Wednesday, January 06, 2010

472: Sonata Jiwa Penjual Ikan

Hari kedua di lingkungan 30-an semalam.

Tiba-tiba si kawan itu (aku rasa senang macam tu lah eh) menegur di YM. Biasa je. Mulanya memang biasa. Dan hujung-hujung jadi tak berapa nak biasa. Dah boleh agak, cumanya..

Hmmmmmmmmmmmm....

Bila difikir-fikir balik, mungkin inilah hikmahnya kenapa Allah tak jodohkan aku dengan dia kot. Kawen sebab nak anak je? Bukan sebab ade perasaan terhadap isterikah? Err aku tak mempersoalkan perasaan dia pada isteri dia laa.... Walaupun dulu alasan dia memilih isterinye itu instead of me adalah kerana dah janji (pelik eh, kenapa tak cakap je sebab sayang? stage tu rasanya dah tak perlu la nak pikir pasal jaga hati aku ka apa ka ye tak?).

Kata laa tetibe aku tersihir dengan hujah-hujah dia ni dan aku terkata - ok kawen yok! Pastu kawen la kitorang.. Kata la lepas 3 - 4 tahun, aku tak dapat gak bagi dia anak, apa akan jadi pada aku - pada kitorang? Memandangkan niat utama dia berkawen dengan aku tu sebab nak anak, so.. bayangkan jika aku gagal. Apa agaknya jadi kat aku masa tu eh? *gigit kulit tepi kuku laju²*


Aku pun tak kata niat dia salah. Betul la tu, nak meramaikan umat Islam kat muka bumi ni. Masalahnya..

Cara dia bercakap pada aku tu kelihatan sangatlah selfish. Ape ni jual² ikan.

Teringat raya 2 tahun lepas, masa dok beraya dengan rerakan seperjuangan. Dan cerita mamat ni terkeluar sebab time guwa frust² dengan dia sampai nak gi obersi keje dengan Donald Trump dulu (ade sape-sape ingat lagi entry tu? hahahaha), dengan dorang ni la aku hang out sambil men bowling. Bertuah woo korang yang dapat tengok aku men bowling, once in a blue moon je tuh.

Ada la salah sorg member aku yang selalu beridea bernas (aku cakap gini sebab idea anda selalu seiring dengan aku ye :p) tetibe cakap :

ctah, ko tak terpikir ke kot² dia memang ikhlas? dah banyak kali dia ajak ko kawen neh. macamana kalau dia betul² suka tapi sebab ko dah terlambat time tu so dia xleh nak tukau decision dia?

Apa jawapan aku terhadap idea dia yang tak berapa nak bernas kali ni, tak payahlah aku taip. Letih jari jemariku yang tak berapa nak runcing ni.

Takpelah. Kalau macam ni lah keadaannye, aku patut bersyukur kot atas ketiadajodohan kitorang. Aku tak kata dia jahat, cumanyaa....

................................................................................ (sila sambung sendiri)

39 comments:

didi said...

janji..dah janji..
bukan ke dgn kak baby pun dia janji gak? ooo, janji...memang sifat baik la menunaikan janji.mungkir janji?..hmm...

achik said...

terblank plak nak komen apa..

Masy said...

didi,
ermmm..... dia janji dgn akak kejap je kot, dgn org tu dah lama. agaknye laaa..

achik,
akak pon blank nk jawap ape ni hehe

hanisakura said...

adakah k.masy suker die? personally, tanpa alasan die yg k.masy x kenan tuh. kalo x, naper? dah buat solat istikharah? slalunyer manusia ni ckp lain dr yg dimaksudkan. mungkin die x reti nak luahkan ap die rase. mungkin die x maksudkan die nak kawin semata2 nak anak. hani tgk dr respond kat ym tu, cam k.masy ni mgkn serik (kot). so agak complicatedkan sikit kot perbincangan tu. cube ermmm.. positif sket. jgn marah eh. ni pendapat ai.

Mr PenyuBiru said...

hemy cakap dia nak kawin ngan ko. tapi sejak dia tahu melaka ade bagi rm1k kalu kawin janda,dia dah mula berubah fikiran.hehe..

Masy said...

hani,
utk pengetahuan anda, dia dah kawen pon - dan ade anak dah (baca balik entry - akak sebut 'isterinya' ade la dua tiga kali). so dlm kes dia ni, akak rasa letak tepi jelah kot.. hehehe :)

penyu,
hahahahaha aku kasik can dia cari janda2 kat melaka dulu :p ko takmo ke join skaki? ;D

hanisakura said...

ooo.. dah kawin ker? xyahla..hahah. xyah pk2 pjg lgi. dah nmpk dah. tp tkt salah phm lak..hehehhe

oranglidi said...

hehehe

Masy said...

hani,
tau takpe hehehe

oranglidi,
apsal ko gelak? :p

HEMY said...

kalau bergurau takpe..tp cm tak je..huhu..

baek ko tggu aku je..ahahaha. dh terjamin caring

oranglidi said...

wa gelak sebab tengok gambar profile lu la.. hensem.

Masy said...

anul,
aku malas nk pk dia gurau ke tak hmm

aahhh takmo ah :p hahahaaha abes ko caring kat sume org :p

oranglidi,
klu ensem kenapa ko gelak? oooooooooooo kutok ehhhhhhh haha

Anonymous said...

Hi Masy.. selamat tahun baru..:)

Mdm Lari

Sharif John said...

Kak Masy... kadang2 kita x tau apa yg Allah rancang utk kita.... sabar ya

Masy said...

puan lari,
lamanya lari! blog dah bertukun x apdet tu.. heheh samat thn baru. da ade org baru ke? ;) ehem ehem~

john,
ermmm mmg sabo je ni wpon garang ;) hehe

en_me said...

hi cik masy masy,

salammm.. kiter kawann kannns.. ehehe

saaba said...

kumbang bukan cekor...
(tapi kita nak kawin dgn manusia kan?)

Masy said...

en me,
yee kita kawan wpon en me x approved sy kat fb lalalala~

adrian,
kumbang klu byk tp xleh pakai pon x guna gak.. lalalala lagi~

saaba said...

a'a...nak buat masak lemak cili api pun tak sedap (apa kesinambungannya ni?)

ad3ck said...

kak yang kite chatting hari tuh jangan printscreen plak eh? biarlah rahsia ;p.

Masy said...

adrian,
ntah ape yg ko merepek ni adik ooiii

ad3ck,
ni lg sorg. sebila plak akak ade chat dgn ko ni hahahahaa *cobet montot dak amin ni*

*~ aRaBeLLa ~* said...

biar lambat asalkan selamat..
kite bukan nak kawen utk 12 hari je tak gitu kak baby?ekeke

KAKTINY said...

..... cumanya... nawaitu dia TEEETTT.. SALAH...

Dia kata 1 bini dpt 4-5 anak.. lagi ramai bini lagi bagus.. maksimum bagi le 4 bini.. 4*5 = 20.. SANGGUPKA DIA CARI NAFKAH UTK 4 BINI + 20 ANAK??.. silap2 ada gak umat muhammad yg lahir dari perut 'saudara kandung sendiri' gara2 BAPAK TAK AMIK PEDULI.. - sumbang mahram dsbgnya...
(silap2 dia sendiri tak kenal mana satu anak dia... sbb dia sibuk nak tambah zuriat jer.. sampai lupa tanggungjawab nak membesarkan zuriat tu camner..)

HAH!!.. hamek ko.. sekali kaktiny start enjin membebel pasal nih!!!... grrr grrrr grrrr...

anyway.. have a nice day my dear sis.. hihihi

Lee Novotny said...

Jantan nyah....kalau dah otak bingai tu tetapplah bingai sampai bila bila..u can never change a man noks! :) Hope u r okay though...bila tiba masanya insyaAllah akan kamu dipersuntingkan jua oleh si dia yang dah termaktub di Loh mahfuz..GITHOOH! :)

Zareda Norman said...

ctah

adalah hikmahnya tu tak de jodoh ngan dia. Kawin sebab nak anak ramai.. kot gitu dah lamo ler akak ni kena kick out.. Nauzubillah...

Cinta sejati adalah sanggup susah dan senang.. emo akak ni sebab dulu masa akak nak nikah akak kena operate dua minggu sebelum nikah. Kalau hubby akak nak tinggalkan akak masa tu, memang alasan munasabah tapi dia tak, kekal kami sampai tahun ke 12 ni.. huhhu sabor ctah, jodoh mu pasti berbaloi baloi

aNIe said...

Masy...memang itulah hikmahnya...kadang2 kita selalu menyesal atas apa yang terjadi...tapi bila sudah lama berlalu...bila kita dah dpt gambaran sebenar...kita dah tau dah...kenapa kita tidak jadi seperti itu...

Allah lebih mengetahui...semoga Masy akan mendapat jodoh yang lebih baik...

Masy said...

arabella,
ye bener donk.. kite ni klu boleh mau kekal smpi manfussss hehhee

kaktiny,
tu dia kaktiny da start dah! hahaahahaah. mmg la so far dia mampu nak jaga - let say.. 2 bini dgn 3,4 anak dgn pendapatan dia. dan sy pon sbnrnya takde la persoalkan kemampuan dia nk jaga semua (ade sikit laa persoalkan).

tp sy musykil la.. sbb nak anak je ke dia nk kawen dgn sy ni? sok2 klu x dapat anak camne, nk buang sy ke? kawen lg ke? huuuuu~

lee,
hahahahaha takpelah noks, mebi dia ade sbb yg kukuh tp x reti nak luahkan dgn tepat. ntah arr.

i ok je ;) amiiiiiiiiin utk doa2 u tu ye :)

kak zar,
haaa itu laa yg sy dok mikir tu. huhuuhuhuhu takpe2 daku rileks je kakak :)

kak anie,
yelah kak.. dulu slalu tpikir, klu mmg dah xde jodoh nape laaa Tuhan temukan kitorang balik. skrg ni tak payah persoalkanlah... tetiap yg jadi tu msti ade sebab musababnye ye tak..

thanks kak :)

Mak Su said...

setiap kejadian ada hikmahnya... kita cool and selamba jer ;)

Ms Minnie said...

hm.. aku tak faham, kenapa dgn umur 30? umur 30 desprate nak kahwin kah? tapi kita happy kan dgn keadaan kita skrg? kenapa bila umur 30, orang ingat kita bleh tangkap muat je nak kahwin??? emo plak aku..

Masy said...

maksu,
itu lah.. ni tgh cool ni *sambil pakai spek* lalalalala~

kak ila,
dorg tak hepi kot time bujang hehehehe. jgn emo, nanti hemoh2 :))

flush said...

teringat entry thn2 lps psl mamat ni.. samapi3 entry kan (kalau x silap).. moga suatu hr nanti awak dpt jodoh, tp bkn dgn dia la..

Masy said...

flush,
hehehe tak.. itu org len :) kes dgn dia ni xde la smpi bersambung 2-3 entry :)

tp yelah, ku doakan bgitu jua, insyaallah...thanksss~

Marjina said...

kak masy,

bg saya..lelaki mcm ni = tolol.

dia igt anak tu mcm anak kucing ke.

Anak ni amanah...perlu dididik dandi jaga, klo dia tu nak didik hati pun gagal...xyah berangan laa nak didik anak jadi pejuang..ceit!

itu belum cakap bab duit bla bla bla lagi..ceit!

panas je hati saya baca statement dia tu.

sumtimes kan kak masy, bila kita dilanda musibah, kita xdpt nak fikir apa hikmahnya diwaktu kejadian tu masih lagi hangat...cuma, bila kita bersabar dan belajar terima, Insya Allah.At the end, Allah akan beri kita petunjuk..

apa2 hal..kak masy dah kita..SELAMAT!

saaba said...

huh...makan kerepek lagi sedap dari kawen dgn laki macam ni..

Masy said...

marjina,
like i said.. akak x kata dia jahat ka apa ka.. mebi he has his own reason but dunno how to express it. ataupon mmg dia mengong ke, ntah la kan.

tetibe je gua nk beking dia ni pehal? hahaahah

adrian,
lepak KLCC lg urban dr layan kes cenggini uhuhuhuhu

kawie2020 said...

kawie kan ade.. single n available.. hehehehehehe

Firol said...

tanya hati...


ending tu kena buat sendiri yg malas

.millalara. said...

akaqq,, jom main bowling!

Masy said...

kawie,
ko bkn dgn jard ke? hehehehe

firol,
saje nk bagi latih tubi sket ;)

mila,
aaaaaaaaaaaa........ *tidoooo*