Wednesday, January 13, 2010

475: Ekstraordinari Luarbiasa

Entry ini digubah dan digubal (sukati aku je) semata untuk muhasabah sikap. Memandang niatnya untuk sikap aku, so aku tukar kepada MUHAMELAKA. Ok?

Aku memang perasan sendirik yang sikap aku sentiasa extra. Over. Ada masa over confident, over calm, over the edge hehe dan segala macam over la. Terlebih sabar, terlebih emo - ala.. agaknye orang lain pon sama kot?

Contoh terlebih sabar adalah di mana tahun lepas, aku call Mekdi dan encik Mekdi datang delivered kat umah aku 5 jam kendian. Diulangi - 5 JAM KENDIAN. Tiap-tiap sejam aku call dan tanya status order aku ni, tapi aku takde la marah-marah plak. Walaupun sebenarnya dalam jiwa aku dah mula temper tapi ntah apsal aku tak maki pulak budak-budak mekdi yang jawab call aku tu. Sedangkan secara logiknya - apabila kelaparan yang awalnya hanya level Awal Ashaari je tetapi 5 jam kendian mendadak naik ke tahap Ashaari Muhamad Al Arqam tu, patutnya aku dah bahasakan je mekdi tu. Takpon ku kensel je, ye tak?


Giler punye tabah.

Paling bangsat pun aku mampu cakap kat mamat yang hantar tu ialah "ni kene bayar ke ni? lewat 5 jam dah ni". Itu je. Pastu budak tu kata kena bayau gak dan aku bayau je takde merungut seposen pon. Watdehel betul bila ku kenang².

Contoh terlebih marah? Hahahahaah. Gelak dulu sebelum menyerap emosi kemarahan.

Aku tak surelah aku penah cite ke tak. It happens masa tahun.. alamak lupe sudah. 2001 kot? Sehari sebelum raya (tak madan tengah pose nak marah² isk isk isk).

So pada hari berkenaan.. Mak ajak aku temankan dia pi bli cangkuk langsir tu hah. Last menet soping kekdahnye gitu la. Aku malas senornye mau keluar time pose ni tapi takpelah, mak yang drive. Lagipun dekat je supermarket tu hah. Layan je.

Kata pun nak raya kan. Sesak giler laa depan supermarket tu dengan kereta, motor, lori sume lengkap melintang pukang atas jalan kecik tu. Nak dijadikan story, kitorang ni udahlah terperangkap sebab ade lori nak kuar - yang kitorang ni nak masuk. Oh ye, mak aku bawak van ye - aku takde Fahrin lagi jaman tu. Kereta banyak lagi berdedai-dedai belakang lori dan belakang van kitorang neh. Macamana la mau keluar, sebab ade laa sebijik kete bodoh yang tak reti parking ni telah menyentilkan bontotnye yang panjang tu.

Tapi gua rilek lagi.

Kebetulan kat belakang kete tu, ade la sorang pakcik ni tengah dokong budak - pastu gayanya mengarah-arah la mak aku soh ke kiri la kanan la. Bila mak aku tak folo, nak tau ape dia cakap?

ni la org pompuan. bawak kete cam hape. ntah ade lesen ke tak.

Ok. Kau telah menyalakan bara di hati aku pakcik. Aku rilek dulu. Pastu aku dengar lagi dia merungut-rungut mengata mak aku lagi. Tangan aku dah start menggigil ni. Petanda aku nak meletop satgi. Rilek rilek.. mak aku ade kat seblah ni. Pastu pakcik bangsat ni cakap lagi.

bodoh betul. turun jelah biar aku bawak. kalau kene kete aku ni, aku saman, aku ni polis tau

Ok that's it.

Mak, mak turun mak. aku cakap selow je dengan mak aku
Ko nak bawak ke?
Ha.. takpe mak turun je, tau la Ta buat ape..

Ok.. Mak aku pun turun tanpa mengetahui bencana ape yang bakal berlaku.

Elok mak aku tutup je pintu van, aku pun turunkan cermin.

HA! KATA TADI NAK BAWAK KAN? MEH LA BAWAK! Aku jerit no mercy. Terpinga-pinga orang tua kutuk tu.

Macamana nak bawak, aku pegang budak ni, kata dia tapi tak pandang muka aku. Malu kot. Sebab aku perasan tetibe suasana agak senyap, ditambah plak askar-askar yang beratur nak cocok duit kat ATM tu sume pon dah pandang kitorang.

Laaaa.. tadi cakap macam terer. Bawak je budak tu meh aku pegang. Tak pun campak je dalam longkang tu, peduli ape aku! CEPAT ARR BAWAK. KATA TERER SANGAT KAN? MAK AKU BODOH KAN? CEPAT AH!!

Tapi orang tua kutuk tu tak berani doh. Cakap macam besau, haram tak gerak. Last-last ade la sorang India mana tah yang masuk van dan mintak kebenaran aku untuk alihkan van. Aku tak puas ati lagi neh.

Aku taknak ko bawak, paham? Aku nak orang tua tu bawak. OI! CEPATLAH!

India tu tak tunggu lama, takut malu gak kot. Terus dia drive je van tu ke depan. Sakit betul ati aku. Bila van kitorang lalu depan pakcik tu, aku cakap je.

Cakap tadi kanmain berdegar-degar, suruh bawak takmo plak. Polis hape parking kete cam bodoh tu hah. Ntah-ntah ko yang takde lesen. Bangang.

Lepas parking, serius aku cadang nak serang je pakcik tu depan-depan. Ingat dia polis aku takot ke? Cilakak punye worang. Tapi baru je aku nak pegi kat dia, mak aku terus ajak masuk supermarket. Aku rasa mak aku ade mintak maap laa kat pakcik kutuk tu. Siot je. Huh!

Mak aku pun diam je masa kat supermarket. Err.. aku rasa ini first time la kot dia tengok aku terbabow cenggitu. Tau ape mak aku cakap lepas tu?

Mulut ko ni bole tahan jugak eh

Adeh.. bukan takat boleh tahan je mak, memang tak bleh tahan! Hahahahahahhah~ Aku sebenarnya lagi cepat meletop kalau orang mengata mak aku depan-depan gitu. Nasib laa ko tua ke, muda apetah lagi - aku tak pedulik dah. Rasanya, orang lain pun akan respon macam aku kot kalau kena kat diri sendiri. Cumanya mungkin tak se-extreme aku la. Kot? Ke lagi teruk? Heeee..

Pasni kene belajau sabau lagi.. banyak-banyak.. huhuhuh~

34 comments:

didi said...

eh ada..
temper orng pempuan ni ada had n limit nya..orng pandai cakap, tapi bile suh buat terkulat2..

bab mak memang pantang bagi saya seumur hidup!sape2 pun~moral of the story: hormatila orang tua *sblm aku ajar ko cara nak hormat ye ;p

peace~

ber_uwang said...

uh garang nya... seram den.. he he

sabar tu kan separuh dari iman

Masy said...

didi,
fuh sibbaik ade org sependapat. akak dah nk labelkan diri sndiri saiko je ni ahahahahahaah

ber_uwang,
errrr aku garang ikot time la.. takde la tetibe nk garang. itu gila namanya hehe

ni tgh sabar la ni. x nmpk aku sabar tunggu mekdi 5 jam tu?

zonaku said...

hehhehee.....
aku marah bank manager... then paksa dia setelkan hal tu sekarang gak sblm mak aku p. aku x suka diorg layan mak aku cam lebih kurang jer....

then dia komplen kat mak aku, kata aku garang... hehheheheheeeee...seb bek aku mrh dia dlm phone jer... kalau kat depan mau dia letak jawatan lps tu...

naseb laaaaa.. sapa soh ko kutuk mak orang kan.. x mo kene maki camtu, sila la kutuk mak kamben ker, lembu ker....





er.. pjg lak komen aku kan... xper, apa pun, ko x keseorangan buat hal camtu

Jard The Great said...

tgh ari ku bc.. ehehe.. entri panjang

Erina Asmawani said...

fuhhhh! Kebabaooooomm! Padan muke pakcik polis tu! Padan muka!! kuang aja tol ckp org bodo..ishh..dah la kat mak kite pulak tu. Nak org hormat dia, dia kenalah hormat dulu kan..kate polis..bagilah contoh baik..ape daaa..Bagus kak masy! aku nak belaja garang cam ko..hehe

*pabila kelaparan yang awalnya hanya level Awal Ashaari je tetapi 5 jam kendian mendadak naik ke tahap Ashaari Muhamad Al Arqam tu..
ok, aku gelak tahap cipan sbb ni..haha..lawak ko ni kak oi..

oklah, nak muhaselangor diri jap ;p

achik said...

padan muka pakcik tu..
err kalau saya org ngutuk mak saya pun saya nak buat air sirap je, eh salah, rasa menyirap giler.. tp kalau org tua, saya bertahan skit la dari melaser..

sabar sampai 5 jam? perghh!! kalau saya dah lama kensel dah.. xpun bila dia hantar saya suh je balik..

bravo la kak masy!

Mak Su said...

bagus bagus masy, ai loikeee you. macam itulah cara nak handle pakcik confident perasan bagus tahap over-done... ek.

ingat pompuan lembik ek... tengok orang dululah

ingat dia jer ckp kat orang sesuka hati? nak test market tengok market dululah, kan masy kan ;)

Acai said...

pakcik mana ada lesen nak..pakcik nak belagak je tu,huhu..garang betul anak ni..baru nak kenen kan ngan anak bujang pakcik,hihi..

Masy said...

zona,
hahahaahah betul2. aku cukup la hangen klu org lekeh mak aku gitu. klu aku wat takpe. opss hahhahaha

jard,
haaa bila pendek komplen eh heheh

erina,
hehehe eleh itu pon ntah ye tidak le polis. ntah2 ckp je lebih.. dah la masuk tmpt org, ckp byk plak (no plate dia start dgn J. jgn mara org johor hihi)

achik,
itu yg akak pelik tu. camne laaa akak leh sabau cenggitu. aneh aneh hahaha

maksu,
betul2. maksu jgn garang2 plak tau nanti sy takot hehehe

acai,
tak hengen laa sy dgn anak pakcik tu ok.. dpt plak pak mentua kuang hajau camni, alamat cepat laa sy ni naik pangkat jadi menantu hantu. hahahahhahaha

KAKTINY said...

pergghh... ko mmg "xtrim' baby..

nanti kaktiny hadiahkan ko buku "Jutawan Ekstrem" karya Azizi Ali.. kot kot ko buleh channel tahap ekstrem ko agar cepat kaya.. leh belanja kaktiny pi sabah..
(naper sabah??..dh cumanya ada perkataan munasabah ngan muhasabah jer.. tkkde pon lagi dalam kamus tulis muhapenang or muhamelaka atau munakedah dan munaperak....kehkehkeh)

cool baby cool.. hihihi..

en_me said...

garangnyerr..

Masy said...

kaktiny,
garang2 camtu leh kaya gak eh? sy pemalu tau sbnrnye. kemarahan je yg bole wat sy tetibe berani. huhuhuuuh

en me,
bkn selalu n ikut sebablah... hehe

macha_sezs said...

heh.sokong. kalau aku silap ari bulan mau makan sedas dua pakcik tu.

dua belas said...

..terlebih sayang ada x?

;)

Masy said...

macha,
hahahahahaah kejamsss

dua belas,
... sentiasa :)

HEMY said...

ah!!! apa la makcik ni...!!! sy nk pinang anak makcik ni..betul ni sayang ni..apsal tolak?!!! ahh...makcik ni!!!!

Mr PenyuBiru said...

aku rasa cam ko ade kimia aa ngan pakcik tu.sama² tak sabar & sama² laser. hehe..

Masy said...

anul,
ko ckp camtu kat emak Cembam ke? hahahaahhaha

penyu,
aku leh je nk sabau klu takat ngata aku je. tp bab kata mak aku bodoh tu wa takleh blah. aku rasa klu lembu bole paham ape manusia ckp psl lembu pon, kompem kita sume ni da mampus kene rodok. inikan pula laaa manusia berjiwa kerdil cam aku ni.hehe

oranglidi said...

ni rase nak layan ketika cinta bertasbih ni

imahlenggok said...

kelas kau masy! kak imah bg STANDING OVATION kat kau!

Masy said...

oranglidi,
alamak.. ape maksud kata2 kao tu? huhuhhuh nk soh aku bertasbih gak ke huhu

kak imah,
waaaa standing ovation tu heheh thankss :)

simple_me said...

wah sungguh garang akak baby ini..huhu..akut2..tapi besela sabar cane pon tetap ada limit dia kan..huhu..

Zareda Norman said...

masy

extremenyer ko diak.. hahaha tapi kak zar pun pernah kena cam tu dan kak zar punya feedback sangat kaw kaw

Lee Novotny said...

hahahha mak dah tak tahan dah nak baca seterusnya..gelak oh gelak sebab from awal ashaari jadik ashaari muhammad muahahhaah

kawie2020 said...

perghhh.. n3 meluahkan perasaan nih.. berjaya gak kawie abihkan...

sabar..sabar yer...

senyum sikit yer..:)

Ms Minnie said...

Babe, aku rasa aku buleh bayangkan saat itu.. Ko ingat lagi hari kita eksiden bodoh dgn teksi tu??? Aku dah tatau nak cakap apa... tapi ko berani siott..... Aku saspek la.... I lap u babeh!!

Masy said...

simple_me,
huhuh time tu melodak2 kemarahan huhu

kak zar,
haaa akak msti lg garang hehehehe

lee,
hahahahaa baca smpi abes tau uols!~ ;)

kawie,
ala.. cite lama2 hehehhe

kak ila,
hahahhahhaaha yg kes tu aku pon pelik gak apsal aku tetibe byk ckp. senornye aku takde la rasa nk bcakap sgt tp aku tgk ko senyap je. aku pikir taknak bg ko rugi je time tu hihihi

hanisakura said...

sa ye rase sy dah komen, tp naper komen ai xder? hmmm... k.masy, your the man!!!!! gile hebat cam gaban.. mmg pojaan hati saye la..huhuh ai lap u k.masy..hehe

jowopinter said...

Cikgu sekolah disiplin pun tak garang macam ni....

Masy said...

hanisakura,
ai em not a man, hahahahhaa. jgn la kagom, tak baek tau marah2 mcm ni wpon patot hahahaah thankss :)

jowopinter,
bole la sy jadi cikgu disiplin eh? :D

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

mmm..garangnyaa

moment said...

wow!

pnh jgk sound balik mat moto yg langgar kreta my mom.. dia pulak yg marah2, then ckp "klu dh tua tu, duduk umah la.."

wah2!~

Masy said...

cikgooden,
errr kadang2 je huhu

wafa,
ewah2.. tak sayang nyawa ke tu? langgar kasik mati kang baru tau. cissssss~