Nurhaliza laaa nanti kang sume org kalah. hahahahah taklah. ade laa sbbnye hehe

rembo,
hahahahah dlm flite balik tu aku cam seriau la sket. aku ade rasa mo demam sket ni tp dendiam dah laa kang tak pasal2 aku kene kuarantin - satu ketebang kene kuarantin. hihihhi

penyu,
hihihihi

ntahlah. aku pk pegi ke tak pegi ke - klu nk kene tu kene gak kan? tu semua ketentuan Allah. aku tawakal je :)

haruan tasek said...

apa soalannya? confused juga kuiz nie

Mya said...

berapa episod ni agak2? ada macam episod drama matahari tak?

Masy said...

haruan tasek,
dah abes cite beijing ni sume baru ade ;)

kak mya,
5 episod jelah kot. sbb 5 hari je. hehehe muntah lah sume org tgk pic beijing 5 entries hihihi

HEMY said...

ehehehe...kalau aku buat kuiz..peraturan aku tk bg...dh buat baru bgtu sapa layak...ahahahahaha

tp flight meal ko nmpk sedap wooo..ko topup jugak ek kat sana..aku dulu dh bgtu..mmg tak meseg sapa2 di tnah air..ahahaha..

cembam pn aku msg..pastu tulis..ok..sini mahal 2 inggit stu sms..bye..

ahahahaha

achik said...

simkad RM50.. skang ni tu dah kira mahal tu.. takat digi, RM8 pun dah dapat kan.. hehe..

Rozita said...

yg penting ko sehat ye kat sana

Masy said...

anul,
keji betoi hahahahaa

mmg sedap beb!

aku mesej gak. even call mak aku ;)

achik,
tu arr.. hmmmmm

kak rozita,
sihat kat sana. kat sini rasa nk demam plk. huhuh

kad0k. said...

await simkad dia mahal? sure buat prem kansim kad tu? hahahhahaha

Monkey D Luffy said...

jadi rasanya... sesuai tak bulan madu kat situ?

hehhe

Masy said...

kadok,
itu laa yg tgh musykil ni.. hmmm... blom lg laa bro. tp niat tu .. aa x sure plk hahahahaha

monkey,
owww seswaiii sgt ai likeee.. dapat jln2 berpegangan tgn di Summer Palace... auwwww romentiknyeeee ;;)

Ryana said...

a'ah next week ye kak..
sabtu ahad sy tak dpt online..
(cubaan tagih simpati ni)

ymn said...

huhu ...

besnyer

Masy said...

rya,
akak pon xleh online sabtu ahad, dunwori hehehe

yaman,
best2 :)

Mak Su said...

masy ada kat beijing? wow! ada cheng ho ataupun jet li tak kat situ? bestnyer!!!!

tak cakap kat akaks pun, oops! tapi maksu bizi giler hari tu ;)

meaning, maksu tak perlu ler habaq nama sebenar mak su,? selamatttt

Acai said...

Perhatian kak masy sekarang ngah bersin2 nak kena jangkitan H1D24, selsema durian,ahahhaahha...kak, mana da soklannya??!! pegi tak ajak, nyampah!!

Masy said...

maksu,
hehehehhe jet pejuang pon takde hohoh

kan ade kabo dlm blog ;) maksu kene bgtau klu menang kuiz je.. heheh

acai,
nak diyan!!!!

soklan akan kuar selepas entry2 kronikel of beijing selesai. hihihihi

arianna adrizal said...

aperrr haram?!!
ish ish ish.. susah gak jd org iq tinggi ni. sy pasrah je.. ;p

yana said...

air asia airbus bukan ada 'x' ke? hehehe..baru tuh..cun kan?

Masy said...

anne,
sadap u! hahahahahh

yana,
tu laa tp tatau nk letak katne 'X' tu hahahaahha. baru kot tp xde bau kedai pon. hohehohe~

yOnnA said...

oit kakak comel, awat watermark gambar gile besar!? HAHAHA menghalang pemandangan betoi la :p

update lagikkkk :p
nak sebinier gak T___T

sofea said...

waaaa....p beijing yer...besh bangat....nk komen jugakk...nk masuk kuiz gak..tp tade blog muleh ker...T_T

Masy said...

yonna,
hahahaahah saje je lalalalalala

isnin nanti insyaallah akan diupdate ;)

sofea,
bole je.. xde hal punye ;)

po+yaty said...

orang pun nak join kuiz

kahkah ketinggalan abes

chii said...

beli simkad baru? mahal gak eh..

owh..yg pasal beg plastik tu..ada gak org citer..kalo nk g pasar ke..memana ke..kena bw beg plastik sendri..bagus gak wat camtu kan ^_^

kueh bakar said...

selamat kembali!

zino said...

jenuh nak tunggu sampai habis drama in china ni... hehe.. nampak seronok kat sana...

izman said...

ada hadiah? aku mesti cuba ni...

D'Rimba said...

Hargai nilai kita..............

DrSam said...

nasib baik kat dalam flight dia tak paksa pakai topeng zoro :)

Uncle Lee said...

Hello Masy, wow, very interesting being in China...I have yet to go there.
Oh well, maybe satu hari.
Have a great time. Lee.

Masy said...

po+yaty,
join join hehehehe

chii,
itu laa.. masih menjadi tanda tanya lg ni.. hurmmm

ok la tu ye tak? ;)

kueh,
mekasih!~

abah angkatku zino,
panjang lg ni abah heheheh

izman,
yaa cubalah mana tau rejeki kan.. ;)

d'rimba,
:) betul..

drsam,
hahahahahahhhaha sibbaik jugek x suruh pakai topeng spiderman

uncle lee,
yeaaaahhhh nanti pegilah uncle, pegi dgn sy lg bagus. bole laa suruh uncle kawtimkan harga ehehehhe~

momentinlife said...

aku bru balik!!

aku pn mo sobenierrr!!~ haha

Masy said...

wafa,
sempat lg hehehehe

noorlara said...

laaa ade kuizle plak, oooi masy dah tau nama hakak siap no hengpong skali pe tapi takleh masukle sebab gerenti hakak menangnye hahahaha, banyakke shopping? Panjat Tembok besar Cina tu sampai takat mana ek?

Masy said...

kak noor,
heheheheheh mmg xleh laa klu akak hehee. bole tahan laa sopingnye.. panjat gak tp x jauhlah.. tu pon dah nk pitam dah hahahah