Monday, March 01, 2010

493: Mari Merungut

Salam sume.

Sebelum merungut dengan lebih lanjut, nak say thanks kepada PA tak bergajiku iaitu Cik Hadek Yonna dan Cik Hadek Puan Qas yang sudi membuang masa yang lapang dengan free-free untuk menggrooming blog kakak baby agar nampak muda, kelihatan muda dan .. jadi muda seiring dengan sifat demandku yang agak melebih-lebih. Akak saje je bagi korang keje. Selain merapatkan ukhwah, bole gak korang isi masa nan terluang laksana seluang tu. Nanti akak kirim mekanan via fesbuk, untuk membalas jasa uols, k?

(tapi ni nak kene edit lagi sket ni. ehem ehem).

Ok sekarang nak merungut.

ready?

Aku sebenarnya tak berkenan betol kalau orang expect aku akan melayan perangai mereka itu dengan baik secara statik semacam mahu mengambil kesempatan. Camne nak elaborate ni, kang salah cakap korang salah paham plak.

Gini.

Aku ni manusia yang punya mood berubah-ubah. Kalau aku layan ko baik pagi ni, tak semestinya aku akan layan ko baik jua menjelang tengahari. Kerana antara kedua-dua keadaan itu, apa-apa pon boleh jadi, betul? Dan begitu jua sebaliknya. Jika aku malas nak layan ko tengahari, mebi menjelang petang aku sedang bergelak ketawa dengan ko.

Dan itu tak bermakna ko ade buat salah ka apa ka. It's just me.

Tapi yang aku extravaganza punya tahap jengkel ni bila aku dah bagi muka kat ko sekejap, mula la ko nak melebih-lebih. Eh menyampah dowh aku pangai cenggini. Sket² sudeh la. Nabi Muhammad jua menyarankan kita agar bersederhana, tak amek iktibarkah? Wah, meroyan ada unsur Islamik, ini satu kemajuan dalam sahsiah diri aku neh.

Amende yang aku royankan ni musti audiens sume tak paham eh? Meh la aku terus terang je seraya menyalakan lampu spotlite pada diri sendiri, membetulkan mic dan berdehem² sambil membelek teks ucapan.

Macam ni. Ade laa sorang osmet aku neh hah. Budak lagi, budak la kalau compare dengan aku yang dah setapak di ambang wati neh. Childish la sometimes - eh ke all the time? Aku cukup la tak berkenan kalau mende kecik-kecik yang ko bole setel sendiri pon nak soh aku tolong pikir cara nak setelkan.

Mende ape tu?

Mostly pasal perotnye laa yang doplohpatjam asik le lapau je kejenye. Yang peliknya, stok mekanan dia punya la banyak kat dapur tu hah, tapi still menjadikan agenda menyusahkan aku sebagai salah satu hobinya. Asalkan aku kuar sket je nak pesan. Asal nak pesan je time aku nak kuar. Pastu kang nak dekat² abes opis hour, sibuk call aku nak pesan macam-macam. Walhal mende yang dia lorat nak makan sangat tu tempatnye tu dia lalu gak time balik. Apsal tak beli je terus? Saje kan nak mengada lebih. Dah macam nak suruh aku bertanggungjawab sambil memikirkan camne nak selesaikan problem kelaparan dia padahal solutionnye ade depan mata.

Ha yang aku hangenkan semalam. Ok la aku pikir sian plak budak ni kang mati kebulur terbujur kaku kat umah aku tu plak sebab tak makan walaupun makanan banyak sampai peti ais aku tu pon penuh dengan mekanan dia je. So belikanlah jugek untuk dia. Aku beli stok untuk lunch dan dinner ok. Pehtu petang tu bila aku nak cepat gi bank, sibuk nak folo. Pun aku ok laa... kasik can. Dah lama pun aku tak melayan budak ni, semalam ingat nak topap laa kasih sayang kot la tak cukup. Lepas gi bank tu, dia kata nak singgah beli air je. Ok fine.

Lepas gi bank, balik umah mandi-mandi, aku kuar lagi. Dengan Anne plak. Pukul 8 gitu tengah aku dah nak blah dari Sikret Resipi, budak ni sms nak pesan makanan lagi. Bole???? Siang tadi ko dah melantak punye la banyak, petang tu aku dah bawak ko kuar ko beli air je - ni lagi nak pesan?? Makan tak baca bismillah ke ade bela hantu raya neh. Korang tak rasa nak meroyan ke kalau jadi aku? Tadi masa aku bawak ko kuar, takde plak ko nak beli makanan siap².

Aku balas sms dia mudah je - Malas :p

aku : megi belambak tu makan ar
dia : alaa taknak..
aku : gi la order mekdi
dia : alaa.. kita nak makan nasik.. (kadang² tukau jadi steak, sotong kangkong, nasik lemak ayam goreng berempah dll like i care)

lempang gak baru tau. lenkali takmo makan megi jangan beli la dut.

Dalam setahun ni aku perati gak. Budak ni takleh laaa ko nak buat baik sket, mesti lepas tu nak melebih-lebih punya. Aku tak kata dia jahat k, tapi aku meluat neh. Rasa nak hentak² kaki je. Pastu sesedap rasa je soh aku masak untuk dia dengan arahan berbunyi : kakak, cook for me! Sekius me, do I look like your BIBIK or what??

Aku ni memang camnilah weh. Bila aku ada mood rasa nak layan, aku layan la. Tapi bila dah layan tu, jangan lebih-lebih boleh tak? Orang bagi betis, nak peha. Bagi peha, nak abdomen. Bagi abdomen, nak bahu. Tertekan cam paku tekan siot. Aku siku kang. Cercopithecoid betul la.

Eh malaslah aku nak cite lelebih. Kang korang pun meroyan skalik dengan aku. Huh.


# kesimpulan. tak semestinya lepas ko dah bagi aku macam-macam, aku akan ikooooooooooooooooot je cakap ko. kalau ade sekelumit fikiran camtu, amek la balik barang-barang yang ko bagi tu dengan sepantas cahaya. sekian.

27 comments:

Jard The Great said...

warghh.... kalo aku.. aku terus-terang je ar.. ckp malas tu mmg kemajuan utk kak masy.. ehehe

psstt... chantek layout baru

HEMY said...

aku dh serem nk mintak tolong amekkan album dan gambar kat plaza masalam....nooooo~~~~~~~~

Masy said...

jard,
kemajuan eh? slalu tu akak ckp berlapik je heheheh

chantek? akak pon ske.. thanks :)

anul,
gedik ah ko. itu lain, itu kadang2 je. ni slalu sgt grrrrrrrrrrr.

ha, nak soh amekkan ke?

Mr PenyuBiru said...

err..ko citer pasal gambar last tu ke? hehe..

ekceli cara ko melayan dia kut.ko bagi muka dan manjakan dia.tu yg dia syok tu.

p/s : layout baru ni lebih kemas. header tu harimau bintang betina jadian ek.hehe

Sharif John said...

Senang je. babikan die, tempeleng, cakap "ko ni harap muke je cun tp perangai mcm Pikacu". pasti lari laju2 hahaha

Masy said...

penyu,
ntah la weh. bile aku tgh baik tu mmg la aku bagi layanan yg sewajarnya dan baik jua. mebi laa dia pon rasa dimanjakan. kire terer gak la aku manjakan org eh? hahahaah

p/s: tengkiu2. haaaaaa tu pon btul la tu hehe

john,
matiklah lps ni akak ko pon kene tempeleng balik :))

~0~ said...

garang juga ye akak nie...

saypOOL rafhtello said...

mmg nmpk awet muda..comey..

Masy said...

~0~,
heheh sket²lah.. bkn slalu pun :)

saypool,
wawwwww ni puji akak ke puji blog ni? hehehehhe apepon thanksss :)

saaba said...

ini namanya ketidakwarasan yang takberbelahbagi.lain kali kalo dia pesan cenggitu akak minta upah..triple.no fund no food.

(bintang)blog dah berubah jdi vogeh the vogue ni. syabas, inspektor sahab :) dan batalion yang terlibat.

KAKTINY said...

santek layout..

pasnih.. bila dia kata : kakak, cook for me..
ko jawab : DONE.. BUT.. FIRST, BANK IN ALL YOUR SALARY TO ME!!...

kehkehkeh...

Masy said...

adrian,
ah takmo ah. xmo layan

thanks2 heheheheh clap utk yg terbabit :)

kaktiny,
santek2 ai laik :)

hahaahahaahahah

matahari said...

Huk aloh...banyaknye budak tu makan...anak gajah ke apa? ;)

achik said...

uish, kalau saya pun malas nak melayannya.. mengada terlebih..

ps: cantek layout..

Masy said...

matahari,
ntah arr kak. slalu lupe baca doa mkn kot huhu

achik,
tau tak mengapa huhuhuhuhhu

ps : mekasih :)

Mak Su said...

alamak, lemas ler nak kawan ngan orang yg style beli jiwa lepas tu rayu-rayu suh ikut kehendak dia... aramak.. :(

didi said...

alohai...xsangka kepulangan awal ku itu membawa bala wat akak ye..hehe ;p

tersetuju lak dgn Mr PenyuBiru>>part cara kak baby layan dia la.ada part xpayah dilayan pun..hohohoo..lagi saya nak tambah..kenyaringan suare dia boleh bawa nightmare.satu blok bleh dgr.hihi ops..

hujung minggu ni aman la skit kot~ hehe ;))

Sierrauniform said...

wat kan layout baru tuk aku lehh..budak tu ko bleh manjakan tak kan aku tak bleh..hehe..

hish, ckp jer la terus kat dia direct to the face..then..dia akan sedor diri..

Super Nia Hana said...

heh,wtashi pun mood berubah.

standard la manusia ma

Zareda Norman said...

cantikk..... layout tu lah hehheheh..

sis, masakkan akak maggi kembang satu ek..

semut api said...

spesis ikan buntal kot...

p/s...new look nampak cantik..credit kpd yg tolong buat layout..

;)

Lee Novotny said...

dah nama pon pompuan kannnnn..haruslah mood berubah ubah kannn..hahahah matilamakkkkkk

p/s chantekkk sekalssss hasil keras tangan untuk menaiktarafkan blog uols inniew..syabbas bette and bette's friends! :)

Masy said...

maksu,
nak merayu pi Mahkamah Rayuan. eh ade ke? hahahahahaha

didi,
malapetaka shud i say? ;p alaaa same je, klu kita kuar sesama aritu pon kompem kene gak. silap2 nk ikot. akak kata nk kuar dating tu sbb dia pesan je. dating laaa sgt, dgn Anne. hahahahahaha

tu tak dgr time dia gadoh dgn exbf dia dulu. mau meletop gegendang tinger.

rembo,
oit ko ni x baca bebetul ka entry aku? kan ku ckp bdk2 tu yg buatkan, aku tak reti le.

leceh2 huhuh

hana,
manusia biasa le katakan...

kak zar,
mekasih2 hehehehe

megi kembang? owh.. kojo sonang yo tu hahahaahah

semut api,
takpun spesis perut stokin T_____T

p/s : yup... krdt utk dorg. thanks ;)

lee,
hahahahahahaha stendet la tu ye tak?

dorg la yg pandai lee, i tukang pantau je hahahah neway thankssss :D

moment said...

kak baby..

mcm byk je persamaan kita.. heheh

Firol said...

garang tu...agak2 skrg mood ko apa masy?

Hafidz said...

Salam Masy.

Wah~ Theme baru! =)
Lama tak lepak kat sini =P

Pasal budak baru tuh, layan biasa2 jer. Kalo dia lebih, lempang pun sodap haha! =d

Masy said...

wafa,
hihihih kita kan mmg byk persamaan kan kan kan ;)

firol,
aik garang ke? hehehe skrg ni biase² jelah.. melainkan klu ko provok aku, bole la jadi luarbiasa. hahahha

salam darkz si pengantin baru ;)
baru pasan ye da lama x lepak sini hehehehhe

takpe laa kasik can. nanti bila sy rasa nk lempang, sy lempang la sket hihi