Friday, November 20, 2009

459: UPSR - bukan UPASARA ye

Salam sume..

Nampaknya semua adik-adik yang amek UPSR dah dapat result ye? Gud-gud. Takde laa mimpi hantu lagi pasni ye hehe. Untuk yang dapat 5A (Sarahmon - anak Tok Rimau, anak buah aku Luqman dll), congratess yang lelain aku tatau. Tu ada anak buah aku lagi sorang tengah frust sebab dapat 3A. Alaa pedehal, Busu pon dapat camtu gak dulu. Ade aku kesah?(sekarang bole laa cakap, dulu frust gak haha)

Rajin betul mak bapak sekarang, sanggup amek cuti nak temankan anak amek result. Kakak kat opis aku pon camtu gak, cumanya asben dia jelah yang pegi. Kira ade gak la. Zaman aku dulu takdok pon. Ketaq sorang-sorang je amek result. Tu pon tak seprais dah sebab aku dah tau result aku awal sehari. Jangan kata result aku, sape yang dapat 4A pon aku tau dah.

Itulah padahnya bila mak bapak ko cikgu, paham tu?

Walaupun dah pencen, namun connection antara guru dan sekolah tiada had dan tiada tempoh tamat. Apatah lagi bila ada anak eh yang masih sekolah. Tak aci betul.

Petang, balik dari sekolah agama.

esok dapat result UPSR, mak. kata aku dengan teruja
ermm.. mak dah tepon sekolah tadi
arggghhhhhh (anti klimaks laaa mak aku ni) abeh, dapat tau ke?
dapat laa..
.................
tak dapat 4A.. (zaman aku takde 5A eh, 4 subjek je)
errr... mak tipu eh?
betul la, 3A je. matematik ko dapat B. tu laaa masa pekse takmo dabel cek jawapan tu bla bla bla

Huwaaa betul ke? Tapi mak aku mana penah menipu weh. Aku je yang champion bab kelentong orang ni. Huhu. Tapi takpelah. Aku memang tau matematik aku tu cam hansap sket. Apsal laa kene blajar matematik? Itu persoalan yang sering menari hip hop di fikiranku tiap kali nak exam.

Mak aku cakap camtu sebab.. Lepas dia cek² jawapan aku (ala.. aku tanda jawapan kat kertas soklan, balik tu mak aku cek la), aku tersilap jawab satu je soklan yang mampu membolehkan aku dapat A. Mau tak dia bebel. Aku nyer terkilan toksah cakap la. Sibbaik tak terkencing time tido malam. Hu~

Esok pagi. Gi sekolah macam biasa.

Sebelum masuk kelas, dah ramai pulak kekawan aku dok congrate² kat aku. Giler ke ape budak² ni, 3A pun nak congrate ke? Rupanya, dorang sume dah aim aku mesti dapat 4A. Ala.. jangan katakan dorang, cikgu-cikgu aku pun same. Huhu.. Lepas tu bertembung pulak dengan cikgu kelas aku. Terus dia panggil. Sambil usap belakang aku, dia cakap.

nanti awak jangan kecewa ye.. takpe, ni baru UPSR..
errrr.. hehehe

Pastu ade cikgu lain, sape eh. Cikgu BM aku kot, siap peluk lagi pujuk aku. Adeh, belum tau result lagi ni cikgu oit. Tak seprais betul la dorang ni. Bila aku cakap kat member² aku yang aku kompem tak dapat 4A, sekor pun tak caye. Muka aku ni bijak sangat kot, hahaha.

Masuk kelas, duduk kat tempat macam biasa. Dulu-dulu, result main umum dalam kelas. Abes laa satu kelas tau result ko. Hahaah hampeh. Sebelum pengumuman, member aku ni sempat cakap.

ko mesti dapat 4A punye
tak laaa..
takkan la tak dapat. mesti punye
isk degil betul badak ni. jap gi ko dengar eh

Kendian, result pun disebut satu persatu. Ikut senarai nama. Malam tadi sebelum tidur, sebenarnya aku berharap gak, ade eksiden magik akan berlaku. Contohnya, cikgu yang bagitau result kat mak aku tu sebenarnya kelentong je ke, ataupun mak aku kelentong ke, ataupun mak salah dengar ke, atau cikgu tu salah tengok ke - apa² jelah yang memungkinkan aku untuk dapat 4A. Tapi lepas dah duduk dalam kelas, ditambah dengan kata-kata cikgu² aku tadi tu. Nampaknya kompem.. masa depan gelap la kot.

Sampai giliran aku.

Masyitacomel, 3A, 1B

Satu kelas like - WHATTT??? Aku rilek je senyum. Fuh sibbaik mak aku dah bagitau awal-awal, kalau tak, mau meleleh airmata aku dalam kelas tu kot. Jatuh pulak reputasi aku sebagai warga kelas yang garang. Hehe. Member aku tu lagi la, sikit je lagi rahang dia nak jatuh atas lutut haha.

kau ok ke?
ok je.. aku dah tau la, semalam lagi
oo ye ke. terus tersenyap. eh, aku ke ko yang dapat 3A ni hahaha

Masa tu, ramai gak murid-murid yang ditarget dapat 4A tak dapat (ya akulah salah sorang yang terbabit dalam statistik tu). Apapun, aku bersyukur sebab dua orang lagi bestpren aku iaitu Rembo and Kapai dapat 3A jugak. Bersyukur sangat-sangat, sebab masa tu ramai gak cikgu-cikgu yang tak berkenan kitorang bertiga ni rapat, hanya kerana aku ni dalam kumpulan A dan dua sahabatku tersayang itu kat dalam kumpulan B. Sedih ok (ko ingat tak Rembo??)

haaa ni barulah bagus, 3 Stooges sama-sama dapat 3A, kata cikgu aku.

Aku pandang dorang, senyum dan kami sama-sama buat isyarat..

Yeahh!!!

Of course dalam hati, aku sedih dengan kegagalan kecik aku time tu. Tapi bila difikirkan, ada hikmahnya juga. Kalaulah aku dapat 4A, mesti orang lain pandang rendah kat kawan-kawan aku. Apatah lagi, kenakalan kitorang memang tahap maksima masa tu.

Sibbaik jugak kawan-kawanku tak dipersalahkan atas kecemerkapan aku. Syukur..

Ape moral of the story kali ni?

1. jangan over confident. kelak merana diri hukhuk.
2. slalu dabel cek jawapan masa peksa. kesilapan kecil memungkinkan impian ko nak ke MRSM punah secara terang-terangan. huhuh
3. kalau mak apak cikgu, berkeraslah dengan ibu bapa - jangan satu skolah dgn dorang. eh, takleh diaplikasi oleh budak-budak. budak kecik kene ikot cakap mak apak. hahaha
4. jangan nak pandai sorang, ajak member-member supaya pandai skalik. macamano tu? lu pikir la sendiwik. takkan nak soh baby pikirkan plaks?

Apapun, rileks.. Baru UPSR. Blom SPM. Kalau SPM pun.. ala.. sekarang ni senang je nak masuk U, bukan macam dulu.

Rilek rilek (sile jangan tiru, hanya orang genius je boleh eksen camni hahahahahaha)


So, next trip - PD on December. Anybody?? (tetibe out of topic hihi)

34 comments:

Anonymous said...

1st hehehhe

lepas lunch baru nak baca + komeng

rya said...

nak nak ikut PCD!
eh..
PD!

Masy said...

anon,
aik sapo neh

rya,
ayuh!!! nk kene pilih date ni heheheh

KAKTINY said...

kaktiny dulu, org beratur amik result.. kaktiny dok layan berenang kat pantai.. kawan yg datang tolong bagitau result.. warghkahkah.. (sbb masa result keluar, adik kaktiny bersunat, jadinya tumpuan keluarga kepada org yg bertarung nyawa utk bersunat tu ler.. kehkehkeh)..

betul baby.. baru UPSR.. dan berjaya pelajaran tak semestinya berjaya dalam hidup.. tapi kalau pelajaran berjaya, hidup pun berjaya.. BONUS la tuuh..

bile nak deting nih??

zonaku said...

nk ikotttt!!!! sila remind aku kalau aku terlupa cam trip CH....

zonaku said...

tp kan.. .stil musim ujan laaaaa

joegrimjow said...

like2
nak buat jugak la entry pasal upsr ni
huhu

Masy said...

kaktiny,
siap bole layan berenang lg hahahaahah.

tp biasalah kak, kita dah keje bole la ckp camtu, padahal masa kita kt tmpt budak2 tu pon kita rasa mcm nk meninggal dah time dpt result tak best. errr sy la, bkn akak. akak biasa dpt result best kan ;)

ntah, bila akak free? ;)

zonaku,
akan ku remind bila tau date yg seswai. doa2 laa time tu x ujan. klu tak, kita mkn steamboat dlm apartment jelah hahahaahha

Masy said...

joe,
u like? i like u like heheh
buat jgn x buattt ;)

oranglidi said...

wa skolah pun tak masuk. menoreh je keje..

UPSR tu ape?

kaxx said...

aku dulu upsr tak ingat mana. tiba-tiba dapat keputusan. ke ada orang ambilkan untuk aku? hahaha

Masy said...

oranglidi,
UPSR tu..

Upacara Pengajar Serah Result.

kaxx,
ke skolah ko takde amek UPSR? hahaha

Mak Su said...

betul tu, baru upsr, bukan spm... so baik is good, kurang is also good... pemangkin semangat :), ek.

achik said...

mak bapak skang extra supportive skit kan.. amek result upsr pun temankan anak.. saya, upsr, pmr, spm.. semua amik sendiri.. berdikari.. eceh! hahaha.. err saya rasa dulu2 semua pun amik sendiri result kan.. :D

Masy said...

maksu,
heheheh takpe.. klu masing2 ade rasa nk usaha lebih, baguslah. cumanya klu gagal, jgn la stress sgt.. biasalah idop kan kan

achik,
betul la hahaahhaa. abg akak smlm pon satu family pegi amek result anak dia heeh. akak dulu amek sendiri je, siap pegi naik bas (err PMR dgn SPM laa). berdikari la sgt, padahal nk berjimba dgn mmber2 lepas tu hahahahah

semutapi said...

Saat melihat namanya tertera di papan kenyataan sekolah sebagai salah seorang murid cemerlang yang mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) benar-benar menggembirakan Nur Izzati Azahar.

Anak kepada pasangan pemandu lori dan pekerja kilang itu tidak dibenarkan oleh pihak sekolah untuk mengambil slip itu kerana gagal menjelaskan yuran berjumlah RM57.

-utusan Malysia

Sadis kan...?

macha_sezs said...

teringat masa aku dapat 5A dulu.








amacam?cukup riak tak stetmen gua?
hahahaha~

:P

Masy said...

semutapi,
hmm.. i penah rasa keadaan mcm tu. err cumanya masa tu PMR la.. sadis woo... ade ke patut dorg kata tak bayar yuran, gua bayar beb!

err tp kes adik ni, takde ke cikgu2 yg baik ati tolong bayarkan? cian dia mak apak dia tunggu :(

macha,
eleh 5A je.. tu pon kecoh lalalala *sambil asah parang* hahaahah

ad3ck said...

Ada student dapat 7A hehee..nnt lama2 cam SPM gak, ada yang 20A ;p.

Mr PenyuBiru said...

masa aku dulu,masih takde kesedaran tentang A ni. janji lulus pekse je.

bila aku cakap camtu kat kekawan U aku, seme orang tak caya. diorang ingat aku dpt 4A. ngeh3..

Masy said...

ad3ck,
isk.. sian la kat bdk2 nk kene amek byk subjek. sebila plak dorang nk gi main teng2, batu seremban terjun sungai belek PS3 tu sume? sadisssss

penyu,
yelah kan. zaman2 kita yg penting lepas hehe. err maksud aku, zaman ko la. zaman aku dah ade kesedaran dah nak dpt A byk2 hehehehe

yOnnA said...

yonna rasa upsr dah tak relevan la skang ni? semua budak da pandai hahaha

yonna rasa moral of the story, jgn ber mak-bapakkan cikgu. errr.. ok crap!

paling penting sebenarnya jgn over confident.tu key dia. heee. tp kita pon budak2 lg time tu.

susah bila ppl expect too much from us kan? eh speaking plak haha

HappyIrfa said...

3 A.pandailah tu.akak dulu 1A je.
at least,ada gak ler A.uhuk uhuk

Masy said...

yonna,
takpe.. tu utk persediaan dorg nk hadap exam2 besau cam PMR n SPM. kasik rasa pressure awal2, org kata ape.. hmm... ala.. false alarm? lupe dah.

mmg susah. tp ape nk buat hmmm..

kak irfa,
ala kak.. kire ok la tu, ade gak ;) hehe

Lee Novotny said...

Masaelahnya mak dinch hoi apakah ittew UPSR kaa mahupun UPASARA...pusara mak hoi *ops! jaman jaman mak jaman tok kadok dodolu hanya ado Penialian Darjah Lima..lagi vass vurgidebass okeh???? LOL **matilaa kertu

aNIe said...

Ibubapa sekarang memang rajin...akak dulu pun tak amik cuti...sebab memang dah cuti memanjang...hahaha...

Tapi UPSR ni baru langkah pertama...anak tangga kedua lagi penting...yang ketiga nanti...lagggiiiiiik penting...so jgn berputus asa kalau UPSR cuma dpt 1 atau 2 atau 3 A saja...cuma kena jadikan ikhtibar...supaya lebih berusaha...

Masy said...

lee,
hahaahhaaahha kertu katanya. yelah eh.. UPASARA tu pon takde maksud, saje je nk kene2kan dgn UPSR tu..hehehe

kak anie,
lain zaman lain pendekatan eh kak :)

betul2. ai sokong~

Zareda Norman said...

tu ler, kesian adik adik yg tak dapat 5A.. dunia belum berakhir.. masa masih jauh lagi..

zino said...

mak bapak cukup excited pasal exam ni anak anak relak je hehe

.millalara. said...

selau kuar2 esult ni mak apak yg ober kan.. anak i stret,, anak u? anak i pandai,, anak u? ohhh~ rimas!

tetibe terasa hembusan angen sepoi-sempoi bahasa di underneath pokok klapak.. PD ohhh :)

moment said...

kita senasib! ayah ku ngajar di skolah wafa'.. opss! wafa' blajar kt skolah ayah wafa..heheh so dh tau result PMr & SPM sehari lebih awal.. haih!~ mmg klu anak cekgu, kene expect dpt stret kot..huhu

Masy said...

kak zar,
tapi frust tu msti ade pnye.. melainkan klu awal2 tak kompiden dpt stret A tetibe dpt, mmg power ah ;)

abah angkatku zino,
hahaha ye kot

milalara,
heheh aikk mcm biasa je ;)

ape lg, moh kita ke lautttt

wafa,
ya loh.. sbb org akan kata 'anak cikgu mesti pandai' walhal.. hahahahahaha

Sierrauniform said...

sian kau tk mengecapi mimpi dapat 4A,kalo kitorang dari kumpulan Buragas ni tak de rasa teraniaya sgt kan baby..:)

tp aku lagi hancorr bab math dapat cangkul terus..:P

Masy said...

rembo,
oit oit.. tu mmg da rejeki aku la weh, xde kene mengena pon dgn kehadhiran korang dlm idop aku ahahahahaa..

alaa ok laa tu, sibbaik tak fail hahaahah