Monday, November 30, 2009

462: "Busu kan baik"

Salam sume..

Sesampainya kete Fahrinku kat laman, dua orang budak kecik ni dah berlari menghampiri dan menunggu kat pintu kete. Kebetulan pulak dorang ni baru balik dari surau. Macam lama tak jumpa tapi awal bulan aritu sebenarnya baru je jumpe dorang. Tot-tet-tot-tet memasing bercakap, tak menyempat² nak tunggu aku kuar kete :)

Ni gambar tahun lepas. Saadah masih kecik lagi macam tu, ntah apsal tah tapi lately katanya ade laa tumbesaran sket. Muslim plak dah besau, lebih kurang je dengan kakak dia. Masalahnya, encik sorang ni - apa yang kakak dia pakai, seboleh-boleh si lorat ni nak pakai jugak. Aku takleh blah tengok dia berposak nak makai sandal kakaknye yang ala-ala ade tumit tu, siap panjat pokok lagi.

Muslim & Alfi @ Villa Olivia, Sg Udang : 2009 (ok nama umah tu aku memain je hehe)

Tapi bila dia pakai tudung, alalalalala comeynyeeee... sebelum dipujuk supaya bukak tudung tu, kasik laa dia memuah sepam dua hahaha.

Last time aku jumpe dorang, masa nak ke majlis kawen sepupu aku kat Meru. Dalam kete, makcik becok sorang ni macam-macam laa dia borakkan. Walaupun ade masanya aku tak paham sepatah haram amende yang dia cakap (sebab pelatlah, bukan sebab dia speaking French ke ape), namun ku layankan jugek.

Dalam perjalanan nak ke masjid untuk akad nikah sepupu aku nih, makcik ni pon sudah tangkap baringlah kat riba aku, ngantok la tu. Sebelum tu dia ade hulurkan aku flyers ape tah, gayanya macam suruh kipas dia.

dah ade ekon pon panas lagi ke Adah?
haaaaaa

Ku layankan jelah. Selang beberapa minit, dia pun tanya. Untuk memudahkan anda, aku translate ke bahasa yang boleh kita semua fahami. Hehe.

Cu, nape cu tak baca Adah bagi tu?
Baca ape?
Tu.. yang Adah bagi tu *sambil tunjuk flyers yang dia bagi tadi*
Ooo.. saje..
Nape?
Malas
Cu kan baik..
Pulak? Ape plak kene mengena Busu baik dengan baca ni? Hahaha

Nak raya aritu pun sama gak modalnya. Dia mintak aku temankan dia ke pintu umah, takut hantu katanya. Ni sapa laaa punya keje dok menakutkan budak ni, naik hangin aku dibuatnya grrrrr.. Padahal lokasi aku memasak kat luar umah dengan pintu tu ade laa 5 meter je kot.

Adah pegi laaa.. Busu tengok dari sini, cepat
Alaaaaaa... Adah takot arrr antu
Mana ade antu, anjing ade laa kat belakang tu hah *err macam tak membantu je haha*
Cepat laaaa Busu *hentak² kaki*
Takmooo takmoo *sambil nari² - weh aku nari bebetul tau*
Alaaaaaa Busu cepat laaaa
Takmoooo weekkk *nari² lagi hahahahaha*
Alaaaa.. Busu kan baik..

Budak ni! Ni mesti mak aku laa yang ajar modal puji-puji ni hahaha. So.. sebagai mak sedara yang penyayang walaupun garang lite², aku temankan jugak laaa. Sepantas cahaya dia terus pegang tangan aku, aku pun ape lagi - ku manciskan kepala dia sedas dua. Biasa lagi ni penakot. Aku dulu time kecik-kecik camni, mana de pangai gini (mak aku kata laa). Tengah-tengah malam kalau terjaga nak gi toilet, aku pegi sendiri ok. Takde pun kejut mak aku ke ape, tau-tau je tarik kusi, on lampu.

video

Sekian terima kasih *tetibe je*

29 comments:

ber_uwang said...

seronok melayan budak kecik kan.. bila nak ade anak sendiri..?

en_me said...

sonoknyerr jumperr anak buah kannns.. ehehe

Masy said...

ber_uwang,
ada time best laa..hehe. bila dah berlaki sok laa, insyaallah klu ade rejeki lalala~

en_me,
sonok jugek.. sy prefer yg baby hehehe

zonaku said...

hehhehehehee.. ko nie.. buat aku rindi itu butaks n farah jer la...

Mr PenyuBiru said...

ko pergi toilet memalam tu ko bawak penyepit kuih koci tak? hehe..

Mak Su said...

pandai anak buah amik hati mak buah :)

Masy said...

zonaku,
hehehe saje je lalala~

penyu,
kat pahang je buat camtu, kt melaka takde eh (opsss org pahang jgn mareee)

Masy said...

maksu,
mmg pandai.. melebih2 pandainye hehehe

noor afzan said...

mak masy biasanya nak suh dorang jadi baik..
alih2 dorang praktikkan kat busu dia yang dah sedia baik..
alahai~
makin baik la busu dia kan..=)

didi said...

sib baik pakai kasut n tudung je..klu ngan full dress siap bagai ..lagi haru ;)) (ke dah buat? haha)

achik said...

comelnya muslim.. bertambah comel bila pakai kasut kakak dia.. ekeke.. ;p

Masy said...

afzan,
alahai.. busu dia ni pon jahat gak.. tp dah dia kata baik tu, kira doa la kan.. amiiinn :)

didi,
aje giler hahaahahah! rasanye takde kot, tatau la klu ade plak hehe

achik,
comel mmg comel tp cuak arrr kang dibuatnya BERTUKAR....mau kecik2 kene ketil nanti hehe

macha_sezs said...

lalalaa~

azim said...

upsr ko kira pandai skt la dr aku.. aku dpt 2a2b je.. tp dpt offer masuk asrama penuh lg.. tp aku reject sbb dkt labuan nun.. org labuan byk yg b*ng*p.. tu yg aku dpt tu..

i wish 2012 takde kapal2 tu.. baru betul2 insaf..

Masy said...

macha,
apsal hepi plak ni :p

azim,
alaaaa pandai sket je pun huhuh..

psl 2012 tu, biasa la. omputih msti nk nmpk hero pnye.. nk wat cite insaf2 ni kang x untung plk huhu

Zareda Norman said...

ala busu memang confirm baik.. kan busu kan...

indera kencana said...

Elehhh... Busu dia dulu apa kurang. Naik kecoh orang satu Bandaraya Mekah dia ilang anak beranak. Siapakah yang didukungnyer masa ittew? Aiseh... abang dah luper pulak. Gigih sungguh larrr mendukung turun tangge (**Syyyhhhh... jangan kasi tau owang**)

moment said...

eheem2...

ku org pahang ok... aiseh!~

.millalara. said...

buaian itu berbuai dgn sgt rakus okeh.. huuuu~~~
ni msti busu yg ajar men buai cenggitukan.. huuu~

Masy said...

kak zar,
amiiinnnn.. blom baik sgt pon :) mekasih kak~

abgku indera,
HAHAHAHAHAHAH mcmana plak bole ingat ni? bile eh sy cite hahahahah malu². masa tu dukung anak buah jugak.. errr tp takde la sampai kecoh satu Mekah, kecoh satu hotel je kot hehehehe

baru je teringat kt abg mlm td, tup2 bg komen plk. ade kimia laa kita ni hahahaha. apa kabau skrg? anak2 sihat?

wafa,
hahahaha takpe2 anggaplah itu pujian semata ;)

milalara,
kt umah nenek eh takde boyan camtu.. boyan terus sangkut kat pokok, ala2 kampung la.. boyan besi tak daye nak beli ah hehehe

HappyIrfa said...

oh pandainya membodek,hero akak pun kemain suka bodek akak,ayat bodek yg selalu guna ialah
'abgkan cayang umie..umie comel'
wakakak sila muntah ijau

indera kencana said...

Anak2 sihat... jom pekena ABC coklat ndak?

Masy said...

kak irfa,
HAHAAHAHHAAHHAHHH tu dia bodek habis!

abgku indera kencana,
bole2. tp skrg ni musim ujan, tahan ke nk mkn ABC? hehehehe

ad3ck said...

kak, kalau dalam bahasa jawa, "bocah kiye!"

Lee Novotny said...

ooooo makcik garang rupanya patutlaaaa bila diorang psoing muka macam takut takut jah hehehehe...nice to see all your anak anak buah eh???

Masy said...

ad3ck,
bocah tu dah jawa dah, tang 'kiye' tu cam industang sket plak eh? hohohhoo

lee,
alaa garang sket je.. padahal hati tisu gak kekadang huahahaah. nice2 :) time hepi tu nice la, bila dah bgadoh melalak berbagai tu kurang sket la nicenye haahahaahah

yOnnA said...

dari mula baca sampai ayat last, yonna dok bygkan mcm mana akak menari! HAHAHAHAHAHAHA 3gp ada? HAHAHAHAHHA

HEMY said...

ko tipu pembaca la ...sbnrya dia panggil ko busukk kan??kan??

Masy said...

yonna,
hahahahaa akak gelek² pastu lompat sket² bagi dia tensen. cadang nak sakat sampai nanges tp sian plak budak kecik tu hahaha

anul,
takde nyeeee.. dorang panggil Busu Olivia Yang Dikasihi Atas Sifatnya Yang Terpuji Lagi Diredhai. tapi pendekkan jadi Busu jelaaahh :p haahahhah dengki arr tu~