Wednesday, July 01, 2009

412 : Beijing - Day 3

Hari ketiga bermula selepas siap-siap bersarapan dan membuang apa-apa yang patut hehe. Sebaik-baiknya sebelum memulakan perjalanan, pastikan apa-apa sampah perut telah selamat dilupuskan di hotel. Ini kerana toilet di sana bukan macam toilet kat Mesia ye.. Toilet kat sanun takde air, main calit-calit je huahahah. Tapi biasanya kitorang akan bawak botol air mineral tu untuk dijadikan paip bergerak (bukan alat istinjak ye..)

Lokasi pertama yang dituju ialah kilang jade. Hoh memang hajat di hati rasanye kalau bole takmo beli pape. Tapi takkan tak beli langsung kot? Sebenarnya di mana-mana je tempat soping kat sini, better korang pakat ramai-ramai, bargain giler-giler dan beli banyak-banyak (kire tong-tong laa). Cara camtu lagi murah dan korang pun untung lorrr. Beli banyak-banyak tu tak semestinye korang kene beli 10. Mebi dalam satu dua je, yang lelain tu tong-tonglah. Ala.. korang tau laa konsep tu kan. Heheh.
Aku tengah pilih cop mohor untuk nama sendiri. Sampai skang rasa nyesal sebab tak buatkan untuk abang-abang aku. Huwaaaaa bodoh betoi!! Kat situ kita just bagi nama dan dia akan engravekan nama kita kat batu jade tu dengan chinese name lagi. Hehehe. Tahun ni kad raya aku ade laa cop mohor lalalala~

Selepas berborong-borongan (orang lain laa aku tak sangat - ehem padahal bukan ke dorang kene tunggu aku abiskan engrave nama tu? hahahhaha), kitorang shoot ke kedai kristal pulak. Huhuuh. Kat situ aku kompem tak beli pape. Malas ah. Abes sume tempat ko nak laburkan duit, macam laa kat Mesia takde kristal hihihi. Tapi sebenarnya yelah.. Boleh dapat murah lagi tapi bak kata amoi opismate aku ni - ini namanya kehendak, bukan keperluan. Yaaa aku akur di situ.

"Take Be Careful" eh. Hahahahaha. Patutnye aku rasa dia tulis 'Handle With Care'. Wuteva. Dan ya.. batu jemala yang aku dok 'puja' tu memang kristal betul. Gak eh kalau buat penyendal pintu tu mesti cun kan? Hehehe.

Kemudian kitorang pun berenti makan dan solat kat satu restoran ni. Alamak ape tah namanya. Tapi kat situ aku ade beli samting untuk diri sendiri laa. Tersengih-sengih cam kerang bakar aku akibat hepi yang amat mendalam di lubuk sanubari (ko tengok ayat aku yang putar belit ni pon boleh agak kot camne laa aku punye hepi tu hehe).

Pastu perjalanan diteruskan ke satu lokasi tersohor... Ah berdebar-debar rasanya auuuwww~
Tiba jua kami kat Tembok Besar China ni. Fakta sebenar : Tembok ni bukannya bersambung-sambung sepertimana yang kita sangka selama ini ye kekawan. Memang laa panjang berkilo-kilo metriko tapi terputus-putus. No wonder laaaa orang-orang Mongol leh tembus masuk China dan culik emperor walaupun ade Tembok Besau gabak ni. Apedaaaaa~ Heeheheh~

Group kami naik kat point yang mencanak giler. Giler!!!!!!!! Aku memang laa semangat nak panjat since kat Mesia, so aku pon naik laa.. naik naik naik.. pehtu penat sebab tangga tu tinggi laaa dah laa satu step tu sampai kaki ko kene angkat 45 degree, tinggi plak tu. Pehtu mata aku gi gatal tengok bawah plak. Mak oihhh gayatnyeeeeeeee. Halfway tu aku macam dah serender nak turun balik, tapi kakak sorang ni bukan main bagi semangat kat aku - siap turun balik tarik aku nek atas. Sampai kat atas tak lepas tangan. Huhuhu (malu ai kerana tumpas di tangan kakak yang almost 40 itu eheheh).

Hah. Sape yang berhajat nak panjat tu, jangan lupe bawak air mineral skali eh. Kalau ko rasa leceh, ko tunggu laa nasib ko tengah-tengah jalan tu. Hahaha. Aku ni sampai je kat puncak, terus rasa sejuk badan mo pitam rasanya - bukan sebab gayat laaa tapi sebab penat giler. Terjelir lidah. Hahaha. Paling tak bleh blah tu masa on the way ke atas, terserempak dengan mat saleh2 sekelian. Mereka pun berkata :

just take ur time dear. ekcely ur not even half way there

Pehtu kawan dia syyhhh kan dia sebab takmo aku cuak, voley gitu? Huahahahaha.

Apapun, penat ke terjelir lidah ke - still - it's the best memory I treasured! Pehtu sumpah laaa aku takmo dah panjat Great Wall tu. Unless ko bawakkan kat tempat yang landai sket macam dalam TV tu aku rela laa huhuhhuu.

Dah petang tu, kitorang patah balik ke tempat asal dan bersedia untuk soping pulak. Giler koooo lepas bersenam angkat besi berenang berlari tu pegi soping plak. Tapi jangan ingat kami sume takde stamina wakakakaakakakka.
Yashow Clothing Market. Tempat membeli belah yang agak sorga laa untuk kaki-kaki soping (seperti Kintan opssss) dan tahap tangan-tangan soping (macam aku hihihihi). Kat sini, ko kene berani bargain. Dia letak harga 300 yuen, ko tekan laa sampai dia bagi bawah 100. Jangan lupa matematik mudah - 100 yuen = RM50 (lebih kurang laa, tak tepat ni tapi senang ingat). Pastu jangan malu-malu mintak free gift wakakakakak. Macam aku beli langsir untuk mak aku (yang ni tak dapat murah giler2, sedey), aku paw cina tu sarung kotak tisu 2 lai. Pastu boleh plak dia ajak aku dating esoknya pehtu nak bagi aku langsir free, voley eh?

Ku jawab mudah je : u give me the curtain 1st and i'll think about it. ok?

Kahkahkah~

Kalau dorang tak bagi rega yang korang nak, blah je. Banyak tempat len boleh bagi murah. Silap2 tempat yang 1st tu tarik ko balik dan bagi rega yang ko nak. Tektik je tu hihihih. And lagi satu, buat baik laa kan kan. Cam aku bila aku tengok amoi tu macam nak marah je time aku letak rege tahap tapak kaki, aku pon usap-usap laa belakang dia sambil membaca mentera 'lengloiii.. lengloii..'. Pehtu dapat laa hahahaahhaa.

Kat Yashow ni pun ku jumpa amoi-amoi yang pelik. Ada yang pegang2 baju aku, ada yang tanya aku 'can I touch?' pastu pegang-pegang pipi aku. Sepak gak kang sesia je. Huwaaaa tercabulllll~

Abes soping, balik dinner dan balik hotel. Ekcely ade je kitorang kuar jalan-jalan time malam tapi malas nak cite, boleh eh. Heheh.

Bersambung...

31 comments:

momentinlife said...

aku 1st!~
wakaka

pB said...

akak seken

beli apa untuk kak pB ??

momentinlife said...

a'ah la.. aku 1st.. hehehe

uh! aku suka JADE! tidak suka gold.. tapi ntah la, bila byk dpn mata, aku xbeli pun... pastu rsa nk gi sna lg.. huhu

ymn said...

isk isk .. jatuh no 4

Mya said...

berangan2 mau ke great wall... oh...

Masy said...

wafa,
suke ko eh heheh

kak pb,
hadiah ade satu je kak utk kuiz nanti hehehehhehe ;)

wafa lg,
heeh biase laa tu rambang mata. klu aku senang je, beli je satu je barang dr situ. at least takde laaa kempunan hehehe

yaman,
ok laa tu hehe

Masy said...

kak mya,
angan2 dulu lama2 insyaallah jadi kenyataan ;)

Rozita said...

banyak nya jade..

Anonymous said...

waaaaaaaaaa...dasat tu...siap engrave kt jade lg...besh beshhhh...kene anta kad raya kt akak la thn ni yer..muahahah

~sofea~

Masy said...

kak rozita,
byk2. mcm2 bentuk n harga pon bole buat pengsan loh hehe

sofea,
ehem silekan hantar huehehehhe~

Jard The Great said...

aku nak sebenier gakkkkkkkkkk!!!!!


mana???? mana?? eeehehehe

achik said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaa!!! kak masy dah gi salah satu dr 7 keajaiban dunia..

oh2 apa yg dibeli sampai hepi giler tu?? nak tgk! nak tgk! ekeke..

harap2 ada la rezeki saya nak gi China satu hari nanti.. *berangan*

pB said...

kak pB tunggu kad raya , jelah kalu gitu ....




tak date dengan Minnie ker??
leh akak join sekali, hi hihi

Masy said...

jard,
sabo saboo dah ade kuiz nanti pastu dah menang baru leh dpt lalalala

achik,
tu lah. terharu smpi nk pitam rasanye wakakaakkakakka

nanti akak snaplah eh pebendenye

kak pb,
hehehe

bile2 je bole kak.. call je heehh

HEMY said...

kalau aku ada tepi ko...aku wat bisnes masy

yaa..kam kam..u ken tac dis gel hiyeeee..wan tac 100 yuen only..

fluffy as garfield meh...when can tac again..tomolo go home...kam kam

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahaha

momentinlife said...

mende komen hemy tu?
hahah

jard plak mcm minah kepoh tul! huhu

Masy said...

anul,
rugi laa aku klu ko ade. baik aku je yg 'jual' diri aku. takde org tgh. hahahaahhhahhaa

wafa,
anul tu mmg suke jual aku. hahahahhaha

tak sabo2 laa tu dak jard tu hehe

zino said...

abah baca pun letih ni hehe

Mak Su said...

ada ker depa buat show jade2 yang besar2 dahsat giler? depa kan suka perhiasan jade.

pegang2? awat? macam alien giteww

Masy said...

abah angkatku zino,
hahaahahahah sian abah :D

maksu,
mcm2 bentuk ade. kapal laa naga laa tok pekong pon ade tp malas nk letak pic sume skalik hehehhee

ntah laaa pelik arrr huhuhuh~

HappyIrfa said...

ada kawan gi beijing,habis duit beli jade jer..pastu nyesal..akak pun pasti nape dia nyesal?mgkin kalau dia beli jade,dia buleh beli mbyk mende lain kot.hehe

aim-a said...

panjang panjang saye bace ni...serbenior please...:P

Masy said...

kak irfa,
ke dia nyesal sbb bli awal pastu jumpe benda yg sama tp rega murah? klu kesalan yg camni mmg adat laa kat sana hahaha. tp teori 'klu dia x beli jade dia leh soping byk' pon bole pakai gak hehehe

aim-a,
tunggu kuiz laaa pastu klu menang baru leh dpt lalalala~

ad3ck said...

fuhlamak. camna kak kecikkan bumi pastuh boleh berubah warna jadi merah?

rya said...

Kat Yashow ni pun ku jumpa amoi-amoi yang pelik. Ada yang pegang2 baju aku, ada yang tanya aku 'can I touch?' pastu pegang-pegang pipi aku. Sepak gak kang sesia je. Huwaaaa tercabulllll~


~ kan dah kata pegi beijing jadi chantek..ikiki

Masy said...

ad3ck,
kuasa dalaman tu.. jaga2 ad3ck.. nanti akak kecikkan ko jadi lolipop kang wakakakaakaak

rya,
ooooooo hahahahaha. ala dorg pelik kot tgk akak. alienkah daku? huhu

Mr PenyuBiru said...

kristal yg besor tu cam bola yg senamrobik je ku tgk.

baru aku tau rupanya great wall tu putus². selama ni terpahat dlm minda aku,great wall tu cam pagar yg mengelilingi sempadan china.ceh! tertipu aku

erk! amoi kat situ lesbo kut.hehe..


p/s: sebenier tu dah sampai.thanks yer! buat susah² aje. harap² ko tak 'lengloiii.. lengloii..' kat sebenier tu yer.haha

noorlara said...

wah wah wah tak abis lagi seronok kat Beijing yeee, tingat masa urut tapak kaki (reflexiologi tu) geli sampai bodak tukang urut tu hangin satu badan hahahaha banyak ke membeli dan membelah tu

Masy said...

penyu,
tu arrr giler besau ko.

selama ni aku pon mcm ko. tertipah laa kita sesama hehehe.

tang tu aku pon tak sure *sambil nyuruk ketakutan*

p/s: waaa pantasnye! tak sesia bayau 5 hengget opsssss ur welkem :)

kak noor,
5 hari punye cite. ade lg 2 hari lg. hahahahah~

yg org dpt, picit x berasa ape pon. tensi je hihi~

Cath J said...

Gadis... 'hansem'??? ???

apa2 pun...best nyerr dah jejak great walll.... ^_^

Visiting your blog yerr... :-D

Masy said...

cath J,
yaaaaa hahahahaha

ye sonok! :) thanks yaaaa i'll visit urs lps ni~