Tuesday, February 02, 2010

484: Saye Takot Jarom :(

Aku punya fobia. Yang kedengaran cam ridikiles tapi itulah kenyataan.

sape la yang invent mende yang menakotkan ni?? nak kene lempang agaknye huhu

Serius aku takot kene cocot. Tak kisah laaa cocot nak masuk ubat, apatah lagi nak ambek darah. Aku 2 juta kali lebih rela makan ubat pil or cecair sebanyak satu baldi dan mereng 2 bulan akibat overdose daripada kene cocot. Tak pastilah sama ada aku ade kenangan duka yang berkaitan dengan cocot mencocot ni, tapi memang la aku takot. Yang peliknye, dulu zaman kekanak masa kene cocot kat montot takde plak aku melarikan diri ke ape ke. Dok skodeng montot orang ade la opsss

Tahun 1998, dah lepas SPM. Ntah kenapa tetibe aku terperasan yang badan aku ada lebam sana sini. Nak kata bercekau dengan sape-sape, sape jelah yang ade kat umah tu selain aku, mak, abah dengan nenek. Nak kata terjatuh, aku tak ingat pun. Kalau tanye orang tua-tua, biasalah.. kene gigit pelesit laa.. mat rempit laa.. ape laa..

Jadi, di suatu petang nan permai, mak aku mengambil keputusan mudah untuk membawa aku menghadap tuan doktor. Sebagai mangsa keadaan, aku pun ceritalah apa yang patut. Doktor dengan muka seposen mengeluarkan teori :

awak jatuh katil tak?

Isk. Takkan la aku tak sedau kalau jatuh katil. Alangkan bantal jatuh pun aku boleh terjaga, inikan pulak diri sendiri. Aku geleng kepala tanda tak setuju dengan andaian melulu tuan doktor itu.

Natijahnya.

kalau gitu, kita buat blood testlah. ambik darah antau kat lab. mana tau, kot-kot ade darah tinggi.

Aku angguk-angguk. Tetibe baru terperasan.

errrrrrr.. amek darah means kena la cocot eh doktor?
dah tu, takkan nak tunggu darah tu kuar sendiri..


Eceh doktor buat lawak plak. Kang aku buat lawak balas seperti : bole je tapi darah pirietlah, bole ke doc? baru tau.. Lawak tu kalau aku cakap, dibimbangi aku yang malu lebih-lebih, tak pun ade darah lain terkeluar - contohnya di bahu akibat dicobet secara daring oleh mak aku plak. Hmmmm..

Pastu ku nampak doktor pun mula mengeluarkan perkakas untuk mencocot tangan aku. Serius ke ni huhuhuhu.

ala.. tak saket.. macam kene gigit semut je..
toksah le mohong saye doktel.. mesti saket punye huhuhu

sikit je.. awak tak perasan kang tetibe je dah abes
kata doktor sambil senyum-senyum
ah.. tipu tipu.. huhuhuhuh

Kendian doktor pun sibuk belek-belek tangan kanan aku. Cari uratlah tu. Pastu dia belek tangan kiri plak.

nape doktel, tak jumpe ke uratnye?
ha.. saye cocot belah kirilah

ni kan ade ni.. yang ni bukan urat ke? kata aku sambil mengunjuk tangan kanan
bukan urat yang tu.. nak kene urat yang besau sket..

Tengok. Aku takleh stress. Nanti aku gila kuasa. Gaknye doktor tu ade rasa annoying tak dengan perangai aku yang cuba nak tunjuk pandai kat dia? Hahahahahaha.

ok, dah jumpe. awak tahan sket tau, kejap je
huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~


Aku tak berani nak pandang sementelah mak pun tak bagi aku pandang. Terasa je sejuk ubat bius disapu pada tangan kiriku yang pasrah menanti cocokan jarum nan keji itu.


ADOIIIIIIIII!!
Masyita.. saye belum cocot lagi, yang awak jerit apsal tu?

ooo... ye ke? apsal rasa macam dah kene cocot je..

hahahaha
doktor gelakkan aku. Ingat kelakar ke jarum-jarum ni? Tajam tau tak mende tu. Bahaya, boleh memudaratkan. Huh.

ok.. tahan tau..

Sakit la siot! Sape kata tak sakit????? Dah la cocot, dia sedut darah aku penuh satu tabung uji tu. Abes laa darah gua camni. Mati kering laa aku pasni. Ya Allah.. aku nak idup lama lagi ni... banyak tempat tak pegi lagi.. Unibersiti pon tak masuk lagi.. Result SPM pon tatau lagi.. Lesen memandu tak amek lagi.. Huwaaaaaaaaaaa!!!

haa dah sudah dah.. tak sakit kan?
tak sakit mendenye.. sakit la ni huhuhu

alaa sikit je

(meh sini aku cocot tangan ko, tengok sakit ke tak)

sume orang tipu!!!! saket tau taaaaaaaaakk!!!!!!!!

Balik rumah, aku tak buat keje langsung. Paranoid takot darah terpancut daripada tempat kene cocot tadi.

30 comments:

tunbegia said...

sungguh besar jarum,

salamm,

Jard The Great said...

ahahah... lawak wei.. aku tak ingat bila kali kali terakhir ku kena cucuk..

HEMY said...

haha..ko takut kena cucuk..susah ni...kawin nnt kena cocok gak..ngehehehe...pffftttt

Masy said...

tunbegia,
huhuhuhuh

jard,
akak baru je kene jumaat lepas :((

anul,
ah sadap u! hahahahhahaahhah

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

alah kak, dr kalau suruh makan ubat pun sama je cam kita2 ni...dorg lebih rela tak jumpa dr kalau sakit...siyes ni...dorg ngaku kat sy (time sy part time kat klink la)...penakot tapi suka paksa2 orang...

dulu time sy kena injet untuk BCG (tahun sebelum tu ye2 ramai senior2 nanges kata sakit)...time kitorg 2 org je nanges tu pun sepasang budak cina...sy siap elak2 time mandi takut kena part injet...hahaha...padahal tak sakit pong...

setakat ni tak takut jarum lagi la...(untuk injet ye)...relax kak...

matahari said...

Ada ke org yg suka kena cocok (dgn doktor ye...bkn cocok lain :) Org tak normal je suka...takpun drug addict. Akak takutttt...

Suka ahhh bunny tu....comeiiiii....

Masy said...

hidayah,
tu arr.. ape ni paksa2 org.. huhuhuuhu takot gak x kire! huhu

matahari,
takde la smpi suke.. tp tak takotlah kirenyeee.. heheheh

comel kan? cam sy la tu. hahahaaha

s.c.h.u.l.t said...

ahahah. darah piriet ada je tapi design blood ah. kohkoh

seronoklah bagi darah. rasa ringan dan girang gembira. wihu!

Super Nia Hana said...

jarum beso camtu watashi pun histeria


mmg diorang tipu..
sakit okeh kena cucuk!

oranglidi said...

bukan ibnu sina ke cipta jarum tu?

er, wa x tau. hehe. tapi wa ok je kalu kena cucuk. keh3. [kecuali time form 3 punya cucuk tu. pegh! dan cucuk kat gusi!]

Masy said...

schult,
seronok???? *pengsan 2 thn*

hana,
yg cocot baru ni yg paling halus. mmg sakit x brape laa... tp mkn dalam woo.. 3 hari xleh langgau bahu, mau meraung! ehehe

oranglidi,
oo ye ke? ampuuun... huhuhuuh

aku takleh. taknak. mmg xleh jadi penagih dadah hehehheh

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

dr pun org biasa jugak...ade sekali kat klinik, dr cina kena jahit kaki patient sebab koyak (glass jatuh)...gila banyak darah keluar...nasib patient tu bisu (OKU), kalau tak, lama dah gegar klinik...

dr tu kata, sakit wooo...sy dah 2x kena...hahaha...dorg memang suka pakse2...takpe2 kak...kalau sakit akak gigit balik dr tu...hahaha

ad3ck said...

macam mana nak kahwin ni kak kalau takut kene cocot? aahahahahaa jk jk ;p.

*~ aRaBeLLa ~* said...

sy teringat pengalaman 2 tahun lps mase kena cucuk sebab terpijak besi karat..cuba akak bayangkan doktor tuh cucok kat luka tuh..berair mateee weiiiii...huwaaaa....

Masy said...

dayah,
alamak siannye dia.. mesti dlm hati dia dah naik pekak dgr dia menjerit huhuhuuhhuuh

ad3ck,
gedik ko eh :p hahahahaha

arabella,
tu diaa... ya Allah.. jauhkanlah aku drpd diduga sebegitu huhuhuuhuhu

didi said...

cube bayangkan lepas amik darah sedar tak sedar dah 3-4 peket je darah akak..hmm camne tu..pitam x? hehehe ;p *saje je wat senario akak trus pitam tgk darah sendiri ;))*

Qas Firdaus said...

dari nelan ubat kaler pink yg mcm air bandung ituuuuuuuuu. baik ler cocot. mau muntah2 nak abis kan sesudu ubat. T_____T

Masy said...

didi,
*pitam*

qas,
takpe.. ubat tu bole telan selow.. takde hal punye.. errr tp klu bole, ubat pil la.. huhuhhuuuhh nanak cocot.. nanaaakkkkk

zonaku said...

huhuhuuuuu....
buleh menitik airmata tau!

Sierrauniform said...

pasnih nak kena hadap jarum2 di bawah:

1. jarum suntikan epidural(kalo ko pilih utk di suntik epidural kat tulang tengah tuh)

2. jarum bius(masa nak deliver tiny little baby)

3. jarum jahit(jarum kait mengait dan jahit menjahit cik/puan misi)

4. jarum suntikan(katalah kena masuk air/ glukose macam aku ari tuh)

Firol said...

kira berjurai lah air mata hang masy....aku pun ngeri gak, pasal tu tak jadi doktor agaknya

Mak Su said...

heh heh heh

eh, sori, tergelak plaks

noor afzan said...

kantoi kedekut darah..
hoho~
darah jenis O kan?

sishoney said...

saya takut ketinggiannnnnnnnnn

yonna said...

HAHAAHHAHA pelik lah kakak org takut jarum ni. tapi takpelah, mungkin orang pelik yonna tak makan sayur kan? HAHAHAHA

nasib bukan yonna dic tu, mmg yonna cucuk je mulut akak tu :p gagaggaa

Masy said...

zonaku,
semua air dlm badan menitik2 huhuh

rembo,
alaa tu sume klu dah mengandong.. time tu kene pasrah laaaa n laki aku tu kene ade 24 jam utk dgr aku nanges sbb kene cocot. hahahahahaha ilang macho aku hukhuk

firol,
samalah kita. bkn sbb x pandai tp takot (alasan. HAHAAHHAHA)

maksu,
gelak laaa hahahha

afzan,
tak kedekot tp mmg cuak nk derma pon. ntah tatau tajuk darah sendiri voley? huhuh

sishoney,
ooo itu sama cam kawan akak :)

yonna,
elooo.... at least jarum tu tajam tau.. sayur pon tak makan ade peliksss jugek di situ hehehheh

cucuk laa cucuk.. pastu tgk sape yg cedera parah nanti lalalalala~

Mr PenyuBiru said...

haha... aku baru nak komen cam anul & ad3ck tu.tapi takpelah.haha...

aku percaya satu hari nanti ko akan buat entri suka kena cucuk plak.haha..larikss!!

Masy said...

penyu!!
aku lempang kangggg hahahahahhhhahhahah nk kene betoi arr korang ni

fndrocka said...

aklau takut..camner nak kahwin nanti?


ahahhaa..

Masy said...

fndrocka,
kawen kawen jelah ape pikir psl cocot2 ni sume ;p weekkkk~