Friday, January 08, 2010

473: Red Riding Hood

Tahun 1987.

Beberapa hari sebelum tibanya jam ke 96 dalam bulan pertama, aku disepraiskan dengan kehadiran beskal BMX yang aku dok impikan sejak aku pandai bermimpi. Tatau laa abah la kot, letak dalam bilik bujang abang-abang aku tu.

lebih kurang camni la, tapi ku punye lawa lagi hoho.. kaler pon sama, cuma beskal aku ade ekstra tayar kecik kaler kuning. kata pon tak penah nonggang beskal kan..


Masa beskal tu masih ada tayar kuning, selambe pak mat tempe jelah ride ke hulu hilir. Tapi sampai satu tahap tu, abah kata nak buang tayar kuning - soh aku blajau bawak beskal dua tayar je. Dah tentu la sebagai seorang yang tak berapa nak berani, aku membangkang keras cadangan dak abah yang kurang bijak pada anggapanku ketika itu. Namun titah perintah Haji Dolah beranikah kao sangkal, apatah lagi beskal tu dia yang beli? Kao ada beli? Tau nak mintak je ade la. Huhu~

Nehi... kabhi nehi.. Akhirnya terjelepuklah aku di sudut rumah seraya membelek tayar kecik kuning yang dilucutkan dari beskal merahku itu dengan hati yang rawan. Huuuuu~

Sekarang ni. Sape nak ajau aku nek beskal takde tayar tecit tu? Tak lain tak bukan, mesti laa Abang Nan ku itu. Masaelahnye, dia dah kat MRSM masa tu. Eh ye ke, jap aku kira ................... ha betullah. Kene laa aku tunggu dia balik ujung bulan - kata seorang adik pompan yang baik dan naif.

Akhirnya hari yang ditunggu pon tiba.

Keriangan yang biasa ditanggung oleh si comel tatkala melihat abangnya balik ke rumah dengan uniform yang kebasahan dek peluh kali ini menjadi ganda 23. Ikutkan hati nan girang tu, mau laa aku tarik terus tangan beliau untuk ajau bawak beskal jam tu gak.

Tapi kan kesian. Takpelah..

Petangnya, bermulalah sesi pembelajaran. Kalau nak diikutkan sebenarnya Bancik pon penah gak cuba ajau aku bawak beskal roda dua tu. Tapi kerana kemistri antara aku dan Bancik tak sekuat kemistri aku dengan Abg Nan, makanya gagal la dia menyekolahkan aku. Hahaha. Sebab tu laaa aku selalu tertipu dengan dak Nan cissssssskek betul.

Lalu di hening petang yang damai dan nyaman, disaksikan angin sepoi-sepoi tak reti bahse dan kicauan burung-burung, serta ditemani oleh suasana nyaman kerana tiada gangguan daripada biawak-biawak yang biasanya melintas - kami pon memulakan misi. Berkali-kali aku ingatkan dia:

jangan lepas tangan tau!!!!
yelah..

Aku pon memulakan kayuhan. Kayuh kayuh dan sesekali memandang belakang demi memastikan abangku itu kejap memegang carrier kat belakang - sepertimana harapanku agar dia kejap memegang janjinya yang tidak akan melepaskan beskal merah itu - selagi aku blom sedia laaa... Bila aku pandang belakang je, nanti dia jerit :

pandang laa depan, kang masok longkang kang!

Huhuhu yelah². Aku rasa nak dekat sejam gak laa dia bertahan kat belakang tu sebab aku takot gak nak bagi dia lepaskan aku. Huwaaa takot.. Ni sume gara-gara aku penah jatuh beskal la ni. Masa tu aku jatuh dari beskal, dan perot aku betul-betul landing atas handle beskal tu ok. Kira cam handle tu 'tikam' perot aku la. Senak sampai tak keluar suara nak jerit. Huwaaaa fobia.

Sambil kayuh, macam-macam la aku berangan. Nanti dah pandai bawak beskal roda dua camni, nak try la mintak beskal besau sket. Tapi tunggu laa dah besau.. darjah pat ke, lima ke. Leh laa bawak beskal turun bukit lepas handle, takpon paling cikai pun aksi turun bukit kangkang kaki. Fuh.... cool tu.. Kat area umah aku dah la bukit ade dua tiga layer. Siap ade lap lagi. Fuh, asyik!

Pastu nanti bole arrr gi mengaji nek beskal. Tak payah arr takot lagi kene kejau anjing buduh kat depan tu. Cilakak nyer anjing. Memang dasar anjing. Pasni kalau dia kejau aku, leh arr aku kayuh laju-laju sampai depan kedai Makcik Siti. Order roti canai sekeping pastu makan kat umah. Roti canai Makcik Siti tu kira cam pizza hat laa dalam pemikiran aku zaman tu.

Nanti bila abah ajak gi surau, bole la aku cakap 'abah gi arr, nanti orang gi bawak beskal'. Bole la konvoi reramai dengan budak taman depan sane yang aku asek miss je nak berkenalan sebab umah jauh. Balik-balik dengan sepupu aku je kat umah belakang sane. Dah ade beskal nanti bole la meluaskan aktiviti sosial. Rasanya kat sana ade taman menan. Kat area umah aku takde taman menan, boring. Hutan ade lah. Dengar cite ade sungai dalam utan tu, ntah la aku tak penah tengok. Best gak, tapi takde sape nak ajak aku masuk utan tu. Nyampah. Ingat orang pompan takleh masuk utan ke? :p

Eh. Jap. Abang aku dah lepaskan tangan ke? Eh... aku dah leh kayuh beskal roda dua??? Tapi mana abang aku, senyap je? Ah lantaklah. Mesti senyap-senyap dia lepaskan tangan ni, aku je tak pasan kot.

Yeaayyyy dah bole bawak beskal dua roda!!!

..



..


Banyaklah kau punye bole. Orang pegang lagi ni laaaa...

Aku toleh belakang. Laaa.. Ade lagi ke? Huhuhuuh~


edited : aku rasa mungkin masanya dah sampai untuk aku privatekan blog ni. sori guys. aku terperasan ade di kalangan kawan-kawan blogku ini yang add budak opis aku gak, dan kawan blogku ade letak link blognye kat fesbuk. aku takleh nak halang orang untuk add sape-sape dalam fesbuk, dan aku takleh nak halang orang untuk masuk ke blog kawan-kawan blog sekelian. all i can do is - privatekan je blog aku neh. apa saje ruang dan peluang untuk menghalang bagi pihak aku, aku terpaksa buat.

so sekarang, sila tinggalkan email korang kat sini. oh ye. kalau tak privatekan pun, aku tukar url ke ape ke. tengoklah keadaan. klu aku tukar url, aku dairek bgtau kat blog korang jelah. just in case aku privatekan, sile la letak email ok. thanks.

27 comments:

Jard The Great said...

ehehehe...... aku blaja naik beskal sorang2... aku takda abg atau akak utk ajarkan aku...

al-maklumlah anak sulung. huhu. tp mmg musim berdarah ar mase tu. luka berdarah kat tangan la.. kat lutut laa.. tp aku tak serik2.. wakaka..

en_me said...

nostalgia kannns.. ehehe

Masy said...

jard,
itu laa nasib anak sulung hahaaha

en_me,
ya bener... :)

KAKTINY said...

dulu buleh jer ko bawak beskal tayar 2.. siap horray lagik.. skrg ni naik kete tayar 4.. ko bebel jammed la.. susah carik parking la..

buang stering kang...

.
.
.
kehkehkeh...

ezzati said...

haha..adeii..aku dh x ingat dh nostalgia bwk beskal..

Masy said...

kaktiny,
mane de bebel.. komplen sket je hahaahah

ezzati,
heheh cer ingat2 balik :)

achik said...

abis tu pandai tak bawak basikal ni 2 roda ni? hahaha..

saya belajar masa umur 6 thn.. lepas pandai je, petang tu gak ronda satu kampung.. kecik2 dah teruja.. ;p

Loyer Lelaki said...

gua dlu kecik2, mana mampu beli beskal. bapa gua belikan enjit jet..murah katanya..

Masy said...

achik,
huishhhh mesti arr.. hehehe

loyer,
terer apak ko, punya laaa lama dia 'beli' enjin tu, baru skrg terkantoi eh? dasat. ko letak katne enjin tu, kt mesin rumput?

HEMY said...

hahaha..tertikam perut tu...gile bangang jatuh basikal..ahaha..gelak guling2 tikam perut sendiri...

aku pas reti naik seminggu pastu gi skolah nek beskal..tapi...

nk wat entri sebikal gak la

saaba said...

hoh...saya belajar naik beskal darjah 4...beskal best yg 1st kaler kuning..ayah belikan dari jiran...lpas tu saya plak beli sendri dgn gaji kerja pertama(bukan gaji pertama)..pun kaler kuning..skang dah jadi tukun kat store pasal hari2 naik LRT...pun kaler kuning..uish...

Mak Su said...

maksu sampai ke tuwa tak pandai berbeskal, hahaha, teruk ek.

private? alahai.... :(

imahlenggok said...

nak private kan ley??? mrasa bg password kat kak kau nih!

Masy said...

anul,
cesss sakit tau tak. aku tlanggau lubang laa masa tu :p mengong tol~ hahahahhhaha

adrian,
seswatuh btl ko dgn kaler kuning ni kan hohohohoho

maksu,
la haii siannye hahahah

ye maksu. bak la email. heheh

kak imah,
jgn kak imah pon private dah laa eh hehehheh

macha_sezs said...

crypttex@gmail.com

ni dah pandai bawak ke belom? hehe~

KAKTINY said...

private blog??..
buleh buleh.. itu salah satu jalan terbaik.. (yg patut kaktiny pon buat duluuu... kehkehkeh...)

jgn lupa kaktiny tau.. kalau tidak, tawon depan takdak kalendar.. kehkehkeh (sempat ugut tuh..)

hahahaha.

Masy said...

macha,
uikss mesti arrrr hahaahah

kaktiny,
sama ada private atau tukar url. tgklah camne heheeheheheh

takotnyeeeeeeeeeeeeeeee hahaha

ber_uwang said...

beruwang2264@gmail.com

kenapa tetiba je nak tutup lak.. baru nak mersa

semut api said...

Salam...

ada stock email gua lagi x?

mana la tu kannn....

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

baghu nak masuk dah private....


pastu nak kena letak posto ka?..
mmmm..

.millalara. said...

fobia ganda 23 tau naik beskal! semua gara2 gila belagak dan konon2 bijak.. turun bukit pon mengkayuh beskal itu dan kesudahannya,, tergolek nangka busuk ganda 23 buruknya.. haihhh~

:: millamillzs@yahoo.com

Lee Novotny said...

kann...ohh those were the days masa belajor menonggang beskal..hiks...mak pon ingat ingat lah jugak sikit sikit..my arwah dad laa yang ajor hehehhe bless him! :)

Ni mak nyer emel noks: b_leez@hotmail.com

zino said...

comel beskal tu hehe

Zareda Norman said...

saya pun terer naik beskal roda dua tau so sila add saya nanti melalui emel saya

eda_um98@yahoo.com

sekian terima kasih

dari yang terer naik beskal roda dua ok..

Super Nia Hana said...

zarinamas@gmail.com

jgn lupa watashi

Anonymous said...

beb, dirhana_81@yahoo.com
aku ni haaa..-hana. ko jgn lupa kat aku tau..x cukup rencah lak idop aku kang

Masy said...

ber_uwang,
mana de nak tutup.. isk2 hmmmm

semutapi,
ada laa... tak baek taw tudoh2 ;)

cikgoodeen,
hehehe masih dlm pertimbangan la. tetibe teringat nasib nuffnang, nk kene pk lg ni hmmm

mila,
gila hape turun bukit nk kayuh gak? sengal hahahahaha

lee,
rajin dia ajau ye ;) memandangkan i ade abg2 yg tlebih rajin, so my dad kasik can la kat dorg hehe

abah angkatku zino,
beskal org len tu hehe

kak zar,
heheh terer dah ye.. bagus2 ;)

hana,
oh tidak insyaallah :)

hana,
tak cukup rencah katanya! hahahhahah orait2