Monday, June 29, 2009

411: Beijing - Day 2

Sebelum sambung cite pasal Beijing, ni saje iklan. Letak gambau je..

Ke umah Kak Nonie semalam, bday party anak dia daa.. Baguih dok ado aku dengan Anne berlenggang bawak perot je hohehohe. Tapi ade laa seswatuh ku bagi pada Nurin – hihihhihih aippp kalau Nurin tak bagitau mama, kakak bagi lagi eh *KAKAK ok…. Lalalalalala*. Oh ye.. yang berkaber muka tu ialah Kak Anie a.k.a Kak Lady. Auwww tak sangka sangat terjumpa dia kat situ hehehe. Tahniah untuk Kak Anie sebab berjaya menyebut nama baby dengan tepat sekalik! I love u laaa kakak ;)

Ok, let’s move to Beijing’s part. Hahahaha. Hari kedua. Pukul 6.30 pagi aku turun bersarapan. Pukul 6 pagi di sana terangnya macam pukul 7 pagi waktu Malaysia. Pukul 8 kami sume bergerak ke destinasi pertama iaitu Summer Palace. Kebetulan sekarang ni memang musim summer, so ngam la tu hehe. Kawasan Summer Palace ni teramatlah luas, kalau nak habiskan berjalan di seluruh kawasan tu memakan masa 7 jam. So.. kite jalan sket2 jelah.

Kemudian di tempat yang sama, kitorang naik bot untuk tengok2 kawasan tu. Penat laa kan nak jalan kaki, aneroxia la pulak karang. Bayaran untuk naik bot tu adalah 20 yuen seorang. Kalau bos ko baik, dia bayaukanlah. Tapi aku tak kata bos aku tak baik tau, aku cuma nak cakap – kalau dia bayaukan, dia adalah SUPER baik di mata aku. Wakakakakakkakakakaka janganlah waris dia baca blog aku neh huahaha. Mek bercanda aja donk ah!


Abes je round2 kat situ, kitorang shoot ke tempat lain plak. Kali ni ke kilang pembuatan pearl cream. Bukan takat pearl cream and pearl powder je, ade gak jual aksesori yang berasaskan mutiara dijual. Aku ada laaa bli sket untuk kekawan. Untuk aku, aku dapat cincin mutiara free je – save bajet di situ ye. Hehehe. Hah. Sape2 nak beli pearl cream tu, silelah contact aku ye. Ade lagi 3 botol ni. Sape cepat, dia cepat – sape lambat, dia lambat ah. Ok?

Lepas singgah solat kat Masjid Madian, trip diteruskan ke kilang pembuatan kain sutera. Ekcely bukan takat kain sutera, ada satu menda yang memang aku rasa teruja nak beli tapi mengenangkan kemampuan yang tiada, maka tiadalah aku melakukan sebarang aktiviti soping-sopingan. Barang itu adalah selimut sutera. Silk quilt. It would be a perfect gift for my mum but... takpelah. Maybe someday, I hope.. So bergentayangan jelah aku kat situ tak beli pape. Walaupun cik-cik amoi kedai tu datang bawak bantal per sume dan pujuk2 namun tetap tak berjaya merubah fikiranku. Ahakss.
Ni kat Masjid Madian tu lah. Cantek kan? Dedaunan merimbun menjalau-jalau kat dinding, klasik sangat!~

Ni gambau kat kilang sutera tu lah. Banyaknye gambau, malas pulak ku nak letak satu-satu. Huhuh~

Abes kat situ, kitorang gerak ke satu tempat yang ku nanti-nantikan untuk menjejakkan kedua-dua belah kaki aku yang tak berapa nak kurus ni sejak dari kat Mesia lagi.. hohehohe aku berjalan dengan riang walaupun penat dan kepanasan sambil menyanyi-nyanyi lalalala~

Nun di sana tersergam Forbidden City atau dalam bahase Melayunya Kota Larangan, tempat di mana kita asek dok tengok filim-filim cina selama ni – nah, skang tertonggok dengan kereknya di depan mata aku. Aku letak gambau jelah hoh, panjang kalau borak tang ni. Silekan gugel cerita selanjutnya tentang Forbidden City ok kawan-kawan. Hehe.

Berapa jam hah aku kat situ? Yang pastinya ku berjalan sampai langkah pon dah hilang rhythm. Penat penat. Penat nak mampossss dah laa panas terik plak tuh huhuhuhuhu. Dari Forbidden City, kitorang menapak ke Tian An Men Square. Memang le tempat tu depan-depan je. Tapi ni bukan Mesia deeekkkk yang ko boleh cross jalan selambe je. Kene lalu subway, dah tu kat subway pon ade scan bag jugak cam kat airport. Menjaga keselamatan kekdahnye *apsal cakap cam fefonen ni? Hahaha*. Pehtu berbaris di Tian An Men Square itu untuk bergambar.


Haaaa kat sini aku ade blurrr laa sket. Kite ni nok amek gambau laa kan, aku memule kompius apsal cam ramai nau orang-orang yang tak terbabit dengan penggambaran ni pun nyibuk2 kat tepi tu? Alkisah dorang dok menengok kami nak pose-pose ni hah. Harem jadah betoi ku rasakan. Kalau dok jejauh tu tahan laa jugek, ni dok dekat cam nak soh ajak join je. Berbulu betis beruk menengokkan aksi-aksi cenggini. Pakkal tempat orang, kalau kat Melaka memang lajuuuu je mulut aku soundkan.

Dari situ jalan lagi nak menyampaikan ke bas sanun dah la parking jauh (ingat.. kan environmental friendly tajuk album Beijing ni, bukan boleh suka-suka parking bas hoh). Patutnye singgah muzium tapi tak sempatlah kot, dah petang nau. So amek gambau depan muzium jelah.

Ade cite masa nak snap pic. Masa kitorang tengah set-up nak amek gambar, maka lalulah mamat-mamat Beijing di depan kitorang (cam biase laa pandang-pandang macam dok penah tengok orang huhu) pastu terdengar laa dialog dorang..

Congcengcongceng piao liang congceng

Haa aku paham piao liang je, so aku pon cakap ‘xi xhie’ (betoi kaa eja ni?) kat mamat tuh hahahahah. Terus amoi opismate aku terkejut.

u paham ke apa dia cakap?
I paham piao liang tu je. Dia cakap sape cantek?
Dia cakap kita semua cantek
So betoi laa I cakap xi xhie tu hehehe

Sampai ke sudah dorang dok pandang-pandang sambil sesenyum. Padan muka aku! hahahahaa.
Lastly, kitorang gi dinner dan terus balik ke hotel.

Bersambung...

33 comments:

ad3ck said...

comey ar kak anie tuh ehehehe

ymn said...

ha!
2nd .. huhuu ..

aku tau solan kuiznya ..

apakah maksud piao liang ???


: )

Masy said...

ad3ck,
yaaa mmg comel hehe

yaman,
hahaahha lmbt lmbt :D

takde.. soklan di akhir kisah nanti hehehheheh~

rya said...

gi beijing jadi tambah2 cantek eh?
syoknye..

momentinlife said...

pink itu tetap ada!!

huhu

*aku tgh tgk web MAS & Airasia nih.. aku pn nk gi la.. dush!~

pB said...

WOW ...

teruja kak pB baca pengalaman masy ke Beijing nie ....

seronok giler tuuuu ....


huk huk hukk
kak pB , Bandung pun tak sampai lagi


ni nak nagis nieeeeee

Masy said...

rya,
anda kata kakakkah yg btambah cantek tu? auuwww malunye tp thanks huehehe

wafa,
heheheeheh ade ade takde hal punye hihih

*pegi laa skang ni tgh murah kan?

kak pB,
alaa sy pon tak penah smpi Bandung kak.. dont cry2 ok? ni pon opis sponsor, klu tak berangan jelah sy ni nk gi beijing kak.. huhuuh

Abang Long said...

Ada tak orang mengurat disana ?

Saja nak tanya ... hahahahaha

ALAF21FC said...

Catatan perjalanan yang boleh dijadikan travelog.

arianna adrizal said...

ad3ck <--- jeles la tu ;p

kakak, cani eja xie xie. tp yg tanda2 tu xreti nk ubuh. huhu. aci jelah eh.

Masy said...

abg long,
ade. hahhahahaha itu nantilah cite di episod akan dtg :)

alaf21fc,
waaaa bole ke?

anne,
hahahahah

haaa tulah. rasanya mcm tu tp cam sikit sgt, tu yg akak saje tambah2 tu hahahahaahh

Zareda Norman said...

masy

huhuhu cam ne kak zar boleh lupa party liar kat rumah kak nonie tu yer. huhuuhuhu tak aci tak aci

besnyer travelog ke beijing ek.. banyak ke sopping dik?

achik said...

bestnyaaaaa..

Mya said...

fefonen kekdahnya..

Masy said...

kak zar,
haaaa camne leh lupe tu?? saje laa tu nk nyuruk2 eh heheheheh

best2. byk tak sebanyak org lain aa kak. di tahap berjaga2 (tp pinjam gak duit org len pastu wakakaakkaak buruk pangai)

achik,
best2 ;)

kak mya,
itu ler pasal huahahhahhahh~

HEMY said...

xie xie...baby nye posing kat bday party..miowwwwww....

ada scan kat subway??pergh..baik lepak subway makan sandwic

Jard The Great said...

waaaaaaaa...... bestnye gi korea... dn dipuji cantek.. hehe.

eh.. bile kontest neh.. tak sabarnya

Masy said...

anul,
ku duduk cam batu tu pon miowww gak ke anul? ni puji ade makne ni hahahah

jard,
korea mane plk ni hehehhehe

sabo2 ade lg 3 ari lg nyer entry wakakakkaakkkkak

sofea said...

wow...makin menarik ni citer ni...
pelik pulak depa dok dekat2 time nk amik pic tu...
diorg xbesa tgk org amik pic ke???
hahahah

Rozita said...

ok ke pearl cream tu?

Masy said...

sofea,
tu laaa akak ni dah laaa cepat panas. rasa nk tempeleng je hahahaah

kak rozita,
ok, betul2 ok ni hehehe. akak nk ke? ade lg 2 neh. hehe

Mr PenyuBiru said...

cantik aaa payung dia tu..

haruan tasek said...

ko tak pi tembok besar ke

Masy said...

penyu,
puas aku cari mana gambau payung, bole plk ko nampak eh? hahaaha mata penyu betoi *ade ke istilah gtu??*

haruan tasek,
pegi. entry seterusnya ada nanti ceritanya. tungguuuuuuuuu~

ymn said...

gmbr seketul2 x der kr??

upload lah kat flickr ke .. photobucket ..

gmbr kecik + dan bervandalisme tu x brp bes nak tgk ...

Masy said...

yaman,
nantilah aku letak kat fotopages ke, malaslah nk letak kat sini sekeping2, penat tau... huhuhhu

Mak Su said...

wow! bestnyer..... ternampak2 bayang2 hidden tiger crouch dragon kat situ... errr, betul tak tajuk pilem ni?

en_me said...

bestnyerrr.. tembamm tewww

KAMATO said...

jalan2 situ tak takaut ke h1n1...he he

Masy said...

maksu,
mcm tbalik je... bkn Crouching Tiger Hidden Dragon ke? hehehe

en_me,
ape yg best ape yg tembam tu (tanye plk ape yg tembam, msti laa gua huhu)

kamato,
malas nk takot. kita takotkan Allah jelah ;)

HappyIrfa said...

wow..terujanya baca trip to beijing.tapi sayang xleh tgk gambar..x kuar gambarlah pulak..slow yg amat pc aku ni

Naz said...

naper x ajak pokcik sekali???

Masy said...

kak irfa,
laaaa ye ke? padahal sy dah compile2 bg senang tgk hurrmmmm

naz,
nk ikot ke? huehehe