Wednesday, October 28, 2009

450 : Skuter

Salam sume..

Ntah macamana, teringat pulak zaman-zaman skolah dulu. Ala biaselah... time stress ni ko kena cari mende lain untuk difikirkan. Jangan memikir akan perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah walau sesen pun dalam diri ko secara amnya dan dalam kehidupan ko secara khususnya.

Zaman skolah menengah. Macam budak-budak skarang yang ada macam-macam jenis permainan dan aktiviti mengikut musim, macam tu lah budak-budak skolah aku gak. Tapi ada satu 'penyakit' yang berjangkit pada semua pelajar - tak mengira umur dan tak mengira bangsa (aku agak laa hahah) antara tahun 1996 - 1997.

Skuter.

Hah. Bukanlah bermaksud merempit dengan skuter. Permainan ni memang pelik, dan secara tak pasal-pasal sebenarnya ko akan terbabit skali walaupun ko tak hingin nak terlibat.

Terma dan syaratnye mudah je. Setiap kali ko ternampak ada skuter lalu - tak kira laa dalam skolah ke atau luar skolah - ko kene jerit :

KUNCI!!!! sambil menggayakan ko sedang mengunci kat dahi ko sendiri. Siapa yang tak 'kunci' dia akan menerima akibatnya. Tapi akibatnye tu biasa hanya budak-budak lelaki jelah yang buat. Budak-budak pompuan ni susah sket, biasalah.. kang ade plak yang emo. Jangan tak tau.. ade gak member aku yang berkecik ati bila nyaris menerima akibat. Ternyata permainan ini hanya untuk mereka yang tabah dan berjiwa cekal serta kental.

Ha. Ape akibatnye?

Bersedialah. Di mana-mana, pada ketika itu juga. Kepala ko akan di'headbanging'kan berkali-kali sampai ke lantai. Hahahahha sorilah, aku rasa kelakar laa mende ni sebab aku penah nampak sendiri, budak-budak lelaki ni mengheadbangingkan sorang mangsa sampaikan bila dia dilepaskan, merah padam muka dia sebab terhangguk-hangguk dalam jangkamasa yang lama gak.

Sambil kene headbanging tu, tukang goncang kepala member tu kene sebut 'ye - ye - ye' berulang², macam zikir ajaran sesat laa plak. Boleh bayangkan tak?

Ni posisi headbanging sebenar. Cuma tambahkan je tangan orang lain (sebelah tangan je ye, tapi bole jadi ade banyak tangan) di kepala mangsa seraya menghenyak-henyak kepala tersebut dan menyebut mentera semerah padi tadi. Nisbah hukumannya adalah 1 ye : 1 hangguk.

Mende ni nampak cam kurang ajar kan? Tapi ada laaa kebaikan gak. Hahaha.

1. Mengajar diri jadi penyabar. Klu cepat tacing, jangan main dan sila inform awal². Kalau lambat dan terkena, jangan mengamuk eh.. hehe. Tapi orang Melaka memang kasau ah, so.. mende ni biase la kot.

2. Mengeratkan hubungan sesama kaum. Permainan 1Malaysia ni. Sambil bergelak ketawa, sambil henyak kepala; dan jangan bimbang - lepas kene tu tukang hukum akan mintak maap balik. Hahahaa.

3. Merapatkan hubungan sesama schoolmate jugek. Kalau tak rapat pun, at least kenal la. Yelah.. ni bukan setakat main dalam kelas je, kat luar kelas pon. Silap-silap luar skolah pon terbawak². Kalau ade budak kelas lain time ternampak skuter tu, kire otomatik gear orang tu pon akan terbabit sekali. Takde escape punye :D

4. Jalan pintas untuk popular tanpa perlu masuk AF atau mengambil gambar lucah sambil clubbing. Apatah lagi kalau time menerima akibat tu, ko ade kat kantin. Sure heboh laa satu kantin akan sama-sama bergumbira melihat ko menerima hukuman tu. Kalau kena kat Bus Stand Masjid Tanah, lagi gempak. Hahaha best!!

Tapi setakat yang aku ingat, takde laa sampai budak lelaki mengheadbangingkan budak perempuan. Dah siap asing-asing laaa, cam solat jemaah gak. Takleh campur nanti batal.

Damn, I miss my school laa. Bila nak gi tengok ni?

39 comments:

yana said...

hahahha 'seraya' tu...

lawak2 + ganaz + memang xsesuai tuk ladies yang control ayu + really miss my school time too

*hmmm penat la gelak ;p

Jard The Great said...

ahaha.. tak pernah plak aku dgr mahupon melihat permainan neh berlaku dpn mata..

oranglidi said...

ni sekolah mane plak sampai hangguk2 kepala ni? hahah.

yOnnA said...

kakak.permainan apa ni? meh nak headbanging kan my ex roomate tu HHAHAHHA. kasi pecah kepala sket ;p ngeee

actually yonna sendiri x pernah dengar game ni.err maybe area2 kakak saja kot yg main game ni :D

hee kalau yonna,sumpah x thn ah! haha silap2 menangis beria bila kena denda T__T

Masy said...

yana,
ehem.. bahasa jiwa bangsa, ttp dipertahankan hhahahah

jard,
rasanye mmg kat skolah akak je hehe

oranglidi,
skolah org2 genius je mampu meng'invent' permainan yg hebat cenggitu tauuuu

yonna,
akak kompem skolah akak je yg main mende ni heheehe

pegi laa try kat budak tu :))

ber_uwang said...

tak dapat bayangkan masy headbaging...he he he

KAKTINY said...

uish.. tak penah kaktiny tengok mende alah ni weh.. ada gak yg buleh jadi game yer.. creative betol ler..

kehkehkeh

Masy said...

ber_uwang,
wehhh aku x penah kene tauuu.. hahahahaha

kaktiny,
biaselah kak.. zaman tu xde PSP hahahaha

achik said...

penah gak main benda tu bila nampak singh yg pakai serban, kete volkswegen atau vespa .. dan idak la 'ganas' sampai buat headbanging.. kitorang takat tepuk dahi orang lain sambil sebut 'dut'.. ;p

*~ aRaBeLLa ~* said...

uishhh pelik betul game nih..ganas sehh..huhu

Masy said...

achik,
haaa vespa pon sama. tp kire sekaum jelah dgn skuter tu. hahahaa ade gak permainan yg sepesen eh ;))

arabella,
ganas2 manje je.. hehehe

en_me said...

gambar lucah ghitewww.. ehehe

ymn said...

dulu masa sya sekolah .. x der skuter ..
ke sekolah..

jln kaki .. pas2 naik sampan .. jln kaki lagi .. pas2 naik lori .. baru sampai sekolah ..
6 am - 6 pm .. isk isk .. x der masa utk bergurau senda..

ahask

Masy said...

en_me,
lusyah tauuuu hahaha

yaman,
oit aku pon x gi skolah naik skuter laa.. ku pg jalan kaki je tauu (sbb dok asrama) hehehhe

Shankly said...

aku x nmpk masy kat facebook ..
rupa²nya ..Profile Unavailable

Masy said...

yaman,
apsal eh?? :(( kang aku wat akaun baru kaanggg

KAMATO said...

Masa sekolah dulu terkenal sekolah saya sekolah jahat, tapi tak le sampai main angguk kepala gitu..hu..ganas

HappyIrfa said...

akak x tau pun psl mende ni?agak2 kalau akak kena mmg nangis 44 hari 44 malam kot.hehe

Masy said...

kamato,
means skolah sy lg ganas la tu hehe

kak irfa,
rasanye x diwar²kan kot.. klu pompuan yg kene tu silap² mau gaduh tu hahaha

joegrimjow said...

nak tgkap ga,bar lusyah jugak la
;-)

macha_sezs said...

Takleh campur nanti batal.

batal ape?
headbanging tak sah?

hahaha~

Masy said...

joegrimjow,
gmbr sape, sndirikah? :))

macha,
batal air semayang :p hahahaha

pakbear said...

patutlah aku rasa seperti aku dikunci bilamasa aku ronda2 dpn sekolah ko dgn skuter aku.. hahahaha

k.e.r.i. said...

kecik-kecik dah sesat.
hahaha

Masy said...

bear,
wahhhh gagah betul ko nk dtg skolah aku eh. bkn dekat tu hahahaahah

keri,
dorg laaa.. akak takkkk.. :p

Mak Su said...

oouhhh, kapla penin. terlebih banging kaedahnya

Lee Novotny said...

aiyyoohhh!!! Ni zaman bila ni noks?? Matilamak kertiewww!!! *ops!

Alamakss remaja oh remaja takde kerja lain kan?? Hahahah tapi elok ler..yang fenting mengeratkan tali silaturrahimmm heheh berkat malaysia! :)

aNIe said...

Hahahah..tak baik tau bebudak ni...kesian kat orang yg kena denda tu...

HEMY said...

hahaha..mmg leh bygkan..ayat ko yg mengoverexaggerate citer ni pn best..aku tkleh byg la ko kena headbanging..aku leh join kuat2 ckap ye ye ye je la..ahaha

Masy said...

maksu,
bebaik jalan maksu, jgn sampai masuk longkang hehe

lee,
mesti laa zaman i.. zaman u takde mende2 ni heheheh

at least x mcm bdk skrg main tikam2 perot org ;)

kak anie,
mmg kesian abes! patut sy tambah lg satu kebaikan permainan ni : akan menjadi sensitif dengan alam sekitar (baca : skuter) hahaha

anul,
aku tak penah kene tawww... aku hebat! hahahahahhha

Uncle Lee said...

Hi Masy, wow, I learned a new word today, ;skuter', ha ha.
Do you ride one?
Looks nice too.
Have a nice day, Lee.

arianna adrizal said...

esok blk, pi la singgah skulah.

Masy said...

hi uncle lee,
hehehehehhe
penah kot masa kecik2. x surelah uncle...
u too, thankss :)

anne,
tak balik kot.. lgpon x syiok la g sorg - xde mmber nk layan blues hahah

zonaku said...

hohohohooo...
apsal aku x tau pasal nie?? aku salah batch ker??
ker aku budak sopan???

Masy said...

zonaku,
hahaahahahah ko batch yg lg veteran kot hihhiihihiihihihi

Firol said...

kalu g gig dulu selalu buat hbngng... rasa nak putus tengkuk..

zino said...

pelik betul perangai budak2 ni hehe

Sharif John said...

permainan ni menguji reflek kita.... mmg sial...

Masy said...

firol,
hahahah tau takpe. pelik gak tgk dorg ni, x pening ke?

abah angkatku zino,
hehe tu baru sket tu ;)

john,
yaaaaa betul²! ahahaahahhahaha