Monday, July 20, 2009

420: Tiny Heart. Small Heart.

credit to : www.zazzle.com


Bila ada blog ni, banyak pro dan kon nyer. Bukan PROgol dengan KONtraktor ye sengkawan sekelian. Alah.. korang tau kan. Aku saje je tuh. Hehe.

Bila marah, leh cite kat blog.
Bila sedih, leh cite kat blog.
Bila hepi, leh cite kat blog.
Bila eksaited, leh cite kat blog.
Bila mandom, leh cite kat blog.
Bila penat, leh cite kat blog.
Bila tensen, leh cite kat blog.
Bila bizi, leh cite kat blog (err motif?)
Bila deting, leh cite kat blog.
Bila break up, leh cite kat blog.
Bila nampak orang ensem, leh cite kat blog.
Bila nampak orang buruk, leh cite kat blog (err)
Bila senang, leh cite kat blog.
Bila susah, leh cite kat blog.
Bila sakit, leh cite kat blog.
Bila sihat, leh cite kat blog.
Bila pandai, leh cite kat blog.
Bila bongok, leh cite kat blog.
Bila kerek, leh cite kat blog.
Bila korek idong, leh cite kat blog (ni Jard je)
Bila-bila leh cite kat blog.


baby tanye : Tapi bila kecik ati, leh cite kat blog gak ke?
belog jawab : Why not, wahai cik Masy yang manje dan manis ehek. Nape plak takleh?

baby tanye : kalau kecik ati sesama kawan blog, takkan nak cite?
belog jawab : .............................................................. *tido*

Haaa terdiam ko! Hahahaha.

Ekcely aku bukan tulis entry ni sebab kecik ati dengan kawan-kawan blog (belog : ye ke?? tipuuuu!!! *pelepap kene tempeleng kat kepala*). Ehehehe. Penah laa kecik ati gak tapi perlukah nak cerita kat sini? Takot kang jadi isu. Takot kang daripada kecik ati, jadik gaduh plak. Senyap diam-diam sudah laa...


Aku rasa sebenarnya ada je antara kita yang rasa camtu. Mintak-mintak janganlah aku sorang je, rasa cam saiko la pulak kang. Hehe. Contoh laaa eh.

ada seorang kawan namanya Ah Meng
dia juga berkawan namanya Muthu

kami berkawan baik sama berbelog

belajar bersama update bersama


hey hey hey

hey hey hey

tiga sekawan..


Merepek sudah. Contoh. Ada seorang kawan namanya Ah Meng (serius rasa nak sambung nyanyi hahaha). Kawannye Muthu dan si tukang nyanyi ni (konon nama dia Abu - nama stendet buku teks darjah 1) ada belog la. Kirenye kenal pon dekat belog la. Diorang ni kire agak akrab laa kalau kita rujuk pada baris lagu berikut :

kami berkawan baik sama berbelog
belajar bersama update bersama

Kan?

Sekali tu pada satu hari *jeng jeng jeng*, Abu (nampak sangat Melayu mudah terasa hiks) menyedari akan kejarangan Muthu mengunjungi belognya. Kalau berkunjung pun, kunjung jelah tak tegur tak ape. Kirenye kalau di alam nyata ni, stendet lalu depan umah tak bagi salam walaupun tuan umah ade depan pintu. Mulanya Abu menyangka dia terlalu sensitip, kendian dia pun masuklah belog si Ah Meng tu. Eh eh ade pulak si Muthu ni kat situ. Siap tinggal jejak rasul berbagai kat situ.

Abu kata ; dia tak sempat kot tegur aku. takpelah. Bagus Abu ni, baik sangka budaknya.

Kendian dia tengok lagi, eh eh. Tiap kali Ah Meng apdet, mesti adeeeeeeee je Muthu respon. Maka terpikirlah di benak Abu (tapi Abu tak benak ok), adekah dia berbuat salah kepada Muthu? Atau tersalah cakap ke? Atau entry dia tak best ke? Atau Muthu dan Ah Meng adalah pasangan walaupun dorang sama-sama lelaki (ok ini tak baik yaa Abu. bad bad thinking).

Takkan laaa Abu nak pegi tanye - oit Thu, apsal ko tamau cakap pape ha kat belog aku? belog aku atau aku tak best ke cam Mengmeng? Situasi itu akan meletakkan Abu di dalam keadaan yang sukar ye kerana ia akan mengundang spekulasi liar dan jinak dari pihak Muthu, contoh:
  • apsal plak, jatuh hukum wajib ke tinggal komen kat belog ko?
  • ko jeles dengan Mengmeng ke sebab entry dia banyak gambo cantek, belog ko penuh ayat je?
  • ko ni apsal, saiko ke ape?
  • ko syok kat aku ke? (ini paling bahaya dan digeruni oleh pihak musuh ok)
Terlalu banyak benda yang bermain di pikiran Abu. Akhirnya dia memutuskan, BIARLAH RAHSIA. Wakakakakakakakkakak!

Mekasih Abu kerana sudi berlakon untuk Kak Baby. Nah lolipop jenama Capecap perasa sarsi. Makan sorang ok.

Secara amnya, bukan nak kata yang berlawanan jantina je leh terasa ati - dengan kekawan yang sama jantina pun bole per. So. Ada sape-sape kat sini yang pernah berada dalam situasi Abu ni? Hehe opss tangan aku ni terangkat sendiri pulak.


# sebenarnya tak kisah sgt. negara demokrasi. ati kecik leh rendam air panas kasik kembang balik. hihi.

37 comments:

Jard The Great said...

waaaaaa.. hmmmmmmmmm......... aku tatau pernah terasa ke tak..... mngkin sbb muthu jeles dgn blog si abu yg byk peminat.. so tak yah ar die masuk.. huhu

aRaBeLLa said...

tak boleh belah part yg jard korek hidung tuh...huhuhu

Masy said...

jard,
hahaahah. aik blog abu x byk peminat pon muthu leh jeleskah? aneh betul point ni haahhahah

arabella,
hehehhehe kisah benar tuuu ;)

Masy said...

*opsss jard, byk peminat eh, silap baca sori2. ok laa klu byk peminat dia jeles. hehehehheh

Rozita said...

maksudnya > blog adalah segala-galanya?

momentinlife said...

klu terasa hati ngan blogger,
kt blog lyn je..
tp klu 'dia' call or 'sms' aku xlayan terus.. wakakaka

* hint ni!~ sms or call sapa aku xrespon..bererti aku terasa hati ngan kamu.. kikiki

Masy said...

kak rozita,
tak kot. tp mebi utk kawan2 rapat, ade yg anggap camtu. agaknye laaa sy tatau hehhe

wafa,
wah siap hint lg! hahahh tp akak xde no wafa, so xde laaa terasa ati dgn akak kot hehehe

achik said...

kdg2 penah gak terasa hati cam apa yg kak bay opsss salah, abu rasa..

ada satu lagi situasi yg saya geram, bila saya nak lepaskan geram, tp 'komen membina' yg ditinggalkan makin membuatkan saya geram.. tp slalunya saya ignore je la.. wat2 cam xde apa2 padahal sentap!!! huhuhu..

jumaat lepas plg kronik.. terus tong sampahkan entri tu..

err kalau saya ada buat kak masy terasa hati, mahap ek..

arianna adrizal said...

err.. tang kembang tu kasi kecik sket font dia. hoho.

Masy said...

achik,
bukan akak tau, Abu tau :p

alaaaa akak ade tgk x entry jumaat tu? lupe la. klu x leh tgk komen yg menyentapkan achik tu hehe

yeee samalah kita ye kechik ;)

anne,
dah kecik per hehe :p

Mr PenyuBiru said...

meh bagi aku blog abu tu, aku nak komen banyak² kat blog dia.hehe..

psstt!! psstt!! aku tau ko kecik ati ngan aku sebab aku lupa nak pesan beli sebenier tuk aku masa ko pergi seremban itu hari.muahaha..

HEMY said...

ni bukan terasa...ni jeles..ahahaha..alaa..ikut niat la blog ko tulis...

kadang aku tulis entri yg merapu..pasal apa aku buat..tak expect pn org kumeng..hehe

YMN said...

aku rasa ko jer yg terasa hati .. jgn ambil hati sgt .. biarkn jer .. nanti jadi busuk di hati .. penyakit tu tak baik utk kesihataan..

Masy said...

penyu,
blog Abu terpaksa laa dirahsiakan.

ahahahaaha mmg aku kecik ati! ko ingat kt semban takde fridge magnet ke hah ahahahha

anul,
niat aku? aku ke Abu weh?

yaman,
aikkk tak.. ko tgk balik kat atas, ade org yg sependapat ;)

@xiM said...

salam israk mikraj akak!!

:)

deanz said...

i have (no)..comment.
ini saja komen gua....

Masy said...

@xim,
salam israk mikraj jugek :)

deanz,
komen mcm x komen la eh hehe

Abang Long said...

Rasanya penyelesaiannya ialah tinggalkan jejak walaupun sekadar menyebut "hai." Sebab ada ketikanya orang yang melawat blog kita tidak ada idea untuk menulis.

chii said...

susah gak tu kan..xkan setiap kali dtg nk tinggalkan jejak..aisey

Monkey D Luffy said...

erk

jgn paksa2 org nak komen

diorang punya citarasa

John Iverson said...

yup... sume citer kt blog... suke la blog kamu ni... sempoi... best hahaha

k.lin said...

entri yg sgt comellll

ad3ck said...

kecik hati dgn saye eh? mencik!

Masy said...

abglong,
apatah lg klu kawan2 rapat. klu dia tgk kwn dia ade kt blog org len tp xde kat blog dia, sikit2 mesti ade sentap kan hehe

chii,
hahahaha alaa ni kes terpencil je ;)

kapten,
Abu! baca tak ni? hahahaahah

john,
hehehehhe bagus2 klu suke. tengkiu2 ehehehehe

k.lin,
haaaa lama x nmpk akak. br smlm org masuk blog akak tp x apdet lg. akak sihat x?

ad3ck,
bkn akak laaa tp Abu. klu ko kenal Abu, mungkin dia tgh kecik ati dgn ko hahaahha

yOnnA said...

mula2 nak komen sebagai anon, err tp mcm bodoh pulak perbuatan tu. kang kantoi bodoh, x memasal je kene gelak hahaha..

omg entry akak ni! err akak kecik hati ngan yonna ke? (terkesan2 rase bersalah yonna sebab lupe letak link blog akak dlm my list hari tu) ke yonna terlebih perasan? ke akak taknak ngaku? HAHAHHAHA sebab mengaku salah sendiri sebab byk jd silent reader kt blog akak, tp blog org lain bukan main lg T___T kalau bukan yonna takpe.kalau yonna, yonna mintak maaf ni T___T

yonna mmg sangat pernah ada kat tempat akak ni. sekarang tengah rasa lah ni. yonna luahkan dlm blog tp dalam bentuk ayat yang sangat kiasan sampaikan mungkin dia sendiri takkan perasan.

betul ckp akak.kalau kita sakit hati dengan kawan blog sendiri, susah kita nak war2kan., cube sakit hati kat bf ke, kawan yg x baca blog kita ke, mmg abeh diorang kene maki hahahha.ni kalangan blogger sendiri, mmg susah la nak buat entry. kang dia kate apehal lak ngan kite ni?

actually, (kalau yonna) yonna tak jeles kalau nampak komen2 beliau kat blog org lain (dan bukan blog yonna), tp yonna akan rasa mcm kehilangan. ye lah,selalu menempek kat blog kite kan. takde timbul soal jeles ke, ape jadah ke. and sure akan terfikir, kite ade buat salah ke. mmg itu akan terlintas kat otak kan kak?

tapi lama-lama,yonna ikut je flow dia. takpelah, tak komen pun. as long as kalau kita komen dlm blog dia and dia reply ok, yonna pon secara automatik akan ok :)

mungkin dia dah tak suke nak komen2 and prefer being silent reader je hehe. takkan la kita nak tanya pulak kan? :)

so apa kata akak ikut je flow dia. akak buat biasa je. mood readers ni takkan pernah menentu kan kak? lagi akak bersoal jawab dengan siri sendiri, lagi akak xkan dpt jawapan.biarlah akak nampak beliau aktif di 100 blog sekalipun T__T ok.itu yonna.

akak.kalau yonna,yonna minta maaf tau T___T entah2 ada di kalangan peng-komen2 ni. cumanya, takkan akak nak berterus terangkan? :)

en_me said...

takdok skrip "ari ari cikgu main belog" .. ehehe, ghitewww

yOnnA said...

mak aii,panjang gile komen yonna! HAHHAHAA

Masy said...

yonna,
mak aihhh boleh buat entry hah! haahahahah mini entry ni.

bukanlah. takde kene mengena pon dgn kes aritu tu hahaaha. sumpah bukan Yonna, jgn nanes tau adek manes ;)

taklah. sbnrnye ape eh nk ckp. skit2 mesti terasa. Abu kata, bkn harap sgt dia komen (dia ni sape2lah - Muthu ke Ah Meng ke wakakaakaaa)tp sikit sebanyak mesti kita tertanya - aaa mcm yg Yonna ckp tulah. terasa sket. tp takpe. ati sendiri leh pujuk. uhuk. sapelah kita nk soh org pujuk.

hukhukhuk *kesat airmata sambil mengadap dinding*

en_me,
cekgu main belog mane bgtau mored2 hahahaah

yonna,
tk perasan ke td? wahahaahaahahhahahaha

Sierrauniform said...

lawak ahh...ok..ok..dun be sensitip mayB they dont know what u feel..gud to shout out

Ungku Nor said...

ni sumaaaa la antara penyebab utama yang akak rasa cam nak stop belog aritu.

dalam seminggu, satu dua belog je yg sempat singgah.
kengkadang, nak tinggal komen pun takdan beb!
ye ler, taim keje, sebooookk buat keje.
taim cuti, seboooookkk je nak kena masak ngikutkan tekak Anjib yg nak makan memacam.
kengkadang tu, nak mandi pun tak sempat..upppss ;p

padehal, awak suma kemain sakan lagi memberikan sokongan moral terhadap akak supaya tetap mantap menghapdet walopun tak dapat hari2 macam dulu.
akak rasa cam bersalah sangat2 tau..

Beby, awak tetap akak iktirafkan sebagai pengomen tegar kat KARMA *sorang lagi ACHIK BALAKSH*.
akak terharu sangat2 atas kesetiaan awak..siyes ni tau..siyes ni..

p/s jangan nangis tau..akak tau awak cengeng.. ;p

noorlara said...

konklusinya blog tempat lepas tension dan mengasah bakat kan kan kan

Lee Novotny said...

ittewlah nok masalahnya..kadang kadang kita nak cerita semua tapi kena hati hati jugak, tanak orang terasa..so di manakah freedom of speech ittew kan?

Masa mak dok cerita fasal kolig mak kat opis ittew mak sengaja cerita semua dalam bahasa kita sebab mak hoi kadang kadang laki kawan mak ittew baca blog mak!

Tu hari tu mak cerita fasal AJ dlm blog mak dalam Melayu, tup tup Avang tanya apa ke benda yang mak cerita...haruuuuuuuu!!!!!

Masy said...

rembo,
Abu, baca tak ni? hahahahaha

kak ungku,
aippp jgnlah tutup blog. alaaaa ni cuma kata hati di saat waktu terhenti - kosong. hahahahhaah

ye ke?? ailebiu arrr kak ungku memuahhh!! ;) mane ade org cengeng, suke2 je tuduh org tau *sambil kesat airmata yg mula nk menitik* wakakakkakkakkakaka

kak noor,
yaaa betul tu kak :)

lee,
gaknye kita kene buat blog tulisan braille kot nok? hahahahahahah

haa tu sibbaik diorg x paham bahse melayu. lucky u. yg i ni nk tulis bahse ape yg dorg sume ni tatau? hihihihihihi

haa ye ke?hahahahhahahaha

Mya said...

akak tak terasa sbb akak pun sekarang sangat femalasss mau komen di blog sesiapa saja.

tapi akak maintain dengan membaca blog komuniti sekeliling. means yang akak kenal personally.

akak bukan tamo komen, tp memandangkan pc di ofis akak sudah kaput, asyik operation aborted. jadikk akak sendiri pun sudah kaput.

sekian alasan saya. heh!

Masy said...

kak mya,
hahahhah ni Abu yg komplen, bukan sy tau ;)

*sy komplen org len hehe*

suara said...

Kawan datang dan pergi... pengunjung blog pun datang dan pergi gak. Yg pernah dulunya selalu mengunjungi, kini dah menyepi. Maybe jadi silent reader, sapa tahu. Err... sbnrnya boleh tahu kalau nak, cuma kalau kak su, tak larat nak ambik tahu...

Tapi kak su akui, bila ada ramai yg meninggalkan komen, rasa lebih seronok nak buat entry seterusnya.

Masy said...

kak su,
heheh setuju dgn hujah2 kak su yg bernas ;) sama lah kita ye.. hehe