Friday, October 30, 2009

451: Cikgu.Kami.KRU

Salam Jumaat semua.. salam 1Malaysia (camne nak jawab salam yang ni??)

Rasanya tentang keminatan aku terhadap Exists tidak perlulah diperkatakan lagi. Tapi tahukah anda? (mesti laa tak tau - kata korang dengan yakin) Selain Exists, aku jugek pernah - err dan actually masih lagi - minat satu grup lain gak dulu. Nama grup itu tak lain dan tak bukan...


KRU laa ape lagi. Paling hot dan kira mancongkam item la pada zaman tu. Kalau tak silap, album doranglah album pertama yang aku beli guna duit belanja dok asrama dulu, masa tu aku form 2. Hahaha. Sibbaik duit makan dah siap-siap bayar. Heheh.

Album dorang yang seken (reKRUed tajuk albumnye ye) yang ade lagu Mengerti tu la, ku bedal dengar sampai boleh hafal. Masa tu laa.. Skarang ni aku sendiri pon boleh kagum camne laa aku boleh hafal lagu-lagu dorang tu. Dah laaa ade yang English, laju plak tu bila dorang rap-rap segala.

Fuh² *pandang diri sendiri atas bawah dengan penuh kagum* Hehehe.

Apa yang aku sanggup buat dek sebab minatkan dorang ni? Not much la. Eh, ye ke? Tak macam aku minat Exists. Cumanya zaman tu yang biasa kitorang buat (ye bukan aku je yang minat KRU dalam kelas tu eh), takat gunting gambo dalam sokkabau - sampai berebutkan sokkabau kat asrama gara-gara nak dapatkan gambau KRU - pastu letak kat atas meja kat dalam kelas la..

Dan bila dah buat macam tu.. mestilah ada natijahnya kan?

Satu hari, masa tengah ujian BM dalam kelas. Cikgu BMku yang lawak garang tu meronda-rondalah satu kelas. Sampai kat meja Suria, dia pun berenti.

ketepi sket tangan ko neh
Suria takmo
ketepi laa.. kang saye pegang kang, nak?
Terpaksa laa dia alihkan tangan.
ko kuarkan gambau ni skarang
errr cikgu nak buat per?
eh banyak tanye plak. cepat kuarkan. klu tak, saye potong markah ujian awak nanti

Lepas Suria dah keluarkan ketiga-tiga gambar kepala budak-budak KRU tu, cikgu pon amek dan bawak ke depan. Pastu sambung meronda lagi. Aku pun cepat-cepat keluarkan gambar KRU aku tu, kang dia mintak kang mana aku nak cari balik nih.

sape yang ade lagi gambau KRU atas meja, bagi saya skarang!

Sape nak bagi cikgu oi??? Takde maknenye ahahaha. Last² dia sendiri yang cari dan memang tak jumpelah, sume orang dah sorokkan. Kemudian lepas semua orang serahkan kertas (ke buku?) ujian tu, dia tanye..

ni sape? *angkat pic kepala Yusry*
YUSRYYYY kata kitorang
pandai... ni sape? *angkat pic kepala Norman*
NORMAANNNNNN kata kitorang lagi
pandaiiiii... yang last ni sape plak? *angkat pic kepala Edry*
EDRYYYYY kata kitorang lagi
Bagus.. semua kenal ye?

Dia pun mula berceramah pasal KRU.

Dorang ni semua bagus ni.. bla bla.. budak pandai... bla bla... talented.. bla bla.. budak pandai lagi.. bla bla.. Korang ni minat kat dorang ni bagus, kene laa ikot ape yang bagusnya dorang ni. Ni tak, berangan nak bercinta dengan Yusry laaa dengan Norman laa dengan Edry laa bla bla bla...

Siot je. Tak abes lagi.

Suria! Meh sini.
Suria pun ke depan.
ko minat yang mana satu?
Dia tunjuk gambau Edry
Ooooo... suke eh? *Suria angguk* ensem eh? *Suria sengih*
Skarang ko amek pen ni, buat misai kat muka dia
Haaaa!!?? Takmo aarrr cikgu!
ewaaahh... sayang sangat dengan gambau ni eh? cepat! kalau tak aku kasik 0 je markah ko kang
alaaaaa..
cepat!

Suria dengan muka tensen pon terpaksa laa menconteng muka Edry dengan pasrah. Hahahaha. Pastu cikgu aku berbunyik lagi.

Esah! Meh sini
Esah dengan lemah pun ke depan
aaaaa... saye perasan awak ade tulis nama Yusry dalam karangan awak aritu kan? Tengku Yusry konon.. mandai² je ade orang kampung nama Tengku Yusry eh? Ko pon conteng cepat!
alaaaaa cikguuuu...
ape ala-ala! cepatttt!! buat mata pirate kat mata dia!

Hahahahahahaa. Lepas Esah kembali ke tempat dia, cikgu aku berfikir-fikir.

aritu sape eh tulis nama Norman dalam karangan dia?
Semua senyap.
saye ingat ade orang guna nama Norman. kelas ni laaa.. sape ah?
Senyap.
sape? korang takmo ngaku eh?
Senyap.
Dia memandang kami satu persatu. Aku pun buat selamba jugak, pandang dia. Dia berfikir-fikir lagi. Tiba-tiba.

Masy!~

ensem siot Norman dulu-dulu.. auummmm


Alamaaaaakkkkkk.... dia ingat la pulakk.. Huhu.

ko ingat aku lupe eh.. ko meh sini!
Aku pun ke depan dengan lemah
apsal ko minat Norman?
ermm.. sebab dia ensem laa cikgu
ensem konon. aku lagi ensem dari dia tau
(aku - muntah dalam hati - tapi memang cikgu aku ni ensem pon)
haa cepat! conteng muka dia
errrr... nak conteng ape cikgu?
conteng laa pape
yelah nk conteng ape?
ko buat nandek kat dahi dia - nah pakai pen merah ni!
huhuhu kene ke?
kene laaa! ko nak buat kat gambau tu ke nak buat kat dahi ko? cepaatttt!!

Aku pun dengan berat hati dan tangan, buat nandek keciiiiikkkk je kat dahi abang Norman (sambil dalam hati kata - abangku!!.. soriiii soriiiii huhuhuh).

besau lagi!
ku besaukan sket
besau lagi!
ku besaukan sket lagi
BESAU LAGI!!!!!!!!!
alaaa cikgu ni nak besau mana, dah besau laa ni..

Tamat sesi tocer tu sume, dia dengan gembira mengangkat ketiga-tiga gambar kepala tu.

Ni siapa?
KRUUUUUUUU
pandaiii...

Abes kelas, kitorang pon tengoklah gambar tu balik. Ya Allah... cikgu aku siap tambah mekap lagi. Ada yang dihitamkan gigi, diletakkan plaster kat pipi - macam² ah. Hahahahaha. Surialah yang paling tak puas hati.

Penat je aku gunting.

Hehehe.


# karangan aku yang guna nama Norman tu dapat markah 90% tau. nyaris aku nak dibawak menghadap pengetua sebab cikgu aku tak caye aku tulis karangan tu. dia kata aku tiru cerpen dalam sokkabau huwaaaaaa :((

28 comments:

Mr PenyuBiru said...

psstt!! psstt!! aku pun minat kru gak, tapi takdelah guting gambar atau guna nama diorang dlm karangan bm.hik3..

matahari said...

Kalau Mr. Penyu suka KRU sampai gunting gambau...tu dah lain bunyi nye tu...hihihi.

Minat Norman gak....kita bermadu rupanye ye.... ;)

yana said...

KRU...also one of my fav grup sampai le skrg..

salam 1Malaysia tu x wajib jawab pun.xde pengertian jelas..yg wajib jawab salam hanya yang telah difardhukan (erk fardhu ke?sunnah kot.wajib jawab kan salam tu.)

kem salam kat cikgu 'jeles' tu eh.jeles jek KRU ensem. ;))

Masy said...

penyu,
klu ko buat cam kitorang, aku akan mengesyaki sexual oriented ko plaks hahahha

matahari,
hehehe

oooo same ahhh.. malangnya kita dah kalah :))

yana,
psl salam tu. betul la tu. ala.. sama je konsepnye dgn 'salam sejahtera'. hehehe

ntah bila laa nk jmpe cikgu tu lg :)

Jard The Great said...

ahahaha.. lawak laaa... kesian suria..

aku pon dulu2 suka gak buat scrap book.. gunting2 gmbr2 artis pastuh letak dlm buku.. ehehe.. masih ku simpan smpi skang..

Abang Long said...

Agaknya, kalau Masy pulak fofular, dan ada budak sekolah 'diarahkan' untuk conteng gambar muka Masy ... hi hi hi

Masy said...

jard,
tu laa.. penat je kitorang berebut :)

wah... xde arr smpi wat buku scrap hihih

abglong,
sbb tu sy x jadik artis hahahaah

rya said...

ekeke lawak btul, dengki tul cekgu tu haa.. sib baik tak letak gambo dia kat meja, kalo tak camne ntah dia nak bereaksi.. ; p

achik said...

hahaha lawak betul!!!

saya pun suka kru.. err dulu2 la.. siap buat cipta nama gabungan diorang.. 'noredyusrina'.. ekekeke.. *gelak guling2*

Masy said...

rya,
klu letak pic dia, mau dpt full mark kot? hehe

achik,
mak aihhh hahahaahhaahha giler ah smpi buat nama gabungan!! LOL

kadok said...

dialog2 masy dlm entry ni mcm kiterang ada kat tempat kejadian...hahahahahhaha

noor afzan said...

gile betul kenangan kamu ni masy..
perrghh~

Masy said...

bro kadok,
wahh betul2 menghayati ni haha

norr afzan,
giler x giler laa hehehe

macha_sezs said...

wahahahahaahha~

aku suka cekgu ko!!

pakbear said...

kat sumad dulu pun ktorg mmg minat gilak dgn KRU sampai ada yag sanggup tukar nama jadi norman, edry, yusry... tp aku x minat in person.. aku minat lagu2 dia jee. konsert KRUlah yang pertama aku g kat melaka, masa tue dia buat kat sekolah pay fong. pergh gempak beb!! fanataik, fanatik, fanatik yeah!! fanatiknya duniaku!! ;p

Masy said...

macha,
ko bile tang kenekan org, kanmain suke eh? aku pon suke. hahaahahahaah

bear,
aku ingat gak pasal konsert kat skolah pay fong tu. masa tu skolah lg kan. aku ni dah laa dok asrama, jauh lak tu huhuhuhuhuh

eh ko x tukau nama ke? Edry Bear ke ape ke hahahahahahha

arianna adrizal said...

org buat balut buku teks. jadi cover la kunun.. tu blm mag galaxy lg tu.. mmg pasrah je cikgu2. hehe

terrarosa said...

salam kenal,
entri KRU ngko membuatkan aku teruja ngehngehngeh....

aku memang peminat tegar KRU, banyak juga kaset dorang yang aku beli ,
kaset yang paling aku suka AWAS Da Soundtrack siap ada 2 lagi , kaset Yusri solo pom aku beli, kaset lagu ciptaan dorang Ini Baru Power pun aku beli, album KRU rilek aku siap ada kaset dgn CD lagi, sampai sekarang dengar dalam kereta... Krujaan , Krunisme aku ada.
psstt..pssst... kaset Elite pun aku ada tau...

Edry sama umur dgn aku ,jadi aku minat Yusri. kikikiii... aku ada letak videoklip dorang dalam entri label soundtrack hidup, pernah jumpa dorang secara live di Alor star sekitar tahun 2003 kot.

peh panjang lebar aku bercerita tentang KRU kan ? ngeh3

didi said...

asik ensem jek. pandai pun kene amik kire gak. huhu. (alangkah bahgia klu dapat pekej cam ni.haha berangan la plak*) tapi tang lain wallahualam la kan. ape pun dorang contoh OK la.

k.e.r.i. said...

hahaha.
minat norman.

Erina Asmawani said...

adoi kak masy..ngapekan entry ni sgt lawak..siap terketawa kuat2 lagi sambil baca entry nih..adehh dehh..

tak dapat bayangkan gambo edry ada misai, tengku yusri ada mata lanun, noramn ada nandek merah besau..hahaha..lawak la cikgu bm tu..adoii..

joegrimjow said...

post la carpen tu
nak baca skali

tp cite atas ni pon da macam carpen
;-)

oranglidi said...

wa ade emel surat kat KRU aritu. lu rasa diorang baca x?

Zareda Norman said...

peminat KRU ropenyer.. zaman hip hop ler gitu. teringat zaman akak kat kolej dulu ada sorang makcik ni minat giler kat KRU sampai jalan pun terhenjut henjut macam KRU.. ehhehhe

DilOt said...

letak cerpen tu..bg kiteorg tgk lak..hehe..kalau ada lgla...

Masy said...

anne,
brani matik betol. gaknye klu ktorang wat camtu, mau laa satu kelas kene conteng buku hehehe

terra rossa,
salam kenal gak...

hahaha aku rasa byk lg serpihan peminat tegar KRU yg masih bergentayangan kat bumi Tuhan ni. tggu dorg wat konsert cam kat Dataran Merdeka 02 tu, mesti KL jem 3 hari hahahah

didi,
ye betulll hehehehheheh :D

keri,
eleehh dengki la tu haha

erina,
hahah tu baru baca. tp bila alami sendiri, bengang giler perasaan masa tu. diingat2 balik, alahaaaaiii sabooo jelah heheh

joegrimjow,
ahh malu ah hehehhe

oranglidi,
ade kot? tak dorg, org lain tolong bacakan heheheheh

kak zar,
hot giler time tu kak.. tu blom cite lg jadi penari rap 4 thn berturut2 wakakaakkaakakkakaka

dilot,
maluuuuuuuuuuuuuuuuu~ :D

en_me said...

xpe me pass.. volleee

Masy said...

en_me,
bole je hehe