Monday, February 08, 2010

487: Entry Kacuk Yang Saling Tidak Berkaitan

(orang len update kisah dating-dating kat Pegaga aritu, aku je wat entry lain. hehehe)

Dua minggu lepas, aku temankan mak aku ke Maktab Perguruan, tempat dia belajau dulu. Ade sambutan Jubli Intan - so mak aku memanglah bergantung harap kat aku untuk bawak dia ke sana. Demimu mother, baby amek cuti sehari untuk memastikan mother mengenjoy sepuas ati selagi terdaya.

Lawak plak bila aku ingat balik. Yelah.. yang lelain tu kan veteran-veteran. Aku je si comel pilihan anak-anak bujang terselit di celah - orang meeting aku folo, orang gi dinner pon aku folo (ujung-ujung ade kenangan tak best tapi takleh cite kat sini la plak.. kang kene tangkap sesia je idop aku) dan segala-galanyalah. Walaupun pergerakan terbatas dek kene enjet sebelum balik Melaka, tapi ok la..

Aku tengok mak bukan main semangat lagi walaupun kaki dah ala-ala. Seronok betul dapat jumpe kekawan yang dah berpuluh-puluh tahun tak ketemuk. Dan aku terperasan, yang beberapa hari tu aku takde langsung nak merungut ke marah² ke. Allah mengurniakan jiwa yang tenang supaya kesian lebih kat mak, dan jugek makcik-makcik tu sume.

Balik umah plak, ku tengok si Saadah kena cacar. Ye ke cacar.. macam bisul je aku tengok. Abes satu muka membiak-biak bisul. Mak aku tak bagi budak tu dekat-dekat dengan aku, sian dia. Hehehe. Tapi takpelah... alangkan abang dia dulu kene kudis satu badan pun aku boleh jaga (sampai aku pon berjangkit sekali huhu), inikan pulak takat kat muka je. Kan kan?

Merasa jadik nurse dua hari tu. Kejap kang tenyeh ubat kat muka Saadah. Kejap kang dok pegang kucing yang cedera parah. Terus tak comel dah kucing kat umah tu hah. Ntah dengan sape laa dia dok bergasak, aku bubuh minyak gamat ok kot? Nak bawak pi jumpe veterinar, macam laa ade ongkos.

**************

On the way balik dari boat cruising malam tu, mak ajak singgah kedai - nak beli roti john. Kalau diikutkan, tenaga aku dah tinggal ujung-ujung je. Kiranya kalau kereta tu, tangki minyak dah tunjuk kaler oren la. Tapi yelah.. takmo merosakkan akhlak baik aku 3 hari tu hahaha. So.. ok jelah..

ko tau kan kedai tu katne?
tak sure sangat..
ala.. ko ingat tak tepak sirih yang besau tepi jalan tu?
ha...
ape namanya, REPTILIA ke ape tu

gugel menyatakan hewan ni reptilia. aku folo je sebab takmo ubuh gambau ulau dan sewaktu dengannye


Sebelum aku berhajat nak betulkan, aku kasik gelak kaw-kaw punye - khusus buat motherku yang tersayang. HAHAHAHAHAHAHHA.

replika... salah sebut plak

Aku masih tak berjaya nak betulkan kata-kata mak aku sebab aku dok gelak lagi. Hahahahaha.

suke ko eh gelakkan mak hehehe

Bukan takat mak je. Orang lain pun. Hehehe. Tapi gelak tu bukan la nak jatuhkan maruah ko. Kalau dah mende tu lawak, ko salah cakap kaa apa kaa, memang la aku gelak. Kalau tak gelak pun orang sakit ati, baik aku gelakkan je ye tak?

Bak kata member aku si Jura masa zaman skulah dulu - ko tu kan... tak payah gelak la, ko senyum je pon dah menyakitkan ati aku tau tak. Itu kata-kata orang yang selalu salah cakap pastu kantoi dengan aku. Hehehe.

31 comments:

Mr PenyuBiru said...

tak baik ooo gelakkan mak.dosa.

tapi,kalu aku pun aku gelak.hehe

achik said...

ekeke.. reptilia.. ekeke.. ;p

Masy said...

penyu,
alaa mak aku x marah pon hehehe

achik,
heheheheh hepp gelakkan mak akak! hahahhaha

ezzati said...

hahahahaha..alamak tergelak kann mak ko jugak..hhuhuu..ampun makcik

tunbegia said...

sungguh cantik hewan reptilia itu,

salamm,

Masy said...

ezzati,
hahahha takpe2.. jgn gelak dpn dia dah laa hahahaah

tB,
salam.. yaaaa cantek2 hehehe

didi said...

waaahh..naik cruise tu..mahal tuu.. best x? gempak ar..

*nampak perkataan cruise je..lain blur ;))

ai@reel said...

eheh....gelak kan mak,bertuahnya anak..uhuu

nanti emak boikot x masak baru tahu..

gurauje

Masy said...

didi,
alaa boat cruising kat sg melaka x mahal pun, lgpon yg akak naik tu sbb KM Melaka belanje alumni maktab heheh

ai@reel,
hahahaha mak tak boikot pon, siap blanje baju lg hahahahah

saaba said...

hahahahahahah!mak akak mmg best la..

HEMY said...

ingatkan tmpt makan tom yam goong reptilia tadi

Masy said...

adrian,
itu baru mak.. anak ni hah lagi la best.. baik ngaku cepat! hahaha

anul,
giler hape hehehe

macha_sezs said...

hahaha.bende2 ceni jangan bagi can. bantai gelak dulu..

hahaha~

ymn said...

kim salam ngan mak..

email ur mayban2u.


aku dah x leh main facebbok.

Masy said...

macha,
ko pon sekejam aku ye hahahahaha

yaman,
insyaallah..

oooo patut laa.. sat naa..

Loyer Lelaki said...

la kura reptilia ke..mati2 selama ni aku igt dorang haiwan invertebrata

s.c.h.u.l.t said...

oh coolnya~

:)

Jard The Great said...

ehehe... nak gelak gak... pssttt, besh ar blook tuh.. ehehe

k.e.r.i. said...

ingatkan salah tulis kacak jadi kacuk.
baru ingat nak gelakkan.

Ah Fatt said...

jubli intan ko bila plak?
haha

zino said...

gelak gelak bawa bahagia tak pe..

Masy said...

loyer,
tu lah, tp ini jelah hewan yg aku sudi nk tampal kat sini sbg wakil reptilia setelah digugel. takmo arr ubuh gmbau ulau :p

schult,
mana satu yg cool? :)

jard,
hehehehe. oo ye ke? glad u like it hehehe

keri,
hahahaah ade hati nk gelakkan org eh ;p

kapten,
dah tentu laa selepas sambutan jubli intan ko. hahahahaha

abah angkatku zino,
yaaaa jgn gelak sampai lupe diri dah la ye tak hehe

Zareda Norman said...

dik, kemain dia ek.. gelakkan orang tu..

kingbinjai said...

mesti mak ko ingat hari tu sampai bila bila... dihari tu anaknya sangat baik..

Masy said...

kak zar,
sonok woo gelakkan mak hahahahahaah *ampunnn

king,
klu x ingat pon xpe.. aku ni xde duit byk nk bawak dia jalan2 jauh, ade tenaga n masa sket je utk dia gunakan aku (sementara blom kawen la kan kan hehe)

~0~ said...

hahahah...sabau je la...

Mak Su said...

bestnyer jumpa kengkawan lama, mengenang nostalgia

Masy said...

~0~,
mak gua la kene sabau lebih hehhe

maksu,
mmg hepi la sgt dia.. dah puluh2 thn x jmpe le katakan..

farwalis said...

hihi reptilia.. kalau aku, ntah bila leh berhenti

Firol said...

ni dipanggil gurau manja

Masy said...

farwalis,
heheheheh sian mak aku.. aku gelak x brape lama laa...hehehe

firol,
ai mmg manje u. hihihiih